Contactloos betalen met je smartphone wordt de norm!
Tijdens mijn werk luister ik graag naar Classic FM. Daardoor hoor ik elk uur het nieuws. Deze week werd ik opgeschrikt door het bericht dat contactloos betalen met je smartphone de norm wordt!
Dat wist ik niet, en ik schrik daar ook wel een beetje van! Loop ik dan zoveel achter? Ik vind het nog steeds bijzonder dat ik mijn pinpas niet in het pinapparaat hoef te steken, en de pas er naast houden al genoeg is!
Contactloos betalen
Dit werkt op verschillende manieren:
- Met je pinpas door hem naast het pinapparaat te houden. (Als je de pinpas in het pinapparaat steekt is het niet langer contactloos)
- Betalen met je smartphone
- Betalen met je smartwatch
De toename van het contactloos betalen met een smartphone of smartwatch gaat ten koste van contactloos betalen met je pinpas.
Wat is de meerwaarde van betalen met je smartphone?
En ik snap ook eigenlijk niet zo goed wat de meerwaarde is van betalen met je smartphone? Ik vond de volgende voordelen:
- Het is sneller.
- Als je je portemonnee vergeten bent, kun je toch betalen. (Het lijkt me wel handig, als ik ga hardlopen en ik krijg zin in iets lekkers, dat ik met mijn smartwatch kan betalen).
- Geen bankpas scheelt plastic en is dus duurzamer.
- Je pincode kan niet worden afgekeken.
Is het echt sneller?
Als ik lees dat je voor betalen met je iPhone voor elke betaling (terecht) eerst akkoord moet geven met de vingerafdrukscanner, gezichtsherkenning of ontgrendelingscode van de telefoon, ben ik volgens mij veel sneller als ik gewoon mijn bankpas gebruik!
Het hele onderzoek van de DNB vind je hier.
Wat is jouw favoriete manier van contactloos betalen?
Ontdek meer van Huisvlijt
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Handig maar vind het maar niks.
Hoe leren kinderen zo met geld omgaan ?
Ik betaal nooit contactloos
Ik heb m’n telefoon zelden bij me. In de zomer loop je met korte broek of jurk en dan zo’n koelkast meeslepen om een ijsje te kunnen halen? Dan maar geen ijsje. Ondernemers komen er heus vlot op terug. Nederlanders zijn wat dat betreft wel oliedom, moet je in Duitsland kijken hoe het daar gaat. Bijna overal hebben ze liever contant dan PIN, laat staan dat betalen met je telefoon daar de norm gaat worden. Ze duwen het er hier heus door, maar dat gaat zoveel ellende geven dat er echt vlot op teruggekomen gaat worden. Ik zal er NOOIT aan meedoen in elk geval.
Ik las laatst dat contant betalen weer terug in opmars is onder jongeren.
Daar heb ik inderdaad ook iets over gehoord Marlien! Dat staat dan weer haaks op dit nieuwsbericht.
Wat dacht je van privacy. Ik betaal bijna altijd contant.
Ik betaal ook gewoon met mijn pinpas. ASN bank schaft het af… Daar moet je overschakelen naar Google Pay met je Android telefoon.
Jeetje, dat gaat best ver vind ik.
Je portemonnee pakken, je pasje eruit halen, langs het apparaat etc is helaas niet sneller dan mn telefoon uit mijn zak moeten halen (als ik ‘m al niet in mijn hand heb voor het lijstje), dubbeltik op de zijknop en langs het apparaat halen.
Daarbij heb ik dus zelden tot nooit meer een portemonnee mee.
Ik kan me echter voorstellen dat jouw generatie – die vaak zo’n verschrikkelijk leren hoesje met pasjes heeft – niet persé een plusje ziet hier. Er verandert voor hen weinig.
Ik betaal al een tijdje met smartphone en ik vind het heerlijk makkelijk. Ook voor grotere bedragen werkt het en dan is het dus sneller (met gezichtsherkenning, dat is heel snel) dan als je je pincode moet invoeren.
Goed om te horen hoe het ook een positieve ervaring kan zijn Hermieneke!
Contactloos gewoon met de bankpas.
Pasje.
Ik heb een tijdje mijn telefoon gebruikt maar ik vind het niet prettig dat ik via de telefoon ook boven de 50 euro pinloos kan betalen.
met de pinpas als het kan
scannen doe ik ook wel met de smartphone
Voorlopig houd ik het bij contactloos betalen met de kaart. Of het overal reeds mogelijk met de telefoon te betalen weet ik niet.
Ja klopt, contactloos betalen met je smartphone lijkt de norm te worden.
Ik doe het regelmatig en hoort tot de oudere generatie.
Betalen met contant geld doe ik al heel lang niet meer. Hans
payconic, contactloos, alles is gemakkelijk, toch?
Fijn weekend @->
Ik vind het geloof ik maar ingewikkeld, contactloos betalen met je telefoon. Ik betaal altijd contactloos met m’n pinpas en hoop dat ik dat nog heel lang kan blijven doen.
Het is allemaal veel handiger en sneller word ons aangepraat, maar net als bij de zelfscanner zie ik nu steeds meer mensen daarvoor kiezen zodat je daar ook gewoon in de rij staat. Bij mijn supermarkt ben ik meestal sneller als ik bij de gewone kassa afreken. En waarom moet alles steeds sneller en zonder met een mens in aanraking te komen. Er komen steeds meer mensen, maar het lijkt wel of alles erop gericht in om met zo min mogelijk mensen in contact te komen door de menselijke schakel te vervangen door een apparaat.
Dat is wel wonderlijk inderdaad: dat de rij bij de zelfscankassa zo lang is dat je sneller bent bij een bemande kassa.
Ik betaal al vanaf het prille begin met mijn telefooon. Heerlijk.
Ik heb geen smartphone en wil ook niet contactloos betalen met de kaart. Dus heb ik die optie afgezet. Gewoon met de kaart, in het toestel.
Ik ben in de winkel 1 van de snelste betalers en doe dat met m’n bankpasje in een paar seconde contactloos. Zit los in m’n broekzak tussen met een dunne portemonnee er voor. Zo’n pasje is veel kleiner en lichter dan een smartphone. Op m’n smartphone heb ik geen bankzaken en de NFC (waarmee je kan betalen) staat bij mij uit. Ik gebruik m’n smartphone hoofdzakelijk als camera. Als iemand me belt, dan wacht ik eerst af of het mij goed uitkomt en bel dan een kwartiertje later terug. In m’n portemonnee zitten pasjes voor het OV (kan je de betaalpas niet voor gebruiken, dan krijg je geen korting. Weet niet hoe dat zit met de smartphone.) en een vuilnibakken pasje. Gaan beide nooit m’n portemonnee uit, werkt prima door het kunststof heen. Zitten ook nog wat briefjes van 10 euro in, voor als pinetalen niet kan. Komt zelden voor. Bij alles is het gewenning. Maar aangezien m’n smartphone op een onhandigere plek zit (jaszak, vind ‘m (zonder omsalg) te dik voor in een broekzak) heb ik eerder m’n betaalpas in m’n hand. Ook geen last van Google-Pay, die ik wantrouw.
Een belangrijke functie van mijn smarthphone is net als bij jou als camera Ximaar!