Bespaar energie met een slimme thermostaat
Het is nog vroeg, iedereen slaapt nog. Er heerst rust en stilte in huis. Maar dan gaan ineens gaan spontaan de gordijnen open. Een koffiezetapparaat springt aan het begint pruttelend koffie te zetten. Ook een leeslamp begint ineens te branden.
Spookt het?!
Welnee, dit is een staaltje ‘smart home’! Simon legt hieronder uit hoe een slimme thermostaat, oftewel één van de elementen van zo’n smartphone werkt en hoe je er energie mee kunt besparen.
Bespaar energie met een slimme thermostaat
Je leest de laatste tijd veel over de ‘slimme thermostaat’. Wanneer je een Nest, Toon, Tado of Evohome van Honeywell in de woning hebt hangen, zal er altijd een aangename temperatuur in huis zijn zonder dat je zelf aan een knop hoeft te draaien. Dat klinkt prachtig, maar levert het ook iets op naast gemak en comfort? Jazeker, want je kunt met een slimme thermostaat energie besparen.
Wat doet een slimme thermostaat?
Een slimme thermostaat is een thermostaat die de verwarming in huis regelt. Het eerste voordeel is de bediening op afstand. Hoewel er nog steeds een apparaatje aan de wand hangt, kun je deze ook bedienen met je smartphone. Dit werkt via wifi, zelfs wanneer je buiten de woning bent. Dat is een voordeel voor het gebruiksgemak, maar het is nog niet ‘slim’. Wel slim is dat slimme thermostaten op een gegeven moment zelf de temperatuur in je huis gaan regelen. Na verloop van tijd kun je volledig vertrouwen op het kastje aan de muur zonder het aan te raken.
Onderdeel van een smart home
Hoewel je een slimme thermostaat op los kunt gebruiken, kiezen veel mensen ervoor om hem te koppelen aan een overkoepelend smart home systeem zoals de Tahoma van Somfy. Dan is het mogelijk om naast de verwarming ook de verlichting, de luidsprekers, de gordijnen en zelfs het koffiezetapparaat te bedienen. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat de badkamer in de ochtend automatisch verwarmd wordt. Een kwartier later is de huiskamer op temperatuur terwijl de gordijnen automatisch openen, en de leeslamp springt aan terwijl de koffie dampend heet klaar staat. Dat klinkt als een droomwereld uit een film, toch is het met de huidige technologie haalbaar. Maar laten we ons even concentreren op de verwarming.
Mensen zijn niet te vertrouwen
Dit is een confronterende uitspraak. Toch speelt de mens een belangrijke rol bij energieverbruik in huis. Je voelt een rilling en je zet de verwarming omhoog. Liever een graadje te ver omdat het dan sneller lijkt te gaan. Of je laat in de avond de verwarming per ongeluk de hele nacht loeien. Lekker warm in de ochtend, maar niet goed voor de energierekening. Bij gezinnen kan de thermostaat voor fikse ruzies zorgen. Zo is uit onderzoek gebleken dat vrouwen het doorgaans sneller koud hebben dan mannen, omdat ze gemiddeld gezien minder warmte produceren. En wanneer je thuiskomt na een middag schaatsen wil je snel opwarmen. Kortom, mensen zijn niet te vertrouwen wanneer het om temperatuurregulatie gaat.
Temperatuur per ruimte instellen
Uit onderzoek is gebleken dat mannen gemiddeld gezien al tevreden zijn met een temperatuur van 19 tot 20 graden terwijl vrouwen kiezen voor 23 graden Celsius. Dat is een flink verschil dus. Wanneer de heer van het huis zich in één ruimte bevindt, de dame in een andere kamer, en de kinderen in de kelder aan het ravotten zijn kan de behoefte aan warmte sterk verschillen. Uiteraard geldt dat ook wanneer je samen op de bank televisie kijkt en alleen in de huiskamer warmte nodig hebt. Door een slimme thermostaat te installeren die per ruimte instelbaar is kun je de meeste energie besparen. Je stookt alleen waar en wanneer het nodig is.
Nooit meer vergeten de verwarming uit te schakelen
Stel je gaat ‘s avonds naar bed, en vergeet de verwarming in de huiskamer uit te schakelen. Je ligt net lekker warm onder deken als je je dit realiseert, en hebt geen zin meer om naar beneden te lopen. Met een smartphone app kun je slim je klimaat beheren. Door de thermostaat met de app op je telefoon lager zetten. Dan hoef je je bed dus niet uit.
Of stel dat je in de ochtend naar je werk gaat en vergeet de verwarming wat lager te zetten. Dan verspil je de hele dag energie. De slimme thermostaat registreert wanneer je van huis gaat (door de smartphone in je zak) en zal direct de temperatuur wat lager zetten.
Met andere woorden: je kunt flink besparen op de energierekening door de temperatuurregeling te automatiseren.
Zelflerende technologie
Als laatste willen we de voornaamste reden noemen waarom deze apparaten ‘slim’ genoemd worden. Ze leren namelijk steeds bij, en spelen in op de behoefte aan verwarming in huis. Een slimme thermostaat weet wanneer je door de week opstaat, kan de badkamer voorverwarmen, en weer laten afkoelen. Voordat je thuiskomt van je werk gaat de verwarming weer aan. Door in te spelen op het gedrag van alle gezinsleden wordt er op het juiste moment verwarmd, daarnaast weet de thermostaat wanneer de verwarming wat lager mag om energie te besparen. Daardoor woon je met meer comfort terwijl je bespaart op de energiekosten.
Nawoord en samenvatting
Dankjewel Simon voor je uitleg. Het klinkt allemaal erg handig. Ik moest wel even glimlachen om de ravottende kinderen in de kelder ; ) Ik mag hopen dat het dan wel een gezellige kelder is.
Als ik het zo lees zijn er 3 manieren waarop je met een slimme thermostaat kunt besparen op je energierekening:
- Een slimme thermostaat kun je zo instellen dat hij alleen verwarmt waar het nodig is.
- Als je vergeten bent je verwarming uit te doen, dan kun je dat via je smartphone alsnog doen. Ook als je al in bed ligt, of op je werk bent.
- Een slimme thermostaat ‘leert’ je gewoontes, en past de temperatuur in je huis daarop aan. Op die manier voorkom je onnodige stookkosten.
Een slimme thermostaat maakt als het goed is je leven dus makkelijker en haalt de menselijke foutjes eruit.
Het roept bij mij wel een beetje een unheimisch gevoel op dat een apparaat weet hoe laat ik van huis ga… Ik zie zeker in dat het handig is, maar een beetje eng vind ik het wel. Bijna nog enger dan spelen in de kelder ; )
Wat is het verschil tussen een slimme meter en een slimme thermostaat?
Tijdens het lezen van Simons artikel vroeg ik me het volgende af: Wat is het verschil tussen een slimme meter en een slimme thermostaat? De Consumentenbond geeft een heldere omschrijving van een slimme meter:
‘De slimme meter is een digitale meter waarvan de standen op afstand worden uitgelezen door de energieleverancier en de netbeheerder. Je hoeft dus geen meterstanden meer door te geven aan je energieleverancier, en/of er hoeft geen meteropnemer meer langs te komen.’
Een slimme thermostaat regelt dus de temperatuur in je huis, en een slimme meter houdt het gebruik bij. De meeste slimme thermostaten worden direct aangesloten op de verwarmingsketel. De kosten per slimme thermostaat kunnen flink verschillen. Houd rekening met een aanschafprijs tussen 100 en 300 euro. Soms krijg je ook nog te maken met kosten voor een abonnement.
Wat heb ik?
Wij hebben een slimme meter, maar geen slimme thermostaat. De slimme meter heb ik verbonden met Enelogic. Zo kan ik online ons energieverbruik zien.
Lees ook mijn post over Gas water licht berekenen en het sluipverbruik van een koffiezetapparaat en de optie van een Action energiemeter.
Hoe slim is jouw huis? Heb je een slimme thermostaat? En nog meer slimme dingen?
Ik ben zelf slim genoeg, Ik neem zelf elke week mijn meterstand op. Verder kijk ik wat voor weer het wordt en dan kan ik beslissen om de verwarming later aan te zetten omdat de zon de kamer kan verwarmen. Of ik kruip ondet een dekentje in de ochtend als de anderen willen uitslapen. Met vochtig weer zet ik de verwarming ietsje hoger dan met droog weer. En zo zijn er nog veel meer variaties.
Ik bespaar zo meer dan met een zgn slimme thermostaat. De zeldzame keer dat ik vergeet de verwarming laag te zetten, hoor ik in bed de cv ketel wel aan slaan, dus kan ik hem dan nog laag zetten.
Verder heb ik mijn bedenkingen wat betreft privacy, hacken en straling.
Dat klinkt alsof je het uitstekend onder controle hebt VeggieMo. Jij doet het dus gewoon zelf al heel slim ; )
Oh, ik zou dat absoluut niet willen.
We hebben een heel simpele, niet programmeerbare thermostaat. Die gaat pas aan als ik het koud krijg (overdag vaak alleen thuis) en dat heb ik het in de ochtend niet snel.
Ergens in de middag gaat ‘ie meestal een graadje hoger (tot 18,5 doorgaans).
We hebben een alarm staan in de telefoon zodat we ‘m niet vergeten laag te zetten ‘s-avonds.
Kortom: werkt voor ons. Ik zou zeker niet willen dat een apparaat voor mij gaat lopen bepalen of ik het koud heb of niet ;-)
Wat slim om even een alarm te zetten op je telefoon als herinnering! Ik ga wel eens naar bed en vergeet dan de verwarming dicht te draaien.
Wij hebben geen slimme thermostaat, alles gebeurd hier handmatig en dat wil ik ook graag zo houden. Ik wil zelf bepalen hoe of wat.
Hoewel het heel handig klinkt, is zoiets niet echt iets voor mij. Ik houd mijn verbruik gewoon online bij en vind dat meer dan genoeg. Bovendien ben ik ook niet zo van de programma’s, omdat elke dag er hier anders uitziet. Dan denk ik dat we uiteindelijk juist weer meer energie verbruiken. Maar wel een mooie, uitgebreide uitleg!
Fijn artikel, ik leer alweer wat bij. Ik heb geen thermostaat in mijn appartement, die is gezamenlijk denk ik. Ik zal er eens naar vragen bij mijn huisbaas.
Zelf zet ik pas de kachel aan als ik uit bed ben en dan ook niet altijd. Wij hebben heel klein woonkamer en soms is het ‘s ochtends nog 18 graden in huis wat bij ons dan warm is. Dan zet ik hem natuurlijk niet aan. ‘s avonds standaard om 8 ur gaat hij uit.
Ik ga het toch eens bekijken. Hier in Belgie maken ze reclame voor Boxx, maar dat is van de energiemaatschappij zelf. Die Nest spreekt me het meeste aan eigenlijk
Lijkt me ideaal een thermostaat die je vanaf je mobieltje kunt bedienen.
Wij hebben geen slimme thermostaat, vind dat toch altijd wel een uitgave. Snap dat je het er wel uit haalt, maar het moet wel eerst betaald worden. Dus misschien in de toekomst
ik vind het helemaal geen comfortabel idee, dat ik via een smartphone, die makkelijk te “kraken” is, de zaken in mijn huis regel….
Wij hebben geen slimme thermostaat maar wij hebben wel een regulerende verwarming dat blijkt ook beter te zijn
Is dat niet vooral handig als je een joekel van een huis hebt, of veel ruimten waar je verblijft? Wij wonen met 3 kinderen in een tussenwoning. In principe verwarmen we alleen de woonkamer en de keuken. Als het boven erg koud is en de oudste maakt huiswerk dan zet ze haar verwarming iets aan.
Het is hier altijd rond de 19 graden, de verwarming gaat rond 21:00 uur uit en als we weggaan gaat ‘ie lager. We verbruiken 800m3 gas per jaar, veel minder dan het gemiddelde.
Volgens mij kan daar geen slimme thermostaat tegenop.
Nee, dat klinkt inderdaad al heel goed bij jullie Laura.
Ik heb een slimme thermostaat van Nest en ik vind het echt een top ding! :) ik gebruik de ‘leer’ functie alleen niet, ik bedien hem gewoon zelf. Ik zou daar inderdaad niet op durven vertrouwen. Je kunt via de app een weekschema aanmaken wanneer hij aan en uit moet gaan. En als je eerder/later thuiskomt dan normaal kun je via de app direct de boel bijstellen. Hij detecteert via de app en gps trouwens ook of er niemand thuis is en zet hem dan sowieso uit, mocht het je een keer ontschoten zijn. Ik heb echt gemerkt dat je zo een hoop kunt besparen.
Leuk om zo’n positieve ervaring te lezen Jessica!
Dank je wel voor het duidelijke artikel. Wij hebben nog geen slimme thermostaat maar kunnen hem wel programeren. Ga er toch nog even overna denken.
Lijkt me wel handig, maar die dingen zijn vaak best prijzig. Daarnaast stook ik eigenlijk alleen in de woonkamer/keuken dus echt noodzakelijk is het op dit moment nog niet. Vooral met veel verschillende stookruimtes is zo’n ding natuurlijk ideaal.
Grappig om te zien dat vooral jongere mensen het een goed idee vinden en de oudere generatie juist niet.
Ik heb dezelfde bedenkingen als VegieMo…
Ja,dat is inderdaad intrigerend!
Lijkt me handig om het op afstand te bedienen! Mijn thermostaat staat wanneer ik er niet ben op nacht, maar zou fijn zijn om al even voor te verwarmen wanneer ik nog onderweg ben haha
Toch wel handig om het te bedienen op afstand. Half uurtje voordat ik thuis ben lekker opwarmen, haha! Oeps; daar bespaar je toch juist geen energie mee?
Ik heb mijn slimme meter wel laten plaatsen omdat ik een huurwoning woon het me min of meer opgedrongen werd, maar heb hem niet laten activeren omdat ik zelf wel weet hoe ik moet besparen op energie , om diezelfde reden wil ik ook geen slimme thermostaat etc. Al die technologie is heel mooi als het allemaal werkt. Maar ik ben prima in staat om het zelf te doen, voor mijn gevoel zorgen a die handige gadgets er alleen maar voor dat we zelf steeds minder nadenken en handelen en dat vind ik zolang je gezond bent juist niet zo gezond. Voor mensen die kampen met gezondheidsproblemen of niet mobiel zijn ligt dat anders, naar min mening.
Wij doen alles nog handmatig, maar mijn vriend kan het wel in zijn huis allemaal regelen met zijn telefoon. Super handig!
Zo´n thermostaat staat hier al tijden op het verlanglijstje, lijkt me ideaal!
Oh my…wat ze tegenwoordig toch wel niet uitvinden hé…Ik heb geen slimme thermostaat maar houd middels een app wel het verbruik bij
Wij hebben een programmeerbare thermostaat. Ik kan de dag opknippen in 6 delen en daar een temperatuur voor instellen. Wil ik het even wat warmer kan dat handmatig, aan het einde van het tijdvak springt hij dan terug op de ingestelde temperatuur van het volgende tijdvak. Ook een of meerdere dagen van huis is aan te geven handmatig, dan kun je een losse minimumtemperatuur invoeren. Ik vind dit een prima tussen oplossing tussen een slimme thermostaat (via internet vind ik toch wat eng-ig) en een hele simpele handmatige (vergeet ik snel aan of uit te zetten).
Mijn huis is niet slim en zeker niet zuinig… een jaren 30 huis die nog steeds niet helemaal af is!
Interessant. ik vraag me alleen af hoeveel dat dan kost? En hebben ze een idee hoe lang het duurt voor je dat dan terug verdiend hebt?
Is inderdaad superhandig. Zeker voor een verstrooid iemand zoals ik….
Ik heb wel een toon maar geen slimme meters. Die kunnen niet geplaatst worden want ik had asbest in de kast. Zouden ze weghalen..drie jaar geleden pff..
Het lijkt mij ideaal, hier hebben wij geen thermostaat.
We hebben het er toevallig laatst over gehad of dit misschien iets voor ons is, dus het speelt zeker wel maar het is er nog niet van gekomen om ook daadwerkelijk actie te ondernemen.
Het is weer de tijd in het jaar dat dit gaat spelen, bedankt voor de tip!
Interessant artikel. Wij hebben geen slimme thermostaat.
Ik ben alleengaand en heb geen vast ritme. Houdt in dat ik constant aan dat ding moet rommelen. Een kennis van mij doet dat, maar ik vind m’n simpele round een stuk gebruiksvriendelijker op dat punt. Stel ik in een deel van een seconde in en hoef niet door menuutjes te tikken. De CV gaat pas aan als ik wakker word. Wordt ik een uur later wakker, dan gaat ie een een later aan. Toch weer mooi een uur warmte bespaart. Vervolgens zet ik ‘m 2 graden hoger dan de nacht temperatuur van 14,5 omdat ik eerst een uurtje aan ochtendgym doe. Dan mag het nog niet te warm zijn. Als ik daarna thuisblijf zet ik ‘m op 18,5 en als ik na het ontbijt wegga gaat ie terug naar 14,5. Als ik thuiskom zet ik ‘m weer op 18,5. Daar kan ie een half uur over doen, maar dat is niet erg omdat ik van het koude buiten kom. ‘s-Avonds rond 21 uur gaat ie op de nachtstand van 14,5 graden. 3 uur later is het dan zo afgekoeld dat ik het lekker vind om te slapen. Dat vergeet ik echt niet, m’n bed is in de kamer naast m’n thermostaat.
Overigens mag het in m’n huis niet kouder worden dan 14 graden, want dan werkt m’n vrieskoelkast niet goed.
Een uurtje ochtendgym! Goed zeg. Doe je dat uit je hoofd of via een televisieprogramma Ximaar?
wij hebben vloerverwraming. dan is het juist niet goed om met de temperatuur te spelen omdat dat juist extra energie kost.
om mijn werk hebben we er een slimmerd bij of te wel een slimme thermostaat en werkt prima
Ik zeg altijd: wij hebben een slimme Toon, haha! Ik vind het met name interessant hoeveel we verbruiken. Nu mijn ouders bij ons inwonen, is het verbruik best wel toegenomen. Dus ik verheug me niet op de afrekening, haha!
Ik heb geen slimme dingen in mijn huis, tenzij mijn man telt haha.
LOL ; )))
Die kun je zo op een tegeltje zetten!
Jemig, bij ons is het dan wel een tikje uit het jaar kruik. We hebben nog een oeroude thermostaat (van 18 jaar geleden) die het niet eens doet. Omdat wij a-technisch zijn (ik zeg het maar zelf :) regelen wij de verwarming per ruimte gewoon oldskool met de draaiknoppen. Ja, dat kan beter. Project voor 2019?
Draaiknoppen zijn wel heerlijk duidelijk vind ik. En simpel. Hoef je tenminste geen gebruiksaanwijzing voor te lezen.
Ik vind het zelf doen altijd nog het meest fijn en betrouwbaar..
Geen slimme thermostaat op dit moment (huur) maar we zetten wel bv altijd de verwarming volledig af wanneer we werken zijn.
– xx Daisy
Klinkt wel handig maar wij zijn gewoon lekker van de oude stempel.
Ik heb zelfs geen slimme meter en deze komt hier ook zeker niet in. Een slimme thermostaat om te bedienen via de app lijkt mij wel erg fijn
een paar weken geleden heb ik een nieuwe cv-ketel laten plaatsen en dus meteen een nieuwe thermostaat. Ik heb er bewust voor gekozen om een gewone te nemen omdat al die technologie ook sneller kapot gaat. Zeker bij mij… Ik stel het gewoon zelf zo in dat het ‘s morgens aan gaat en ‘s avonds weer uit. Vaak heeft ‘het nieuwste van het nieuwste’ ook flink wat kinderziektes, is mijn ervaring. Maar het idee is heel interessant natuurlijk.