Reacties

Bespaar energie met een slimme thermostaat — 51 reacties

 1. Ik ben zelf slim genoeg, Ik neem zelf elke week mijn meterstand op. Verder kijk ik wat voor weer het wordt en dan kan ik beslissen om de verwarming later aan te zetten omdat de zon de kamer kan verwarmen. Of ik kruip ondet een dekentje in de ochtend als de anderen willen uitslapen. Met vochtig weer zet ik de verwarming ietsje hoger dan met droog weer. En zo zijn er nog veel meer variaties.
  Ik bespaar zo meer dan met een zgn slimme thermostaat. De zeldzame keer dat ik vergeet de verwarming laag te zetten, hoor ik in bed de cv ketel wel aan slaan, dus kan ik hem dan nog laag zetten.
  Verder heb ik mijn bedenkingen wat betreft privacy, hacken en straling.

 2. Oh, ik zou dat absoluut niet willen.
  We hebben een heel simpele, niet programmeerbare thermostaat. Die gaat pas aan als ik het koud krijg (overdag vaak alleen thuis) en dat heb ik het in de ochtend niet snel.
  Ergens in de middag gaat ‘ie meestal een graadje hoger (tot 18,5 doorgaans).
  We hebben een alarm staan in de telefoon zodat we ‘m niet vergeten laag te zetten ‘s-avonds.
  Kortom: werkt voor ons. Ik zou zeker niet willen dat een apparaat voor mij gaat lopen bepalen of ik het koud heb of niet ;-)

 3. Hoewel het heel handig klinkt, is zoiets niet echt iets voor mij. Ik houd mijn verbruik gewoon online bij en vind dat meer dan genoeg. Bovendien ben ik ook niet zo van de programma's, omdat elke dag er hier anders uitziet. Dan denk ik dat we uiteindelijk juist weer meer energie verbruiken. Maar wel een mooie, uitgebreide uitleg!

 4. Zelf zet ik pas de kachel aan als ik uit bed ben en dan ook niet altijd. Wij hebben heel klein woonkamer en soms is het 's ochtends nog 18 graden in huis wat bij ons dan warm is. Dan zet ik hem natuurlijk niet aan. 's avonds standaard om 8 ur gaat hij uit.

 5. Is dat niet vooral handig als je een joekel van een huis hebt, of veel ruimten waar je verblijft? Wij wonen met 3 kinderen in een tussenwoning. In principe verwarmen we alleen de woonkamer en de keuken. Als het boven erg koud is en de oudste maakt huiswerk dan zet ze haar verwarming iets aan.

  Het is hier altijd rond de 19 graden, de verwarming gaat rond 21:00 uur uit en als we weggaan gaat 'ie lager. We verbruiken 800m3 gas per jaar, veel minder dan het gemiddelde.
  Volgens mij kan daar geen slimme thermostaat tegenop.

 6. Ik heb een slimme thermostaat van Nest en ik vind het echt een top ding! :) ik gebruik de 'leer' functie alleen niet, ik bedien hem gewoon zelf. Ik zou daar inderdaad niet op durven vertrouwen. Je kunt via de app een weekschema aanmaken wanneer hij aan en uit moet gaan. En als je eerder/later thuiskomt dan normaal kun je via de app direct de boel bijstellen. Hij detecteert via de app en gps trouwens ook of er niemand thuis is en zet hem dan sowieso uit, mocht het je een keer ontschoten zijn. Ik heb echt gemerkt dat je zo een hoop kunt besparen.

 7. Lijkt me wel handig, maar die dingen zijn vaak best prijzig. Daarnaast stook ik eigenlijk alleen in de woonkamer/keuken dus echt noodzakelijk is het op dit moment nog niet. Vooral met veel verschillende stookruimtes is zo'n ding natuurlijk ideaal.

 8. Grappig om te zien dat vooral jongere mensen het een goed idee vinden en de oudere generatie juist niet.
  Ik heb dezelfde bedenkingen als VegieMo...

 9. Lijkt me handig om het op afstand te bedienen! Mijn thermostaat staat wanneer ik er niet ben op nacht, maar zou fijn zijn om al even voor te verwarmen wanneer ik nog onderweg ben haha

 10. Ik heb mijn slimme meter wel laten plaatsen omdat ik een huurwoning woon het me min of meer opgedrongen werd, maar heb hem niet laten activeren omdat ik zelf wel weet hoe ik moet besparen op energie , om diezelfde reden wil ik ook geen slimme thermostaat etc. Al die technologie is heel mooi als het allemaal werkt. Maar ik ben prima in staat om het zelf te doen, voor mijn gevoel zorgen a die handige gadgets er alleen maar voor dat we zelf steeds minder nadenken en handelen en dat vind ik zolang je gezond bent juist niet zo gezond. Voor mensen die kampen met gezondheidsproblemen of niet mobiel zijn ligt dat anders, naar min mening.

 11. Wij hebben een programmeerbare thermostaat. Ik kan de dag opknippen in 6 delen en daar een temperatuur voor instellen. Wil ik het even wat warmer kan dat handmatig, aan het einde van het tijdvak springt hij dan terug op de ingestelde temperatuur van het volgende tijdvak. Ook een of meerdere dagen van huis is aan te geven handmatig, dan kun je een losse minimumtemperatuur invoeren. Ik vind dit een prima tussen oplossing tussen een slimme thermostaat (via internet vind ik toch wat eng-ig) en een hele simpele handmatige (vergeet ik snel aan of uit te zetten).

 12. We hebben het er toevallig laatst over gehad of dit misschien iets voor ons is, dus het speelt zeker wel maar het is er nog niet van gekomen om ook daadwerkelijk actie te ondernemen.

 13. Ik ben alleengaand en heb geen vast ritme. Houdt in dat ik constant aan dat ding moet rommelen. Een kennis van mij doet dat, maar ik vind m'n simpele round een stuk gebruiksvriendelijker op dat punt. Stel ik in een deel van een seconde in en hoef niet door menuutjes te tikken. De CV gaat pas aan als ik wakker word. Wordt ik een uur later wakker, dan gaat ie een een later aan. Toch weer mooi een uur warmte bespaart. Vervolgens zet ik 'm 2 graden hoger dan de nacht temperatuur van 14,5 omdat ik eerst een uurtje aan ochtendgym doe. Dan mag het nog niet te warm zijn. Als ik daarna thuisblijf zet ik 'm op 18,5 en als ik na het ontbijt wegga gaat ie terug naar 14,5. Als ik thuiskom zet ik 'm weer op 18,5. Daar kan ie een half uur over doen, maar dat is niet erg omdat ik van het koude buiten kom. 's-Avonds rond 21 uur gaat ie op de nachtstand van 14,5 graden. 3 uur later is het dan zo afgekoeld dat ik het lekker vind om te slapen. Dat vergeet ik echt niet, m'n bed is in de kamer naast m'n thermostaat.

 14. Ik zeg altijd: wij hebben een slimme Toon, haha! Ik vind het met name interessant hoeveel we verbruiken. Nu mijn ouders bij ons inwonen, is het verbruik best wel toegenomen. Dus ik verheug me niet op de afrekening, haha!

 15. Jemig, bij ons is het dan wel een tikje uit het jaar kruik. We hebben nog een oeroude thermostaat (van 18 jaar geleden) die het niet eens doet. Omdat wij a-technisch zijn (ik zeg het maar zelf :) regelen wij de verwarming per ruimte gewoon oldskool met de draaiknoppen. Ja, dat kan beter. Project voor 2019?

 16. een paar weken geleden heb ik een nieuwe cv-ketel laten plaatsen en dus meteen een nieuwe thermostaat. Ik heb er bewust voor gekozen om een gewone te nemen omdat al die technologie ook sneller kapot gaat. Zeker bij mij... Ik stel het gewoon zelf zo in dat het 's morgens aan gaat en 's avonds weer uit. Vaak heeft 'het nieuwste van het nieuwste' ook flink wat kinderziektes, is mijn ervaring. Maar het idee is heel interessant natuurlijk.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>