Schoolpleinmoeders

Zelf ben ik al een hele tijd geen schoolpleinmoeder meer. Als je kinderen naar de middelbare school zijn gaat dat vanzelf. Net als afscheidscadeautjes voor de juf. Ze verdwijnen simpelweg uit je blikveld.

Ex-schoolpleinmoeder

In de tijd dat ik de kinderen naar de basisschool bracht, en dus zo’n schoolplein moeder was, liep ik dagelijks 8 kilometer. ‘s Ochtends heen en terug naar school, tussen de middag om ze op te halen en weer te brengen, en aan het eind van de dag nog een keer om ze van school te op te halen.

Hoewel er vaak wordt gezegd dat je allerlei leuke contacten opdoet tijdens het wachten op je kind(eren) heb ik dat zelf niet zo ervaren. Eerlijk gezegd heb ik geen enkel contact overgehouden aan de basisschoolperiode.

Een jaar uit het leven van schoolpleinmoeders

In zijn boek Schoolpleinmoeders beschrijft Meester Mark een jaar uit het leven van schoolpleinmoeders. Op mijn blog Het Moederfront lees je de review.

Lees ook: kinderen naar school brengen en Playdate etiquette.

Hoe ervaar(de) jij de periode als schoolpleinmoeder?

Similar Posts

11 Comments

 1. Ik heb een paar vriendinnen uit de schoolpleinmoeders. Ik hoop dat die blijven als ze over 2,5 jaar naar de middelbare gaan, we zullen zien! Ik ben niet meer zo vaak op school nu, Sophie fietst zelf naar huis sinds dit schooljaar.

  Ik merk dat ik er leuke contacten heb, en ook dat er mensen zijn die je meer of minder liggen: net als de kinderen in de klas zijn er ook groepjes moeders die elkaar meer of minder goed kennen (vaak ook nav hoe vaak de kinderen samen spelen!)
  In het begin vond ik het retespannend!!

  1. Leuk dat je er een paar vriendinnen aan hebt overgehouden! Ik herken dat je op een gegeven moment ook minder op de basisschool komt omdat kinderen dan ouder worden en zelf kunnen gaan.

 2. Ik was destijds net verhuisd naar een andere woonplaats en ik vond het een leuke manier om andere moeders te leren kennen. Ik hield daar vriendinnen aan over.
  Maar er was ook een groepje waar ik liever niet bij ging staan. De types die bij alle schoolaktiviteiten beslist betrokken wilden zijn en dat leek wel een soort competitie.

 3. Ik ben blij dat we nog een jong kind hebben. Zo heb ik al heel wat mensen leren kennen, ook omdat mijn zoon al 2 scholen heeft gehad. Dus eens zoveel moeders????. Als hij er niet was, kende ik hier na dik 6 jaar nog steeds niemand denk ik, de oudsten waren toen al lagere school-af.

 4. Ik was ook een schoolpleinmoeder en liep me te pletter elke dag .Ik had weinig contact met andere moeders omdat er al snel van groepjes ontstonden of er al waren .dus heb er geen enkel leuk contact aan over gehouden

 5. Ik heb aan de basisschoolperiode van de oudste wel een goede vriendin overgehouden dus dat is keitof. Maar ik had eerlijk gezegd heel weinig met dat op het schoolplein gaan staan wachten.
  Met de jongste was het nog erger: totaal geen binding meer met de andere moeders. Maar daar ook geen behoefte aan.

 6. Vorige maand logeerde er nog een schoolpleinmoeder met haar man bij mij, we zijn inmiddels allebei grootmoeder, we hebben altijd kontakt gehouden en het is een fijne vriendschap, altijd als ik in Nederland ben ga bij haar op bezoek en ze komen regelmatig bij mij. We kennen elkaar inmiddels meer dan 30 jaar. Ik ben er heel blij mee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.