Stankoverlast: mogelijke oorzaken + oplossingen

Stankoverlast: oorzaken en oplossingen.

Stankoverlast.

Je zal er maar last van hebben.

Volgens het Centraal Bureau van de Statistiek heeft zo'n 23% van de mensen die op het platteland wonen last van stankoverlast die komt door verkeer, industrie en/of landbouw. In de stad ligt dat getal hoger: daar heeft zelfs 27% van de mensen wel eens last van stankoverlast.

Plattelandsbewoner en stankoverlast

Als plattelandsbewoner ken ik vooral één grote bron van stankoverlast: boeren die hun land bemesten. Dat stinkt echt ongelofelijk. En zeker als je net de schone was hebt opgehangen is dat even slikken. Toen mijn zusjes en ik nog thuis woonden, had vooral mijn middelste zusje altijd erg last van stankoverlast. Op de één of andere manieren namen haar haren de mestlucht heel erg op. Als ze dan thuiskwam stonk haar hele haar naar stront.

Hoewel ik de stankoverlast merk, stoor ik me er niet echt aan. Het hoort nu eenmaal bij wonen op het platteland. Hoogstens hoop ik stiekem dat ik niet naar mest stink als ik ergens naar toe moet.

Stankoverlast kan door door verschillende dingen komen. Laten we de oorzaken van stankoverlast eens op een rijtje zetten!

Mogelijke oorzaken stankoverlast

 • In de zomer kunnen buren die graag en vaak barbecueën een bron van stankoverlast zijn.
 • Buren die graag de houtkachel branden.
 • Verstopping van de riolering.
 • Compostvat van buren.
 • Muizen in huis, die ergens zijn gestorven en nu liggen te vergaan. Gemiddeld kan het zo'n 3 weken duren voordat het lijk helemaal is vergaan en de stank verdwijnt.
 • Als het heel erg hard geregend heeft, raakt het riool overvol en dit kan zorgen voor een vieze rioollucht in huis.
 • Een stofzuiger die nodig moet worden schoongemaakt.
 • Een kat die in je huis heeft 'gesproeid' oftewel heeft geplast. De geur van kattenpis is erg sterk en vies.
 • Als je jongste dochter Kimchi koopt (Koreaans gerecht) en dit in de koelkast zet. Allemachtig wat stinkt dat spul zeg!
 • Een bedrijf dat overlast veroorzaakt. Toen we nog in de stad woonden stonk het soms heel erg door de pindafabriek. Het kwam niet vaak voor gelukkig, maar soms als de wind op een bepaalde manier waaide, dan was het echt niet fris.
 • Een vuilnisbak die nodig geleegd moet worden!

Stankoverlast: wat kun je er tegen doen?

Het ligt erg aan de oorzaak of je wat aan stankoverlast kunt doen. De stankoverlast bij mij in de buurt door boeren is niet echt op te lossen. Maar stankoverlast door een stinkende houtkachel of barbecue kan soms worden opgelost met een goed gesprek. Soms zijn mensen zich werkelijk van geen kwaad bewust.

Heb jij last van stankoverlast door een bedrijf of buren? Dan is je aanspreekpunt de gemeente! Zo staat vermeld op de site van de Rijksoverheid over stankoverlast. Wordt de stankoverlast veroorzaakt door je buren? Zorg dan dat je eerst met hen praat. Want anders sturen ze je bij de gemeente toch meteen terug dat je dat eerst moet gaan doen. Zorg dus dat je dit station al hebt gedaan.

Zit de stankoverlast in je eigen huis? En kom je er zelf niet achter wat de oorzaak is? Dan is het zaak om er een expert bij te halen die dat wel kan, zoals Strooming.

Wat zijn jouw ervaringen met stankoverlast? En wat was de oplossing?

Lees ook: Vieze lucht in huis?

Vergelijkbare berichten

42 reacties

 1. Ik mis er eentje: buren die roken in de tuin.
  De onze roken, en als het slaapkamerraam open staat vliegt het zó onze slaapkamer in ‘s-ochtends vroeg. Ook zitten ze vaak de hele middag buiten te roken in de zomer. Echt helemaal niet fijn!

  1. Ik heb astma weet ik nu een poosje. En nu ik nieuwe buren heb die hun dagen vullen met zware shag verbranden kom ik niet meer in mijn tuin. En het huis luchten doe ik om half vijf in de nacht. Verder zit alles elke dag de hele dag dicht.
   Het stinkt niet eens, het is zo ongezond.. ik heb nu zes ambulancesritjes gemaakt doordat mensen het niet roken niet zo nauw nemen. Het OV en fietsen en winkelen heb ik al afgeschaft, samen met buiten zijn, uit eten en schouwburgbezoek. Laatste ambulancerit.. vanaf de dependance waar ik was voor de longafdeling naar de spoedeisende hulp van de hoofdvestiging. Roken voor een open raam in je werkkamer naast de wachtkamer op de longafdeling.

  2. Ik heb ook last van rokende buren. Ik vind echt dat er een wet tegen moet komen! Jammer dat buiten roken nu zo geaccepteerd is want daardoor hebben we nu juist overlast.

  3. Petra, wat afschuwelijk!!
   Sushy, eens. Fijn dat mensen niet meer bínnen roken, zeker voor kinderen. Maar met buiten roken leg je het probleem elders.
   In Australië mag je niet roken binnen 10 meter van een deur. Dat, graag, hier, nu!

 2. Met houtkachels en barbecues is bij ons de oplossing om ramen dicht te doen en ook alle ventilatieroosters. Meestal is de beginstank het ergst, dus na een half uur gaan de roosters weer open. Met zoveel buren om ons heen is er geen beginnen aan om mensen te vragen dit niet meer te doen. En bij stroomuitval is het ook wel fijn om buren te hebben met een houtkachel. Als ik op het platteland woonde, zou ik er ook een willen. Liefst een tegelkachel of speksteenkachel. Minder hout nodig want veel hoger rendement.
  Waar wij wonen ruik ik af en toe mest. Ik ben blijkbaar een plattelandstype, ik vind het niet erg. Af en toe ruik ik buiten een sterk chemische lucht, dat vind ik minder prettig. Laatst las ik dat vrachtschepen op de Nederlandse rivieren schadelijke gassen lozen. In Duitsland wordt dit streng in de gaten gehouden en beboet. In Nederland wordt er weinig aan gedaan. Dat het behalve stinkt ook nog kankerverwekkend is, maakt het nog erger.
  Laatst dacht ik dat we een probleem hadden met de riolering want ik rook een soort rioollucht in de garage. Viel reuze mee. Met mijn suffe hoofd was ik de broccoli vergeten die ik in de garage had gelegd toen mijn koelkast te vol was. Die lag daar te rotten. Oeps, opgeruimd en de volgende dag roken we niets meer gelukkig.

  1. Over de rivier en gaslozingen. Aan het eind van de straat waar ik woon is De Lek.
   Nooit geweten dat kimchi zo stinkt. Dat ga ik dan dus niet uitproberen. Ik heb er wel een recept van.

 3. Toen wij nog een eigen restaurant hadden, hadden we vaak last van stank. Dit kwam door het riool. Nadat het opengebroken was gelukkig geen last meer van gehad. Thuis lijkt mij zeker geen pretje

 4. Stankoverlast van boeren die hun akkers bemesten stoort me niet, dat hoort bij wonen op het platteland.
  Wij hebben wel heel veel last van mensen met een kachel in de buurt. We kunnen vaak niet verluchten, want dan hangt heel ons huis vol met rook.

 5. De boeren die hun land bemesten, daar stoor ik me niet aan. Maar de chemische geur die hier soms hangt geeft prikkende ogen, scherpe geur bah! Mijn man heeft nu een telefoonnummer die rechtstreeks verbindt met het bureel van waaruit de afsluitkleppen van dat bedrijf worden bediend. Dan is de stank na 5 minuutjes weg. Wij zijn heel blij met deze regeling want het hele dorp klaagt wel, en heel af en toe wordt de blauwe lijn gebeld (voor noet dringende zaken is dat) en dan ben je makkelijk een uir of 4 verder. Waardoor sommige mensen,waaronder ik, dagenlang met hoofdpijn rondlopen. Wij hebben een rokende buur. Heerlijke wiet jom. NOT. Maar hij zit op zijn terras en mijn zoon zijn slaapkamerraam staat open. 1x heb ik me boos gemaakt en geroepen dat hij mag smoren wat hij wil maar dat mijne kleine niét stoned is zijn bed hoeft te liggen. Hij riep terug : sorry, heel droog. Maar het probleem is wel opgelost. Hij gaat nu beneden in zijn tuin roken,????. Voor de rest is dat geen slechte mens hoor, grote dierenvriend ook.

  1. Dit wilde ik ook nog even vragen. Heeft niks met uw post te maken, maar heet Gerlinde een nieuw blog? Haar vorige is gesloten en gewoonlijk vind ik haar op 1 of andere manier wel terug. Nu dus niet. Zo spijitg want ook haar las ik graag.

 6. Komende jaren zal hier stankoverlast komen, “rotte eieren stank “, omdat ze vervuild grondwater gaan afvoeren naar de Rijn. Heel bizar, dat dat zo kan en mag.

  Een eventuele oplossing voor rokende buren, geef hen een elektronische sigaret kado. Ja, kost wat, maar die stinken niet, en daarmee roken ze waarschijnlijk minder(of op den duur helemaal niet)

  1. Wat vervelend zeg Greet. Dat is ook echt een hele onaangename geur vind ik. Hebben ze dat tegen jullie gezegd?

   Het idee van de e-sigaret lijkt me een mooie oplossing.

 7. Wat zielig voor je zusje is dat geweest! Hier ook een bedrijf in de buurt wat aardig ruikt. Het geeft niet echt overlast, maar als de wind een bepaalde kant op staat ruik je het wel.

 8. Hier gelukkig geen last van, wel af en toe last van de rook van de houten. Vroeger had ik wel last van de stank (de buurman onder onze flat)..echt muf geur..ik word duizelig van.

 9. Wij hebben in ons vorige appartement ontzettende stankoverlast gehad door de riolering en door de buren. Nu vooral last van stank als net een van de katten een grote boodschap heeft gedaan op de kattenbak, wat kunnen die stinken zeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.