5 voordelen van online cursussen

online cursussenIk ben dol op het internet.

Het is een bron van informatie, inspiratie, herkenning en erkenning. En ik heb er zelfs een heus beroep uit kunnen halen: fulltime blogger.

Tuurlijk heeft het internet ook nadelen. Zoals het fenomeen cyberpesten, de overweldigende invloed aan informatie en het verslavende effect van internet surfen.

Maar voor mij wegen de voordelen van internet ruim op tegen de nadelen.

Internet: the sky is the limit! Of de snelheid van je internet…

Eén van de voordelen van het internet is dat het je mogelijkheden biedt die je anders niet zou hebben gehad. Zeker hier op het platteland is het aanbod van winkels minder rijk en gevarieerd dan in de grote steden. En hetzelfde geldt voor theater, musea en cursussen.

Maar dankzij internet is dat veel minder relevant geworden. Want als ik online shop heb ik de hele wereld tot mijn beschikking. En als ik een cursus wil volgen kan ik dat online doen.

5 voordelen van online cursussen!

 1. Het aanbod van online cursussen is eindeloos groot. Als ik alleen kon kiezen uit de cursussen die in de Achterhoek werden aangeboden had ik veel minder mogelijkheden. Online kan ik elke cursus volgen die mijn hartje begeert : )
 2. Zeker als je kinderen hebt is je tijd vaak niet langer van jezelf. Het leven wordt bepaald door de schooltijden van de kinderen en naschoolse activiteiten zoals zwemles. Dan kan het lastig zijn als je elke dinsdag om zeven uur ‘s avonds ergens verwacht wordt voor een cursus. Online cursussen kun je in de regel doen wanneer het jou uitkomt!
 3. Je kunt online cursussen gewoon lekker thuis doen. Geen gedoe dat je ergens naar toe moet rijden of vervoerskosten. Online cursussen doe je gewoon achter je eigen bureau of keukentafel.
 4. Online cursussen zijn makkelijker te combineren met kinderen en huishoudelijke taken. Geen schuldgevoelens dat je weer de deur uit moet. Je bent gewoon thuis.
 5. Je volgt je eigen tempo. Bij online cursussen kun je in de regel gewoon je eigen tempo aanhouden.

Nadelen van online cursussen

Niet iedereen zal zich aangetrokken voelen tot een online cursus. Voor sommigen is het júíst het feit dat ze even het huis uit kunnen een reden om buiten de deur een cursus te volgen. Of één van de redenen om een cursus te volgen is contact met andere mensen. Dat contact kun je vaak ook wel hebben met medestudenten tijdens een online cursus, maar dat is toch anders.

Het feit dat je bij een online cursus je eigen tempo kunt volgen kan in je nadeel werken als je het lastig vindt om jezelf aan te sturen. Er is dan geen stok achter de deur om aan de slag te gaan.

Voorbeelden van leuke online cursussen

Hier onder een paar cursussen die mij opvielen:

Heb jij wel eens een online cursus gevolgd? Welke?

Reacties op 5 voordelen van online cursussen

 1. Ik heb mij 2 x opgegeven voor een online cursus en daar eigenlijk weinig mee gedaan. Ik heb het laten verslonzen, want omdat het online is mis ik eigenlijk die stok achter de deur. Dus hoe handig het ook is vanuit huis en wanneer het jou uitkomt, bij mij werkt dat helaas niet. Maar dat ligt geheel aan mij.

 2. Mijn vaarbewijs gehaald door middel van een online cursus. Ideaal. Ook heeft een van de kinderen op deze manier een Typecursus gedaan.

 3. Als ik zou besluiten om online een cursus te volgen, dan denk ik dat ik hetzelfde probleem zou krijgen als ‘Mama Lifestyle Blog’ hierboven zegt.
  Wat ik wel heel leuk vind en waar ik regelmatig gebruik van maak zijn de vele tutorials die je over ieder onderwerp wel kunt vinden op Youtube. Inderdaad, dat is één van de enorm grote voordelen die het internet biedt: de toegankelijkheid tot al die informatie waar je veel van kunt leren!

 4. Oudste zoon doet Spaans met duolingo (als ik het goed schrijf). Kost niet veel tijd, is gratis en hij vindt het leuk. Ik denk dat ik Frans ga doen met dit programma. Ik heb vroeger zeven jaar Frans gehad, maar het is nogal weggezakt. Helemaal omdat we al jaren niet meer in Frankrijk geweest zijn. Ik mag graag met mensen kletsen, en dat gaat in de vakantie net zo hard door 🙂 En mocht er iets zijn, dan is het altijd handig dat je het goed duidelijk kunt maken.
  Nicole, door jou kom ik op dit idee 🙂

 5. Ik heb nog nooit een cursus online gevold. Maar ik zou het wel willen doen alleen zou ik veel nadelen kunnen bedenken. Ik ben snel afgeleid als ik thuis leer. Ik heb op dat gebied echt een leraar nodig en een andere ruimte.

 6. Ik doe nu de studie blog ! En en columns schrijven. Ik vind online cursussen ideaal. Je hebt gewoon boeken en syllabussen waar je uit werkt. Je deelt je eigen tijd in. Voor mij helemaal ideaal.

 7. Voor mij werkt het niet. Ik vind het persoonlijke contact leuk. Al zie ik de medeleerlingen en de docente alleen aan het begin en aan het einde van een module, toch leuk. De schrijversacademie, ik heb nu het gevoel dat ik echt voor mezelf bezig ben en iets toevoeg aan mijn zijn. Creativiteit en soms zweten.

 8. Ik deed de studie Toegepaste Psychologie online. Iets meer dan een cursus, maar het beviel prima. Je moet heel veel discipline hebben, dat is een absolute voorwaarde. En aan sociale contacten geen gebrek hoor, want vaak genoeg hadden wij praktijkdagen. Maar, dat is uiteraard niet met alle cursussen zo. Ik vond het altijd een uitkomst en had niet anders willen studeren!

 9. Ik heb nog nooit een online cursus gevolgd. Denk ook niet dat het Iers voor mij is. Denk dat ik het te snel zou laten liggen. Kijk er wel vaak naar, denk ik vaak “goh leuk, kan jezelf bepalen hoe of wat” maar dat is denk ik ook mijn valkuil. Dus beter een live cursus voor mij ;))

 10. Twee cursussen: korte verhalen schrijven en copywriter. Zou er eigenlijk graag nog veel meer willen doen, wie weet als ik iets meer geld ga verdienen!

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.