Reacties

Online cursussen: een handig overzicht van je opties! — 84 reacties

 1. Ik heb mij 2 x opgegeven voor een online cursus en daar eigenlijk weinig mee gedaan. Ik heb het laten verslonzen, want omdat het online is mis ik eigenlijk die stok achter de deur. Dus hoe handig het ook is vanuit huis en wanneer het jou uitkomt, bij mij werkt dat helaas niet. Maar dat ligt geheel aan mij.

  • Dat is ook meteen het nadeel aan online cursussen: de stok achter de deur ontbreekt. Het moet echt iets voor je zijn, anders werkt het dus niet.

 2. Mijn vaarbewijs gehaald door middel van een online cursus. Ideaal. Ook heeft een van de kinderen op deze manier een Typecursus gedaan.

  • Wat grappig dat je een vaarbewijs kunt halen via een online cursus Marjolein! Is dat dan alleen de theorie? Moet je niet ook een praktijk examen doen?

  • Nee, dat hoeft gelukkig nog niet. Ik denk dat ik dan ook niet door het examen heen zal komen????
   Er gaan al jaren geruchten dat ze wel een praktijkgedeelte in willen lassen, maar tot op heden alleen theorie.

 3. Als ik zou besluiten om online een cursus te volgen, dan denk ik dat ik hetzelfde probleem zou krijgen als 'Mama Lifestyle Blog' hierboven zegt.
  Wat ik wel heel leuk vind en waar ik regelmatig gebruik van maak zijn de vele tutorials die je over ieder onderwerp wel kunt vinden op Youtube. Inderdaad, dat is één van de enorm grote voordelen die het internet biedt: de toegankelijkheid tot al die informatie waar je veel van kunt leren!

  • Dit is zoiets die op mijn bucketlist staat als de kinderen wat ouder zijn. Nu zijn mijn dagen zo volgestouwd dat ik er geen online cursus meer bij zou krijgen. Ik heb wel een avondschool make-up erop zitten en het geeft wel voldoening om iets nieuws bij te leren.

 4. Oudste zoon doet Spaans met duolingo (als ik het goed schrijf). Kost niet veel tijd, is gratis en hij vindt het leuk. Ik denk dat ik Frans ga doen met dit programma. Ik heb vroeger zeven jaar Frans gehad, maar het is nogal weggezakt. Helemaal omdat we al jaren niet meer in Frankrijk geweest zijn. Ik mag graag met mensen kletsen, en dat gaat in de vakantie net zo hard door :-) En mocht er iets zijn, dan is het altijd handig dat je het goed duidelijk kunt maken.
  Nicole, door jou kom ik op dit idee :-)

  • Leuk, ik heb Durlinger even geprobeerd, nadat ik met de maker contact had tijdens de uitslagenavond van het referendum. Bij mij werkte het na de erste lessen niet meer goed. Pech dus.

 5. Ik heb nog nooit een cursus online gevold. Maar ik zou het wel willen doen alleen zou ik veel nadelen kunnen bedenken. Ik ben snel afgeleid als ik thuis leer. Ik heb op dat gebied echt een leraar nodig en een andere ruimte.

 6. Ik doe nu de studie blog ! En en columns schrijven. Ik vind online cursussen ideaal. Je hebt gewoon boeken en syllabussen waar je uit werkt. Je deelt je eigen tijd in. Voor mij helemaal ideaal.

 7. Voor mij werkt het niet. Ik vind het persoonlijke contact leuk. Al zie ik de medeleerlingen en de docente alleen aan het begin en aan het einde van een module, toch leuk. De schrijversacademie, ik heb nu het gevoel dat ik echt voor mezelf bezig ben en iets toevoeg aan mijn zijn. Creativiteit en soms zweten.

 8. Ik deed de studie Toegepaste Psychologie online. Iets meer dan een cursus, maar het beviel prima. Je moet heel veel discipline hebben, dat is een absolute voorwaarde. En aan sociale contacten geen gebrek hoor, want vaak genoeg hadden wij praktijkdagen. Maar, dat is uiteraard niet met alle cursussen zo. Ik vond het altijd een uitkomst en had niet anders willen studeren!

 9. Ik heb nog nooit een online cursus gevolgd. Denk ook niet dat het Iers voor mij is. Denk dat ik het te snel zou laten liggen. Kijk er wel vaak naar, denk ik vaak "goh leuk, kan jezelf bepalen hoe of wat" maar dat is denk ik ook mijn valkuil. Dus beter een live cursus voor mij ;))

 10. Mooi overzicht! Ik volg het liefst fysieke cursussen, omdat ik het handiger vind om interactie te hebben met de docent. Heb het gevoel dat de lesstof langer blijft hangen. Fotografieopleiding heb ik gedaan in de avonduren (fysiek) en verder losse online fotografiecursussen gekocht. En momenteel volg ik een online cursus om een online bedrijf te beginnen. Uit jouw overzicht lijkt "Blogs en columns schrijven" mij wel wat. Ik heb er alleen geen tijd voor.

 11. Ik heb jaren geleden ook een cursus creatief schrijven gevolgd. Maar merkte dat het op de ene of andere manier toch niet helemaal aankwam. Toen we ene keer via het werk een dergelijke cursus kregen, op locatie, merkte ik dat er veel meer bleef hangen. Mara er zijn zeker cursussen die heel goed online te volgen zijn. Vooral cursussen over feitelijke kennis; cursussen waarbij op de een of andere manier gevoel ook een rol krijgt vind ik minder geschikt om volledig online te doen

 12. Ik moet zeggen, er zijn vele cursussen die ik al eens gevolgd heb. Hier heb je ook weer mooie voorbeelden bij staan die mij nog niet bekend waren. Even wachten totdat corona voorbij is of het wat rustiger wordt, want nu kan ik het er niet bij hebben.

  Love As Always
  Di mario

 13. Ik vind het echt zo heerlijk dat je het lekker op je eigen tempo kunt doen, zo'n online cursus. Ik volgde vorig jaar bij de LOI de cursus 'Schrijven voor het web'. Toch weer wat leuke dingen geleerd voor m'n blog;).

 14. Ik volg wel cursussen van Yoast over wordpress etc en verder heb ineen aantal cursussen via de LOI gedaan, maar dat is niet online maar met eengrote dikke map. Ideaal is dat je het in je eigen tijd kan doen en zelf in kan delen.

 15. Ha Nicole,

  ja... online cursussen volgen is het wel op dit moment!

  Ik heb meerdere gevolgd en op dit moment ben ik bezig met Spaans.
  Bij DUOLINGO.
  Ik vind het een fantastische cursus.
  Het Spaans leer je vanaf de bodem zeg maar.
  Ben al een jaar bezig en het bevalt me uitstekend!
  Elke dag een half uurtje en als ik zin heb plak ik er nog wat aan vast!

  groetjes!
  Marlou

 16. Ik poets met regelmaat mijn frans op bij DUOLINGO, je bepaalt zelf hoe lang je per dag wil oefenen. Ik vind het een fijn programma, maar ze hebben niet alle talen ( Frans bijvoorbeeld) direct naar het Nederlands. Gelukkig is mijn Engels goed genoeg. Die MOOC's lijken me geweldig, dat ga ik zeker eens uitproberen. Veder staat een online foto-cursus al jaaaaaren op de to-dolist

 17. Ik heb verschillende cursussen gevolgd online, maar vind het wel minder gezellig. Ik heb net de cursus copywriting gedaan en ben net begonnen met de cursus journalistiek schrijven. Daarnaast volg ik moocs, Google cursussen. Ben eigenlijk altijd wel bezig om iets te leren, soms ook praktijk cursussen hoor. Ik vind het leuk om iets nieuws te leren, het daagt me uit.

 18. Ik was begonnen aan de fotografie cursus van Vink Academy. Maar door de kinkhoest lag het even op z'n gat. Moet er snel weer aan beginnen, want heeft aardig wat gekost en staat maar een jaar online.

 19. Wat een leuk artikel! Ik ben wel bekend met online cursussen doen ja. Vind het fijn; je hebt vaak relatief weinig nodig en je kan overal aan de slag! Donderdag begint er voor mij weer één; maar dan wel vanuit mijn werkgever ;).

 20. Ik ben ook fan van online cursussen. Dan kan ik ze doen wanneer ik wil. Het liefst korte cursussen, zodat ik ze wel echt afrond. Die van zelf haar knippen ga ik maar eens bekijken, want dat is hier thuis toch wel nodig.

 21. Ik heb een heel boeiende cursus Photoshop gevolgd bij twee Nederlandse dames die het perfect uitlegden via video.

  https://photoshopplezier.nl/

  Ik heb er ongelooflijk veel bijgeleerd, en geregeld doen ze acties waarbij je de cursus over 3 jaar kan doen waarbij je 1 jaar betaalt

  Ook seniorennet biedt een heel goede cursus fotobewerking aan, volledig gratis, met opdrachten en deze worden verbeterd.

 22. Een cursus zelf haren knippen is idd best handig nu alle kappers zijn gesloten. Mijn man doet zn haar zelf met de tondeuse momenteel. Ook zonder cursus

 23. Super veel keuzes! Ik was van plan in deze periode ook iets nieuws te gaan volgen maar ik heb nog geen keuze kunnen maken wat het precies gaat worden.

 24. Het probleem met een online cursus is vaak het aanzetten naar er daadwerkelijk wat mee te doen, vaak schrijf je de informatie mee, maar je wordt niet echt geactiveerd om actief iets te gaan uitvoeren en aan te leveren zoals een studie dit bijvoorbeeld wel heeft met een eindproduct.

 25. Ik heb in mijn leven nog nooit een cursus of een online training gevolgd. Ik wil wel een keertje een cursus volgen maar dan Spaans een beetje opfrissen.

 26. Ik heb meer tijd en een hbo cursus photoshop klaar staan, vanuit mijn werk. Lukt me slleen niet om me er tot aan te zetten. Schijnbaar lummel ik liever :)

 27. Leuk artikel! Ik zie zelf altijd heel veel leuke online cursussen voorbij komen! Helaas zit ik alleen op mijn werk het grootste deel van mijn tijd achter de computer en krijg ik daar klachten van, dus thuis besteed ik het liefst zo min mogelijk tijd achter de laptop. Heel erg jammer wel.

 28. Ik ben een beetje Italiaans aan het leren met Duolingo. En ik heb een tekencursus klaar staan. En nu dus ook een fotografiecursus uit een van jouw linkjes (bedankt daarvoor). Ik heb niet genoeg tijd, joh!

  • Dat is toch wel ideaal aan het internet! Dat je gewoon vanuit Nederland een cursus kunt doen aan een universiteit in Australië!

 29. Ik heb door de jaren heen verschillende online marketinggerelateerde cursussen en opleidingen gevolgd. Ik vind online studeren heel prettig. Op het moment ben ik twee cursussen aan het volgen via Coursera: de geschiedenis van Scandinavische films (via de universiteit van Copenhagen) en Viral Marketing and How to Craft Contagious Content (via de universiteit van Pennsylvania), allebei MOOC's. Ik vind het heel prettig om alsmaar te blijven ontwikkelen. Ik geef nu ook online cursussen maar daar ben ik pas mee gestart door de coronamaatregelen. Normaal gaf ik de cursussen gewoon op locatie.

  • Dat klinkt interessant allemaal Frederique. Het grote voordeel van online is dat je ineens een enorm bereik hebt vind ik altijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder