Online cursussen: een handig overzicht van je opties!

online cursussen

Ik ben dol op het internet en online cursussen.

Het internet is een bron van informatie, inspiratie, herkenning en erkenning. En ik heb er zelfs een heus beroep uit kunnen halen: fulltime blogger.

Tuurlijk heeft het internet ook nadelen. Zoals het fenomeen cyberpesten, de overweldigende invloed aan informatie en het verslavende effect van internet surfen.

Maar voor mij wegen de voordelen van internet ruim op tegen de nadelen.

Internet: the sky’s the limit! Of de snelheid van je internet…

Eén van de voordelen van het internet is dat het je mogelijkheden biedt die je anders niet zou hebben gehad. Zeker hier op het platteland is het aanbod van winkels minder rijk en gevarieerd dan in de grote steden. En hetzelfde geldt voor theater, musea en cursussen.

Maar dankzij internet is dat veel minder relevant geworden. Want als ik online shop heb ik de hele wereld tot mijn beschikking. En als ik een cursus wil volgen kan ik dat online doen.

5 voordelen van online cursussen!

 1. Het aanbod van cursussen via internet is eindeloos groot. Als ik alleen kon kiezen uit de cursussen die in de Achterhoek werden aangeboden had ik veel minder mogelijkheden. Online kan ik elke cursus volgen die mijn hartje begeert : )
 2. Zeker als je kinderen hebt is je tijd vaak niet langer van jezelf. Het leven wordt bepaald door de schooltijden van de kinderen en naschoolse activiteiten zoals zwemles. Dan kan het lastig zijn als je elke dinsdag om zeven uur ‘s avonds ergens verwacht wordt voor een cursus. Online cursussen kun je in de regel doen wanneer het jou uitkomt!
 3. Je kunt online cursussen gewoon lekker thuis doen. Geen gedoe dat je ergens naar toe moet rijden of vervoerskosten. Online cursussen doe je gewoon achter je eigen bureau of keukentafel.
 4. Online cursussen zijn makkelijker te combineren met kinderen en huishoudelijke taken. Geen schuldgevoelens dat je weer de deur uit moet. Je bent gewoon thuis.
 5. Je volgt je eigen tempo. Bij online cursussen kun je in de regel gewoon je eigen tempo aanhouden.

Nadelen van online cursussen

Niet iedereen zal zich aangetrokken voelen tot een cursus via internet. Voor sommigen is het júíst het feit dat ze even het huis uit kunnen een reden om buiten de deur een cursus te volgen. Of één van de redenen om een cursus te volgen is contact met andere mensen. Dat contact kun je vaak ook wel hebben met medestudenten tijdens een online cursus, maar dat is toch anders.

Het feit dat je bij een online cursus je eigen tempo kunt volgen kan in je nadeel werken als je het lastig vindt om jezelf aan te sturen. Er is dan geen stok achter de deur om aan de slag te gaan.

Voorbeelden

Hier onder een paar online cursussen die mij opvielen:

online cursussen
Zelf haar knippen!

En dat is nog maar een greep uit het assortiment. Het is echt ongelofelijk hoeveel mogelijke cursussen er online te vinden zijn.

Online cursussen gratis

Stel je, hebt een beperkt budget. Dan zijn er ook diverse online cursussen gratis te volgen. Zo bieden ze bij Learnit maar liefst 31 gratis online cursussen aan. Mijn oog viel met name op de gratis online cursus voor Assertiviteit. Ik vond het plaatje heel sprekend:

Screen Shot 2020 04 29 at 13.59.52

Daarnaast biedt ook Soofos gratis online cursussen aan. Bijvoorbeeld een online cursus fotografie.

En last but not least, zijn er veel betaalde cursussen via internet, maar daarvan kun je vaak een proefles gratis uitproberen. Dus als je heel veel interesses en hobby’s hebt, zou je diverse proeflessen kunnen volgen.

Gratis online cursussen Universiteit

Wist je dat je zelfs op universitair niveau cursussen online kunt volgen? Deze cursussen heten: Massive Open Online Courses (MOOCs). MOOCs zijn volledig online, dus een computer of tablet met internetverbinding is het enige wat nodig is om deel te kunnen nemen. Er gelden geen eisen voor vooropleidingen of diploma’s en deelname is gratis. De Universiteit Leiden biedt er maar liefst 34 aan! Ook de Open Universiteit biedt gratis online cursussen aan.

Online cursussen bibliotheek

Tot en met december 2018 kon je online cursussen bij de bibliotheek volgen. Helaas waren die onvoldoende succesvol, en zijn ze hiermee gestopt. Maar dat wil niet zeggen dat je geen online cursussen bij de bibliotheek kunt vinden! Zoek gewoon op ‘cursus’ in de catalogus en je vindt diverse opties in de vorm van boeken. Zoals het boek Een cursus in wonderen maar ook een dummies boekje met als titel Portugees voor dummies.

Online cursussen Youtube

Laten we vooral Youtube niet vergeten! Ook daar vind je talrijke online cursussen. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het ook daar online leren. Van cursussen blind leren typen, tot het leren van een taal. Type gewoon ‘gratis cursus’ in, en ontdek het aanbod.

Zelf online cursussen maken?

Stel je hebt een hobby, en je denkt: ik zou daar graag een cursus van maken en die online aanbieden. Bij Soofos kun je een gratis cursus volgen om zelf online cursussen te maken. Niet alleen dat, je krijgt nog een certificaat toe ook. Kijk, ik probeerde het uit, en het is echt gratis:

Screen Shot 2020 04 29 at 14.11.35

Deze cursussen heb ik gevolgd

In de loop der jaren heb ik diverse cursussen gevolgd online. Bijvoorbeeld Tekst en Effect aan de Open Universiteit. Verder deed de cursus Creatief Schrijven van de LOI.

Creatief schrijven

Daarnaast ben ik inmiddels geloof ik al 3 jaar bezig met de cursus van de Elite Blogging Academy. Dat gaat net zo snel als mijn puzzel van Anton Pieck… Kuch.

En natuurlijk heb ik zijdelings ervaring met de LOI hbo opleiding Vertaler Engels bij de LOI. Mijn dochter is inmiddels geslaagd, maar wacht nog wel steeds op het diploma.

Tot slot

Heb jij door de coronacrisis meer tijd? Heb je zin om nieuwe hobby’s op te pakken, of nieuwe dingen te leren? Denk dan ook eens aan de wondere wereld van de online cursussen. Ongehinderd door afstand en tijden, kun je over de hele wereld cursussen volgen De mogelijkheden zijn eindeloos.

En zeker op het moment zijn er veel nieuwe initiatieven waarbij mensen lesstof online gaan aanbieden.

Bekende Nederlandse aanbieders van cursussen zijn natuurlijk de welbekende LOI en NHA. Vooral taalcursussen zijn erg populair heb ik me laten vertellen.

Tot slot nog een leuk filmpje van NHA waarin ze een goede reden geven om online cursussen te gaan volgen:

Leestip: Typecursus

Heb jij wel eens een cursus via internet gevolgd? Welke?

Bron afbeelding: education PNG Designed By pikepicture from Pngtree.com

Similar Posts

84 Comments

 1. Ik heb mij 2 x opgegeven voor een online cursus en daar eigenlijk weinig mee gedaan. Ik heb het laten verslonzen, want omdat het online is mis ik eigenlijk die stok achter de deur. Dus hoe handig het ook is vanuit huis en wanneer het jou uitkomt, bij mij werkt dat helaas niet. Maar dat ligt geheel aan mij.

  1. Dat is ook meteen het nadeel aan online cursussen: de stok achter de deur ontbreekt. Het moet echt iets voor je zijn, anders werkt het dus niet.

 2. Mijn vaarbewijs gehaald door middel van een online cursus. Ideaal. Ook heeft een van de kinderen op deze manier een Typecursus gedaan.

  1. Wat grappig dat je een vaarbewijs kunt halen via een online cursus Marjolein! Is dat dan alleen de theorie? Moet je niet ook een praktijk examen doen?

  2. Nee, dat hoeft gelukkig nog niet. Ik denk dat ik dan ook niet door het examen heen zal komen????
   Er gaan al jaren geruchten dat ze wel een praktijkgedeelte in willen lassen, maar tot op heden alleen theorie.

 3. Als ik zou besluiten om online een cursus te volgen, dan denk ik dat ik hetzelfde probleem zou krijgen als ‘Mama Lifestyle Blog’ hierboven zegt.
  Wat ik wel heel leuk vind en waar ik regelmatig gebruik van maak zijn de vele tutorials die je over ieder onderwerp wel kunt vinden op Youtube. Inderdaad, dat is één van de enorm grote voordelen die het internet biedt: de toegankelijkheid tot al die informatie waar je veel van kunt leren!

  1. Dit is zoiets die op mijn bucketlist staat als de kinderen wat ouder zijn. Nu zijn mijn dagen zo volgestouwd dat ik er geen online cursus meer bij zou krijgen. Ik heb wel een avondschool make-up erop zitten en het geeft wel voldoening om iets nieuws bij te leren.

 4. Oudste zoon doet Spaans met duolingo (als ik het goed schrijf). Kost niet veel tijd, is gratis en hij vindt het leuk. Ik denk dat ik Frans ga doen met dit programma. Ik heb vroeger zeven jaar Frans gehad, maar het is nogal weggezakt. Helemaal omdat we al jaren niet meer in Frankrijk geweest zijn. Ik mag graag met mensen kletsen, en dat gaat in de vakantie net zo hard door :-) En mocht er iets zijn, dan is het altijd handig dat je het goed duidelijk kunt maken.
  Nicole, door jou kom ik op dit idee :-)

  1. Leuk, ik heb Durlinger even geprobeerd, nadat ik met de maker contact had tijdens de uitslagenavond van het referendum. Bij mij werkte het na de erste lessen niet meer goed. Pech dus.

 5. Ik heb nog nooit een cursus online gevold. Maar ik zou het wel willen doen alleen zou ik veel nadelen kunnen bedenken. Ik ben snel afgeleid als ik thuis leer. Ik heb op dat gebied echt een leraar nodig en een andere ruimte.

 6. Een cursus niet, wel een thuisopleiding. Dit is helemaal niks voor mij. Omdat er dan geen druk op zit, laat ik het ook verslonsen.

 7. Ik heb nog nooit een online cursus gevolgd. Als je er de tijd voor hebt en het is bruikbaar of handig, zou ik het wel overwegen.

 8. Ik doe nu de studie blog ! En en columns schrijven. Ik vind online cursussen ideaal. Je hebt gewoon boeken en syllabussen waar je uit werkt. Je deelt je eigen tijd in. Voor mij helemaal ideaal.

 9. Voor mij werkt het niet. Ik vind het persoonlijke contact leuk. Al zie ik de medeleerlingen en de docente alleen aan het begin en aan het einde van een module, toch leuk. De schrijversacademie, ik heb nu het gevoel dat ik echt voor mezelf bezig ben en iets toevoeg aan mijn zijn. Creativiteit en soms zweten.

 10. Ik deed de studie Toegepaste Psychologie online. Iets meer dan een cursus, maar het beviel prima. Je moet heel veel discipline hebben, dat is een absolute voorwaarde. En aan sociale contacten geen gebrek hoor, want vaak genoeg hadden wij praktijkdagen. Maar, dat is uiteraard niet met alle cursussen zo. Ik vond het altijd een uitkomst en had niet anders willen studeren!

 11. Ik heb nog nooit een online cursus gevolgd. Denk ook niet dat het Iers voor mij is. Denk dat ik het te snel zou laten liggen. Kijk er wel vaak naar, denk ik vaak “goh leuk, kan jezelf bepalen hoe of wat” maar dat is denk ik ook mijn valkuil. Dus beter een live cursus voor mij ;))

 12. Twee cursussen: korte verhalen schrijven en copywriter. Zou er eigenlijk graag nog veel meer willen doen, wie weet als ik iets meer geld ga verdienen!

 13. Mooi overzicht! Ik volg het liefst fysieke cursussen, omdat ik het handiger vind om interactie te hebben met de docent. Heb het gevoel dat de lesstof langer blijft hangen. Fotografieopleiding heb ik gedaan in de avonduren (fysiek) en verder losse online fotografiecursussen gekocht. En momenteel volg ik een online cursus om een online bedrijf te beginnen. Uit jouw overzicht lijkt “Blogs en columns schrijven” mij wel wat. Ik heb er alleen geen tijd voor.

 14. Daar heb ik geen zin in met cursussen. Geen tijd ervoor. IK doe ik wil. Leuk voor jou om dit te doen.
  Daar leer je heel van. Succes ermee!

 15. Ik heb jaren geleden ook een cursus creatief schrijven gevolgd. Maar merkte dat het op de ene of andere manier toch niet helemaal aankwam. Toen we ene keer via het werk een dergelijke cursus kregen, op locatie, merkte ik dat er veel meer bleef hangen. Mara er zijn zeker cursussen die heel goed online te volgen zijn. Vooral cursussen over feitelijke kennis; cursussen waarbij op de een of andere manier gevoel ook een rol krijgt vind ik minder geschikt om volledig online te doen

 16. Ik moet zeggen, er zijn vele cursussen die ik al eens gevolgd heb. Hier heb je ook weer mooie voorbeelden bij staan die mij nog niet bekend waren. Even wachten totdat corona voorbij is of het wat rustiger wordt, want nu kan ik het er niet bij hebben.

  Love As Always
  Di mario

 17. Ik vind het echt zo heerlijk dat je het lekker op je eigen tempo kunt doen, zo’n online cursus. Ik volgde vorig jaar bij de LOI de cursus ‘Schrijven voor het web’. Toch weer wat leuke dingen geleerd voor m’n blog;).

 18. Ik volg wel cursussen van Yoast over wordpress etc en verder heb ineen aantal cursussen via de LOI gedaan, maar dat is niet online maar met eengrote dikke map. Ideaal is dat je het in je eigen tijd kan doen en zelf in kan delen.

 19. Ha Nicole,

  ja… online cursussen volgen is het wel op dit moment!

  Ik heb meerdere gevolgd en op dit moment ben ik bezig met Spaans.
  Bij DUOLINGO.
  Ik vind het een fantastische cursus.
  Het Spaans leer je vanaf de bodem zeg maar.
  Ben al een jaar bezig en het bevalt me uitstekend!
  Elke dag een half uurtje en als ik zin heb plak ik er nog wat aan vast!

  groetjes!
  Marlou

 20. Ik poets met regelmaat mijn frans op bij DUOLINGO, je bepaalt zelf hoe lang je per dag wil oefenen. Ik vind het een fijn programma, maar ze hebben niet alle talen ( Frans bijvoorbeeld) direct naar het Nederlands. Gelukkig is mijn Engels goed genoeg. Die MOOC’s lijken me geweldig, dat ga ik zeker eens uitproberen. Veder staat een online foto-cursus al jaaaaaren op de to-dolist

 21. Ik heb verschillende cursussen gevolgd online, maar vind het wel minder gezellig. Ik heb net de cursus copywriting gedaan en ben net begonnen met de cursus journalistiek schrijven. Daarnaast volg ik moocs, Google cursussen. Ben eigenlijk altijd wel bezig om iets te leren, soms ook praktijk cursussen hoor. Ik vind het leuk om iets nieuws te leren, het daagt me uit.

 22. Ik was begonnen aan de fotografie cursus van Vink Academy. Maar door de kinkhoest lag het even op z’n gat. Moet er snel weer aan beginnen, want heeft aardig wat gekost en staat maar een jaar online.

 23. Wat een leuk artikel! Ik ben wel bekend met online cursussen doen ja. Vind het fijn; je hebt vaak relatief weinig nodig en je kan overal aan de slag! Donderdag begint er voor mij weer één; maar dan wel vanuit mijn werkgever ;).

 24. Ik ben ook fan van online cursussen. Dan kan ik ze doen wanneer ik wil. Het liefst korte cursussen, zodat ik ze wel echt afrond. Die van zelf haar knippen ga ik maar eens bekijken, want dat is hier thuis toch wel nodig.

 25. Ik heb een heel boeiende cursus Photoshop gevolgd bij twee Nederlandse dames die het perfect uitlegden via video.

  https://photoshopplezier.nl/

  Ik heb er ongelooflijk veel bijgeleerd, en geregeld doen ze acties waarbij je de cursus over 3 jaar kan doen waarbij je 1 jaar betaalt

  Ook seniorennet biedt een heel goede cursus fotobewerking aan, volledig gratis, met opdrachten en deze worden verbeterd.

 26. Een cursus zelf haren knippen is idd best handig nu alle kappers zijn gesloten. Mijn man doet zn haar zelf met de tondeuse momenteel. Ook zonder cursus

 27. Super veel keuzes! Ik was van plan in deze periode ook iets nieuws te gaan volgen maar ik heb nog geen keuze kunnen maken wat het precies gaat worden.

 28. Zo leuk, ik probeer regelmatig iets te leren online. Toevallig heb ik laatst een overzichtje geplaatst met sites waar je gratis kunt leren.

 29. Het probleem met een online cursus is vaak het aanzetten naar er daadwerkelijk wat mee te doen, vaak schrijf je de informatie mee, maar je wordt niet echt geactiveerd om actief iets te gaan uitvoeren en aan te leveren zoals een studie dit bijvoorbeeld wel heeft met een eindproduct.

 30. Ik heb het in het verleden met wisselend succes geprobeerd, maar merk wel dat ik het te snel laat verslonzen omdat het zo vrijblijvend is.

 31. Ik heb in mijn leven nog nooit een cursus of een online training gevolgd. Ik wil wel een keertje een cursus volgen maar dan Spaans een beetje opfrissen.

 32. Ik heb meer tijd en een hbo cursus photoshop klaar staan, vanuit mijn werk. Lukt me slleen niet om me er tot aan te zetten. Schijnbaar lummel ik liever :)

 33. Leuk artikel! Ik zie zelf altijd heel veel leuke online cursussen voorbij komen! Helaas zit ik alleen op mijn werk het grootste deel van mijn tijd achter de computer en krijg ik daar klachten van, dus thuis besteed ik het liefst zo min mogelijk tijd achter de laptop. Heel erg jammer wel.

 34. Ik ben een beetje Italiaans aan het leren met Duolingo. En ik heb een tekencursus klaar staan. En nu dus ook een fotografiecursus uit een van jouw linkjes (bedankt daarvoor). Ik heb niet genoeg tijd, joh!

 35. Ik heb door de jaren heen verschillende online marketinggerelateerde cursussen en opleidingen gevolgd. Ik vind online studeren heel prettig. Op het moment ben ik twee cursussen aan het volgen via Coursera: de geschiedenis van Scandinavische films (via de universiteit van Copenhagen) en Viral Marketing and How to Craft Contagious Content (via de universiteit van Pennsylvania), allebei MOOC’s. Ik vind het heel prettig om alsmaar te blijven ontwikkelen. Ik geef nu ook online cursussen maar daar ben ik pas mee gestart door de coronamaatregelen. Normaal gaf ik de cursussen gewoon op locatie.

 36. Wat een goed idee om al het online cursus aanbod overzichtelijk bij elkaar te vernoemen in je blogpost.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.