10 tips voor een succesvol kinderfeestje! Van een ervaringsdeskundige ; )

kinderfeestje tips

Het is een vraagstuk waarmee iedere ouder een keer te maken krijgt:

‘Hoe geef ik een succesvol kinderfeestje? Wat is een leuk kinderfeestje idee?’

Want een kinderfeestje is het probleem niet, maar hoe maak je het een succes?

Met vijf kinderen in de basisschool leeftijd heb ik al heel wat kinderfeestjes gegeven. Meestal een kinderfeestje thuis. Inmiddels ben ik een ervaringsdeskundige op het gebied van kinderfeestjes. In deze post deel ik graag mijn, moeizaam verworven, wijsheid met jullie!

1. Verwacht het onverwachte

Kinderen reageren vrijwel altijd anders dan je denkt. Dat begint al met kleutertjes die meer belangstelling hebben voor het pakpapier, dan voor de Nintendo die er in zat. Hanteer het motto:

‘Go with the flow’, en beweeg soepel mee op de richting die de kinderen aangeven.

Zo had ik op het verjaardagsfeestje van mijn zesjarige zoon Piet, op het laatste moment nog even een oude doos met een ridderkasteel uitgestald op het salontafeltje. Gewoon omdat er nog tijd over was. En laat dat nou de hit van het feestje zijn! ‘Oooooh, een ridderkasteel!’ schreeuwden ze bij binnenkomst, vielen op de knieën voor de tafel en gingen spelen. Die stoffige ridders wisten vast niet wat ze overkwam, en ik ook niet.

2. Investeer in een goedkoop wit laken

Koop bij de Zeeman of Wibra een degelijk wit katoenen laken en gebruik dat als tafelkleed. Laat de kinderen op het tafelkleed tekenen. Ludiek, en ze hebben wat te doen in afwachting van de andere gasten. Maak er een foto van als herinnering. Daarna was je het laken, en volgend jaar gebruik je het opnieuw.

3. Investeer in een frituurpan

Kinderen zijn gek op patat. Maar voor de hele groep patat halen bij de snackbar kan duur uitpakken. Bovendien is het erg frustrerend als ze na een paar happen afhaken en zeggen: ‘Ik lust het niet.’ Voor zo’n veertig euro heb je een frituurpan, en bij de Aldi heb je voor 40 cent een zak patat. Tel uit je winst! Je hebt er jaren plezier van. Voor een uitgebreide versie lees mijn post loaded fries.

4. Zorg voor verschillende kleuren ranja

Toen we net begonnen met kinderfeestjes kochten we luxe frisdranken als sinas, cola en seven up. Maar kinderen vinden het vaak veel leuker hun eigen drankjes te brouwen. Koop daarom gele, rode, oranje en groene ranja, en zet een karaf water op tafel, zodat ze hun eigen ranja kunnen maken. Voor een Harry Potter kinderfeestje noem je dit vervolgens toverdrank!

Verzin aparte namen voor de ranja’s.

Groene ranja heet bij ons nog steeds Drakensnot, rode ranja Heksenbloed, en oranje Zonnegloed.

5. Houd een speurtocht

Houd als het even kan een speurtocht. Bij voorkeur na het openen van de cadeautjes en het gebak. Het is gezond, de kinderen rennen zich rot, en ze razen de ergste drukte er uit. Daarna zijn ze een stuk beter te hanteren.

6. Wees bereid een stapje terug te doen

Soms moet je als ouder weten wanneer je je terug moet trekken. Vaak gaan kinderen op een gegeven moment zelf spelen. Dan kun je als ouder een stoorzender zijn als je nog van alles met ze wilt doen.

Tel je zegeningen en trek je even terug met een kop koffie!

7. Vermijd duur gebak

Mijn zusje kocht voor het verjaardagsfeestje van haar zesjarige dochter een prachtige roze Prinsessentaart. Hij zag er prachtig uit. Maar toen er gegeten moest worden was de algemene reactie: ‘Ik lust het niet.’ Uiteindelijk heeft mijn zus van frustratie de hele taart zelf maar soldaat gemaakt.

Luxe taarten zijn vaak niet aan kinderen besteed. Goedkope eierkoeken en smarties zijn een uitstekend alternatief: de kinderen kunnen de koeken met smarties versieren. Ook een goedkope hotelcake met slagroom en smarties zijn een hit. Laat de kinderen zelf hun cake bespuiten en versieren. Lusten ze het resultaat niet? haal dan begrijpend je schouders op, want wie lust nou zo’n kledderzooi. Je kunt ook zelf een cake bakken als je dat leuk vindt.

8. Breng ze met een volle buik weer thuis

Het zijn mijn favoriete uitnodigingen. Invitaties met daarop de belofte: ‘Je wordt met een volle buik weer thuis gebracht.’ Ik bewijs andere ouders graag dezelfde dienst. Dus als het even kon zorgden we dat hun kind met volle buik weer thuis wordt afgeleverd.

9. Maak een tijdsschema

Maak van te voren een tijdschema waarin je de verschillende onderdelen van het feestje plant. Standaard categorieën zijn:

Wees vervolgens bereid dit schema te vergeten als dingen langer duren dan gepland, en wees blij. Gaat het te snel, en heb je aan het eind van je schema nog een feestje over, dan was je schema te kort. Volgende keer beter!

10. Beloon jezelf na afloop

Ga na het kinderfeestje met de voeten omhoog op de bank liggen en neem iets lekkers, of doe iets voor jezelf. Prijs jezelf dat je alweer een succesvol kinderfeestje hebt gegeven!

Lees ook Speurtocht ideeën en schminkvoorbeelden en t-shirt bedrukken.

Wat is jouw ultieme tip voor een succesvol kinderfeestje?

Similar Posts

30 Comments

 1. Wat een leuke tip van het tafelkleed! Deze houd ik in gedachten voir het partijtje van mijn dochter. Ik vind het altijd super leuk om partijtjes thuis te vieren. Mijn dochter van 7 wil nog steeds het liefste haar feestje thuis vieren in plaats bij een binnenspeeltuin/bowlingbaan/bioscoop enz. Ze vind het blijkbaar erg gezellig en leuk zo’n feestje thuis.

  1. Leuk dat je dochter een feestje thuis op prijs stelt. Waarschijnlijk ben je daar ondertussen ook veel bijzonderder mee dan met de zoveelste keer naar een binnenspeeltuin/bowlen/mcdonalds!

 2. Leuke blog weer,
  Het was bij ons ook nog een verschil in jongens en meisjes feestjes.
  De meisjes bleven netjes zitten wachten tot iedereen er was en bekeken elkaars kleding en kadootjes.
  De jongens gingen direct stoeien en moest je echt bezig houden.
  Met de meisjes kon je gipsen beeldjes verven of zandschilderijtjes maken.
  Met de jongens moest je naar buiten.
  Altijd zo leuk als de jarige na afloop zei dit was het leukste feestje wat ik ooit gegeven heb.(na ieder feestje)

 3. Uitbesteden. Ik houd het kinderfeestje meestal op een locatie waar ze geentertaind worden. Zelf help ik een klein beetje mee. Na afloop ben ik de kinderen met volle buik weer thuis en heb ik geen troep thuis. Heerlijk!

 4. uitbesteden, uitbesteden, uitbesteden.
  Echt niet dat ik nog kinderfeestjes thuis geef.
  En dan het liefst iets actiefs gaan doen: bowlen, prutrace, ski-en, klimmen

 5. Ik vind het organiseren van een kinderfeestje echt leuk. Zeker nu de boys wat ouder worden. Afgelopen keer hebben we lasergames gehuurd en de boys in het park (op een bult) laten lasergamen. Echt super leuk, daarna nog een spektakel feestje en nog zwemmen in het meer. En afgesloten met een BBQ. Een succes!

 6. Ben ik een hele slechte moeder als ik de fijnste kinderfeestje die feestjes vindt die buitenshuis zijn en georganiseerd worden door anderen? Of gewoon iedereen in de ballenbak/zwembad gooien, en ze zichzelf laten vermaken. Is eigenlijk nog leuker. Ik geniet vanaf het terras met koffie in ieder geval :-)

 7. Je ziet tegenwoordig idd van die kunstzinnige taarten die hartstikke duur zijn en stijf staan van de kleurstof.
  De tip van de eierkoeken vind ik daarom een hele goede.

 8. Duidelijke tips. Afgelopen feb 1e kinderfeestje gehad. Niet te lang, speurtocht gedaan, zelf friet gemaakt. Ideaal.
  Leuk thema gekozen en geslaagd was de dag.

 9. Leuke tips!! Ik heb er ook nog 1.. als ze dan toch van lekker patat eten… hoe leuk is het om niet op een bord te eten.. maar van tafel?? Gewoon je saus en patat op het tafelkleed..dat was hier lachen geblazen!!

  Ook las ik een keer van een omgekeerd feestje.. dus beginnen aan het eind met afscheid en patat.. en eindigen met taart en een cadeautje.. 🤣 en dan dus patat eten onder de tafel ipv aan tafel..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.