Zo kun je behang óók gebruiken!

behang

Ik vind behang leuk. Je kunt er namelijk heel snel je hele huis een totaal andere look mee geven.

Helaas moet ik mij vanwege mijn hang naar kakelbonte spullen beheersen, en kan ik me dus niet te buiten gaan al die leuke behangsoorten die er zijn. Mijn muren zijn daarom behangen met oersaai wittig glasvezelbehang : (

Het was voor mijn eigen bestwil. De behangsoorten die ik mooi vind, met bloemetjes en dergelijke, zouden onze woonkamer te onrustig maken.

Maar je kunt behang ook anders gebruiken dan op de muren! En dat schept natuurlijke nieuwe mogelijkheden.

Zo kun je behang ook gebruiken!

 1. Behang de achterwand van je boekenkast!Je kunt een saaie boekenkast een totaal andere look geven door behang tegen de achterwand te plakken.
 2. Maak een schilderij met behang. Stel je wilt graag een muur behangen, maar je hikt er tegen aan dat het zo permanent is. In zo’n geval zou je bij een doe-het-zelf winkel een groot dun houten paneel kunnen laten zagen. Dat paneel behang je vervolgens en hang je aan de muur. Krijg je er genoeg van? Dan haal je gewoon het paneel weg.
 3. Kaft boeken met behang. Behang is in de regel stevig. Wil je een rustige en uniforme look in je boekenkast? Kaft dan je boeken met hetzelfde behang. Toegegeven, het wordt erg lastig om een bepaalde titel te vinden, maar deze tip is dan ook vooral voor mensen die hun interieur belangrijker vinden dan een boek localiseren : )
 4. Wist je dat er magnetisch behang bestaat? Vergeet zo’n klein magneetbord waar maar een paar dingen op kunnen hangen! Plak magnetisch behang aan een wand, en je kunt helemaal los gaan.
 5. Eén van mijn favoriete alternatieve toepassingen van behang, is het op de deurtjes van je keukenkastjes plakken. Zo geef je je keuken een enorme metamorfose. Je hebt tegenwoordig bijvoorbeeld van dat behang dat lijkt op houten planken. Zo kun je je keuken een stoere, houten look geven. Kies wel behang dat goed tegen een stootje en vocht kan en controleer of je keukendeurtjes geschikt zijn. Zoals vliesbehang. Dit zou ik bijvoorbeeld leuk vinden op mijn keukenkastjes:behang
 6. Behang een deur! Herinner jij je de serie De familie Knots? Tante Til had in haar atelier de deur behangen, waardoor hij vrijwel onzichtbaar was geworden.
 7. Achterwand keuken! Je kunt de keuken achterwand behangen!
 8. Behang je kledingkast van binnen. Heb je een man die jouw smaak niet kan waarderen? Behang dan de binnenkant van je kledingkast met een behang in jouw stijl. Elke keer dat je iets wilt pakken, word je dan verwelkomd door je mooie behangetje. En hij hoeft het nooit te zien.
 9. Behang het plafond. We zijn gewend geraakt om behang op de muren te plakken. Maar wil je echt iets heel anders, overweeg dan eens om het plafond te behangen. Je kunt zo hele bijzondere effecten bereiken.

N.B. Het behang in het bovenste plaatje is afkomstig van Behangexpert.

Heb jij ergens behang in huis? En waar? En heb je nog meer tips voor alternatieve toepassingen van behang?

Leestips

Similar Posts

39 Comments

 1. Er is inderdaad erg mooi behang. Zulke houten planken, stenen muren of allemaal Jeans vind ik erg leuk voor tienerkamers.
  Maar toch hebben onze tieners vliesbehang en dan geverfd. Dat is makkelijker te veranderen van kleur. Dus wel zo praktisch.

 2. Jaren geleden deed ik een stuk behang achter een lijst, omdat ik het behang zo mooi vond. En de achterkant van een kastje heb ik ook weleens met behang beplakt. Er zijn ook zoveel leuke soorten!

  1. Dat vind ik ook een geweldige toepassing Ernie! Stom dat ik daar zelf nog niet aan gedacht had. Wij hebben regelmatig geen cadeaupapier meer in huis, en dan is behangpapier een prachtig en origineel alternatief.

 3. Wij konden niet het behang vinden dat we wilden (ooit in een Frans kasteeltje gezien). Dus hebben we zelf een patroon gemaakt en dat op fotobehang laten printen. Fotobehang wordt eigenlijk altijd gebruikt voor grote foto’s, maar je kunt er dus ook je eigen patroon op laten maken.

 4. Leuke tips! haha…Eerlijk gezegd was mijn fantasie nog niet zo ver wat betreft ‘behang’. Ik ga eens nadenken wat ik met die rol in de berging kan! ;)

  1. Ernie hierboven tipt om het als inpakpapier te gebruiken. Dat vind ik werkelijk ook een handige toepassing. Zeker voor de mensen die niet graag behangen.

  1. Intrigerend…. Heeft hij soms als kind heel vaak moeten helpen met behangen? Of moest hij juist als kind behang afkrabben? Of moest hij vaak verplicht mee op bezoek bij zijn opa en oma en hadden die heel lelijk behang?

   Ik ben helemaal benieuwd wat er ten grondslag ligt aan zijn afschuw.

 5. Tegenwoordig heb je zulk mooi en leuk behang. In de woonkamer is alles strak gestuct, maar de kamers van de meiden hebben we een PIP behangetje, staat gezellig vrolijk. Ik had een stukje over van het behang en heb er een boekenkastje van Ikea bekleed. Staat gelijk weer heel anders

  1. Ik vind Pip behang ook bijzonder leuk. Met bloemetjes en vogeltjes… Super mooi. Briljant idee om er een boekenkastje mee te bekleden. Zo krijg je een uniek boekenkastje.

 6. Super leuke tips! Wij kochten een vintage kastje voor in de schuur. Deze heeft glazen ruitjes. Ik beplakte deze aan de achterzijde met vrolijk inpakpapier. Dat is dan wel geen behang, maar hetzelfde idee! Het maakt het kastje enorm schattig en je kunt het steeds veranderen.

 7. Wat grappig om een deur te behangen, misschien heel dom maar hier heb ik echt nog nooit over gedacht! Ik heb behang in de gang, ben er na bijna 6 jaar nog steeds helemaal happy mee. Liefs.x

 8. Bij ons is er heel weinig behang omdat we spachtelputz muren hebben. Op zich prima, we kunnen makkelijk van kleur veranderen. Bij ons op de slaapkamer vind ik het wel jammer. Ik had graag een muur gehad met fotobehang van een bos. Dat kan alleen als de muur wordt gestukadoord, maar dat vind ik toch een beetje zonde van het geld.

 9. Dat voorbeeldstukje behang, daarmee hebben wij het kastbed van onze zoon behangen! Nu lijkt het (op afstand) net alsof het van steigerhout is. En met de restjes hebben we allemaal dozen bekleed voor zijn lego. Dat ziet er echt heel leuk uit.

  1. Een bed behangen! Dat vind ik ook een briljante vondst. Wat is behang eigen multifunctioneel!

   Slim om er ook dozen mee te bekleden. Zo creëer je ook meteen een rustige uitstraling.

 10. Ik ben ook echt ‘van het behang’. Al die egaal gesausde muren is niets voor mij. Op de jongenskamers ook planken en stenen muren. Lekker stoer. Voor mijn dochter Pip. In de hal, keuken en kamer wat rustiger behang.
  En behang op het plafond? Dat hebben wij al 28 jaar. In de kamer tussen de balken. Een tip van de schilder omdat het gips erg verkleurd was en ik heb er nooit spijt van gehad. Het is nog als nieuw.

  1. Vooral witte structuur, soort spachtel putz, maar de ondergrond is heel zacht grijs. Verveelt nooit.

  1. Het is altijd goed om te weten waar je talenten liggen, en waar juist niet Mirjam : )
   En dan is het mooi om anderen de kans te geven om hun talent bij jouw thuis te gebruiken.

 11. Wat een creatieve ideeën! Ik vind het leuk, maar ben bang dat mijn man mijn doodskist of de scheidingspapieren gaat behangen met een vrolijk bloemetje als ik het huis aanpak…

 12. Wij hebben een kast van de Ikea met glazen deurtjes en een plaat. Het idee is om deze leuk op te fleuren met een gek behangetje. Altijd de instentie gehad, nooit aan toe gekomen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.