Wie zit er bij jullie achter het stuur?

images

Als we uitgaan, als gezin of als echtpaar, rijdt eigenlijk altijd mijn man! En ik vind dat helemaal prima, want van mij hoeft chaufferen niet zo. Maar dat wil niet zeggen dat ik het niet kan: door de week gebruik ik de auto voor de grote boodschappen, en afspraken die te ver zijn om te fietsen.

Bij mijn ouders rijdt ook meestal mijn vader, maar bij mijn jongste zusje is het juist andersom: zij rijdt altijd. Sterker nog, haar vriend heeft zijn rijbewijs laten verlopen, en onderneemt vooralsnog geen actie daar wat aan te doen. Mijn zus zal dus wel moeten. Van mijn middelste zus weet ik het eigenlijk niet, dat moet ik eens vragen!

Na twee feministische golven, en de emancipatie, zou je eigenlijk verwachten dat man en vrouw fifty-fifty chaufferen. En ik vraag me af of het feit dat mijn man altijd achter het stuur zit, iets zegt over het machtsevenwicht in onze relatie. Betekent dit dat hij ook figuurlijk achter het stuur zit? En mijn zus dus in haar relatie? Persoonlijk geloof ik van niet!

Maar ik ben benieuwd: wie zit er bij jullie achter het stuur?
En is dat een weerspiegeling van wie er in jullie relatie ‘achter het stuur’ zit?

Neem een email abonnement!

b01e745fc56bd0c875d82ada990bb0a1

Similar Posts

22 Comments

 1. manlief zit achter het stuur van zijn auto, ik achter t stuur van mijne, indien we met mijn(grote) auto als hele kudde ergens heen gaan delen we het meestal op, als het verre afstanden zijn een heen den ander terug ( wat overigens niks met borreltjes drinken te maken heeft want ip drinken we beide niet) De verdeling heeft dus geen weerspiegeling op/met onze verhoduing in onze relatie, is gewoon geboren uit het bezit der auto’s.
  OH btw ik rijd graag auto op lange stukken, ik vind dat een ontspannend iets hebben…

 2. Als ik alleen rij zit ik achter het stuur ;-), als we samen weggaan rijdt hij. In onze relatie is hij de ‘baas’ buiten en ik binnen. Alles natuurlijk met de nodige overleg.

 3. Eigenlijk is het grappig dat er gedacht wordt dat degene die rijdt de baas is.
  Want hij bedient eigenlijk degene die hij / zij vervoert.
  Ik reis altijd mee en ervaar het als luxe.
  Maar ik hou ook niet van rijden, ik kijk juist veel liever of lees een boek. Als ik moet rijden, heb ik altijd het gevoel van ‘moeten’….

  Gr,
  Julia

 4. Grappig … Alhoewel ik heel graag rij, rijdt mijn man altijd als we samen ergens naar toe gaan. Waarom? Vanwege zijn irritante commentaar op mijn rijstijl ;-)

 5. Hihi bij ons mijn man. Ik kan we lautorijden maar heb geen rijbewijs omdat ik geen examen heb gedaan. Toen ik laatst het in een weiland weer oefende bleek ik het best te kunnen.
  Maar ik denk toch niet dat ik het binnenkort nog ga halen. Ik vind het veel te druk op de weg. En zie het niet als onafhankelijkheid. Je bent toch afhankelijk van een ding?

 6. Jan rijdt altijd… ik geef er helemaal niets om om er naast te zitten en hij vindt het nu eenmaal leuk… Behalve als we een feestje hebben, dan rij ik terug. Hij drinkt graag een pilsje en voor mij maakt het niet uit of ik kan drinken of niet. Op de vraag of dat in onze relatie ook zo is, moet ik zeggen dat dat net zo is. De ene keer zit hij achter het stuur, de andere keer ik….

 7. Als we samen rijden, rijd ik meestal.. Gewoon, omdat ik liever rijd dan ernaast zit en manlief vindt het prima, want die zit doordeweek al veel achter het stuur :)

  Maar het heeft bij ons niks te maken met wie de “baas” is, denk dat bij ons alles behoorlijk gelijkwaardig is gelukkig!

 8. Wie van jullie twee past het nieuwe rijden toe. Praten jullie daar wel over. In de dicht in de buurt rijden kun je twintig procent brandstof uitsparen. Ik ken een vrouw die zich altijd bemoeide met de rijstijl van haar man. Ze heft nu een blinddoek voor haar ogen als hij rijdt. Hij rijdt graag, macho die hij is.

 9. Leuke vraag!
  Wij doen veel op de fiets en als we de auto pakken is het meestal voor een behoorlijk eind.
  Manlief rijdt dan want ik neem dan graag een haakwerkje mee.
  Vind ik zo gezellig, lekker muziekje erbij, beetje kletsen, omgeving bekijken en handwerken…
  Je ziet wel als we rijden maken we er bijna een feestje van :)

 10. Mijn man, die gebruikt de auto ook voor woon-werk verkeer. Ook in het weekend zal ik de auto alleen nemen als hij geen plannen heeft; hij vindt het prettig de auto tot zijn beschikking te hebben.
  Groet, LM

 11. Ik rij zelf al veel (school, boodschappen), en Farmer op de tractor. Hij geeft niets om auto’s en heeft een hekel aan lange einden rijden (in de auto). Maar als we samen weggaan rijdt hij meestal. We wisselem ook wel af, hij heen en ik terug.

 12. @Opnieuwbeginnen: ‘het nieuwe rijden’ kende ik nog niet. Wel ‘het nieuwe werken’! Maar in het algemeen gebruiken wij de auto eigenlijk vrij weinig. Mijn man reist per trein naar zijn werk, en ik loop en fiets bijna alles. Alleen de grote boodschappen worden gehaald met de auto.

  @Jellinacreations: wat een gezellig idee, om een haakwerkje mee te nemen!

 13. Wij hebben een automaat, dus veel van ‘het nieuwe rijden’ gaat langs ons heen. Veel te druk in de stad om je met dat geschakel bezig te houden, je hebt zo iemand op je motorkap liggen. Ons eigen ‘nieuwe rijden’ bestaat uit veelal metro, fiets, trein of bus pakken en de auto zo veel mogelijk laten staan. We hebben 1 auto, die rijdt 10.000 km per jaar, waarvan 4.000 tijdens de vakantiemaand. Dus eigenlijk rijden we niet veel. Door een mankement aan de benen mag/moet ik niet langer dan 1 uur achter elkaar rijden. Dus we zijn vooral pragmatisch. Met wie de baas is, heeft dat m.i. niets te maken. Groet, Hsm.

 14. Ook hier rijdt mijn man. Ik vind het zelf niet leuk. Dit komt omdat we een keer in een kettingbotsing zijn geraakt. sindsdien moet ik er niets van hebben.

 15. Ik rijd want ik rijd veeeel beter ;-) Mijn man houdt niet van autorijden en ik vind het best leuk. Wie de baas is … wij samen natuurlijk.

 16. Ik vind rijden prima om van A naar B te gaan maar als we samen gaan zit ik er veeeeel liever naast om lekker rond te kunnen kijken.
  Rolverdeling of niet…je doet toch allebei waar je het beste in bent en wat je het leukste vind?
  Groetjes, Corine

 17. Ter aanvulling: ik rijd redelijk nieuw, maar in elk geval groen – heb namelijk geen auto maar maak gebruik van Greenwheels als ik een auto nodig heb (die staan hier overal in de buurt). Verder fiets ik alles ;)

 18. Meestal als we samen weggaan rijd ik. Ik vind het gewoon prettiger om zelf te rijden, dan om er naast te zitten. Maar in de vakantie heb ik bijna niet gereden, toen reed mijn man. Gewoon, omdat het zo uitkwam :)
  Wie de baas is? Wij allebei!
  Groetjes,
  Thara

 19. Hier rijdt vooral mijn man. Ik rijd meestal veiliger en voorzichtiger (hij kan er een echt aggressieve rijstijl op nahouden met momenten) maar hij maakt mij het rijden zodanig beu door te zitten bokken en opmerkingen te geven op alles dat ik het gewoon zo laat. Tijdens de week is de auto van mij alleen en voel ik er mij ook goed in! Als we terugkeren van een feestje rijdt ik als hij gedronken heeft. Maar dan hoor je hem veel minder klagen :-D. Het heeft echter niets te maken met de machtsverhouding in onze relatie want daarin hebben we min of meer evenveel te zeggen. Hoewel ik wel het huishouden regel (ik moet het immers ook doen).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.