|

Je uitgaven bevriezen. Is dat een goed idee?

Last updated on February 27th, 2024 at 12:20 pm

uitgaven bevriezen

Ik streef er naar om elke 3 weken, 1 week mijn uitgaven te bevriezen.

Niet dat ik ze letterlijk in de diepvries doe ; ) Ik bedoel daarmee dat ik er naar streef om 1 week geen geld uit te geven.

Ik bevries die week dus als het ware mijn uitgaven.

Sommige mensen doen dat wel letterlijk en vriezen hun hele bankpas in!

Hoe de week dat ik mijn uitgaven bevries ontstond

Eerlijk gezegd kwam het idee om één keer in de drie weken mijn uitgaven te bevriezen voort uit logistieke overwegingen. Ik vond het rustiger en praktisch. Want 1 keer in de 3 weken is het koffiedrinken met mijn twee koffievriendinnen bij mij thuis. De andere weken doe ik altijd eerst mijn boodschappen, en schuif dan om 10 uur bij hen thuis aan bij de koffie. Dat werkt perfect aangezien ze vlakbij de supermarkt wonen.

Logistieke knoop

In de weken dat het koffiedrinken bij mij is, zou ik wel van te voren boodschappen kunnen doen. Maar dat vind ik dan zulk haastwerk. Eerst naar de stad rijden, boodschappen doen, weer naar huis, boodschappen opruimen en de koffie voorbereiden.

Daarom deed ik een hele tijd de boodschappen op die maandagen ná de koffie. Dus ergens na 12 uur. Maar toen kregen we Trixie. En die moet rond die tijd uitgebreid worden uitgelaten. Het werd allemaal wel erg vol op die maandagen.

Ik maak van de nood een deugd

Vandaar dat ik besloot om van de nood een deugd te maken. Voortaan zou ik gewoon die week helemaal geen boodschappen meer doen, en zouden we ‘uit de kasten’ eten.

Ik ben er erg tevreden over. Want het scheelt beslist in de uitgaven van onze huishoudpot. Het is bovendien lekker rustig om eens een maandag geen boodschappen te hoeven doen. En ik kan in alle rust Trixie uitlaten.

Mijn valkuil: De Action

Helaas blijk ik wel een enorme valkuil te hebben in de weken dat ik mijn uitgaven bevries. Ik heb dan namelijk de neiging om op woensdag ‘even’ naar de Action te gaan….

Je uitgaven bevriezen: 4 aandachtspunten

Er zijn diverse bloggers die hun uitgaven bevriezen. Sommigen nemen zich zelfs voor om een heel jaar lang geen geld uit te geven. Anderen zetten in op een maand. Als je je uitgaven wilt bevriezen zijn er de volgende aandachtspunten:

  1. Bedenk waarom je je uitgaven wilt bevriezen. Is dat om te bezuinigen? Of is dat omdat je simpelweg vindt dat je teveel geld uitgeeft?
  2. Wat wil je er mee bereiken? Wil je je spaarrekening aanvullen? Spaar je voor bijvoorbeeld zonnepanelen? Of vind je het simpelweg een leuke uitdaging?
  3. Bedenk op welk gebied je je uitgaven wilt bevriezen. Veel mensen kiezen er bijvoorbeeld voor om een jaar lang geen kleding meer te kopen. Maar zij mogen van zichzelf wel gewoon boodschappen doen. Of ze vinden dat ze een jaar lang geen nieuw boek mogen kopen. Er zijn eindeloos veel varianten mogelijk.
  4. Bereid je goed voor. Als je weet dat je je uitgaven gaat bevriezen en bijvoorbeeld een week geen boodschappen gaat doen, is het belangrijk te controleren dat je voldoende in huis heb om een week van te eten. Pas hierbij wel op dat je de weken van te voren niet extra geld uit gaat geven vanwege het voorbereiden, zodat je uiteindelijk nog niet goedkoper uit bent….

Wil je bezuinigen op je boodschappen? Lees dan vooral ook mijn post over Scoupy!

bevries je uitgaven

Bevries jij je uitgaven wel eens? En voor hoe lang?

Similar Posts

29 Comments

  1. Ik ben ruim een jaar lang alleen in de supermarkt geweest.
    Gewoonweg de kledingwinkels of spulletjeswinkels niet bezocht en geen last van gehad.
    Nu kom ik er soms weer.

    Mocht ik een week per maand stoppen dan ben ik bang dat ik voor uit ga kopen

  2. Nee, bewust bevriezen nooit gedaan. Al heb ik in het verleden wel eens gehad dat er gewoon een week geen geld was.
    Nu hebben we een weekbudget voor de boodschappen. Heb meestal ook wel porties in de vriezer liggen, dus als het zou moeten kunnen we wel een week vooruit met avondeten.

  3. Ik doe dit niet als het de laatste week van de maand is, maar gewoon als ik merk dat ik nog veel heb liggen. Ik koop eigenlijk altijd aanbiedingen maar neem toch vaak wat teveel mee voor 1 persoon, zoals bijvoorbeeld 750 gram spruiten uit de aanbieding. Ik ga dan geen klein zakje kopen wat veel duurder is. Verder kook ik eigenlijk altijd voor een paar dagen en eet het de dag(en) erna ook nog. Zo handig als je laat van je werk komt.

    Vorige week dus helemaal geen boodschappen hoeven doen en van de week alleen verse groente want de rest is nog in huis.
    Ik koop ook graag grote aanbiedingen voor kattenvoer online en nu is bij een grote drogist van alles de tweede 1 euro. Dat is het moment om in te slaan. Het jammere is dan alleen dat mijn boodschappen budget voor deze maand heel hard gaat. Ik zal dus van mijn reservepotje moeten nemen om de maand uit te komen. Het is dus wel een besparing op de lange termijn, daar moet je soms voor investeren.

  4. Okee maar het lijkt mij toch dat je dan met de overige weken meer moet uitgeven om voldoende voorraad te hebben.

    1. Nee, de truc is juist om dan niet van te voren heel veel in te slaan. Maar echt op te eten wat je nog had. Bijvoorbeeld van de Hamsterweken van de Albert Heijn om maar wat te noemen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.