|

Je uitgaven bevriezen. Is dat een goed idee?

uitgaven bevriezen

Ik streef er naar om elke 3 weken, 1 week mijn uitgaven te bevriezen.

Niet dat ik ze letterlijk in de diepvries doe ; ) Ik bedoel daarmee dat ik er naar streef om 1 week geen geld uit te geven.

Ik bevries die week dus als het ware mijn uitgaven.

Sommige mensen doen dat wel letterlijk en vriezen hun hele bankpas in!

Hoe de week dat ik mijn uitgaven bevries ontstond

Eerlijk gezegd kwam het idee om één keer in de drie weken mijn uitgaven te bevriezen voort uit logistieke overwegingen. Ik vond het rustiger en praktisch. Want 1 keer in de 3 weken is het koffiedrinken met mijn twee koffievriendinnen bij mij thuis. De andere weken doe ik altijd eerst mijn boodschappen, en schuif dan om 10 uur bij hen thuis aan bij de koffie. Dat werkt perfect aangezien ze vlakbij de supermarkt wonen.

Logistieke knoop

In de weken dat het koffiedrinken bij mij is, zou ik wel van te voren boodschappen kunnen doen. Maar dat vind ik dan zulk haastwerk. Eerst naar de stad rijden, boodschappen doen, weer naar huis, boodschappen opruimen en de koffie voorbereiden.

Daarom deed ik een hele tijd de boodschappen op die maandagen ná de koffie. Dus ergens na 12 uur. Maar toen kregen we Trixie. En die moet rond die tijd uitgebreid worden uitgelaten. Het werd allemaal wel erg vol op die maandagen.

Ik maak van de nood een deugd

Vandaar dat ik besloot om van de nood een deugd te maken. Voortaan zou ik gewoon die week helemaal geen boodschappen meer doen, en zouden we ‘uit de kasten’ eten.

Ik ben er erg tevreden over. Want het scheelt beslist in de uitgaven van onze huishoudpot. Het is bovendien lekker rustig om eens een maandag geen boodschappen te hoeven doen. En ik kan in alle rust Trixie uitlaten.

Mijn valkuil: De Action

Helaas blijk ik wel een enorme valkuil te hebben in de weken dat ik mijn uitgaven bevries. Ik heb dan namelijk de neiging om op woensdag ‘even’ naar de Action te gaan….

Je uitgaven bevriezen: 4 aandachtspunten

Er zijn diverse bloggers die hun uitgaven bevriezen. Sommigen nemen zich zelfs voor om een heel jaar lang geen geld uit te geven. Anderen zetten in op een maand. Als je je uitgaven wilt bevriezen zijn er de volgende aandachtspunten:

 1. Bedenk waarom je je uitgaven wilt bevriezen. Is dat om te bezuinigen? Of is dat omdat je simpelweg vindt dat je teveel geld uitgeeft?
 2. Wat wil je er mee bereiken? Wil je je spaarrekening aanvullen? Spaar je voor bijvoorbeeld zonnepanelen? Of vind je het simpelweg een leuke uitdaging?
 3. Bedenk op welk gebied je je uitgaven wilt bevriezen. Veel mensen kiezen er bijvoorbeeld voor om een jaar lang geen kleding meer te kopen. Maar zij mogen van zichzelf wel gewoon boodschappen doen. Of ze vinden dat ze een jaar lang geen nieuw boek mogen kopen. Er zijn eindeloos veel varianten mogelijk.
 4. Bereid je goed voor. Als je weet dat je je uitgaven gaat bevriezen en bijvoorbeeld een week geen boodschappen gaat doen, is het belangrijk te controleren dat je voldoende in huis heb om een week van te eten. Pas hierbij wel op dat je de weken van te voren niet extra geld uit gaat geven vanwege het voorbereiden, zodat je uiteindelijk nog niet goedkoper uit bent….

Wil je bezuinigen op je boodschappen? Lees dan vooral ook mijn post over Scoupy!

Bevries jij je uitgaven wel eens? En voor hoe lang?

Similar Posts

29 Comments

 1. Ik had mezelf een shop stop opgelegd in januari,maar helaas! Maar dat geldt dan alleen voor kleding. Ik zou niet weten hoe ik een week geen boodschappen zou kunnen doen. Je moet toch eten!

 2. Mijn auto stond deze week bij de garage dus was ik genoodzaakt uit de kast en vriezer te eten. En dat is mij heel goed bevallen: ik had meer in huis dan dat ik dacht.

 3. Nog niet gedaan , zo gaan we vandaag naar de supermarkt om grote boodschappen ,zo om de drie weken doen we dat en dan nog eens in de week twee keer naar de beenhouwer om snijvlees en daar neem ik niet teveel van want dat moet vers zijn ,ik zorg altijd wel voor een voorraad in de kasten en diepvries want als je ver van het dorp woont is dat handig.

  1. Als je een eindje moet rijden naar de dichtsbijzijnde supermarkt is een voorraad zeker handig. Dat merk ik ook. Als iets onverwachts op is, kan ik niet even naar de buurtsuper lopen.

 4. Ik heb een vast weekbudget voor boodschappen en koop graag wat extra van aanbiedingen. Dat komt deze week heel goed uit, aangezien het boodschappen doen hier ‘bevroren’ is. Vanwege de kou ben ik zo moe dat ik geen boodschappen kan doen. Gisteren heeft jongste zoon wat broden gehaald. Morgen gaan manlief en ik samen met de auto boodschappen doen. Dus deze week vooral uit de voorraad eten.
  Die maaltijd van gisteren was uit de voorraad. Vanavond wil ik boerenkoolstamppot maken met vegan shoarma, ook uit voorraad.
  Meer groente uit de diepvries is trouwens een goed budgetidee voor de komende weken aangezien de groenteprijzen de lucht in vliegen momenteel. Verder bevriezen we hier geen uitgaven. We zijn al jaren consuminderaars. Afgelopen weekend voor een week een vakantiehuis geboekt. Vond ik best aan de prijs, maar een week weg vinden we heerlijk en al helemaal als de reis niet te lang is. Twee dagen reizen zie ik niet zo zitten. Wij hebben een flink huis met een groot stuk grond gehuurd. Even gekeken nog naar het huren van een stacaravan op een camping waar we jaren geleden op vakantie zijn geweest. Dat was echt schrikken. Ons vakantiehuis kost ongeveer 800 euro per week, die caravan kost bijna 1600 (!) euro per week in diezelfde periode. Daar zou je spontaan van bevriezen.

 5. Ik heb het geloof ik al eerder gezegd. Ik zie de besparing niet zo van een week geen boodschappen doen. Alles wat je in je kasten/koelkast/vriezer hebt heb je toch een keer gekocht en er dus geld aan uitgegeven. Bovendien zul je het dan ook weer moeten aanvullen, dus geld uitgeven. In mijn ogen is het gewoon het moment van kopen verschuiven. De enige besparing die ik kan bedenken is dat je niet in de verleiding komt impulsaankopen te doen, dus dingen die je echt niet nodig hebt. Besparen is naar mijn idee dingen echt niet kopen (dus ook niet volgende week, volgende maand of volgend jaar), of dingen een stuk goedkoper kopen. En vooral geen etenswaren weggooien wegens geen zin in, ligt al te lang of een tht datum die zgn verlopen is, let wel ik heb het niet over de tgt ( te gebruiken tot) datum. Ik moet wel zeggen dat ik het wel eens lekker vind om een week geen boodschappen te doen en het te doen met wat er in huis is, word je lekker creatief van maar bezuinigen op die manier? Gr. Leontine

  1. Dan is het ook niet nodig denk ik. Voor sommigen is zo’n uitdaging een manier om orde op zaken te stellen, of de rem op de uitgaven. Bijvoorbeeld iemand die teveel kleding koopt, kan de uitgaven op kledinggebied bevriezen.

 6. Het lijkt me wel wat, zo één week per maand de uitgaven voor boodschappen bevriezen. Alleen gaan mijn pubers dan gegarandeerd zeuren omdat er niet genoeg ‘lekker’ eten in huis is volgens hen.

 7. Heel verstandig om regelmatig je geld te bevriezen. Ik heb dat ook tientallen jaren gedaan. Ik ben echter in december jl 65 jaar geworden. Ik moet helaas nog 9 maanden wachten om AOW te krijgen plus een aanvullend pensioen waar ik dan 50 jaar aaneengesloten voor gewerkt heb en trouw mijn premies voor betaald heb. Ik krijg dus 9 maanden lang niets. En als ZZP-er ben ik niet meer in staat om zware lichamelijke arbeid te verrichten, iets wat ik 49 jaar lang wel kon.
  Het geld wat ik jaren lang bevroren heb, moet ik nu noodgedwongen laten ontdooien om de komende 9 maanden te overbruggen.
  Jammer, ik had liever drie enveloppen gevuld voor mijn kinderen zodat zij het konden laten ontdooien. Maar helaas, het is niet anders.

  1. Ik kan me voorstellen dat je het liever anders had gezien Joannes. Maar ik vind het wel goed van je dat je deze 9 maanden dus kúnt overbruggen doordat je in het verleden voldoende opzij hebt gezet.

 8. Ik ben ruim een jaar lang alleen in de supermarkt geweest.
  Gewoonweg de kledingwinkels of spulletjeswinkels niet bezocht en geen last van gehad.
  Nu kom ik er soms weer.

  Mocht ik een week per maand stoppen dan ben ik bang dat ik voor uit ga kopen

 9. Nee, bewust bevriezen nooit gedaan. Al heb ik in het verleden wel eens gehad dat er gewoon een week geen geld was.
  Nu hebben we een weekbudget voor de boodschappen. Heb meestal ook wel porties in de vriezer liggen, dus als het zou moeten kunnen we wel een week vooruit met avondeten.

 10. Ik doe dit niet als het de laatste week van de maand is, maar gewoon als ik merk dat ik nog veel heb liggen. Ik koop eigenlijk altijd aanbiedingen maar neem toch vaak wat teveel mee voor 1 persoon, zoals bijvoorbeeld 750 gram spruiten uit de aanbieding. Ik ga dan geen klein zakje kopen wat veel duurder is. Verder kook ik eigenlijk altijd voor een paar dagen en eet het de dag(en) erna ook nog. Zo handig als je laat van je werk komt.

  Vorige week dus helemaal geen boodschappen hoeven doen en van de week alleen verse groente want de rest is nog in huis.
  Ik koop ook graag grote aanbiedingen voor kattenvoer online en nu is bij een grote drogist van alles de tweede 1 euro. Dat is het moment om in te slaan. Het jammere is dan alleen dat mijn boodschappen budget voor deze maand heel hard gaat. Ik zal dus van mijn reservepotje moeten nemen om de maand uit te komen. Het is dus wel een besparing op de lange termijn, daar moet je soms voor investeren.

 11. Okee maar het lijkt mij toch dat je dan met de overige weken meer moet uitgeven om voldoende voorraad te hebben.

  1. Nee, de truc is juist om dan niet van te voren heel veel in te slaan. Maar echt op te eten wat je nog had. Bijvoorbeeld van de Hamsterweken van de Albert Heijn om maar wat te noemen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.