3 Tuinideeën

tuinideeën

Tuinideeën…

Als om onze tuin gaat, dan heb ik er niet zoveel.

Hij is er gewoon. Toen we naar het platteland verhuisden hebben we een tuinpad aangelegd, en dat is eigenlijk wel. Oh ja, en mijn man heeft een moestuin.

Maar als het om de inrichting van tuinen gaat, moet ik bekennen dat ik daar niet zoveel vanaf weet. Tessa daarentegen heeft wél ideeën over tuininrichting. Zij schreef onderstaande post met ideeën voor tuinen in 2019. Je kunt ze ook gebruiken om een balkon gezellig te maken.

Trendy tuinenideeën

Nu het nieuwe jaar is begonnen, is het leuk om na te denken over onze tuinen. In deze blog omschrijf ik drie populaire trends voor in de tuin. Voor iedereen die dit jaar zijn tuin een make-over wil geven: laat je inspireren!

Eigen groente en fruit verbouwen

Wat is nu lekkerder dan groente en fruit uit eigen tuin? En wat denk je van verse kruiden die je zo even buiten plukt? Gun jezelf een moestuin in 2019! Zondagochtend wakker worden met verse muntthee, zelfgekweekte snoeptomaatjes en komkommers in de salade. Dat smaakt toch allemaal net wat lekkerder? Hoe begin je nu een moestuin? Begin klein, want het vraagt veel aandacht.

Zoek in de tuin een zonnig plekje voor je moestuin.

Heb je niet veel ruimte? Misschien is dan tuinieren in potten wat voor jou. Ga vervolgens aan de slag met zaadjes en heb geduld. Een mooie fruitboom is ook leuk, maar laat je wel goed voorlichten wat de beste keuze is voor jouw tuin.

Screen Shot 2019 01 06 at 14.26.24Buiten koken

Buiten koken geeft een gevoel van vrijheid. Niet voor niets is barbecueën populair in Nederland. Maar je kunt ook buiten koken met een zogenoemde buitenkeuken. Zeker als het broeierig warm is buiten, kan het veel fijner zijn om buiten te kokkerellen. Als je dan toch al lekker buiten bent, is het natuurlijk fijn om ook buiten te eten. Schuif met zijn allen aan een mooie tuin eettafel en geniet van het buitenleven.

Gericht op ontmoeting

Ik gaf het net al aan, met zijn allen aan tafel. Het lijkt alsof we allemaal druk zijn tegenwoordig. Om goed de tijd voor elkaar te nemen, richten we onze tuinen steeds meer in op samenzijn. Overkappingen schieten overal uit de grond en dienen als tweede woonkamer. De tuin is een nieuwe ontmoetingsplek geworden. Hecht jij ook waarde aan gezellige momenten in eigen tuin? Deel je terras dan ook zo in. Erg leuk is een hoge tafel met barkrukken buiten. Ideaal voor goede gesprekken of een gezellig bordspel. Vergeet ook niet om gezellige buitenkleden neer te leggen.

Welke trend tuinideeën past bij jou?

Nawoord

Dankjewel voor je tuin ideeën Tessa! Mijn oma had inderdaad haar eigen kruidentuin. Als ze soep maakte, liep ze even haar tuin in om peterselie af te knippen. Zelf heb ik geen kruidentuin, maar mijn man verbouwt onder andere sperziebonen en courgettes in onze moestuin.

Fruitbomen hebben we ook! We hebben kersenbomen, appelbomen en twee perenbomen. Ze zijn al wat ouder, maar meestal zitten er best flink wat vruchten aan. Hoewel de vogels vaak de kersen opvreten voordat wij de kans krijgen… Wat betreft buiten koken en eten: dat ziet er leuk uit, maar vind ik zelf best een gedoe. Zeker als er veel wespen zijn. Ik kook  en eet dan toch net zo lief gewoon binnen, in mijn eigen keuken. Maar koffie drink ik wel heel graag buiten!

Ook een leuk idee is een vogelhuisje ophangen. Het is enorm leuk om  naar de vogeltjes te kijken die je vogelhuisje komen bezoeken.

Leestips

Similar Posts

23 Comments

 1. Hier eten en koken we vaak buiten, als het weer het toe laat. Hier geen kruidentuin, dit deed ik vroeger thuis wel, maar hier hebben we er helemaal geen plek voor. Wel een hele grote eettafel :)

 2. Toen ik nog een gezin had van vijf personen was de moestuin een welkome aanvulling op het gezinsbudget. Voor groenten en fruit waren we voor 75% zelfvoorzienend. Enorme hoeveelheden weckglazen stonden er in de kelder om de winter door te komen. Nu ik alleen ben is dat niet meer nodig. Indien er slechte tijden aanbreken wordt mijn gazon per direct een groentetuin. De kennis is gelukkig nog aanwezig.
  In de zomermaanden zit ik ook graag buiten, samen met mijn honden.

  Nicol, die oude fruitbomen van jullie kun je verjongen zodat ze elk jaar weer volop dragen zoals vruchtbare jonge bomen.

  1. Mooie tip om je fruitbomen te verjongen. Ik heb daar al wat ervaring mee, vorig jaar . Na veel gras en compost en karton rondom de boom, kreeg mijn kersenboom na jaren weer gezonde kersen.
   Gelezen in het interessante, 40 jaar oude boekje van Alwin Seiffert, tuinieren zonder gif.

 3. Even een reactie op de raad die je kreeg van Joannes, je fruitbomen verjongen!
  Bomen houden ook van palperen! Met gemaaid gras kun je je bomen toedekken, dus als je man ! het gras maait laat hem het omkieperen bij de bomen. Mijn 35 jarige kersenboom is er van opgeknapt. Hiep hoi!

 4. Wij hebben geen tuin, maar op ons balkon en in de keuken hebben we plantenbakken met kruiden. Ruikt niet alleen lekker, maar koken zo ook met verse kruiden :-)

 5. Moestuin: leuk! Wij hebben niet zo’n grote tuin dus we verbouwen een klein beetje in speciale bakken, maar blijft leuk als je het ook echt kunt eten. Helaas is onze tuin dus te klein voor een mooie overkapping ofzo, maar buiten eten en bbq-en doen we zo veel mogelijk als de zon schijnt!

 6. Leuk om te lezen. Ik hoop vele uurtjes in onze tuin door te brengen, zowel met werken in de tuin als met zitten ☺️
  Helemaal, van deze tijd hebben we de afgelopen weken gewerkt aan een kapschuur om onder te zitten en het volgende is een nieuw terras, nieuwe schutting en een nieuwe tuinaanleg. Je begrijpt; ik hoef me niet te vervelen ????

 7. Wij hebben sinds augustus vorig jaar een vakantiehuisje met een grote tuin erbij en daar moet inderdaad dit jaar het nodige worden gedaan. Een eigen moestuintje lijkt me ook heerlijk, maar daar hebben we helaas de ruimte niet voor.

 8. Leuk om te lezen! Ik ben de laatste jaren steeds meer gaan geven om tuinieren en een fijne sfeer creëren in de tuin. Vuurkorf en/of BBQ aan en lekker in de tuin zitten.. fijn vooruitzicht dat de lente er weer langzaam aan komt! ;)

 9. Ik ga dan toch echt voor ontmoeting! Heerlijk met een groep vrienden of familie genieten van een gezellige tuin vol speelplezier voor de kinderen. We zijn momenteel pp zoek naaf een nieuw huis met zon superfijne tuin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.