Reacties

Zijn we verwend en is retourneren te makkelijk? — 32 reacties

 1. Ha Nicole,

  het is iets dat er in gegroeid is en misschien is het niet oké, maar dit is wat het is en je kunt het niet tegenhouden.
  Je kunt het alleen bij jezelf tegenhouden.

  Sins het debacel van "Modetalente" koop ik vrijwel niets meer online.
  Laatst nog wel iets Blokker, maar da t haalde ik in de winkel op.

  Verder hoop ik, dat we meer gezond gedrag gaan ontwikkelen, of eigenlijk terug gaan naar het gezonde gedrag van weleer: beetje zuinig doen en geen geld over de balk gooien.
  Ik ben al begonnen!

  groetjes!

 2. Ik heb ooit eenmaal iets teruggestuurd en dat was omdat het product totaal niet overeenkwam met wat er 'beloofd' werd. Ik bestel ook niet zo heel veel, want ben echt voor consuminderen.

 3. Wel gezien en vond net een aardige documentaire waarbij veel facetten belicht werden. Toch kan ik me niet aangesproken voelen, ik bestel bitter weinig op het internet en heb nog nooit iets geretourneerd. Bij winkels hier in de stad breng ik eigenlijk ook nooit iets terug. Kijk gewoon goed voordat ik iets koop. Als mensen regelmatig 3 maten van een zelfde kleding stuk bestellen en er dan 2 terugsturen, dan zou dat best kosten met zich mee mogen brengen. Hangt er ook van af of dit om 1000den keren per dag gaat, of maar enkele keren per jaar. Dingen gebruikt en/of vuil terugsturen zou ook betaald moeten worden door de klant. Zelf zit ik er het meeste mee dat bezorgers komen op tijdstippen dat de bestellers op hun werk zitten. Verschuif het bezorgen naar de avond of geef het werk aan als afleveradres. Nu zie je zo'n bezorger bij 10 mensen aanbellen eer hij z'n pakketje kwijt kan. Kost hem tijd en hij blokkeert onnodig lang een straat, stoep of fietsstrook.

 4. Ik ken er die gewoon bestellen en dan achteraf betalen kiezen.
  En dan ook ongezien terug sturen, soort van verveling bestellen zonder kosten.
  Retourneren hoort bij deze bezigheid.
  Maar pakketjes worden ook gewoon opgehaald van het afleveradres.
  Het is gewoon heel makkelijk, deze kosten zitten toch ook in de verkoopprijs, personeel en geen winkel kosten.
  Als ik wat koop, stuur ik het heel zelden terug, gewoon nadenken en opletten. Hans

 5. Het is echt jaren geleden dat ik iets heb terug gestuurd en dat was precies om de maat van de kleding, erg veel gewicht kwijt, niet wetend wat mijn maat was, dus moest ik even van alles 2 bestellen, maar dat is echt 4 jaar terug of zo. Verder bestel ik liefst niet online, maar koop gewoon in de winkel, pas ik graag in de winkel, maar heel soms, kan ik het niet vinden in de winkel en dan kom ik uit bij bon prix meestal. Als ik daar 3x per jaar wat bestel? Dan is het veel... retouneren? Bijna niet dus... aankopen op internet wordt heel lang over nagedacht, in de winkel beslis ik sneller na passen of iets wel of niet mee gaat... ik ben wat dit betreft erg ouderwets. Plus dat ik het vaak duurder vind bij bol dan in de winkel. Wat het ook is, zelfs de cd's zijn bij bol vaak duurder... dan bij de media markt!

  X

 6. Ik was gechoqueerd bij het bekijken van de reportage.
  Betaald laten retourneren en het probleem zal snel opgelost zijn.
  Ik koop nauwelijks online en al zeker geen kleding. Hoe kan je nu kledij uitkiezen op je computerscherm?

  • Niks mis mee. Maar vind je het normaal dat iemand 10 jurken bestelt in de hoop dat er één tussen zit die haar bevalt en er 9 terugstuurt? Daar gaat het over.

  • Als ik naar de winkel ga, dan pas ik er misschien ook wel 10. Het lijkt me belastender als ik er één bestel, die retourneer als ie niet goed zit en dat 10x herhaal.

 7. Ja, ik krijg inderdaad betaald voor het bezorgen van post en pakketten, maar het gaat niet om 1 pakketje. 😉 Ik had bijvoorbeeld deze week ook de voordeelagenda's van de loterij en de bol.com speelgoed catalogus. Mijn collega's en ik sjouwen ons regelmatig een breuk. We krijgen voor elke wijk een vaste tijd en moeten met een goede reden komen als we meer tijd nodig hebben.

  Ik vind het trouwens schokkend dat retourzendingen een grote kans hebben om te worden weggegooid.

  • Oh, dat klinkt inderdaad vervelend Monique. Vooral die tijdsdruk. Dank voor je toelichting.

   Dat weggooien van retourzendingen vond ik ook schokken in de documentaire.

  • Graag gedaan.
   Ik schrok een beetje van je bericht. Mensen zien ons natuurlijk vaak op straat, maar staan er natuurlijk niet bij stil dat we soms bergen aan post en pakketjes mee hebben op de fiets. :)

 8. Alles wat je schrijft is ongeveer herkenbaar. Ik heb ook graag diverse maten en denk voor ik iets bestel na of ik het wel nodig heb. Als ik drie keer per jaar een pakketje terugstuur, is het veel. Ik denk dat ik gemiddeld op één keer per jaar zit. En wat betreft die maten: ik bestel nu gewoon altijd bij dezelfde webshop. Daar ken ik mijn maat. Als ik twijfel, bestel ik inderdaad meerdere maten, want in de winkel pak ik ook (altijd!) meerdere maten als ik ga passen.

 9. Ik weet niet of het verwend is. Een dag winkelen is op dit moment niet echt een veilige optie, dus als ik dan kleding bestel, dan is het efficiënt als ik meerdere dingen bestel en dingen retourneer die niet goed zitten. In een winkel koop je ook niet alles wat je aanpast. Als ik elk product afzonderlijk bestel, dan lijkt me dat belastender voor het systeem (inpakken, verzenden, retourneren en weer opnieuw).
  Ik doe dat overigens niet 'klakkeloos', maar als ik zo'n product wel echt zoek/nodig heb.

 10. Ik zie in deze post vaak de advertentie van Coolblue voorbij komen en dat bracht me op het volgende;

  Ik had iets gekocht onder de 20 euro, maar het paste niet. Ik wilde het retourneren. Ik kreeg mijn geld terug en mochg het product houden ?! Nu bleek een kennis dat ook gehad te hebben. Ook bij een product met de waarde onder de 20 euro. Geld terug en product mag je houden.

 11. Zo hoorde ik via mijn zoon dat een vriend van hem goedkoop aan een matras is gekomen. Die matrassen waar je op kan proefslapen mogen ook weer retour. Wat gaat er dan met dat matras gebeuren? Schoonmaken en opnieuw in de verkoop? Het retourmannetje gaf aan die vriend aan dat hij dit matras naar de vernietiging/vuilstort moest brengen. Dus bood de vriend hem een paar tientjes en had zo een bijna nieuw matras. Ook gratis retour.

 12. Ik koop enkel inktpatronen online.
  Ik vind het schokkend dat als materialen niet hergebruikt kunnen worden ze vernietigd worden. Enorme geldverspilling, waarvoor de lage lonen landen zich eerst een slag in de rondte hebben gewerkt. En dan heb ik het nog niet eens over het milieu. Je vraag of we verwende consumenten zijn is met ja te beantwoorden. Het wordt ons veel te gemakkelijk gemaakt.

 13. Ik retourneer alleen iets als het niet past. Maar vind het niet altijd even makkelijk. Vaak moet je dan ook zelf de retourkosten betalen en dat vind ik jammer. Zeker in Corona tijd, omdat ik nu bijna niet in fysieke winkels kom. Maar ik begrijp wel dat de shops dit ook niet allemaal zelf kunnen bekostigen.

 14. Ik shop meer online omdat ik ook pre corona teveel winkels langs moet voor zelfs de meest simpele dingen. WInkels zoals hema en blokker zijn lang zo handig niet meer. Ik ben vooral gestopt met online kleren bestellen want daar stuurde ik zoveel van terug. Ik kijk nu beter en bij twijfel laat ik het.

 15. Ik stuur iets terug als het niet bevalt. Of niet past. Maar altijd wel schoon en netjes. Ik bestel trouwens maar heel weinig. Nu wel iets meer dan normaal ivm Corona.

 16. Ik koop/bestel altijd bewust. De laatste keer dat ik wat bij bol.com heb terug gestuurd is al weer jaren geleden. Het dure boek dat ik bestelde (met 3D cover) was helemaal beschadigt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder