Zijn we verwend en is retourneren te makkelijk?

Op volle retouren

‘Zijn we vreselijke verwende consumenten en is retourneren veel te makkelijk?’

Dat zijn twee belangrijke vragen in de documentaire Op volle retouren van VPRO Tegenlicht.

Steeds vaker kopen we online. Door de coronacrisis is dat zelfs nog meer geworden. In 2019 werden er 258 miljoen pakjes bezorgd van online bestellingen. Bestellen en retourneren is doorgaans heel makkelijk.

En dat verwachten we ook.

Zijn we als consumenten doorgeslagen in bestellen en terugsturen?

Maar in Op volle retouren wordt hier kritisch naar gekeken. Is het wel oké dat retourneren gratis is? Wordt het daardoor niet al te makkelijk? Ben je als klant wel goed bezig als je 10 jurkjes bestelt, terwijl je weet dat je er maar eentje nodig hebt? En wat gebeurt er eigenlijk met je pakje nadat je het hebt afgegeven voor retourzending? En:

‘Zijn we als consument doorgeslagen in het klakkeloos bestellen en terugsturen van producten?’

Tsja…

Ik moet zeggen dat ik struikel over het woord ‘klakkeloos’. Als ik bijvoorbeeld iets koop doe ik dat niet klakkeloos. Van te voren zoek ik uit wat het beste product is, lees product reviews en probeer de kans dat mijn aankoop een succes zal zijn zo groot mogelijk maken. Want pakjes terugsturen vind ik een gedoe. Ondanks dat het zo makkelijk is.

En hoewel het ogenschijnlijk decadent is om één jurkje in drie maten te bestellen, is het vaak ook een poging om meteen bij de eerste bestelling het juiste product te vinden. Als ik in een winkel ga passen, pak ik vaak ook twee maten mee want je weet niet altijd hoe een kledingstuk valt. En dan is het wel zo makkelijk om de andere maat meteen ook bij de hand te hebben.

Dus in die zin is het gedrag van consumenten om meerdere exemplaren in verschillende maten en kleuren te bestellen niet persé klakkeloos of verwend. Het is eerder een poging om de kans op succes zo groot mogelijk te maken.

Tegelijkertijd is het inderdaad schokkend hoe sommige mensen hun producten terugsturen in Op volle retouren. Denk aan een friteuse met het frituurvet er nog in, duidelijk gedragen schoenen en een colbertje met een grote scheur erin.

Wat gebeurt er als je een pakje retourneert

Het is waar: als ik mijn pakje heb afgegeven bij een servicepunt dan denk ik er verder niet veel meer over na. Ik ben meestal blij dat ik het geregeld heb. Maar in Op volle retouren willen ze ons een kijkje geven in wat er daarna gebeurt.

Helemaal duidelijk vond ik het niet, maar wat ik ervan begrijp is dat er de volgende dingen met producten kunnen gebeuren:

 • Als ze nog piekfijn in orde zijn, kunnen ze weer in de verkoop.
 • Als er een beschadiging is, kan het niet meer terug naar de winkel. Dan wordt het vernietigd of verkocht aan het buitenland. En denk daarbij vooral aan landen die net een oorlog of andere ellende achter de rug hebben.

Een goed beeld van wat er met retouren gebeurt vind je op retour rumoer!

Wat is nou eigenlijk het probleem van ons koop- en retourneergedrag?

Hieronder de redenen waarom ons koopgedrag en de vele spullen die we terugsturen een probleem zijn volgens Op volle retouren:

 1. Al die ritjes van bestelbusjes die pakketjes moeten afgeven en ophalen zijn belastend voor het milieu.
 2. Postbodes hebben het maar zwaar met al dat werk.
 3. Voor kleinere webshops drukt het gratis retourneren zwaar op de kosten. Soms hebben ze zelfs geen enkele winst meer op de verkoop van een product.
 4. Vaak is het duurder om een geretourneerd product weer klaar voor de verkoop te maken, dan om het te versnipperen, te verbranden of weg te gooien.
 5. Veel van onze afgedankte spullen komen in het buitenland terecht.

Hoewel ik begrijp dat het vele af- en aanrijden van bestelbusjes slecht voor het milieu is, snap ik iets minder van het argument dat postbodes zo hard moeten werken. Als iets je werk is, krijg je daar toch ook voor betaald? En dat spullen die wij verwende westerlingen niet blieven alsnog worden gebruikt in het buitenland lijkt me juist positief.

Veel beter in ieder geval dan dat het gewoon maar vernietigd wordt….

Hoe zit dat met mijn bestelgedrag?

Op volle retouren gaf me een ongemakkelijk gevoel en deed me eens kritisch naar mijn eigen koopgedrag kijken. Maar over het geheel genomen valt het bij mij wel mee dacht ik. Kleding koop ik voornamelijk tweedehands via de Engelse eBay en van het merk Laura Ashley waarvan ik weet hoe het valt.

Tegelijkertijd ben ik inderdaad wel zo verwend dat ik retourneren graag gratis wil doen. Als een webwinkel kosten rekent voor een retour, tsja, dan is dat voor mij inderdaad reden om iets elders te kopen. Een makkelijk en toegankelijk retourbeleid is één van de redenen dat ik graag bij bol.com koop…

Maar misschien is dat dus wel wat verwend van mij.

Wat en hoeveel heb ik teruggestuurd in 2020?

Op je bol.com account kun je eenvoudig zien wat je hebt besteld en geretourneerd. Ik besloot eens te kijken. Het laatste dat ik terugstuurde was een Braun Multiquick garde. Ik kocht die om op mijn Braun staafmixer te doen, zodat hij ook kon mixen. Dat leek me goedkoper dan een nieuwe handmixer kopen. Maar de garde bleek niet te passen op mijn staafmixer : (

Vervolgens kwam ik de Korona waterkoker tegen. Die had ik teruggestuurd omdat hij het dezelfde dag al niet meer deed.

Verder heb ik nog een keer een wafelijzer geretourneerd. Mijn excuus? Hij was niet wat ik ervan verwachtte op basis van de foto’s. Ik heb hem ongebruikt diezelfde dag weer teruggestuurd.

In totaal heb ik sinds januari 2020 vijf dingen teruggestuurd…

Mijn conclusie over Op volle retouren

De documentaire Op volle retouren geeft een kijkje achter de schermen van bestelde pakketjes die worden geretourneerd. Het is een kritische documentaire, en tijdens het kijken bekroop mij het gevoel dat wij als consumenten ons eigenlijk een beetje moeten schamen. En dat we enorm verwend zijn. Het is pijnlijk om te zien hoeveel producten er zijn besteld, en vervolgens afgewezen.

Tegelijkertijd vind ik Op volle retouren niet helemaal overtuigend.

Het vele bestellen is denk ik niet persé een symptoom van hebberigheid of onnadenkendheid. Soms is het simpelweg om de kans op een succesvolle aankoop zo groot mogelijk te maken.

Maar dat neemt niet weg dat ik door deze documentaire voortaan extra goed zal nadenken voordat ik iets bestel!

Praktische informatie over Op volle retouren

Je kunt Op volle retouren gratis kijken op de website van de VPRO. Hij duurt ongeveer drie kwartier.

Leestip: Achter de schermen bij bol.com.

Hoe is jouw koopgedrag? En hoe kijk jij aan tegen gratis retourneren?

Similar Posts

32 Comments

 1. Ha Nicole,

  het is iets dat er in gegroeid is en misschien is het niet oké, maar dit is wat het is en je kunt het niet tegenhouden.
  Je kunt het alleen bij jezelf tegenhouden.

  Sins het debacel van “Modetalente” koop ik vrijwel niets meer online.
  Laatst nog wel iets Blokker, maar da t haalde ik in de winkel op.

  Verder hoop ik, dat we meer gezond gedrag gaan ontwikkelen, of eigenlijk terug gaan naar het gezonde gedrag van weleer: beetje zuinig doen en geen geld over de balk gooien.
  Ik ben al begonnen!

  groetjes!

 2. Ik heb ooit eenmaal iets teruggestuurd en dat was omdat het product totaal niet overeenkwam met wat er ‘beloofd’ werd. Ik bestel ook niet zo heel veel, want ben echt voor consuminderen.

 3. Wel gezien en vond net een aardige documentaire waarbij veel facetten belicht werden. Toch kan ik me niet aangesproken voelen, ik bestel bitter weinig op het internet en heb nog nooit iets geretourneerd. Bij winkels hier in de stad breng ik eigenlijk ook nooit iets terug. Kijk gewoon goed voordat ik iets koop. Als mensen regelmatig 3 maten van een zelfde kleding stuk bestellen en er dan 2 terugsturen, dan zou dat best kosten met zich mee mogen brengen. Hangt er ook van af of dit om 1000den keren per dag gaat, of maar enkele keren per jaar. Dingen gebruikt en/of vuil terugsturen zou ook betaald moeten worden door de klant. Zelf zit ik er het meeste mee dat bezorgers komen op tijdstippen dat de bestellers op hun werk zitten. Verschuif het bezorgen naar de avond of geef het werk aan als afleveradres. Nu zie je zo’n bezorger bij 10 mensen aanbellen eer hij z’n pakketje kwijt kan. Kost hem tijd en hij blokkeert onnodig lang een straat, stoep of fietsstrook.

 4. Ik ken er die gewoon bestellen en dan achteraf betalen kiezen.
  En dan ook ongezien terug sturen, soort van verveling bestellen zonder kosten.
  Retourneren hoort bij deze bezigheid.
  Maar pakketjes worden ook gewoon opgehaald van het afleveradres.
  Het is gewoon heel makkelijk, deze kosten zitten toch ook in de verkoopprijs, personeel en geen winkel kosten.
  Als ik wat koop, stuur ik het heel zelden terug, gewoon nadenken en opletten. Hans

 5. Het is echt jaren geleden dat ik iets heb terug gestuurd en dat was precies om de maat van de kleding, erg veel gewicht kwijt, niet wetend wat mijn maat was, dus moest ik even van alles 2 bestellen, maar dat is echt 4 jaar terug of zo. Verder bestel ik liefst niet online, maar koop gewoon in de winkel, pas ik graag in de winkel, maar heel soms, kan ik het niet vinden in de winkel en dan kom ik uit bij bon prix meestal. Als ik daar 3x per jaar wat bestel? Dan is het veel… retouneren? Bijna niet dus… aankopen op internet wordt heel lang over nagedacht, in de winkel beslis ik sneller na passen of iets wel of niet mee gaat… ik ben wat dit betreft erg ouderwets. Plus dat ik het vaak duurder vind bij bol dan in de winkel. Wat het ook is, zelfs de cd’s zijn bij bol vaak duurder… dan bij de media markt!

  X

 6. Ik was gechoqueerd bij het bekijken van de reportage.
  Betaald laten retourneren en het probleem zal snel opgelost zijn.
  Ik koop nauwelijks online en al zeker geen kleding. Hoe kan je nu kledij uitkiezen op je computerscherm?

  1. Niks mis mee. Maar vind je het normaal dat iemand 10 jurken bestelt in de hoop dat er één tussen zit die haar bevalt en er 9 terugstuurt? Daar gaat het over.

   1. Als ik naar de winkel ga, dan pas ik er misschien ook wel 10. Het lijkt me belastender als ik er één bestel, die retourneer als ie niet goed zit en dat 10x herhaal.

 7. In de winkel heb je het in de handen voor je het koopt, kun je zien, voelen en passen en eventueel weer terug leggen. Daarom koop ik kleding in de winkel.

 8. Ja, ik krijg inderdaad betaald voor het bezorgen van post en pakketten, maar het gaat niet om 1 pakketje. 😉 Ik had bijvoorbeeld deze week ook de voordeelagenda’s van de loterij en de bol.com speelgoed catalogus. Mijn collega’s en ik sjouwen ons regelmatig een breuk. We krijgen voor elke wijk een vaste tijd en moeten met een goede reden komen als we meer tijd nodig hebben.

  Ik vind het trouwens schokkend dat retourzendingen een grote kans hebben om te worden weggegooid.

   1. Graag gedaan.
    Ik schrok een beetje van je bericht. Mensen zien ons natuurlijk vaak op straat, maar staan er natuurlijk niet bij stil dat we soms bergen aan post en pakketjes mee hebben op de fiets. :)

 9. Alles wat je schrijft is ongeveer herkenbaar. Ik heb ook graag diverse maten en denk voor ik iets bestel na of ik het wel nodig heb. Als ik drie keer per jaar een pakketje terugstuur, is het veel. Ik denk dat ik gemiddeld op één keer per jaar zit. En wat betreft die maten: ik bestel nu gewoon altijd bij dezelfde webshop. Daar ken ik mijn maat. Als ik twijfel, bestel ik inderdaad meerdere maten, want in de winkel pak ik ook (altijd!) meerdere maten als ik ga passen.

 10. Ik weet niet of het verwend is. Een dag winkelen is op dit moment niet echt een veilige optie, dus als ik dan kleding bestel, dan is het efficiënt als ik meerdere dingen bestel en dingen retourneer die niet goed zitten. In een winkel koop je ook niet alles wat je aanpast. Als ik elk product afzonderlijk bestel, dan lijkt me dat belastender voor het systeem (inpakken, verzenden, retourneren en weer opnieuw).
  Ik doe dat overigens niet ‘klakkeloos’, maar als ik zo’n product wel echt zoek/nodig heb.

 11. Ik zie in deze post vaak de advertentie van Coolblue voorbij komen en dat bracht me op het volgende;

  Ik had iets gekocht onder de 20 euro, maar het paste niet. Ik wilde het retourneren. Ik kreeg mijn geld terug en mochg het product houden ?! Nu bleek een kennis dat ook gehad te hebben. Ook bij een product met de waarde onder de 20 euro. Geld terug en product mag je houden.

 12. Zo hoorde ik via mijn zoon dat een vriend van hem goedkoop aan een matras is gekomen. Die matrassen waar je op kan proefslapen mogen ook weer retour. Wat gaat er dan met dat matras gebeuren? Schoonmaken en opnieuw in de verkoop? Het retourmannetje gaf aan die vriend aan dat hij dit matras naar de vernietiging/vuilstort moest brengen. Dus bood de vriend hem een paar tientjes en had zo een bijna nieuw matras. Ook gratis retour.

 13. Ik koop enkel inktpatronen online.
  Ik vind het schokkend dat als materialen niet hergebruikt kunnen worden ze vernietigd worden. Enorme geldverspilling, waarvoor de lage lonen landen zich eerst een slag in de rondte hebben gewerkt. En dan heb ik het nog niet eens over het milieu. Je vraag of we verwende consumenten zijn is met ja te beantwoorden. Het wordt ons veel te gemakkelijk gemaakt.

 14. Ik retourneer alleen iets als het niet past. Maar vind het niet altijd even makkelijk. Vaak moet je dan ook zelf de retourkosten betalen en dat vind ik jammer. Zeker in Corona tijd, omdat ik nu bijna niet in fysieke winkels kom. Maar ik begrijp wel dat de shops dit ook niet allemaal zelf kunnen bekostigen.

 15. Ik shop meer online omdat ik ook pre corona teveel winkels langs moet voor zelfs de meest simpele dingen. WInkels zoals hema en blokker zijn lang zo handig niet meer. Ik ben vooral gestopt met online kleren bestellen want daar stuurde ik zoveel van terug. Ik kijk nu beter en bij twijfel laat ik het.

 16. Ik stuur iets terug als het niet bevalt. Of niet past. Maar altijd wel schoon en netjes. Ik bestel trouwens maar heel weinig. Nu wel iets meer dan normaal ivm Corona.

 17. Ik koop/bestel altijd bewust. De laatste keer dat ik wat bij bol.com heb terug gestuurd is al weer jaren geleden. Het dure boek dat ik bestelde (met 3D cover) was helemaal beschadigt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.