Mantelzorg: wie doet het?

ik ben er even nietElke week logeert mijn man een nachtje bij zijn ouders.

Mijn schoonvader is mantelzorger voor mijn schoonmoeder, en mijn man ondersteunt op zijn beurt weer zijn vader met zijn wekelijkse bezoekjes. Voor mijn schoonvader is het een fijn vast punt in zijn week. Hij gaat dan bijvoorbeeld altijd graag even met mijn man naar de supermarkt. Of naar een doe-het-zelf zaak, want mijn schoonvader is gek op klussen.

Mijn ouders zijn nog in goede gezondheid en wonen aan de andere kant van het huis, dat in tweeën is gesplitst. Vroeger woonde mijn oma in het deel waar ik nu woon. Toen mijn oma dementeerde was mijn moeder haar mantelzorger. De kans is groot dat ik op mijn beurt in de toekomst de rol van mantelzorger krijg.

Dat is ook wat de overheid wil: een participatiemaatschappij, waarin mensen zoveel mogelijk zelf doen. Dat is goed voor de schatkist! Als mensen informele hulp inschakelen zoals de buren of opa en oma, kan er bezuinigd worden op de formele hulp.

#ikbenerevenniet

Maar de organisatie Women Inc. maakt zich zorgen dat dit ten koste gaat van vrouwen. Want al dat mantelzorgen is allemaal goed en wel, maar het wordt meestal door vróuwen gedaan. En ze zijn bang dat vrouwen in de knel komen. Daarom zijn ze de campagne #ikbenerevenniet gestart.

De bedoeling van de campagne is stil te staan bij de vraag: wie is er verantwoordelijk voor de zorg voor anderen? Women Inc. vindt dat het antwoord: ‘Wij allemaal’ moet zijn. En niet: ‘De vrouwen!’

Voor wie zorg jij allemaal?

Women Inc. roept je daarom op om op 1 mei na te denken over wat voor jou de ideale werk – zorg verdeling is. En ze vragen je om die dag je onbetaalde zorgtaken aan een ander over te laten.

Dat laatste vind ik dan weer niet zo’n goed idee. Want daar lijden de mensen onder die zorg nodig hebben! Bovendien, mijn man werkt ook de hele dag hard, en hij kan niet zo maar vrij nemen omdat ik een dagje niks doe. Als ik er over nadenk ben ik eigenlijk heel tevreden met onze taakverdeling.

Hoe verdelen anderen de taken?

In onderstaand filmpje praten stellen over hun taakverdeling:

Wil je meer weten over de #ikbenerevenniet campagne?

Op de speciale website Ik ben er even niet vind je informatie en achtergronden over deze campagne. Interessant en leuk om te lezen!

Dowload hier de gratis deurhanger!

Leestip

Deurhanger niet storen zelf maken

Ben jij mantelzorger? En hoe bevalt jullie taakverdeling?

Similar Posts

23 Comments

 1. Goed dat er aandacht is voor mantelzorg. Begrijp het standpunt van die club ook wel, maar ben het eens met jou. Door het werk te laten liggen, dupeer je wel iemand die het zo nodig heeft. Zie trouwens in mijn omgeving veel mannen ook zorgtaken op zich nemen.

  1. Ja, volgens mij steken de meeste mannen al flink de handen uit de mouwen. Ik ben er dan ook geen fan van om als vrouw te roepen dat het altijd maar op ons neer komt. Dat is niet fair naar de (meeste) mannen toe.

 2. Mantelzorg wordt steeds belangrijker zeker nu er minder kan worden geïnvesteerd in betaalde zorg… Aan de ene kant is het mooi om als naaste te kunnen doen, maar aan de andere kant kan het ook veel van je vragen en soms best belastend zijn. Dit heb ik ook gezien bij mijn moeder, die samen met haar broers en zus mantelzorg heeft verleend aan haar moeder (die helaas afgelopen maandag overleden is). Het was prettig dat zij dit samen deden, zodat er niemand alle taken op zich hoefde te nemen en er onderling kon worden overlegd wie wanneer kon gaan. Hoe ouder zij werd hoe meer taken er bij kwamen en dan was het niet meer een paar uurtjes op een vrije middag maar ook na mama’s werk ging ze er vaak even langs er was altijd genoeg te doen. Heel veel bewondering voor alle mantelzorgers! En ik zou het met alle liefde later ook willen zijn.

  1. Mantelzorgen is inderdaad niet niets. Wat fijn dat je moeder de zorg voor haar moeder kon delen met haar broers en zus!

   En gecondoleerd met het verlies van je oma Zomersproetje.

 3. Goed dat er aandacht is voor mantelzorgers. Ik zie in mijn omgeving dat het toch best wel een flinke aanslag op je eigen leven kan zijn als je voor iemand anders moet zorgen. Sommige mantelzorgers zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week oproepbaar en dat is heel erg pittig. En vanuit instellingen wordt het helaas lang niet altijd serieus genomen. :(

  1. Als je dan ook nog niet serieus wordt genomen lijkt me dat extra belastend inderdaad.

   Ik heb ooit bij Humanitas gewerkt en daar hadden ze een speciaal project, waarbij vrijwilligers op bezoek gingen bij ouderen zodat hun mantelzorger eventjes wat voor zichzelf kon doen.

   Ik vind dat een prachtig initiatief.

 4. Hm… ik vond het filmpje best een beetje confronterend op sommige vlakken. De man doet hier echt wel meer dan een aantal mannen in het filmpje, maar ik ben (voel me) wel de eindverantwoordelijke.

  Gewoonlijk zorgt de man 2-3 dagen per week voor zoon. Maar instoppen / vroeg opstaan doe ik echt veel vaker. Boodschappen en was wil ik echt als eigen taken (want veel goedkoper uit en geen gekrompen truien). Het huishouden komt op dit moment voor een groot deel op mij neer, hoewel de man wel vaak kookt.

  Ik ga het er hier toch nog eens over hebben. Want weet je… het is gewoon belangrijk! Niet alleen dat hij het zelf kan, maar ook als voorbeeld naar zoon.

  Overigens ben ik heel blij dat de man de zorg voor zoon deelt. In mijn optiek leert een zoon van zijn vader over hoe hij een jongen / man kan zijn. En daarbij is het belangrijk dat er voldoende tijd samen gespendeerd wordt en dat er door een vader gezorgd en opgevoed wordt.

  1. Dat is precies wat ze van Women Inc. willen Bespaarzuinig: mensen aan het denken zetten over de verdeling. Ik ben het helemaal met je eens dat mannen een belangrijke rol hebben in de opvoeding.

 5. Onze taakverdeling is heel traditioneel, in alle opzichten behalve dat ik er ook buitenshuis (veel uren) bij werk. Voor het huishouden ben ik in de praktijk de eindverantwoordelijke. En hoewel ik dat jarenlang helemaal niet erg vond, merk ik dat het me langzamerhand in gaat branden. Waarom moet ik er een compliment voor geven als iemand anders eens een vaatwasser uit ruimt? Waarom komt men om 6 uur vragen wat we eten, in plaats van om half zes vragen wat men kan doen om de maaltijd voor te bereiden? Het zal de leeftijd zijn, maar ik ga geloof ik maar eens staken. Ik kan niet anders concluderen dan dat andermans vrije tijd belangrijker is dan die van mij *einde klaagzang*

  1. Ik ben zo’n 15 jaar mantelzorger geweest: eerst van mijn vader en later van mijn moeder. Omdat partner en ik een eigen bedrijf aan huis hebben heeft dat nooit veel problemen gegeven. Als ik overdag weg was ging ik ‘s-avonds aan het werk. Partner is erg handig in het huishouden ( met dank aan mijn schoonmoeder) en deed wat nodig was (koken, boodschappen, wassen etc.) Hij is ook nog een aantal jaren mantelzorger van zijn moeder geweest! Een van mijn zussen (ambtenaar) kon regelmatig betaald verlof krijgen om mantelzorg te verlenen!

 6. Ik ben samen met mijn ouders mantelzorger voor mijn opa van bijna 100. Al doet mijn moeder het meeste, mijn vader werkt fulltime.
  Ik denk persoonlijk dat bepaalde zorg juist niet goed is om over te nemen als mantelzorger. Sommige dingen moet je uit handen geven om het ook als mantelzorger vol te houden.
  Ik begrijp het standpunt van de organisatie wel maar vind het onzinnig als er een goede taakverdeling is onderling. Als de man al fulltime buitenshuis werkt en de vrouw niet dan is het in mijn ogen logisch dat zij meer taken oppakt. Als beide partijen er maar tevreden over zijn.

  1. Dat vind ik ook Madelon.

   Maar de overheid en de dames van Women Inc. willen eigenlijk boven al dat iedereen betaald werk doet en dat vrouwen financieel onafhankelijk worden. Dus een taakverdeling waarbij de man fulltime buitenhuis werkt, wordt per definitie afgekeurd.

   En bij Women Inc. zijn ze bang dat door het grotere beroep op mantelzorg, (nog) minder vrouwen financieel onafhankelijk zullen worden.

 7. Mantelzorg vind ik een lastig onderwerp. Ik vind het een prachtige gedachte, maar die alleen door de overheid gestimuleerd wordt omdat ze dan minder geld hoeven uit te geven. Ik ken een heel aantal mantelzorgers ( zowel vrouwen als mannen) en voor een aantal van hen is het echt een hele zware taak naast hun werk en gezin. Voor de meeste van hen is het meer iets dat hen overkomt dan dat ze besloten hebben “heej ik wordt mantelzorger”. Nu met het PGB en de chaos er omheen wordt het voor een aantal van hen echt schrijnend omdat de zorg die eerst betaald werd, nu niet betaald kan worden en de mantelzorgers zich verplicht voelen om (met de gedachte dat het tijdelijk is totdat het pgb uitbetaald wordt) die taken erbij te nemen. Ik heb plaatsvervangende schaamte dat dit soort dingen in zo’n rijk land zo slecht geregeld zijn.

  Binnen ons gezin hebben we een klassieke verdeling, die,als het zo uitkomt, weer herverdeeld wordt. Dit heeft vooral te maken met het feit dat mijn man in de scheepvaart zit en regelmatig weken niet thuis is.

 8. Belangrijk onderwerp, dank voor de aandacht ervoor!

  Ik heb mensen helemaal kapot zien gaan aan mantelzorg, niets aan. En wat onze geliefde overheid *kuch* wil kan uiteindelijk ook helemaal niet: iedereen (liefst full-time) aan het werk, goed voor je eigen gezin zorgen en voor je oma, zieke zus, buurman, je gehandicapte kind etc. Dat gaat ‘m niet worden…. Huishoudelijke taken moet iedereen m.i. naar eigen inzicht verdelen, maar dan wel zo dat alle partijen ermee kunnen leven. Anoniem hierboven voelt zich blijkbaar een slaaf van haar gezin, en da’s niet fijn, toch?

  Fijn dat je ook aangeeft dat veel mannen zich de blubber werken. Mijn dierbare echtgenoot doet dat zeker, en jouw man duidelijk ook. Hoeraatje voor onze kerels! -geef dat laatste maar aan hem door als je wilt;).

 9. Mooi dat dat kan voor jullie om zo onder een dak te wonen. Ik roep zelf wel eens dat als mijn ouders (of een van de twee) ondersteuning nodig hebben, dat ik een huisje achter op de tuin laat zetten ( granny-annex), maar het is in de praktijk misschien zwaarder dan je denkt.
  Voorlopig heb ik al genoeg aan de zorg voor jonge kinderen, huishouden, man, kat en baan.

  Ik bemerk bij mezelf dat ik betwijfel of ik de zorg wel los kan laten op 1 mei. Ik weet dat nog iets moet doen voor het werk (kan niet eerder) en zo weet ik nog wel een paar meer dingen die nog staan te wachten om gedaan te worden. Het initiatief vind ik erg goed, nu besef ik dat loslaten en vrije momenten inplannen heel moeilijk is, maar daardoor des te belangrijker.

 10. Geweldige campagne en goed om hier bij stil te staan.

  Pfff de rolverdeling hier..Man jaagt en vrouw zorgt voor het nest ja hier komt het wel op neer. Alleen jaagt de vrouw ook wel eens. Het is veel en niet altijd makkelijk en kan hier nog een heel verhaal over tikken maar het is zoals het is. Voor nu ;-)

 11. Hahaha! . Ik ben er even niet??? Wie droogt mijn verkering af na het douchen? Wie helpt ‘m met aankleden en wie geeft ‘m de juiste pillen? Ik kan zijn zus bellen maar dat zien ze beiden niet zitten, vrees ik.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.