Kleine aanpassingen met een groot verschil in je portemonnee

bespaartipsIn de loop van de jaren ben ik een stuk zuiniger geworden. Dat kwam door de combinatie van een gezin met vijf kinderen, en het lezen van blogs over zuinig en eenvoudig leven.

Zo was er ooit een tijd dat ik, als een soort snob, alleen maar groentes van Hak at ; ) En de kringloop vond ik ‘een beetje vies’. Daarin ben ik behoorlijk veranderd. Hoewel er nog steeds dingen zijn waar ik best geld aan uitgeef, zoals koffie drinken bij Bakker Bart. En ook voor Uggs houd ik een zwak, evenals voor Laura Ashley rokken op eBay : )

Maar over het geheel genomen leef ik denk ik niet op grote voet.

Kom jij aan het eind van de maand wel eens geld tekort? Of vraag je je af hoe je geld zou kunnen besparen? Van Elisabeth kreeg ik onderstaand artikel over kleine aanpassingen in je leven, die een groot verschil kunnen maken in je portemonnee.

N.B. Onderaan het artikel staan 3 kleine aanpassingen van mij : )

Kleine aanpassingen, met een groot verschil in je portemonnee

Door Elisabeth

Lijkt het voor jou ook dat het leven elk jaar duurder wordt? Het is niet altijd gemakkelijk, zeker als je kinderen hebt. School, de extra activiteiten, zomerkampen en nieuwe schoenen moeten allemaal betaald worden. Maar ook jij koopt graag wel eens een nieuw jurkje. Gelukkig zijn er manieren om geld te besparen, zodat je genoeg overhoudt om ook leuke dingen te kopen.

In dit artikel lees je enkele tips.

1. Voeding

Goede, en gezonde voeding is belangrijk. Het Voedingscentrum adviseert 250 gram groente per dag. De belangrijkste bezuinigingstip op het gebied van voeding is: kies voor seizoensproducten. Dit betekent dus geen aardbeien in januari! Seizoensproducten zijn vaak lokaal geteeld en ook goedkoper. Ze zijn bovendien beter voor het milieu. Koop ze in de supermarkt, de lokale markt of bij de boer. Het is altijd de moeite waard om prijzen te vergelijken. Heb je geen tijd om allerlei supermarkten af te lopen, of folders te vergelijken? Er zijn allerlei handige apps en sites die het vergelijkingswerk voor je doen. Ik kan Scoupy erg aanraden als het gaat om kortingen. En last but not least: vaak is kopen in grotere hoeveelheden goedkoper.

Lees ook: Kosten boodschappen per maand.

2. Kleding

Ook bij het aankopen van kleding kun je geld besparen. Als mensen bijvoorbeeld weten dat tweedehands kleding bij jou welkom is, zullen veel mensen te klein geworden kinderkleding graag aan jou doorgeven. Kinderen groeien zo snel! Vaak is iemand al lang blij dat de kleding een goede bestemming krijgt.

Een ander leuk initiatief is de kinderkleding huren bij Hulaahoop. Dit initiatief bestaat trouwens ook voor volwassenen. Zo pak je regelmatig uit met een frisse outfit voor een democratische prijs.

Net als de prijzen van boodschappen, kun je online ook makkelijk prijzen vergelijken van kleding. Ben je bijvoorbeeld fan van Adidas? Koop dan niet het eerste de beste paar schoenen dat je tegenkomt, maar zoek naar de beste aanbieding. Met een beetje geluk koop je ze voor een lagere prijs.

N.B. Veel websites geven je een kortingscode cadeau bij wijze van welkom voor je eerste aankoop.

3. Verzorgingsproducten

Durf andere merken uit te proberen als het gaat om verzorgingsproducten gaat. Soms is een ander merk voordeliger, of in de aanbieding, en van net zo’n goede kwaliteit. Bij winkels als de Wibra en Action vind je vaak A-merk verzorgingsproducten tegen vriendelijke prijzen omdat de verpakking verouderd is.

Woon je in de buurt van Duitsland? Ga dan voor je verzorgingsproducten eens naar de Duitse DM drogist. Daar ben je echt euro’s goedkoper uit!

Een ander product waar je op kunt besparen zijn lenzen. Goedkope lenzen online kopen betekent niet dat je aan kwaliteit inboet. Je vindt in online shops vaak de bekende merken. Lenzen online kopen is ook voordelig, omdat ze aan huis worden bezorgd. Je bespaart je de rit naar de opticien.

Zo dat waren mijn tips! In het begin kan geld besparen een beetje tijd vragen, maar dat is altijd zo met aanpassingen. Als je eenmaal onder de knie hebt, waar jij de goedkoopste versies van jouw regelmatige aankopen kan vinden, zal je maandelijks flink geld kunnen besparen.

Veel succes!

Nawoord

De rode draad die ik uit Elisabeths post haal is: bespaar op dingen die je regelmatig moet kopen.

De meest opvallende tip van Elisabeth was voor mij het huren van kinderkleding. Dat is nieuw voor mij, en vind ik een leuk initiatief. Prijzen vergelijken is bij mij inmiddels wel een automatisme geworden. Zeker als ik iets online koop. Het is zo eenvoudig om even te kijken waar een product het voordeligst is!

De andere tips die ik er uithaal zijn kort samengevat:

 1. Eet seizoensgroentes
 2. Huur nette kinderkleding
 3. Vergelijk prijzen
 4. Koop online

Waaraan ik denk bij kleine aanpassingen, groot effect

Zelf denk ik bij kleine aanpassingen met een groot effect vooral aan zaken als de verwarming 1 graad lager zetten.

Zo bespaar je 70 euro per jaar door de verwarming maar 1 graad lager te zetten! Structureel niet meer dan 5 minuten douchen, in plaats van 9 minuten bespaart 80,- per jaar! Tochtstrips houden weglekkende warmte tegen, en kunnen zo 50,- per jaar besparen!

Dat vind ik echt kleine aanpassingen met een groot effect! Lees ook mijn post over een eenvoudiger leven!

P.S. Je kunt op Netflix bezuinigen door te kiezen voor een Netflix account delen, en de kosten te delen. Let op: dit wordt duurder vanaf 2023. Zie ook mijn post Netflix prijzen.

Is er iets waar jij op bezuinigt? En waar zou je juist nooit op bezuinigen?

Similar Posts

95 Comments

 1. Handige tips zeg! Soms vliegt het geld hier eruit als water… en waaraan? Soms weet ik het niet…
  Vooral die lenzen had ik nog nooit aan gedacht… nu moet ik zeggen dat ik ‘moeilijke’ ogen met cilinder enzo, maar ik ga eens op onderzoek uit!

 2. Sinds kort gebruiken we billendoekjes en luiers van lidl. Zijn eigenlijk net zo fijn als de grote merken. Waar we niet op bezuinigen? Autostoelen en helmpjes voor op de fiets tzt, als we die gaan gebruiken.

 3. Wij telen zelf onze groenten voor een heel jaar en wat we zelf niet hebben koop ik in het seizoen,kinderkleding heb ik veel zelf gemaakt tot ze naar het middelbaar gingen nu en doe ik het voor de kleinkinderen en voor de rest kijk ik wel uit dat ik niet te veel uitgeef.

 4. Goed artikel! Ik denk inderdaad dat je op veel dingen kunt bezuinigen. Zo heb ik alle kleertjes van de kinderen bewaard die de moeite waard waren. Emma draagt veel wat Merel ook aangehad heeft en alles wat nu te klein is of van Bram verkoop ik eens in de zoveel tijd op marktplaats of de rommelmarkt. De aanbiedingen hou ik overal goed in de gaten. Is er iets echt goedkoop dan sla ik een lading in. Bespaar ik me toch heel wat euro’s. Ook qua kleding van de kindjes koop ik veel in de sale of gewoon lekker bij de zeeman. Mooie kwaliteit die me tot nu toe niet tegenvalt. Ook koop ik wel eens wat op marktplaats als het nog echt mooi is. Je gelooft niet hoeveel daar trouwens nieuw met kaartjes te koop is voor een spotprijsje.

  1. Mijn een na laatste was een meisje en laatste kind een jongen. Maar ook bij hen heb ik gewoon kleding door laten dragen. Een spijkerjack met een gehaakt bloemetje er op werd een spijkerjack met een stoer plaatje van cars. Een blauw winterjas voor mijn meisje met een roze sjaal, bij mijn zoon met een grijze.ect ect.

 5. Ik woon nog thuis, dus over de voeding en de winkel heb ik hier niet zo veel te zeggen ;-) Ik ga wel heel vaak naar de kringloop om daar kleding of andere spulletjes te kopen. Ook koop ik dikwijls mijn verzorgingsproducten bij Action. Bovendien ben ik een maand gestopt met roken en dat verschil merk ik niet alleen aan mezelf maar ook in mijn portemonnee!

 6. Hele handige tips. Waar ik liever niet op bezuinig is biologische producten, al weet ik ook dat dit een grote geldverslinder is. Dit jaar wil ik zelf groenten kweken, dat zal ook al schelen.

 7. het geld gaat hier zo hard, wij doen tegenwoordig wel in verschillende winkels boodschappen, gewoon omdat het toch best wel veel scheelt

 8. Wij besparen niet op gezondheid in de breedste zin des woords.
  Aangezien wij vrijwel geen producten kopen die bewerkt zijn en seizoensproducten kopen, bespaar je daar op een andere manier weer op.
  Ik bezuinig niet op goede mooie leren schoenen/ laarzen/ slippers/sandaaltjes etc, ben daar dol op en mag per seizoen niet meer dan 2 paar kopen van mezelf!!

  1. Ik vind hier heel duidelijk uit spreken dat je keuzes kunt maken. En sommige dingen die je echt heel leuk of belangrijk vind, doe je dan gewoon wel. Daar moet ook ruimte voor zijn denk ik.

 9. Het huren van kinderkleding is ook voor mij nieuw.Een tip die ik nog heb: gooi geen eten weg! De restjes van vandaag, zijn het begin van de maaltijd voor morgen. Ik heb geen idee hoeveel ik ermee bespaar, maar het is besparend, dat verzker ik je!

 10. Wat een inpsirende blogpost. Zelf ben ik echt niet te spreken over besparen. Ik heb namelijk echt een gat in mijn hand als het gaat om geld uitgeven. Besparen zou ik zooooo graag willen, maar het lukt me vaak maar niet!

 11. Leuk om te lezen. Besparen ligt voor mij heel licht bij prioriteiten. Zo hebben we een kleine auto die heel zuinig is (maar wel een leuk kleurtje heeft) kom ik elke week in de kringloop (I ♥ it) maar wordt er wel in een impuls een nieuwe spelcomputer gekocht. Ik denk dat juist bewust zijn ervoor zorgt dat het leuk is om geld te besparen op dingen die je toch al niet zo belangrijk vindt en zo overhoudt voor dingen die wel heel veel lol brengen.

  1. Helemaal mee eens! Ik leef ook best zuinig, maar tegelijkertijd kan ik soms toch ook zo maar ergens geld aan uitgeven als mijn hart er sneller van gaat kloppen.

 12. Wij besparen het meest door te beleggen tegen zo laag mogelijke kosten. Ook rijd ik niet harder dan 100-110 km/uur. Scheelt ook best veel.

 13. dat graadje lager van de verwarming brengt meer ellende ( vrouwen hebben het toch altijd koud ) dan gewin.
  Op prijzen letten levert heel veel meer op ; bij de Jumbo fles Robijn wasmiddel (21 wasbeurten) 7 euro. Zelfde week 3 flessen bij de Dirk 10 euro. Dat scheelt wel veel.

 14. Goede tips!
  Nog een tip: mocht je in de buurt van de gres wonen, koop dan je verzorgingsproducten in Duitsland! Stukken goedkoper, net als bezine!

 15. Die tip van de lenzen online kopen is echt te gek! Ik heb er nooit aan gedacht dat ik die buiten de brillenwinkel om kon bestellen en zo te zien gaat dat mij heel veel geld schelen. Dank je voor dit artikel :)

 16. Ik heb ooit bezuinigt op hondenvoer. Nou, dat het ik geweten. Meneer stonk enorm en poepte 5x zoveel. Dus daar bezuinig ik niet meer op. Verder maken we altijd een afweging van kosten en baten. Soms heeft het zin om voor de goedkoopste zaken te gaan en soms is het beter en duurzamer om toch iets meer neer te leggen.

  We hebben geen auto bijvoorbeeld. In totaal zou dat voor ons gewoon te duur uitpakken. We wonen op loopafstand van van alles en hebben een redelijke verbinding met OV naar plekken waar we naar toe willen. Kost soms meer tijd dan met de auto, maar probeer maar eens je auto te parkeren in Amsterdam.

  Daar staat tegenover dat we flink hebben uitgepakt voor onze bakfiets. Die heeft een aantal zaken die belangrijk voor ons waren: hoeveel we erin konden vervoeren, hoe hij stuurt, hoe stabiel hij is. Sinds we de bakfiets hebben, ben ik minder kwijt aan OV kosten. Het duurt wel even voor we het bedrag er helemaal uit hebben XD. Maar de voordelen dat we nu bepaalde zaken zelf kunnen vervoeren maakt het wel waard dat we hem eindelijk hebben.

  Plus het is fantastisch hoe mensen reageren als ik zelf in de bak zit, terwijl mijn gozer zich lam trapt. Hehehe :P

 17. Best leuke tips, maar lenzen online kopen lijkt me dan weer niet ideaal. De opticien meet niet alleen de sterkte die je nodig hebt (dat zou je nog zelf min of meer kunnen uitproberen), maar kijkt ook of je ogen de lenzen nog goed verdragen en of er geen beschadigingen op je hoornvlies zitten. Het lijkt me verstandig om dat toch minstens eens per jaar te laten controleren en ik kan me voorstellen dat geen enkele opticien dat gratis doet als je je lenzen niet ook bij hem of haar koopt.

 18. Handige tips! Ik doe gelukkig de meeste dingen al wel, want ik vind het zonde om geld uit te geven aan dingen waarvoor het niet nodig is!

 19. Ik bezuinig op alles dat ik niet leuk vind (en waar ik op kan bezuinigen) zodat ik meer over houd voor de dingen die ik wel leuk vind.

  Hier staat dus inderdaad de verwarming ook nooit hoog. En wij eten ook veel seizoensgroenten.

  Kinderkleding huren doe ik dan weer niet. Mijn kinderen zijn helemaal niet zo wild, maar wij zijn toch niet zo goed in dingen heel of mooi houden.

 20. Ik ben niet zo goed in bezuinigen. Heb net wel een heleboel Jumbo boekjes vol geplakt met zegeltjes dus dat is een leuke meevaller bij de volgende de boodschappen haha.

 21. Wow goede tips allemaal!! Mijn uitgaven zijn gelukkig redelijk beperkt, maar aan eten kan ik wel enorm veel geld uit geven als ik nieuwe recepten aan het ontwikkelen ben! Misschien moet ik toch maar eens vaker naar Lidl gaan in plaats van naar de Albert Heijn ;)

 22. Ik kom gelukkig nooit iets tekort en ik vind jouw tips echt super! tweedehands kleding kopen doe ik niet, maar soms wel accessoires voor in huis ofzo.

  Nu ik alleen woon met de jongens, let ik toch ook meer op alles. Ik doe veel bewuster boodschappen.

  Groetjes, Eva

 23. Ik let er altijd wel op waar ik boodschappen doe en ik koop ook alleen seizoensgroente. daarnaast eet ik meest een dag restjes. VErder probeer ik niet meer dan twee keer per week boodschappen te doen en hou ik me aan het boodschappenlijstje.

 24. Wat een handige bespaartips! Zelf geef ik veel te veel geld uit.
  Thuis letten we er altijd wel op bij het boodschappen doen en maken we vaak eerst de kasten leeg voordat we weer een boel boodschappen inslaan. Ook houden we regelmatig kliekjesdag.

 25. Tegen mijzelf heb ik gezegd dat het niet nodig is om veel geld uit te geven aan snacks in de stad. Nu ik drie keer per week door de stad loop, is dat nog weleens aantrekkelijk.

  1. Heel vaak in de verleiding. Vandaag weer. Ik kreeg wel korting, haha. Ik moet namelijk door de stad lopen om op mijn werk te komen :)

 26. Ik ben er best goed in, al kan ik ook makkelijk teveel uitgeven. Ik krijg heel veel kinderkleding. Mooie merken, maar soms wel door een aantal zusjes gebruikt. Niets mis mee als je het combineert met nieuwe basics van Zeeman of Hema. Bij Zeeman heb je trouwens hartstikke leuke kleding. En ook met tweedehands is niets mis.
  Verder ben ik heel goed in het vinden van schatten in de sale. Zowel online als offline. En schat ik (vaak) de maten van ons kind op termijn goed in.
  Koopjes ben ik sowieso heel goed in, al zeg ik het zelf :)

 27. Gelukkig heb ik een man die echt op de kleintjes legt en uren het internet afstruint op zoek naar de meest voordelige acties! Ik heb een gat in mijn hand

 28. Wat een goede tips.. De eerste tip van de groenten en verse producten let ik wel een beetje op, maar ik vind sowieso dat groente en fruit best duur is (in de supermarkt).

 29. Ik ben best wel prijsbewust en houd ook van vergelijken voor ik een (grote) aankoop doe. Wel ga ik vaak maar naar één supermarkt voor mijn boodschappen, maar ik let dan wel weer op aanbiedingen en seizoensproducten. Het huren van kinderkleding is voor mij ook nieuw. Ik ben wel bezig met het verkopen van de kleding die mijn kinderen te klein is geworden. Ruimt lekker op en levert een leuk extra zakcentje op.

 30. Wat een hoop comments onder deze blog, haha! Ik vind dit soort tips altijd leuk om doorheen te scrollen en te lezen. Vraag me wel af hoe je seizoensproducten goed houd, wanneer je ze in grotere hoeveelheden koopt, omdat het dan goedkoper is. Dat lijkt me dan weer lastig.

 31. Handige tips! Ik krijg van een vriendin regelmatig kleding voor mijn jongste dochter. En dat scheelt best in de portomonee. Ook geef ik zelf kleding weg die ze niet meer past. Aanbiedingen en prijzen vergelijken doe ik ook altijd, het is zelf een beetje een sport geworden ????

 32. Ik bezuinig echt op boodschappen (en proud haha). Elke week kijk ik wat er in de bonus is bij de appie en dan sla ik ook echt in. Heerlijk dat je dan zo €20 euro per week kan besparen op boodschappen!

 33. Dat prijzen vergelijken heb ik theoretisch wel tijd voor maar ik heb daar zooooo geen zin aan. ;)
  Ik heb een paar winkels waar ik mijn eten koop (ook voor kleding heb ik zo mijn voorkeuren). Ik stap in de auto, rijd er naartoe en koop wat ik nodig heb. Meer niet.
  Niet meer kopen dan ik nodig heb en me zo min mogelijk laten verleiden door reklames en aanbiedingen, is juist de manier waarop ik bespaar.

 34. Handige tips ik gebruik ook veel huismerken gewoon in de supermarkt alleen betaalde dingen zijn gewoon echt lekkerder van een a merk

 35. Wat een goede tips weer! Ik koop inderdaad veel online, vooral wasmiddel en Pampers. Scheelt zoveel! En fijn bijkomend feitje: hoef ik er zelf niet mee te zeulen!

 36. Ik ben niet echt met bezuinigen bezig, maar ga er wel gewoon verantwoord mee om en laat bv de lichten of verwarming niet onnodig aan. Zelf kies ik bij het winkelen ook altijd voor de huismerken!

 37. Ik moet echt gaan opletten wat ik koop in de supermarkt. Ik let er echt niet op wat seizoensgroenten zijn en wat niet. Ik koop gewoon waar ik zin in heb. Met inderdaad het gevolg dat ik thuis kom met een bak aardbeien van 4 euro… Goeie tips verder! Tijd om wat bewuster te worden :-)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.