Waarom ik niet schreef over onze nieuwe houtkachel

Last updated on October 26th, 2023 at 04:20 pm

houtkachel

Er was een tijd dat ik enthousiast foto’s op Huisvlijt plaatste van onze brandende houtkachel.

Om te laten zien hoe gezellig het was.

Maar al snel ontdekte ik dat het onderwerp Houtkachels gevoelig ligt.

Een greep uit de reacties op posts over houtkachels

Hieronder een greep uit de reacties op posts over houtkachels op Huisvlijt:

  • ‘Houtkachels veroorzaken veel roet. Mijn buurman stookt en de roet ligt bij mij in en op de keukenkastjes.’
  • Twee uren stoken staat gelijk aan 10 uren autorijden! Rook reikt tot 400 meter van jouw huis/kachelschoorsteen !’
  • ‘Zie het zo: het afval van jouw verwarming komt bij andere mensen in hun longen terecht’
  • ‘Ik vind houtkachels asociaal. Let wel, ik vind jou niet asociaal, alleen deze gewoonte. Ik lees graag je blog en verder lijk je een leuk mens.’

Ook landelijk zijn houtkachels een gevoelige kwestie. Zo’n 10% van de Nederlanders wil ze simpelweg helemaal wil verbieden, waaronder de Stichting Rookvrij. Tegelijkertijd heeft 1 op de 5 huishoudens er eentje, hoewel een derde daarvan niet wordt gebruikt. Houtkachels branden gemiddeld zo’n 525 uur per week.*

Zorgen over onze houtkachel

Het zat me niet lekker. Ik begon me zorgen te maken over onze kachel. Ik wil natuurlijk niet dat andere mensen er last van hebben. Bovendien wil ik het milieu niet vervuilen.

Screen Shot 2018 09 27 at 12.38.00

Dus ging ik op onderzoek uit.

Is een houtkachel echt zo slecht? En zijn er manieren om hem toch verantwoord te maken?

Houtkachels energieneutraal?

Er is een groep die zegt dat houtkachels energieneutraal zijn, zolang je een goede hebt én op de juiste manier stookt. Maar hoe doe je dat? Er zijn veel tips te vinden, maar de meeste zijn van bedrijven die ze verkopen. Dat is toch een beetje als ‘Wij van wc-eend bevelen wc-eend aan.’ Daarom ging ik te rade bij Milieucentraal.

Milieucentraal 10 tips voor juist gebruik

  1. Gebruik je kachel liever niet als verwarming, maar als sfeermaker en zet hem alleen aan bij speciale gelegenheden. Zoals Kerstmis.
  2. Is het windstil of mistig? Stook dan niet. De rook blijft dan namelijk langer hangen. Er is een speciale Stookwijzer waarop je kunt zien of het oké is om je houtkachel aan te zetten of niet.
  3. Gebruik het juiste hout. Dat wil zeggen hout dat echt goed droog is. Heb je zelf hout gekapt? Wacht dan 2 jaar voordat je het gaat stoken. Je kunt droog hout herkennen aan barsten en een loslatende schors. Het vocht in het hout moet minder dan 20% zijn. Dit kun je controleren met een vochtmeter. Hieronder een voorbeeld:hout vochtmeter
  4. Controleer de vlammen om te zien of je het goed doet: een goed vuur heeft ‘gele, gelijkmatige vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen.’
  5. Stook niet hout dat is geverfd, gebeitst, gelijmd of geïmpregneerd.
  6. Brand alleen hout! Dus geen papier of karton!
  7. Gebruik de Zwitserse methode om je hout te stoken: leg dikke blokken onderin en stapel het hout kruislings. Je eindigt met dunne houtjes en een aanmaakblokje bovenop.
  8. Laat elk jaar de schoorsteenveger langs komen.
  9. Heb je de kachel aan? Zet dan een raampje of ventilatierooster open.
  10. Gebruik haardhout met het FSC- of PEFC-keurmerk. Dat garandeert dat het uit verantwoord beheerd bos komt.

Conclusie: wat nu?

Ik vind het een lastig dilemma. Ik houd erg van de warmte van een houtkachel, en gebruik onze kachel ook echt om te kunnen ontspannen. Maar tegelijkertijd wil ik natuurlijk niet het milieu belasten.

Oude houtkachel weg

Naar aanleiding van de reacties op mijn blogposts over onze houtkachel en de informatie die ik erover zocht, hebben mijn man en ik onze oude houtkachel weggedaan. We kochten die tweedehands bij een kachelzaak toen we verhuisden naar het platteland. Maar ik leerde inmiddels dus dat oude kachels veel belastender zijn voor het milieu dan moderne, nieuwe kachel.

Nieuwe houtkachel

Daarom overwoog ik om, met pijn in mijn hart, helemaal af te zien van een houtkachel. Maar dat wilde mijn man niet. Vervolgens overwoog ik om de onze te vervangen met een gaskachel, maar dat schiet ook niet echt op, aangezien Nederland van het gas af moet. Uiteindelijk kozen we daarom voor een compleet nieuwe, moderne kachel met een ‘schone verbranding’ en ‘laag brandstofgebruik’.

En als we hem stoken, dan doen we dat op basis van de adviezen van Milieucentraal.

Leestip: Houtkachel voor buiten

Gebruikte bronnen o.a.: Milieucentraal, NOS, Nu.nl, Staatsbosbeheer, De Heidesmid, Houtrookvrij, Radar, Panadero

*Bron: NOS


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

31 Comments

  1. wat jammer van die negatieve reacties en fijn dat je nu een mooie oplossing hebt kunnen vinden die bete ris voor het milieu

  2. Ik wist dat ook helemaal niet. Leerzame post wat dat betreft. Zelf heb ik geen houtkachel dus had me er ook niet in verdiept.

  3. Ik ben een aantal jaren verantwoordelijke geweest voor de groothandel in houtkachels, etc. Tijdens een van mijn bezoeken aan mijn leveranciers cfr. Skantherm, heb ik een volledige uiteenzetting bijgewoond betreffende het vrijkomen van stofdeeltjes. Deze werden getest aan de hand van een speciale meter. Daarbij werd ook de vergelijking gemaakt met kaarsen die je hier en daar wel eens opsteekt in huis. Het resultaat was verbluffend. De kaarsen gaven namelijk veel meer stofdeeltjes vrij dan hun nieuw ontworpen kachels. Ik heb gedurende deze jaren ook alle klachtenbehandelingen gedaan. Ik kan je het volgende al meegeven: maakt niet steeds de as volledig leeg uit je haard, maar brand steeds op een dun laagje as. Dit om te voorkomen dat de binnenstenen snel gaan slijten. En deze kosten toch wel wat geld. Veel succes met je haard. Dat zal genieten worden in de winter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.