Reacties

Waarom ik niet schreef over onze nieuwe houtkachel — 31 reacties

 1. Ik zie het dilemma niet hoor en ik voel me ook geen moment schuldig. Toen onze (inbouw) houtkachel versleten was hebben ook wij gekozen voor een nieuwe, moderne houtkachel (inbouw) met een schone verbranding en laag verbruik. Ik zou ze niet willen missen en bij ons brandt ze elke avond tot ongeveer eind mei en weer vanaf september. Heerlijk! Laat de zeurders lekker zeuren.

 2. Als je niet te vaak hem gebruikt, dan is het prima volgens mij! In de zomer zijn er daarnaast ook genoeg mensen die buiten een kachel aan doen. Net zo belastend lijkt me!

 3. Goed dat je je er uitgebreid in hebt verdiept! Bij de opa en oma van mijn vriend is een open haard en zij zetten er waxinelichtjes in. Heb je toch een beetje het gezellige effect, haha.

 4. Zodra je opstaat belast je het milieu denk ik weleens. Ik vind het heel belangrijk dat je er bij stilstaat . Zovelen doen dat niet en ik merk ook dat we altijd in ons eigen straatje praten. Reis je veel over de hele wereld tja dan vindt je mensen die zich ermee bezig houden zeikers. Wij proberen echt zoveel mogelijk te doen maar kunnen en willen dat niet voor 100% . Het leven moet nog wel leuk blijven maar ik vind wel dat je je ook dingen moet ontzeggen. Wij hebben open haard en ja die gaat weleens aan voor romantische avonden. We houden ons wel aan de regels die jij op noemt.
  Ik wens je een fijn en zonnig weekend.

  • Ja, het valt soms niet mee inderdaad. Je doet het al heel snel 'verkeerd'... De open haard op een romantische avond kan ik me heel goed voorstellen. Dat heeft echt iets.

 5. Zo gaat het vaak.... wat men eerst promoot (pure commercie) wordt daarna weer afgeschoten.
  In dit geval ook terecht, vind ik.... ook al hou ik enorm van de gezelligheid van een open vuur.
  Soms moeten ons gezond verstand primeren op onze oerverlangens (het zien van vuur) :-)

 6. Wij hebben alleen maar houtkachels als verwarming. Eentje in de kamer die wordt weinig gebruikt en eentje in de keuken en die wordt elke dag gestookt. Mist of geen mist of wat dan ook daar kunnen we geen rekening mee houden. In de zomermaanden wordt die natuurlijk heel weinig of niet gebruikt. We wonen wel buitenaf en hebben dus niet direct buren naast ons.

  • Houtkachels als verwarming is wel heel gezellig vind ik. En ik stel me zo voor dat het ook een gevoel van onafhankelijkheid kan geven.

 7. Houtkachels kunnen zeker in een dicht bevolkt gebied overlast verzorgen.
  Ook al stookt men heet sociaal.
  Houtkachels branden gemiddeld zo’n 525 uur per week.* Dat moet natuurlijk maand zijn een week heeft 168 uur.
  Daarom ben ik ook verbaast dat men hout gestookte centrales in woonwijken plaatst. Hans

 8. De overheid wil iedereen van het gas af. Met de voorgenomen forse prijsverhogingen dit jaar gaat ze dat uitstekend lukken. Nog massaler dan voorheen zullen nog meer mensen kachels aanschaffen om de kop boven water te houden. Als de overheid deze primaire levensvoorziening voor iedereen betaalbaar maakt zal slechts de liefhebber af en toe de kachel aanmaken voor de gezelligheid.
  Ik schuif de Zwarte Piet dan ook volledig toe aan onze overheid.

 9. Het is een dilemma, ik vind het ook gezellig staan. Het zijn natuurlijk niet alleen de houtkachels, ook de open haarden, de barbecues, de vuurkorven, de motorboten.....jullie denken waarschijnlijk: wat een zijkerd is dat! Het punt is dat wij een zoon hebben met een spierziekte, die continu beademd wordt en ontzettend gevoelig is voor luchtjes. En als er dan iemand in de omgeving de houtkachel stookt en het is aangewind, kunnen wij gelijk alle ramen en deuren dicht doen, alle schuifjes dicht etc. Of als de buurman de motorboot start en flinkt gast, stinkt het ook in onze slaapkamer. Als iedereen een beetje op zou letten op de windrichting, en idd het goede hout op de goede manier zou stoken, zou dat al veel schelen. En wij zitten echt in het buitengebied, je hebt wel meer last van mestluchtjes o.i.d. maar als je 's avonds in je stoel zit en je denkt: Oh jee ik ruik een brandlucht, waar is de brand en dan is het weer de buurman die aan het stoken is, dat is gewoon niet fijn. Zeker niet als je een patient in huis hebt die super gevoelig is op de luchtwegen. Ik begrijp dat het leuk en gezellig is, maar het is niet altijd leuk en gezellig voor de omgeving.

 10. Ja, ik snap je dilemma. Zeker ook als het gaat om er wel of niet over schrijven. Een houtkachel geeft altijd zo'n heerlijke sfeer, vind ik. En misschien ben ik dan nu heel slecht voor het milieu, maar ik vind sfeer ook belangrijk. (En nee, ik heb geen houtkachel. Kan niet in mijn huis en ik vind het eng, maar dat is een ander verhaal;))

 11. Heerlijk zo'n houtkachel! Mijn ouders hadden er ook een en ik heb er warme herinneringen aan ;-) maar goed dat je erin verdiept hebt, vroeger wisten we niet anders natuurlijk. Nu zijn er veel meer bronnen beschikbaar.

 12. Als ze nou eens beginnen met het totaal verbieden van vuurwerk, het verbranden van kerstbomen, vreugdevuren op het strand, stoken van barbecues etc. Dat zet veel meer zoden aan de dijk dan een moderne houtkachel verbieden.

 13. Wie vegetariër is wil dat iedereen stopt met vlees eten. Wie zelf geen auto heeft omdat dat slecht is voor het milieu vind dat iedereen de auto weg moet doen. Wie niet meer rookt vindt dat iedereen moet stoppen. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Als we nu allemaal eens alleen naar onszelf kijken en ieder op onze eigen manier wat doen voor het milieu en rekening houden met elkaar, dan kunnen we stoppen met een vinger te wijzen. Worden we allemaal een stuk gelukkiger van denk ik.

 14. Als je het met gebruikt verstand doet moet het kunnen. Ik heb het idee dat jullie buitenaf wonen en geen directe buren hebben wat mijn inziens al een heel verschil maakt. Wij wonen in een dorp in een wijk, met heel veel woningen die hout stoken. En dan vooral als het officieel volgens de richtlijnen niet mag. Want het is zo gezellig, grrr... En dan dus de hele dag door, waardoor ik niet naar buiten kan zonder een zware astma-aanval te krijgen.
  Man en ik zijn 1x op vakantie geweest waar de huurders ervoor de open haard hadden gebruikt. Ik stapte binnen en heb extra medicijnen moeten gebruiken, zo benauwd kreeg ik het. Gelijk de deuren tegen elkaar opgezet maar de eerste 2 dagen heb ik het toch echt zwaar gehad.
  En ik vind dat ze daar vooral in het binnengebied wel meer om mogen denken dan alleen dat het gezellig is. Ik kan in de zomer ook vaak niet buiten zitten, alle buren zitten te stoken, de een met de vuurkorf, de ander met de bbq. En ik zit binnen in de avond, terwijl je dan vaak heerlijk buiten kunt zitten zonder de overlast. Dus leve dit weer, ik zit ook wel buiten als het een graadje of 18 is, dekentje erbij. En nergens last van, de mensen stoken buiten en binnen niet, want niet gezellig.
  Je snapt het wel, een grote ergernis, en vooral de opmerking van MiriamC hierboven die triggert mij. Laat haar door een rietje ademen bij haar open haard, dan piept ze waarschijnlijk wel anders ipv de mensen die er daadwerkelijk last van hebben te betitelen als zeurders.

  • Wat naar Janneke! Het lijkt me erg lastig als je in je eigen woonomgeving echt gehinderd wordt door de rookuitstoot van anderen. Wij wonen inderdaad in het buitengebied.

 15. Helaas,al die "rotzooi-stokers"die hun kachel als goedkope verwarmingsbron gebruiken zijn de oorzaak van jouw dilemma. Ik denk niet dat jouw buren last hebben. Ik helaas wel.

  • Lastig is dat hè Tessa? Nu ben ik wel heel benieuwd wat voor merken dat zijn! Want daar weet ik dan weer niets van. En waarom is daar zoveel kritiek op? Zijn ze getest op dieren?

 16. Ik wist dat ook helemaal niet. Leerzame post wat dat betreft. Zelf heb ik geen houtkachel dus had me er ook niet in verdiept.

 17. Ik ben een aantal jaren verantwoordelijke geweest voor de groothandel in houtkachels, etc. Tijdens een van mijn bezoeken aan mijn leveranciers cfr. Skantherm, heb ik een volledige uiteenzetting bijgewoond betreffende het vrijkomen van stofdeeltjes. Deze werden getest aan de hand van een speciale meter. Daarbij werd ook de vergelijking gemaakt met kaarsen die je hier en daar wel eens opsteekt in huis. Het resultaat was verbluffend. De kaarsen gaven namelijk veel meer stofdeeltjes vrij dan hun nieuw ontworpen kachels. Ik heb gedurende deze jaren ook alle klachtenbehandelingen gedaan. Ik kan je het volgende al meegeven: maakt niet steeds de as volledig leeg uit je haard, maar brand steeds op een dun laagje as. Dit om te voorkomen dat de binnenstenen snel gaan slijten. En deze kosten toch wel wat geld. Veel succes met je haard. Dat zal genieten worden in de winter.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder