Gordijnen of jaloezieën: aan welke kant sta jij?

Gordijnen of jaloezieën

Als het om raambekleding gaat heb je tegenwoordig heel veel opties. Je kunt kiezen uit klassieke gordijnen, jaloezieën, shutters, lamellen, rolgordijnen, inbetweens etc.

Deze post gaat over gordijnen versus jaloezieën.

Dit zijn twee heel verschillende soorten raambekleding. Wat zijn nou je voor-en nadelen van gordijnen en jaloezieën? Ik zet ze voor je op een rijtje!

Gordijnen: voor- en nadelen

 • Gordijnen bieden meer mogelijkheden dan jaloezieën. Omdat je lappen stof in allerlei materialen en motieven kunt kopen kun je uit heel veel opties kiezen. Jaloezieën zijn weliswaar in diverse materialen en kleuren verkrijgbaar, zoals houten jaloezieen, pvc jaloezieën en aluminium maar toch zijn er minder verschillende ‘looks’ mogelijk dan met gordijnen.
 • Gordijnen kun je makkelijker en vaker even wisselen. Als je eenmaal maar een gordijnrail hebt hangen, heb je veel opties. Zo wissel ik graag van gordijnen in de herfst en lente. Hieronder mijn zomer gordijn:xenos gordijnen
 • Veel mensen vinden gordijnen huiselijker en gezelliger ogen dan jaloezieën. Dat gezelligheids aspect zie je heel goed terug in mijn post over gordijnen voor dakramen.
 • Gordijnen zijn meer werk als je ze wilt schoonmaken. Je moet ze helemaal van de gordijnroede halen, en in de was doen. Bij jaloezieën is een vochtige doek genoeg. Die zijn vaak ook makkelijker tijdens ramen lappen.
 • In het algemeen zijn gordijnen vaak goedkoper dan jaloezieën. Zeker als je ze zelf maakt, of ergens goedkoop gordijnstof weet te vinden.
 • Gordijnen dempen omgevingsgeluiden meer dan jaloezieën.
 • Gordijnen hebben geen touwtje om ze omhoog te trekken zoals jaloezieën. Dat is fijn als je nog kleine kinderen hebt, want die touwtjes kunnen onveilig zijn. De Consumentenbond adviseert zelfs om raambekleding zonder koord te kiezen als je kinderen hebt onder de drie jaar oud.
 • Gordijnen zijn iets makkelijker ‘in te meten’. Bij jaloezieën komt de juiste maat heel nauw kijken. Bij gordijnen ook wel natuurlijk, maar het komt toch iets minder nauw kijken.

Jaloezieën: voor- en nadelen

 • Jaloezieën nemen minder plek in. Terwijl gordijnen als je ze opent soms nog licht wegnemen, doen jaloezieën dat niet. Je trekt ze omhoog, en weg zijn ze.
 • Jaloezieën bieden veel meer mogelijkheden om met het licht te spelen. Je kunt de jaloezieën namelijk in verschillende standen zetten. Van een klein beetje licht doorlaten, naar veel licht doorlaten, naar ze helemaal omhoog trekken.
 • Jaloezieën zijn handiger voor de combinatie licht – privacy. Je kunt ze omlaag doen voor privacy, en vervolgens toch licht binnenlaten door met de lamellen te spelen. Gordijnen zijn open of dicht.
 • Jaloezieën zijn doorgaans makkelijker schoon te maken dan gordijnen. Je gaat er met een vochtige doek overheen, verwijdert stof en viezigheden, en klaar. Je hebt weer frisse raamdecoratie.
 • Jaloezieën hebben vaak een ruimtelijker effect dan gordijnen, omdat je ze compleet omhoog kunt trekken.
 • Jaloezieën zijn minder gevoelig voor invloeden van licht. Gordijnen willen nog wel eens verschieten van kleur na langdurig gebruik. Afhankelijk van het materiaal gebeurt dit bij jaloezieën niet.
 • Houten jaloezieën schoonmaken kan een vervelend klusje zijn. Zie ook luxaflex schoonmaken met Dasty.
 • Jaloezieën worden meestal ‘in’ het kozijn gemonteerd. Gordijnen vaak buiten het raam: onze gordijnroede hangt bijvoorbeeld boven het raam bij ons.

Wat is de beste optie voor jou: gordijnen of jaloezieën?

De keuze tussen gordijnen of jaloezieën is een heel persoonlijke. De een vindt jaloezieën mooier, de ander gordijnen. Toch zijn er wel een paar algemeenheden die gelden onafhankelijk van je persoonlijke voorkeur.

Zo zijn jaloezieën handiger in ruimtes als badkamer en keuken. Simpelweg omdat ze minder gevoelig zijn voor vocht en vuil, en je ze makkelijker even schoonmaakt.

Gordijnen versus jaloezieën samengevat

Jaloezieën bieden meer controle als het gaat om de hoeveelheid licht die je wilt binnenlaten. Je kunt met jaloezieën meer met het licht spelen. Ook nemen ze minder plek in. Maar gordijnen bieden meer opties qua ‘looks’ en hebben vaak meer sfeer.

Welke je kiest wordt bepaald door je smaak en de ruimte waarin je ze wilt hangen.

Leestips: Rolgordijn op maat. en je vensterbank decoreren!

Wat heeft jouw voorkeur: gordijnen of jaloezieën?  En waarom?

Similar Posts

37 Comments

 1. Een groot nadeel van gordijnen mis ik: het zijn stofnesten.
  Voor deze allergische mevrouw maakt dat het helaas onmogelijk gordijnen te hebben, hoewel ik ze wél heel huiselijk vind staan :)

 2. Ik ga voor gordijnen: vouwgordijnen in de woonkamer en de woonkeuken en zonwerende rolgordijnen met daarvoor lange gordijnen op rails in de slaapkamers. Buiten hangen zonneschermen. Staat gezellig en houdt de warmte binnen/buiten. Stofzuigen met een speciaal mondstuk op de stofzuiger, zo gepiept!
  In ons vorige (nieuwbouw) huis hadden we overal hele smalle horizontale jalouzieën, vreselijk om schoon te maken cq houden.

 3. Over het touwtje aan een jaloezie in verband met de veiligheid voor kinderen: daar is een wettelijk voorschrift voor, hoe lang dat maximaal mag zijn. En daar mag niet van worden afgeweken door de producent.
  Ik werk in een winkel waar ze worden verkocht, en heb vorig jaar heel veel moeite gedaan voor een klant, die door een ongeluk in een rolstoel terecht was gekomen.
  Hij wilde graag de touwtjes vervangen door langere, of nieuwe jaloezieen kopen met langere touwtjes, maar onze beide leveranciers weigerden daar aan mee te werken. Deze meneer heeft uiteindelijk gordijnen gekocht, want die kan hij wel sluiten vanuit zijn rolstoel.

 4. Ik vind persoonlijk gordijnen veel makkelijker schoonmaken dan jaloezieën.
  Mijn paneelgordijnen haal ik van het klittenband af, stop ze in de wasmachine en hang ze dan vochtig meteen weer op.
  Werkt uitstekend.

 5. Heb beide. Vind de gordijnen heel gezellig in huis staan, maar jalouziën zijn weer heel erg praktich idd bij warmte(zon), en koude in de winter. Ook met de lichtinval kan je heel fijn omgaan. En ach schoonmaken moet je alles. Maak me daar niet zo druk om eerlijk gezegd. Heb er uiteindelijk ook weer veel plezier van.

  P.S.: leuk onderwerp btw????

 6. Ik heb beiden. En ben ook bezig met het maken van houten luiken aan de zonnige buitenmuur.Om zomers de zon buiten te houden, en swinters warmte binnen houden. Ik had kunnen kiezen voor rolluiken, maar houten luiken passen beter bij mij,en zijn een stukgoedkoper. Bovendien houden rolluiken zomers juist warmte vast en ik wil dan juist koelte.

 7. Wij hebben ze allebei thuis en ik vind het heerlijk! Bij jaloezieën kun je heel makkelijk de hoeveelheid licht bepalen en bij gordijnen vind ik het heerlijk, dat je het er helemaal donker mee kunt maken.

 8. Liefst geen van beide. Hoe minder gordijnen enz… hoe minder werk :-) Ik heb 1 gordijn hangen en dat is beneden omdat er geen inkijk zou zijn in ons huis. Ik heb liefst gewoon alles open :-)

 9. Ik heb sinds een aantal jaren lamellen. Het is minder gezellig dan gordijnen vind ik, maar houdt de warmte beter buiten. Gelukkig verkleuren ze niet; iets wat met mijn gordijnen wel gebeurde. Toch denk ik er over om in de toekomst ook weer gordijnen te laten hangen. Voor de akoestiek is het beter.

 10. Allebei! En ik vind jaloezieën behoorlijk ruk schoonmaken trouwens. Wij hebben de metalen variant in de badkamer en al dat stof. Met een speciaal apparaatje, washandjes, billendoekjes. Alles heb ik al geprobeerd. Ik vind het ondingen. Maar ze houden meer licht buiten. in de woonkamer hebben we ‘in betweens’ (tussen vitrage en gordijnen in) omdat dat mooier staat. In de keuken vouwgordijnen. Op zolder weer rolgordijnen. In de slaapkamers gordijnen. Shutters lijken mij heel mooi (niet de originele die je tegen de ramen aan moet doen, want ook dat is zo’n gedoe met ramen wassen – wat ik overigens bijna niet doe. Ai) maar die zijn meestal wit. En dan krijg je weer verkleuring en stof. Laat maar.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.