Gezonde voeding toen en nu + 2 boeken

gezonde voeding
Gezonde voeding.

Steeds meer mensen worden zich bewust van het belang van gezonde voeding en een gezonde leefstijl. Zeker in deze tijden van corona. Tijdens één van de persconferenties kwam minister de Jonge zelfs met het advies: Leef gezond. 'Dat maakt de weerstand beter'.

Tien jaar geleden schreef ik onderstaande blogpost over twee boeken over het thema gezonde voeding en gezond leven. Onderaan de post vind je mijn gedachten anno 2021!

Gezonde voeding 2011

Andere gezonde voeding

Raadsel: een persoon met overgewicht doet er alles aan om af te vallen, en helemaal volgens het boekje. Hij of zij eet gezonde voeding, eet kleinere porties en beweegt meer. En toch valt hij nauwelijks af.

Rara, hoe kan dat?

Dat vroeg ook Harriët Verkoelen zich af. Zij werkt al twintig jaar als diëtiste en diabetesverpleegkundige, en in de loop van tijd viel haar iets op. Verkoelen:

'Ik zag mensen die alles deden om af te vallen, maar bij wie het niet lukte, en anderen die keurig op gewicht bleven zonder daar veel moeite voor te doen. Ik ontdekte dat niet alle mensen met diabetes type 2 hetzelfde zijn, en dat dat wel eens de sleutel tot het geheim zou kunnen zijn.'

Verkoelen schreef er het boek 'Andere gezonde voeding: lage bloedglucosewaarden, hoge vetverbranding' over.

Het probleem: niet afvallen ondanks gezonde voeding en voldoende beweging

Verkoelen concludeert in haar boek ' Andere gezonde voeding' dat een verstoorde balans verklaart waarom sommige mensen maar niet afvallen. Bij hen zijn de suikerstofwisseling en verbranding niet in evenwicht.

 1. Als deze mensen koolhydraten eten stijgt hun bloedglucosegehalte
 2. Als reactie hierop gaat hun lichaam meer insuline produceren om de bloedglucosewaarden binnen normale grenzen te houden.
 3. Maar omdat het lichaam ongevoelig is voor de insuline, wordt er een overmaat aan insuline geproduceerd.
 4. Door die grote insulineproductie gaat de vetverbranding op een laag pitje!

De oplossing: 'anders' afvallen

Verkoelen heeft gelukkig een oplossing: namelijk 'anders' afvallen. Dus niet zozeer minder vét gebruiken als minder koolhydraten. Een andere manier van gezonde voeding dus. Het effect was overweldigend volgens Verkoelen. Verkoelen:

 'Mensen die al jaren zonder succes probeerden af te vallen, vielen nu af en bleven ook afvallen.'

Leven met obesitas

Een tegengeluid in Leven met Obesitas: lage koolhydraatdiëten modegril!

In het boek Leven met obesitas, van Peter Daansen, wordt een dieet met een lage koolhydraatopname weggezet als een modegril op gezonde voeding gebied. Daansen legt dezelfde theorie uit als Verkoelen, maar trekt vervolgens een andere conclusie. Daansen:

'Waarschijnlijk wordt het gewichtsverlies veroorzaakt door een sterk verlies aan vocht en spierweefsel, niet door vetverbranding. Door een vermindering van spierweefsel wordt de energiebehoefte kleiner. Op lange termijn wordt het juist erg moeilijk om het gewicht te blijven houden als je met het dieet stopt. Goede langetermijneffecten zijn niet bekend. Ook neemt op lange termijn door de grote hoeveelheden vet het risico van hogere cholesterolspiegels toe. Voor het moment wordt dit dieet afgeraden.'

Toch vindt ook Daansen de theorie dat, overgewicht en obesitas mede veroorzaakt worden door een te hoge bloedsuikerspiegel, interessant. Daansen wil alleen eerst meer onderzoek naar de lange termijn effecten op het gebied van gezonde voeding.

Andere gezonde voeding versus Leven met obesitas: een vergelijking

Wat betreft vormgeving wint Andere gezonde voeding het moeiteloos van Leven met obesitas. Andere gezonde voeding is vrolijk vormgegeven, met een overzichtelijke opmaak, en foto's van heerlijke gerechten. Een lust voor het oog!

Leven met obesitas is veel saaier: geen plaatjes, alleen maar tekst. De boodschap van Leven met obesitas is al even sober als de vormgeving: met hun methode is niet het hoofddoel zoveel mogelijk kilo's kwijt te raken, maar wordt gestreefd naar gewichtsstabilisatie over een periode van meer dan twee jaar. Pas na twee jaar weet je dus of je succes hebt gehad. Op de lange termijn verlies je 10% tot 15% gewicht. Veel mensen vinden dit teleurstellend.

Gezonde voeding conclusie

Persoonlijk boezemt Leven met obesitas mij het meeste vertrouwen in. Maar ook Andere gezonde voeding lijkt mij het proberen wel waard. Al was het maar vanwege de prachtig vormgegeven recepten achterin, met foto's van maaltijden om van te watertanden.

Gezonde voeding 2021

Inmiddels is de boodschap van Harriët Verkoelen over koolhydraatarm eten veel meer ingeburgerd. Steeds meer mensen doen dat. Zelf heb ik inmiddels een aantal keren Lasagne van courgette gemaakt bijvoorbeeld en staat er regelmatig bloemkoolrijst op het menu. Dat is ook nog eens sneller dan gewone rijst koken. Verder is er het dringende advies van Het Voedingscentrum om per dag minstens 250 groente te eten als het gaat om gezonde voeding.

Verder vind je op www.hetvoedingscentrum.nl actuele informatie en tips over gezonde voeding. Je vindt er zelfs een filmpje. Terwijl ik het filmpje keek vroeg ik me wel af:

'Voor wie is dit bedoeld? Kleuters?!'

Begrijp me niet verkeerd: ik houd van duidelijke taal, maar dit is wel erg simpel. Zoals de eye-opener dat de Schijf van vijf 5 vakjes heeft!

Maar de informatie op de website vind ik verder wel handig. Zoals het stukje over 'de eetwissel'!

Praktische informatie

Leestips

Wat vind jij van diëten die koolhydraten drastisch verminderen? (Denk aan het Atkins dieet)

Vergelijkbare berichten

19 reacties

 1. Ik hoef gelukkig niet te lijnen, ben tevreden met mijn gewicht. Ik eet gezond, niet te veel, niet te vaak, niet te vet, en beweeg (meer dan) voldoende. 't Enige dieet dat ik volg, is ook niet i.v.m. mijn gewicht, maar voor mijn gezondheid, en dat is 't glutenvrije dieet. En da's - helaas - levenslang.

 2. Vroege kon ik eten wat ik wilde. Vaanf mijn 42 verandere dat. Ik ben momenteel ook zo iemand die geen grammetje afvalt wat ik ook doe. Ik eet heel gezond, alles biologisch, drink geen alcohol, koffie of frisdrank. Beweeg ook genoeg. Onlangs is al het e.e.a. duidelijk geworden met testen dat ik bijna geen vetbranding heb. Nog niet alle testen zijn binnen, daarna wordt er naar oplossingen gezocht waaronder over afvallen.
  Momenteel lees ik er ook veel over.
  De verhouding met voedsel moet zijn 20:80. Je moet dus echt wel de juiste koolhydraten (20) tot je nemen in een maaltijd, dat versterkt de verbanding juist van het andere voedsel. Door veel eiwitten verzuurt je lichaam nog meer. Atkinsdieet is sterk af te raden.

 3. Bij mij werken koolhydraten inderdd averechts en ik eet al tijden geen khd meer er zijn genoeg producten zonder khd zo eet ik gewoon brood, pasta ect zonder khd deze zijn nl ook gewoon te koop.
  Voel me er prima bij en ik heb energie voor 10
  Dus als ze op lang termijn iemand nodig hebben hahaha

 4. Mijn man had ook geen grammetje vet en hij is nog steeds erg dun maar opeens moest zijn riem twee gaatjes losser. En hij eet precies het zelfde als eerst!

  Mensen gaan, als ze gaan lijnen vaak alles light nemen, kleinere porties en dat werkt meestal averrechts idd. Als ik zou moeten lijnen, ging ik iets doen als het paleo-dieet, dat klinkt wel logisch. Gewoon het zelfde eten als oermensen, die waren ook niet dik ;)

 5. Zal iets genetisch zijn Vlijtig Liesje. Ook mijn vader en moeder waren broodmager en na hun 40e begonnen ze beiden aan te komen.
  Als ik stress had, viel ik altijd af (had altijd maatje 36 gehad), maar toen mijn moeder overleed op mijn 42e viel ik eerst af en kwam toen steeds maar bij (nu maat 46). Ook emoties hebben ermee te maken.
  Adrenaline en noradrenaline hebben ook indirect invloed op je gewicht. Al die stofjes moeten meewerken.

 6. Ik ben vorig jaar 8 kilo afgevallen door beter op te letten op de verhouding koolhydraten, vetten en eiwitten. Dat hielp voor mij erg goed. Maar je valt helaas zo snel weer terug in teveel koolhydraten eten :(

 7. Ik schommel tussen 7 en 9 kilo 'te veel' al jaaaren. Geen obesitas. Mijn moeder en zus wel. Dus genetisch zit ik 'fout'. Maar deze boeken lijken me vooralsnog niet aan mij besteedt. Ik let toch maar gewoon op om me niet geheel vol te proppen. Uiteindelijk gaat ieder pondje door het mondje, zei een professor op de radio. Daar vaar ik dan maar op. Ik ken de eetgewoonten van mijn moeder en zus en doe gewoon het tegenovergestelde. Voor mijn genen het beste, blijkbaar ;) ;)
  Al zou ik best terug willen naar 65 kilo

 8. Ja ja... nee, zoals hier boven al ergens staat, kan er zelf boeken over schrijven, alle diëten zijn zeer persoonlijk, wij zijn als mens uniek, en zo ook wat we eten en drinken om gezond te blijven kun je niet met statistieken doen. Elk mens heeft zijn eigen persoonlijke dieet, wat voor de 1 wel werkt, hoeft voor een ander niet te werken en er kunnen zoveel oorzaken zijn waarom iets niet of wel werkt. Balans van je hele persoon en zijn is al nummer 1.

  Het spirituele mis ik vaak, dat mensen vaak niet eens weten waarom iets is, of kan zijn, wat op een ander level ligt dan je eetpatroon.

  X

 9. Eh, ja, het filmpje heeft wel een hoog basisschoolgehalte. Ik eet nu sinds een jaar drie keer zoveel als ik jaren heb gedaan, volgens de Schijf van Vijf. En daar ben ik nog steeds heel blij om. Ik at altijd veel te weinig.

 10. Ik geloof eigenlijk in geen enkel dieet. Of het nou het sherry dieet, koolhydraat arm, of weet ik veel wat voor dieet is. Ik ben (iets) te zwaar en ik weet precies wat ik daaraan moet doen: minder eten en meer bewegen. Zo simpel is het. Alleen het begin maken is moeilijk, vind ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.