Stemwijzer vraagstuk….

stemwijzer

Mijn jongste dochter vulde een stemwijzer in.

Toen wilde ik ook!

Maar vervolgens was ik het niet eens met de uitslag, wat bij mij de vraag opriep:

‘Heb ik dan wel een stemwijzer nodig?’

P.S. Op Dutch Cowboys vind je een handig overzicht van alle stemwijzers. Want er zijn inmiddels zoveel stemwijzers, dat je bijna ook weer een tool nodig hebt om de juiste stemwijzer te vinden….

Weet jij al op welke partij je gaat stemmen? En heb je een favoriete stemwijzer?

Similar Posts

17 Comments

 1. De stemwijzers houden geen rekening met wat de partijen in werkelijkheid doen en gedaan hebben. Je kunt van alles in een verkiezingsprogramma zetten, maar als je partij in de praktijk een heel ander beleid steunt, dan zal ik er niet op stemmen.

 2. Mijn indruk is dat de stemwijzers steeds nadeliger zijn voor de democratie. Dwz partijen zijn er steeds handiger in om wat leuke/populistische dingen in hun verkiezingsprogrtamma te schrijven die mensen graag horen. De stemwijzer neemt die dan over. Dat ze niet uitvoerbaar zijn of dat je er geen meerderheid voor kan vinden nemen ze op de koop toe, als de kiezer maar toehapt.

  Zelf kijk ik naar de effectieviteit van partijen/personen. Wat hebben ze in de afgelopen 4 jaar bereikt en waren dat punten waar ik zelf achter sta. Een partij die deel kan nemen aan een regering bereikt ook meer dan een partij die maar in de oppositie blijft.

  Pieter Omtzicht scoort bij mij hoog. Is effectief en heeft goede inzichten. Helaas zit ie bij het CDA en voor mij moeten godsdienst en politiek gescheiden blijven.

 3. Gisteren ingevuld en ik kwam op Jong en als tweede bij Splinter uit. Tja ik ben 70 en niet echt partijen waar ik op ga stemmen.
  Bij de hele lijst sprong er geeneen uit, alles varieerde rond de 40%

 4. Er bestaan geen favoriete stemwijzers, dat zou n.l. de stemwijzer zijn die het dichts bij jouw voorkeur uit zou komen. Ik weet waarop ik ga stemmen, daar heb ik geen stemwijzer bij nodig.

 5. Zo’n stemwijzer vul ik altijd een keer ‘voor de fun’ in. Het valt me op dat er altijd een partij uitkomt waar ik nooit op stem, maar ik denk dat dat gewoon een ‘veilige’ partij is, dus dat die al snel bovenaan komt te staan.

 6. Natuurlijk heb ik de stemwijzer niet nodig, ik weet waar ik op ga stemmen. Ik vertrouw de stemwijzer net zo als de meeste politieke partijen. Niet dus ;-)

  Love as always
  DiMario

 7. Ik heb er 3 gebruikt en alle drie werkten ze anders en waren de uitslagen anders. Ik lees wel gewoon op de websites van de partijen. Ximaar heeft goede punten in zijn reactie.

 8. Een stemwijzer, maar op welke stem wijzen ze je dan?
  Je eigen stem of die van de stemwijzer.
  Nuchter verstand is belangrijker dan invloeden van andere. Hans

 9. Ik vul er wel altijd eentje in voor de lol. Maar het is niet een advies dat ik snel op zou volgen. Daarvoor kun je, denk ik, beter partijprogramma’s lezen. En dan maar hopen dat de partij waar je op stemt ook doet wat ze beloven.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.