Energielabel aanvragen, en: welk energielabel heeft mijn huis?

energielabel aanvragen

Elk huis heeft een (voorlopig) energielabel. Maar als je je huis wilt verkopen of verhuren moet je een definitief energielabel aanvragen.

Maar hoe doe je dat, en hoe kom je erachter welk energielabel jouw huis heeft?

In het boek Mijn huis energiezuinig van De Consumentenbond vind je alle informatie die je nodig hebt!

Lees maar mee!

Maar eerst:

Wat is een energielabel?

Het energielabel van je huis geeft aan hoe energiezuinig jouw huis is ten opzichte van vergelijkbare huizen. Ik was benieuwd naar het energielabel van ons huis.

Je kunt het energielabel van jouw huis controleren op energielabel.nl van MilieuCentraal.

Ons huis kreeg een C. Eerlijk gezegd viel me dat mee. Maar we hebben sinds we hier wonen diverse dingen gedaan om ons huis beter te isoleren. Zo hebben we onder andere het afgelopen jaar op de benedenverdieping HR++ glas laten installeren.

Screen Shot 2020 01 05 at 10.54.49

Voorlopig energielabel is een grove schatting

Overigens is dit een 'voorlopig energielabel'. Het is niet officieel! Het energielabel is in januari/februari van 2015 opgestuurd, en is gebaseerd op openbare gegevens zoals bouwjaar, woningtype en woonoppervlakte. Daarnaast is gebruik gemaakt van de resultaten van het WoonOnderzoek uit 2006.

Aangezien het inmiddels 14 jaar later is kun je je voorstellen dat die energielabel niet meer klopt.

In ons geval hoop ik dat ons huis eigenlijk een hoger en beter energielabel verdient. Ik vermoed van wel, aangezien we sinds we hier wonen het huis beter hebben geïsoleerd.

Een nieuw energielabel aanvragen: waarom zou je?

Als je je huis wilt verkopen of verhuren moet je een definitief energielabel laten registreren. Met andere woorden: je moet dan een officieel energielabel aanvragen. Dat kan vrij eenvoudig op de website energielabelvoorwoningen.nl van de Rijksoverheid.

Dit moet met je DigiD dus houdt dat maar bij de hand.

De kosten zijn volgens het boek Mijn huis energiezuinig niet meer dan een paar tientjes. Daarvoor krijg je een nieuw, officieel energielabel dat 10 jaar geldig is.

Hoger energielabel aanvragen

Het voordeel van een hoger energielabel is dat je huis er meer waard van wordt In het boek Mijn huis energiezuinig staat:

'De verkoopprijs van een woning met een A-label ligt gemiddeld 2% hoger dan de verkoopprijs met een D-label.  Bij de gemiddelde verkoopprijs in Nederland van 297.000 euro betekent dit bijna 6.000,- meer opbrengst. Om 1 label op te schuiven moet je 2 energiebesparende maatregelen nemen.'

In het boek geven ze de volgende stappen om je energielabel te verbeteren.

Zo kun je je energielabel verbeteren

Onderstaande stappen kun je doen om om een nieuw en hoger energielabel aan te vragen. Je begint bij 1, en klimt steeds verder omhoog.

 1. HR 107 combiketel
 2. Vloerisolatie 17 cm
 3. Dakisolatie 17 cm
 4. Spouwmuurisolatie
 5. HR-glas woon- en slaapkamer
 6. Hybride warmtepomp
 7. 12 zonnepanelen

In onderstaande afbeelding kun je heel goed zien wat het effect van de stappen is op jouw energielabel:

1903 ill graphic energielabel 2019 def

Over het boek Mijn huis energiezuinig

Ik vind dit een handig en heel informatief boek over onder andere een definitief energielabel aanvragen. Het kwam uit in september 2019 en gaat in op de huidige stand van zaken. Zoals dat de overheid wil dat we in 2050 allemaal van het gas af zijn. Zeker als je helemaal geen idee hebt over hoe energiezuinig jouw huis is, en hoe je dat kunt verbeteren, is dit een fijn boek. Je krijgt inzicht in wat energiezuinig is, en wat je kunt doen om jouw energielabel te verbeteren.

Zie ook Gas besparen!

Het boek gaat helaas niet in op vragen als 'Is een gashaard kopen nog wel verstandig dan?' Maar het lijkt me wel duidelijk dat als je een gas- of houtkachel met een energielabel F hebt, dit geen goed doet aan het energielabel van je huis. Meer informatie over gashaarden en dergelijke vind je op milieucentraal.nl en droomkachels.nl. Bij die laatste zag ik overigens dat er houtkachels zijn met een energielabel A! Dat verraste mij, omdat er veel kritiek is op houtkachels.

De volgende onderwerpen komen aan bod in het boek:

 • Naar een hoger energielabel, en een definitief energielabel aanvragen.
 • De woning isoleren: het nut van isoleren en hoe en waar je isolatie kunt toepassen in je huis.
 • Zelf energie opwekken met zonnepanelen, zonneboiler of windenergie.
 • Energie besparen in huis met bijvoorbeeld een slimme meter, warmtepomp, huishoudelijke apparaten en elektrische auto.
 • Van het aardgas af: verwarmen zonder gas kan o.a. met een warmtepomp, warmtenet, infraroodpanelen of een biomassaketel of pellet cv-ketel.
 • Financiering energiezuinig wonen

Energielabel aanvragen samenvattend

Wil je besparen op je energierekening? Wil je je huis beter isoleren, of wil je het gaan verkopen en moet je daarom een energielabel aanvragen? Dat zijn allemaal redenen om je te verdiepen in een energiezuiniger huis. Het boek Mijn huis energiezuinig is een uitstekende hulp om je op weg te helpen. Het is duidelijk en overzichtelijk.

Praktische informatie

Mijn huis energiezuinig is alleen te koop op de site van de Consumentenbond helaas. Niet leden betalen maar liefst 27,50. Voor leden geldt een prijs van 21,50. Kies je voor de pdf versie dan ben je als niet lid van de Consumentenbond 17,50 kwijt.

Maar ik zou zeggen: haal het boek gewoon uit de bieb!

De 2 belangrijkste links op een rijtje:

 • Check eenvoudig, zonder DigiD gedoe het energielabel van je huis op energielabel.nl
 • Een nieuw energielabel aanvragen doe je op energielabelvoorwoningen. Bij deze heb je je DigiD nodig.

Wat is het energielabel van jouw huis?

Vergelijkbare berichten

38 reacties

 1. Geen idee wat het energielabel van mijn huis is, maar ik neem aan dat ik vrij 'goed' zit met mijn nieuwbouwhuis én bovendien een lage energierekening elke maand. Nooit geweten dat je dat officieel aan moet vragen als je gaat verkopen, maar wel iets om dus te onthouden.

 2. Toen wij 35 jr geleden dit oude huisje kochten,isoleerden we met materialen en op de manier van toen. Dat telt nu niet meer. Ach als het maar warm is.

 3. Een gezond binnenmilieu begint met een goede ventilatie. Het tot in extremo doorgaan met isoleren zorgt dan wel voor een lagere gasrekening maar het heeft ook zijn keerzijde. Schimmels en huisstofmijt varen er wel bij. Samen met de vrijwel onzichtbare deeltjes van diverse isolatiematerialen die door het huis zweven lijkt een oorzakelijk verband met de toename van mensen met longaandoeningen en allergieën de laatste decennia niet irreëel.
  Mijn huis heeft overigens energielabel G en dat laat ik lekker zo. Want in tegenstelling tot mijn vorige, goed geïsoleerde huis heb ik hier nooit last van hoofdpijn of regelmatig terugkerende verschijnselen die aan een verkoudheid doen denken. En dat regelmatig terugkerende briesje bij de voordeur of mijn tochtstriploze slaapkamerraam neem ik daarbij op de koop toe.

 4. Mijn beneden hoekwoning heeft officieel een G. Komt omdat de buitenkant meer dan 100 jaar oud is. Ze hebben bij het uitdelen geen rekening gehouden met de binnenkant die in 1984 ondermeer voorzien is van een extra isolatiemuur. Zelf heb ik tochtstrips, HR-ketel en HR++ glas laten aanbrengen. Bij (ik dacht) Greenchoice kan je dergelijke zaken invullen en die kwamen toen op een onofficieel C-label uit. Ik verstook gemiddeld 750m3 gas per jaar en dat is ver onder het landelijk gemiddelde, ondanks dat ik de hele dag thuis ben. Dat lage verbruik geeft eerder een B-label aan. Ik zou het verbruik kunnen vermideren door plafond-isolatie. Het betreft een eenvoudige houtenvloer met mijn bovenbuurman. Alleen als ik dat beter isoleer, dan is hij zijn 'vloerverwarming' kwijt. Bij mij gaan dan de stookkosten omlaag en bij hem dus omhoog. Voor de WOZ-waarde ga ik pas zo'n beter label aanvragen als het echt verplicht is.

 5. Dat is lang geleden dat ik me met het energielabel heb bezig gehouden.
  Na de nodige investeringen zoals HR++ beglazing hadden we een gunstig energielabel.
  Nu huur ik een appartement dat energielabel A heeft. Hans

 6. Wij wonen er net en ben voorlopig niet van plan te verhuizen. Wel om te investeren, dus zonnepanelen staan wel op ons lijstje! Nu eerst wat meer in gaan verdiepen! Dank voor alle informatie.

 7. reken maar dat wij het maximale met betrekking tot energiezuinigheid uit ons huis hebben gehaald. Dat moet je over de jaren doen. Anders is het heel veel geld ineens

 8. Hier in Belgie noemt men dat de EPC-waarde. Hier is dat al vrij lang verplicht als je je huis verkoopt. Ik heb alleszins een zeer goede EPC-waarde, en die zal er wel op verbeterd zijn, want ondertussen liet ik mijn dak isoleren. ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.