Ben ik asociaal omdat ik een houtkachel heb?
Last updated on October 26th, 2023 at 04:21 pm
- Milieu Centraal over houtkachels
- Houtkachels in een positiever licht
- Houtkachels als duurzame vorm van verwarming?
- Verantwoord een houtkachel stoken
- Wat gaan wij nou doen?
- Ben ik een aso omdat ik een houtkachel heb?
- Tip: Stookwijzer
Ben ik asociaal omdat ik een houtkachel heb?
Volgens veel mensen wel, getuige de reacties op mijn blogpost over hout- en pelletkachels. En wat te denken van koppen als: ‘De houtkachel stoker is een stille killer van zijn buurtgenoten …’
Dat is niet al te best. Wie wil er nou een ‘stille killer’ van haar buren?!
Ik niet in ieder geval…
Dus ging ik op zoek naar antwoorden.
Ik besloot eerst maar eens ten rade te gaan bij Milieu Centraal.
Milieu Centraal over houtkachels
Het grote probleem van houtkachels is dat er CO2 en fijnstof bij vrijkomt. CO2 is een broeikasgas dat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Op de site van Milieu Centraal staat hierover te lezen:
‘Hout stoken is ongezond voor iedereen: voor mensen die in de buurt wonen, maar ook voor jezelf als stoker. De rook van een houtvuur bevat namelijk altijd schadelijke stoffen, zoals fijnstof, kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK’s), benzeen en koolmonoxide.’
Dat is duidelijke taal. Milieu Centraal raadt houtkachels dus af.
Vrijwel alle overige informatie die ik tegenkwam over houtkachels was ook negatief over hout stoken.
Toch is er ook een tegengeluid.
Houtkachels in een positiever licht
Eén van de belangrijkste argumenten in het voordeel van houtkachels, is dat houtkachels de afgelopen jaren enorm verbeterd zijn. Met andere woorden: je moet niet alle houtkachels over één kam scheren. De nieuwere, aangepaste houtkachels zijn veel efficiënter, en stoten minder CO2 en fijnstof uit.
Vanaf 2022 gelden er bovendien nieuwe regels voor houtkachels in Europa. Dat is de Ecodesign richtlijn. Er mogen dan alleen nog houtkachels verkocht worden die aan hoge eisen voldoen. Die eisen hebben betrekking op het rendement, de veiligheidsaspecten en de uitstoot (emissies).
Dit betekent onder andere dat houtkachels dan een rendement van 75% of hoger moeten hebben, en minder fijnstof uitstoten dan 40 mg/m3 .
Houtkachels als duurzame vorm van verwarming?
Mits op de juiste manier gestookt kunnen houtkachels een duurzame vorm zijn om je huis te verwarmen. Ze vinden het één van de alternatieven voor gas.
Zeggen sommige mensen. Hun redenering is als volgt: bij houtvuur komt evenveel CO² vrij als bij het verrottingsproces van hout in de natuur. En als hout in een goede houtkachel wordt verbrand komt ongeveer dezelfde hoeveelheid CO² vrij als tijdens het groeiproces is geabsorbeerd.
In zo’n geval zou de houtkachel ‘milieu neutraal’ zijn is de redenering.
Behalve betere houtkachels speelt de stoker ook een belangrijke rol. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je het juiste hout stookt. In onderstaand filmpje wordt dit uitgelegd.
Verantwoord een houtkachel stoken
Wat gaan wij nou doen?
Naar aanleiding van alle informatie hebben wij besloten onze houtkachel te vervangen door een nieuwe, en betere houtkachel. De houtkachel die we hadden kochten we 8 jaar geleden namelijk tweedehands. Met andere woorden: hij voldoet niet aan de moderne eisen aan houtkachels. Daarom hebben mijn man en ik dit keer een nieuwe, houtkachel gekocht die wel voldoet aan de nieuwe eisen.
Wij stoken hout uit onze eigen tuin, dat keurig twee jaar gedroogd is en wonen op het platteland.
We hebben ook overwogen om uit milieu overwegingen helemaal af te stappen van een houtkachel. Maar met het oog op het streven dat Nederland van het gas af moet, en dat hier op het platteland de alternatieven niet voor het oprapen liggen, kozen we daar nu niet voor.
Lees ook Hoe maak ik mijn huis energieneutraal?
Ben ik een aso omdat ik een houtkachel heb?
Als ik alle negatieve berichtgeving over houtkachels lees, dan geeft onze houtkachel mij een ongemakkelijk gevoel. Dat is dan ook de reden dat we besloten hem in ieder geval te vervangen door een milieuvriendelijker exemplaar.
Het antwoord op de vraag: ‘Ben ik een aso omdat ik een houtkachel heb?’ is denk ik: ‘Dat ligt aan je manier van stoken, en je houtkachel.
Als je gebruik maakt van een moderne houtkachel met een goed rendement en het juiste hout stookt, dan hoef je geen aso te zijn met een houtkachel. Je kunt dan de nadelige effecten van houtkachels minimaliseren. Op knack.be schrijven ze:
‘Tegenwoordig is het perfect mogelijk om te verwarmen op hout zonder te vervuilen. Als je gebruik maakt van duurzaam, lokaal en gedroogd hout is het een gezonde en groene brandstof. En met een geschikte kachel met een hoog rendement, kan je de uitstoot van fijn stof zo laag mogelijk houden. Verstandig stoken is dus vooral de boodschap.’
Zie ook het artikel Verantwoord stoken kan wel van Michiel Bussink.
Tip: Stookwijzer
Op de site Stookwijzer wordt aan de hand van je ip adres bepaald waar je woont, en krijg je advies of het oké is om die dag je houtkachel aan te doen. Ik krijg bijvoorbeeld dit resultaat:
Leestip: Houtkachel voor buiten
Ik raadpleegde onder andere de volgende websites voor deze post: Milieu Centraal, Kenniscentrum InfoMIl, De Groene Stoker, Stichting NHK, NOS, Droomkachels, De Consumentenbond, Verwarmings Energie, ikgaverduurzamen.nl, Verwarmingsenergie, Volkskrant, Eigen Huis, Down To Earth Magazine, NRC, Kassa, Margriet, De Dagelijkse Standaard, HaardenExpress, UwKacchel, houhetwarm.nl, ‘t Stokertje, TheGreenAge, The Guardian, HuffPost Uk.
Discover more from Huisvlijt, huis, tuin en keuken blog
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Voor een paar honderd euro kun je een fijnstoffilter monteren op je rookkanaal…. probleem opgelost. Mijn astmatische buurvrouw heeft nergens last van…
Ik zou graag willen weten waar je voor een paar honderd euro een ECHT fijnstoffilter kunt kopen ????
Ik heb al heel wat afgezocht maar heb ze nog niet gevonden onder de duizend euro.
Er worden bij de winkels waar men kachels verkopen wel roetfilters aangeboden waar je zo doorheen kijkt zodat de schoorsteen niet te veel wordt afgenepen zodat de verbranding slechter wordt….
Het ligt ook wel aan de manier van stoken.
Nat hout zo wie zo niet en vuilnis al helemaal niet.
De kachel moet goed branden, niet smeulen.
Elk jaar laten vegen door een erkend bedrijf.
Wij hebben ook een houtkachel tussen haakjes:)