Ben ik asociaal omdat ik een houtkachel heb?

houtkachel

Ben ik asociaal omdat ik een houtkachel heb?

Volgens veel mensen wel, getuige de reacties op mijn blogpost over hout- en pelletkachels. En wat te denken van koppen als: ‘De houtkachel stoker is een stille killer van zijn buurtgenoten …’

Dat is niet al te best. Wie wil er nou een ‘stille killer’ van haar buren?!

Ik niet in ieder geval…

Dus ging ik op zoek naar antwoorden.

Ik besloot eerst maar eens ten rade te gaan bij Milieu Centraal.

Milieu Centraal over houtkachels

Het grote probleem van houtkachels is dat er CO2 en fijnstof bij vrijkomt. CO2 is een broeikasgas dat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Op de site van Milieu Centraal staat hierover te lezen:

‘Hout stoken is ongezond voor iedereen: voor mensen die in de buurt wonen, maar ook voor jezelf als stoker. De rook van een houtvuur bevat namelijk altijd schadelijke stoffen, zoals fijnstof, kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK’s), benzeen en koolmonoxide.’

Dat is duidelijke taal. Milieu Centraal raadt houtkachels dus af.

Vrijwel alle overige informatie die ik tegenkwam over houtkachels was ook negatief over hout stoken.

Toch is er ook een tegengeluid.

Houtkachels in een positiever licht

Eén van de belangrijkste argumenten in het voordeel van houtkachels, is dat houtkachels de afgelopen jaren enorm verbeterd zijn. Met andere woorden: je moet niet alle houtkachels over één kam scheren. De nieuwere, aangepaste houtkachels zijn veel efficiënter, en stoten minder CO2 en fijnstof uit.

Vanaf 2022 gelden er bovendien nieuwe regels voor houtkachels in Europa. Dat is de Ecodesign richtlijn. Er mogen dan alleen nog houtkachels verkocht worden die aan hoge eisen voldoen. Die eisen hebben betrekking op het rendement, de veiligheidsaspecten en de uitstoot (emissies).

Dit betekent onder andere dat houtkachels dan een rendement van 75% of hoger moeten hebben, en minder fijnstof uitstoten dan 40 mg/m3 .

Houtkachels als duurzame vorm van verwarming?

Mits op de juiste manier gestookt kunnen houtkachels een duurzame vorm zijn om je huis te verwarmen. Ze vinden het één van de alternatieven voor gas.

Zeggen sommige mensen. Hun redenering is als volgt: bij houtvuur komt evenveel CO² vrij als bij het verrottingsproces van hout in de natuur. En als hout in een goede houtkachel wordt verbrand komt ongeveer dezelfde hoeveelheid CO² vrij als tijdens het groeiproces is geabsorbeerd.

In zo’n geval zou de houtkachel ‘milieu neutraal’ zijn is de redenering.

Behalve betere houtkachels speelt de stoker ook een belangrijke rol. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je het juiste hout stookt. In onderstaand filmpje wordt dit uitgelegd.

Verantwoord een houtkachel stoken

Wat gaan wij nou doen?

Naar aanleiding van alle informatie hebben wij besloten onze houtkachel te vervangen door een nieuwe, en betere houtkachel. De houtkachel die we hadden kochten we 8 jaar geleden namelijk tweedehands. Met andere woorden: hij voldoet niet aan de moderne eisen aan houtkachels. Daarom hebben mijn man en ik dit keer een nieuwe, houtkachel gekocht die wel voldoet aan de nieuwe eisen.

Wij stoken hout uit onze eigen tuin, dat keurig twee jaar gedroogd is en wonen op het platteland.

We hebben ook overwogen om uit milieu overwegingen helemaal af te stappen van een houtkachel. Maar met het oog op het streven dat Nederland van het gas af moet, en dat hier op het platteland de alternatieven niet voor het oprapen liggen, kozen we daar nu niet voor.

Lees ook Hoe maak ik mijn huis energieneutraal?

Ben ik een aso omdat ik een houtkachel heb?

Als ik alle negatieve berichtgeving over houtkachels lees, dan geeft onze houtkachel mij een ongemakkelijk gevoel. Dat is dan ook de reden dat we besloten hem in ieder geval te vervangen door een milieuvriendelijker exemplaar.

Het antwoord op de vraag: ‘Ben ik een aso omdat ik een houtkachel heb?’ is denk ik: ‘Dat ligt aan je manier van stoken, en je houtkachel.’

Als je gebruik maakt van een moderne houtkachel met een goed rendement en het juiste hout stookt, dan hoef je geen aso te zijn met een houtkachel. Je kunt dan de nadelige effecten van houtkachels minimaliseren. Op knack.be schrijven ze:

‘Tegenwoordig is het perfect mogelijk om te verwarmen op hout zonder te vervuilen. Als je gebruik maakt van duurzaam, lokaal en gedroogd hout is het een gezonde en groene brandstof. En met een geschikte kachel met een hoog rendement, kan je de uitstoot van fijn stof zo laag mogelijk houden. Verstandig stoken is dus vooral de boodschap.’

Zie ook het artikel Verantwoord stoken kan wel van Michiel Bussink.

Tip: Stookwijzer

Op de site Stookwijzer wordt aan de hand van je ip adres bepaald waar je woont, en krijg je advies of het oké is om die dag je houtkachel aan te doen. Ik krijg bijvoorbeeld dit resultaat:

houtkachel

Ik raadpleegde onder andere de volgende websites voor deze post: Milieu Centraal, Kenniscentrum InfoMIl, De Groene Stoker, Stichting NHK, NOS, Droomkachels, De Consumentenbond, Verwarmings Energie, ikgaverduurzamen.nl, Verwarmingsenergie, Volkskrant, Eigen Huis, Down To Earth Magazine, NRC, Kassa, Margriet, De Dagelijkse Standaard, HaardenExpress, UwKacchel, houhetwarm.nl, ‘t Stokertje, TheGreenAge, The Guardian, HuffPost Uk.

Similar Posts

52 Comments

 1. Als er straks geen gas meer is, moeten we toch iets. En alle elektriciteit is ook niet altijd helemaal oké. Dus gewoon je kachel opporren en genieten van een lekker warm huis.

 2. Hier in de buurt ( ook platteland) is iemand die gooit echt alles in z’n kachel. Dat stinkt en irriteert de luchtwegen. Verier, iedereen moet doen wat hij wil.

 3. Het stinkt vreselijk Palletkorrels. Dat niet alleen mogen niet meer verkocht worden vanwege veel uitstoot in de lucht. Hout is ook milieu vervuiling zeggen ze. Ik heb gewoon verwarming.

 4. Nee joh, dat vind ik niet aso hoor. En inderdaad ligt het ook aan hoe en wat je stookt. Waar ik opgroeide was een houtkachel zeldzaam, maar nu woon ik in een dorp met veel grote, vrijstaande huizen en boerderijen en daar stookt bijna iedereen hout. Vind ik gezellig;). Oké en doodeng. Ik zou het zelf nooit durven, want ik ben altijd bang voor brand dan;).

 5. Ik heb astma en mijn kinderen ook. Als er hout wordt gestookt, dan ruik ik dat meteen en daar hebben we ook last van.

  1. Hier kunnen we niet ventileren doordat de kachel van de buren van 9 uur tot 0.00 uur de kachel aanheeft en gif uitstoot.

   Drie van ons heeft astma en kno problemen

 6. Mensen hebben snel een mening en denken vaak vanuit hun situatie. Als je zoals jij buitenaf woont en verantwoord stookt is er niets aan de hand.
  Midden in een woonwijk is het anders.

 7. als je schoon hout stookt is het prima denk ik,
  hier in de buurt woont een man die stookt “alles”wat wil branden, vooral op een bewolkte en of mistige dag is het niet et harden, je zal het dan maar aan je longen hebben :-(

  wel een heerlijke warmte dat kacheltje, vroeger was ik er gek op, mja….. hier heb ik geen kachel :-)

 8. Ik heb nu, behalve een hoog rendement hout kachel en altijd droog hout (maximaal12% restvocht) ook een abcat fijn stof filter, annex katalysator in het rookkanaal geïnstalleerd, en hou me wel aan de stookwijzer, ik heb geen klachten van omwonenden en voel me er zelf ook oké bij.

 9. Wij hebben een houtkachel en deze gaat in het weekend aan, is het een keer een code dat ze aangeven het niet te doen, dan doen we het niet. We houden zeker rekening met het hout wat we gebruiken.

 10. Ik heb veel overlast van houtkachels. Het slaat op mijn luchtwegen. We zijn gedwongen om onze ramen en deuren urenland potdicht te houden omdat anderen “gezellig” willen stoken. Ik vervloek mijn buren regelmatig. Ik vind houtkachels asociaal. (Let wel, ik vind jou niet asociaal, alleen deze gewoonte. Ik lees graag je blog en verder lijk je een leuk mens.) Er zou veel meer voorlichting moeten komen hoe slecht het is. De nieuwe varianten zijn slechts iets minder slecht. Ik begrijp gewoon niet hoe mensen zichzelf en hun kinderen vrijwillig hieraan blootstellen. Het is hetzelfde als je kinderen blootstellen aan sigaretenrook, alleen hiervan hebben buren in de verre omtrek ook nog last van.

  Misty

 11. Ik vind dat het wel uitmaakt wat je stookt. En natuurlijk of het windstil is of niet. Maar ik denk dat jullie er wel rekening mee houden. helemaal met die site erbij.

  Love as Always
  Di mario

 12. Jij probeert de overlast en de schade aan het milieu in ieder geval te verkleinen. Wij wonen aan de rand van een klein dorp op het platteland maar mijn man (copd-patiënt) moet regelmatig binnen blijven omdat hij last heeft van de rook van de hout/pelletkachels (in de winter) en van de vuurkorven/barbecues in de zomer!

 13. Ik zeg maar zo; wie zonder zonden is werpe de eerste steen.
  Wij vliegen niet maar wonen bij Schiphol in de buurt. De hele nacht zie ik vliegtuigen voorbijkomen dag in dag uit. Gelukkig horen we ze niet.
  Daar maak ik mij pas zorgen over.
  en om het koopgedrag van heel veel mensen die het geen bal interesseert wat dat met milieu doet.
  Wat we ook doen; we doen het nooit goed.
  Vooral in de ogen van anderen.

 14. Een jaar geleden was ik in Portugal waar de gastvrouw ‘s avonds de houtkachel gezellig aanstak. Een van de gasten werd er ontzettend ziek met hoge koorts. Op mijn advies de kachel uitgelaten en ze werd weer beter. Mijn indruk was dat het aan iets astmatisch lag. Het slachtoffer (van het platte Drentseland) in questie dacht van niet, maar het hielp wel.

  Vooral fijnstof is een probleem, eigenlijk hetzelfde als bij roken. Natuurlijk kan je het oplossen met mooi schoon en droog hout. Maar eigenlijk zou je dat hout moeten gebruiken om iets van te bouwen, een huis, brug of kast. Dan onttrek je CO2 en dat is hard nodig en beter dan CO2-neutraal.

  Een houtkachel in een verstedelijkt gebied vind ik vrij aso. In het buitengebied is er zeker iets voor te zeggen.

 15. Houtstoken, of het nu een openhaard, houtkachel of pelletkachel is, vervuilt niet alleen altijd je omgeving, maar ook in je huis. De hoeveelheid fijnstof zowel binnen als in omgeving overschrijdt alle waarden die officieel zijn gesteld. Ik heb het met een duur fijnstof-meet-apparaat gemeten en ben geschrokken hoeveel uitstoot mijn pelletkachel produceert, ook in mijn huis. Het is een aspect wat lijkt te worden vergeten: in je eigen huis verspreidt een pelletkachel niet alleen ultra fijnstof, maar ook hele giftige stoffen en die ademt je hele gezin in.
  Wij zijn gestopt met houtstoken en de kachel de deur uit gedaan. Houtstoken is als roken: je verpest niet alleen jezelf, maar ook je omgeving, daarom is het verboden in cafés en op terrassen. Houtstook is niet Milieu Neutraal. Iedere boom die gekapt wordt is een verlies, want een nieuwe boon doet er 40 jaar over om weer dezelfde CO2 opnamecapaciteit te hebben. Tel daarbij op de enorme uitstoot van fijnstof, dan is er maar één conclusie over: Nederland moet houtstook vrij worden. Verbeter de wereld en begint bij jezelf.

 16. Oei oei oei ,wat een dreigementen allemaal. Stoken is nooit “schoon” ook niet met gas,elektra, stadsverwarming of wat dan ook! Als je verantwoordelijk stookt – en dan ook nog eens op het platteland woont – zou ik het geen enkel probleem vinden. Wij kochten vorig jaar een nieuwe pelletkachel omdat het gemakkelijker stoken is.En dat pellets stinken, nee, echt helemaal niet.
  Natuurlijk is het hier ook niet zo druk bevolkt als in NL of zoals bij jou op het platteland.

 17. Een houtkachel moet je met verstand stoken.
  Zelf ben ik vanwege mijn log problemen er geen voorstander van.
  Maar met de toekomstige biomassacentrales in de wijken valt een houtkachel weer in het niets. Hans

  1. Juist waarom denk je dat ze het verbieden of af raden.
   Ze hebben alles nodig voor de biomassa centrale.
   Ik ken een groot houthakker s bedrijf en alles wat hij kapt of snoeit gaat naar Electrabel. Dus wat ze afraden doet de regering op grote schaal. En zolang de mensheid bastaat stooken op hout.
   Dus geen fijn stof = dikke trui en fiets

 18. Je schrijft het juiste,goed hout in een goede kachel stoken. Vier huizen verder stookt iemand nat resthout van een bloemenhandel.Die begint met stoken, als ik kook. Zo vaak loop ik naar het fornuis,omdat ik denk, dat er iets aanbrandt.

 19. Deze blog ga ik delen bij ons in de straat, er is hier een enorme discussie over houtkachels (twee mensen in de straat hebben er één), zwarte en witte rook, kaarsvest in de houtbrander, enz enz. We kunnen écht overal over vallen…

 20. Wij wonen op het platteland, onze overburen stoken houtkachels. Ze houden helaas geen rekening met de windrichting, en als het aangewind is moeten wij echt alle ramen dichthouden. Komt nog eens bij dat onze zoon door een spierziekte beademd wordt en ontzettend veel last heeft van luchtjes. Dus voor mij mogen de houtkachels echt verboden worden.

 21. Tja als een houtkachel aso is dan is autorijden, vliegen, spullen kopen die in vervuilende fabrieken maken , roken enz. dat ook. Ik heb geen auto, rook niet en vlieg niet en heb ook geen houtkachel, maar aan dat spullen kopen maken we ons allemaal schuldig. Word een beetje moe van dat vingertje wijzen. Kijk eens hoe goed ik ben en wat een slechte dingen die ander doet????? Iedereen weet heel goed te vertellen wat een ander fout doet en hoeveel last ze daar van hebben,maar vergeet daar bij dat we allemaal een aandeel hebben in het vervuilen van de lucht en het milieu.

 22. Ik vind je niet asociaal maar heb zelf wel drie buren met een houtkachel. Als zij stoken weet ik niet hoe snel ik uit de auto naar binnen moet komen, omdat ik anders echt heel benauwd raak. Ook mijn beide dochters hebben er last van. De buurvrouw naast me stuurt altijd in de buurtapp een berichtje als er weersomstandigheden zijn waarbij de lucht blijft hangen zeg maar en verzoekt de buren dan om de kachel uit te houden.

 23. Het zijn altijd dezelfde zeurders overal tegen aan schoppen zelf al jaren een houtkachel vanaf 1984 de een vindt het lekker ruiken waaronder ik de ander niet, dat heb je met eten ook de een lust dit de ander dat ,verschil zul je houden ,je hebt mensen die klagen over windmolens en zeggen weg met die dingen ,ik vraag me af of zij al geïnvesteerd hebben in warmte pomp zonnepanelen e.d ik al vanaf 2002 ,ik zeg wel eens gekscherend s avond het licht eraf ( stroom) kijken hoe ze dan praten succes en stoken hoor heerlijk

 24. Wij wonen in duitsland en stoken alleen maar hout, geen gas. Gas is niet te vervangen en bomen wel. Ikzelf ben copd patient en mijn buurman heeft nog maar een halve long. Wij hebben beide geen verergering van klachten. Ligt voor een groot deel aan het wel of niet goed stoken. Als er met slecht hout in onze omgeving gestookt wordt merken we het direct. En ja, we stoken ook met slecht of windstil weer. Ik ga namelijk niet in de kou zitten want we hebben geen gasaansluiting. Warm water voor douchen gaat met een electrische boiler en koken op ons houtgestookte fornuis. Zomers koken we met gasflessen. Lekker primitief😂

 25. Bla Bla Bla wat een gezeik over dat gestook nooit klachten gehad van de buren. Btw stook altijd op goed hout. De pijp rookt alleen als ik weer de kachel vol gooi en aanmaak de rest als de fik der goed in zit geen rook of niks. Mensen hou op met dat gezeur en den haag kan helemaal aan het gas met de braafste jongetje van de klas te wezen!!

 26. Ik hoop op een verbod op alle kachels en haarden en Koole barbecue
  Ik heb long problemen en ik kan bijna niet naar buiten door de geur
  Van verbranding ik heb longproblemen niet door dat ik gerook heb
  Dat heb ik nog nooit gedaan we moet gewoon weer gas gaan gebruiken
  Want Duitsland gaan ze voor het eerst gas gebruiken hier voor verwarmde
  Ze met stookolie en hout kachels

  Ik wou dat even kwijt want die rook van die hout verbranding
  Is echt kankerverwekkend een vrachtwagen is nog schoner

 27. Jammer genoeg stoken veel mensen bij mist en slecht weer gewoon wel, omdat ze niet in de kou willen zitten. En ja, goed hout gebruiken… Wie controleert dat nou? Bovendien wordt er meer verstookt dan er terug kan groeien, zeker met pellets gaat het nu veel te hard. Als je logisch nadenkt is een houtkachel gewoon middeleeuws en onverantwoord in deze tijd van klimaatproblemen en bevolkingsdichtheid.

 28. Zo jammer dat alle houtkachels over dezelfde kam geschoren worden.

  We hebben hier in 2003 een houtgestookte cv geïnstalleerd deze is computer gestuurd en heeft een hoog rendement en heeft een grote opslag waardoor hij optimaal kan branden.
  De ketel wordt ieder jaar gecontroleerd door de Duitse dealer deze controleert de technische staat en test de verbranding en hij voldoet nog steeds aan de strenge eisen van Duitsland.

  De ketel is in de plaats gekomen van 3 grote gasketels die in de wintermaanden behoorlijk werk hadden om alles op temperatuur te houden.
  Als hier alles elektrisch verwarmd moet worden dan kan ik het beste een kabel rechtstreeks naar de (kolen) centrale leggen….

 29. Ik zelf heb een zeldzame ernstige vorm van astma. Ik heb een nieuwe hoog rendement hout haard en stook goed hout.
  Heerlijk zo’n knapperig vuur, lekker warm en gezellig. Ik heb er totaal geen last van, ook buiten niet als ik met mijn honden loop.
  Ik merk buiten wel als iemand niet goed stookt, dan krijg ik het benauwd.
  Conclusie voor mij goed stoken geen probleem.
  Er zullen altijd mensen met een eigen mening zijn. Net als mensen die van een mug een olifant maken

 30. Zie het zo: het afval van jouw verwarming komt bij andere mensen in hun longen terecht. Daarover bestaat dus discussie of dat asociaal is. Houtkachels, hoe modern ook, stoten meer roet en fijnstof uit dan auto’s. Je kunt ook een filter op je schoorsteen zetten. Dan belast je de omgeving veel minder met je afval.

  1. Het zou wel zo mooi zijn als er bij u in de buurt iemand een nieuwe gasketel koopt wat er uit die moderne gasketels toch een chemische lucht komt niet normaal.
   Zijn daar ook filters voor te krijgen ??

   ik heb een moderne hout cv met computer en ik kan aan het einde van het seizoen de binnenkant van de schoorsteen weer laten glimmen als ik er een doekje door haal….

 31. Schone rook bestaat helaas niet. Ook de nieuwe houtkachels zijn nog steeds 100 x vervuilender dan gas. Bovendien kan een boom nooit zo hard groeien als dat hij opbrandt. Beter om naar alternatieven te zoeken die echt milieuvriendelijk zijn. Fijnstof en andere schadelijke stoffen die houtkachels verspreiden zijn bewezen kankerverwekkend en veroorzaken ook hart- en vaatziekten en longklachten. Waarom zou u dat risico willen nemen? Omdat het gezellig is? Vroeger vonden we sigaretten roken ook gezellig. Niet te vergeten dat kinderen extra gevoelig zijn voor schade aan hun groeiende longen!

  1. Ooit al gehoord van snoeihout? Dat brandt namelijk even goed en daar heeft de boom doorheen zijn leven en onder degelijke snoeipraktijken weinig tot geen last van.
   Ik werk als boomverzorger en stook dus voornamelijk snoeihout. Al wat ik niet verstook wordt doorgaans versnipperd en wordt als biomassa afgevoerd.

 32. Tja, als je een beetje oplet wat je stookt en je woont achteraf dan valt het wel mee, toch? Ik denk dat allerlei fabrieken erger stinken. Wij wonen zo ongeveer naast Tata Steel. Dat is vast ongezonder. (Hoewel we daar geen last van hebben, hoor. De Forbo-fabriek in Assendelft! Poe! Die stinkt! Maar daar hoor je nooit iets over op het nieuws)

 33. Mensen die hout stoken vind ik zeker niet asociaal. Asociaal vind ik echter wel de regering die de energiekosten dermate omhoog geschroefd heeft dat het voor veel mensen om financiële redenen niet meer mogelijk is om de verwarming aan te zetten. Voor hen is het dan ook veelal keuzes maken tussen een maaltijd voor het gezin of een aangename temperatuur in huis.
  Noodgedwongen worden dan voor enkele tientjes aftandse kachels van Marktplaats gehaald. Het milieu interesseert ze niets meer want voor hen geldt maar een ding en dat is overleven. Alles wat brandbaar is wordt dan ook in de kachel gedumpt.

  Verder hebben we nog de groep mensen die in de avonduren de E.U. goedgekeurde kachel aanmaakt voor de gezelligheid en om de gasrekening enigszins in te dammen. Kennis van zaken is meestal ver te zoeken. Als je in de avonduren door de straten loopt kun je dat ook ruiken. De kachels met vaak een enorme overcapaciteit worden massaal gesmoord waardoor een onvolledige verbranding niet mogelijk is, met alle gevolgen van dien. Dat zal niet bewust gebeuren. Het is helaas vaak een gebrek aan kennis.

  Een hele kleine groep verwarmt hun huis permanent met kachels. Vaak zijn dat massakachels. Veelal grote gemetselde kachels waar veel steen en beton in verwerkt zit. Via een uitgekiend systeem waarbij de hete rookgasafvoer de massa verwarmt en deze circa 12 uur vasthoudt, worden dit soort kachels dan ook elke 12 uur een uur lang aangemaakt. Veel warmte met weinig energie dus.

  Gelet op de huidige ontwikkelingen verwacht ik op termijn een totaalverbod op kachels. Zeker in de bebouwde kom waar het vaak tot veel overlast leidt.

 34. STOOKALERT VAN RIVM

  Let op! Stookalert 6 februari : stook geen hout in de provincies Zeeland en Noord-Brabant

  Het RIVM adviseert mensen om op donderdag 6 februari 2020 in de provincies Zeeland en Noord-Brabant geen hout te stoken. Volgens de verwachtingen van het KNMI zijn de weersomstandigheden namelijk ongunstig waardoor de rook blijft hangen. Door niet te stoken, voorkomt u gezondheidsklachten en (geur)hinder bij uzelf en in uw omgeving.

  Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij, zoals fijn stof, PAK’s, benzeen en koolmonoxide. De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij krijgen meer en eerder klachten bij het inademen van rook.

 35. Ja houtstoken is a-sociaal !

  Bij houtstoken komen schadelijke stoffenvrij. Massa’s fijnstof, roet, kankerverwekkend, slecht voor longen, hart, en bloedvaten en hersenen.
  U heeft een pijp op de kachel omdat u de rook niet wilt inademen maar gooit die wel de lucht in zoadat een ander die wel in moet ademen.
  Heeel a-sociaal dus.

  1. Beste Heleen,

   Heeft u de uitlaat van uw gaskachel in uw huis zitten ?
   Heeft u de uitlaat van uw auto IN de auto zitten ?
   Vindt u het goed als de energiecentrale een gedeelte van de uitlaatgassen naar uw woning omleid ?

   En de belangrijkste vraag : als bomen zo veel gevaarlijke stoffen bevatten waarom zijn dan die vervuilende dingen nog niet verboden om te planten ?

   Er worden miljoenen uitgegeven om bomen te planten die volgens u veel vervuilende stoffen bevatten…

 36. Het probleem is vooral dat veel mensen niet kunnen stoken en dat ze het ook doen tijdens mistig weer. Dan hebben je buren er last van. Ik heb zo’n buurman en ik ben elke dag blij dat onze huizen niet aan elkaar zitten want zijn schoorsteen moet ook een zootje zijn. Ze zouden jaarlijks vegen verplicht moeten maken.

 37. Voor een paar honderd euro kun je een fijnstoffilter monteren op je rookkanaal…. probleem opgelost. Mijn astmatische buurvrouw heeft nergens last van…

  1. Ik zou graag willen weten waar je voor een paar honderd euro een ECHT fijnstoffilter kunt kopen ????
   Ik heb al heel wat afgezocht maar heb ze nog niet gevonden onder de duizend euro.
   Er worden bij de winkels waar men kachels verkopen wel roetfilters aangeboden waar je zo doorheen kijkt zodat de schoorsteen niet te veel wordt afgenepen zodat de verbranding slechter wordt….

 38. Het ligt ook wel aan de manier van stoken.
  Nat hout zo wie zo niet en vuilnis al helemaal niet.
  De kachel moet goed branden, niet smeulen.

  Elk jaar laten vegen door een erkend bedrijf.

  Wij hebben ook een houtkachel tussen haakjes:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.