Breimachine: snelbreiset Zeeman voor dummies van 4,99
Last updated on September 19th, 2023 at 03:53 pm

Hoewel ik redelijk kan haken, wil breien mij maar niet lukken. Is een breimachine dan een oplossing?
In 2013 schreef ik onderstaande post over de breimachine waarmee mijn oudste dochter thuiskwam !
Breimachine van Zeeman
Ik vrees dat mijn twee dochters ook niet zo handig zijn met breien. Daarom was ik aangenaam verrast toen mijn 18-jarige dochter thuiskwam met een soort breimachine. Dit wordt overigens ook wel een breiraam, breiring of breimolen genoemd, heb ik inmiddels geleerd.
Mijn dochter werkt bij de Zeeman, en is daar zelf ook een goede klant ; )
Breien met een breimachine
Dit breiraam kostte 4,99 en er zijn vier formaten. Er zit ook een soort haaknaald bij, en een naald. Mijn dochter is inmiddels begonnen met een sjaal, en ik vind het er mooi uitzien! Hij is in ieder geval vrij gelijkmatig in de breedte, in plaats van dat hij op geheimzinnige wijze afwisselend smaller en breder wordt!
Breimachine Instructies te lastig
De instructies bij dit breiraam waren overigens wel ingewikkeld. Maar op youtube vond mijn dochter een filmpje waarop het werd uitgelegd. En het resultaat mag er zijn!
Meteen een leuke herfstactiviteit!
N.B. Er schijnt ook nog een ronde variant van deze breiamachine te zijn. Daarmee kun je van die ronde sjaals/cols breien. Die wil mijn dochter nu ook aanschaffen. Met werknemers als mijn dochter, heeft de Zeeman geen klanten meer nodig!’
Breiringen
Naast de snelbreiset van mijn oudste dochter zijn er ook zogenoemde breiringen. Hieronder een voorbeeld van een set met 4 ringen.
Je kunt hiermee bijvoorbeeld heel makkelijk een muts breien of een ronde sjaal. Met de kleinste ring, kun je bijvoorbeeld armwarmers breien, of beenwarmers!
Wel voelt zo’n breiraam heel anders dan echt breien. Breien met een breiring lijkt nog het meest op punniken! Je draait pinnetje voor pinnetje de draad eromheen en haalt de onderste lus op de pin over de bovenste.
Breien met breiringen wordt ook wel loom breien genoemd.
Breiring steken opzetten
In onderstaand filmpje leggen ze uit hoe je begint met breien op een breiring! Zo leerde ik dat als je rechtshandig bent, je de breiring zo vasthoudt dat de pinnetjes rechts zitten. De uitleg is zo duidelijk dat ik zelfs dacht: ‘Dit zou ik ook wel kunnen!’
Wat kun je maken met een breimachine?
Je kunt heel veel maken met een breimachine! Zowel kledingstukken, als knutsels voor in huis. Hieronder een greep uit de mogelijkheden:
- Truien
- Sokken
- Handwarmers
- Bolero
- Sjaal
- Rok
- Beanie
- Cactus
- Pompoenen
- Scrunchies!
- Kussen voor op de bank
Breien met een breiringen patronen
Voor inspiratie en leuke patronen kun je terecht bij onder andere deze leuke boeken:
Breimachine kopen
Je kunt een breimachine kopen bij onder andere bol.com en amazon.nl. Mijn oudste dochter kocht er in 2013 dus eentje bij de Zeeman. Je vindt ze ook bij hobbywinkels, zoals hobbygigant.nl
Bij de Action hebben ze op het moment geen breiramen te koop, maar hun assortiment wisselt zo vaak, dat je het maar nooit weet.
Breimachine Action
Zoek je een breimachine van de Action? Helaas verkoopt de Action op het moment geen breimachines. Ook breipennen vind je op dit moment niet in bij de Action. Gelukkig zijn goedkope breipennen wil te koop bij de Zeeman en Wibra.
Breiring Zeeman
Op dit moment verkoopt de Zeeman geen breiring. Maar wil je een breiring kopen? Dan krijgt onderstaande breiring op bol.com goede beoordelingen:
Punniken Zeeman
Ook een leuke activiteit is punniken! Hoewel ik niet kan breien, vond ik punniken als kind leuk! Ik had daarvoor zo’n punnikmolen die eruit zag als een witte paddestoelen met rood met witte stippen. Punniken met Zeeman kan door daar wol en draad te kopen. Maar Zeeman verkoopt op dit moment geen punnikmolens. Maar ook deze vind je wel bij bol.com. Ze hebben zelfs de lookalike van de punnikmolen die ik als kind had:
Samenvattend
Wie niet handig is met breinaalden kan alsnog breien met behulp van een breimachine of breiring. Dit is echt een totaal andere techniek dan met breinaalden. Ik vind het zelf een stuk makkelijker.
Afhankelijk van wat je wilt maken kies je een breiring of een rechthoekige breiplank.
Hoe groter de ruimte tussen de pinnetjes, hoe losser je breisel wordt.
Hieronder de verschillende namen en termen op een rijtje:
- Breiraam
- Breiapparaat
- Snelbrei apparaat
- Breiharp
- Breiplank
- Breiring
- Breimolen
- Loom breien (breien met een breiring)
- Knifty knitter (de merknaam van breiringen. Vergelijkbaar met de term Maxi Cos die synoniem is geworden voor een autostoeltje voor kinderen)
5 Leestips
Ben jij handig met breien/haken/borduren?
Breien kan ik heel goed en ook haken en borduren. Oh ja en natuurlijk macramé, daar ben ik nog net jong genoeg voor om die hype te hebben meegemaakt als kind. En ik ben oud genoeg om nog handwerkles op de lagere school te hebben gehad, terwijl de jongens dan handenarbeid kregen. Op de middelbare school kregen zowel jongens als meisjes textiele werkvormen, maar gek genoeg kan ik me niet herinneren wat we daar dan deden. En zo’n beetje de basics van naaien heb ik van huis uit geleerd, eerst op de naaimachine van mijn oma die je met de hand aan moest draaien. Zo leuk was dat! Ik hoop altijd nog weer eens het breien op te pakken, lijkt me wel zo knus om tijdens de wintermaanden weer iets op de pennen te hebben staan.
Het klinkt alleen al gezellig: ‘iets op de pennen hebben staan.’ Knus!
Leuk dat ze op die manier een beetje breien leert. Wij leerden het van onze moeder toen we nog op de lagere school zaten, sokken maar ook breiden we wel eens een trui. Al mijn zussen kunnen wel breien(3) Borduren en haken vindt ik ook erg leuk. Handwerken is ook mijn leven. Machinebreien vind ik ook erg leuk maar het is vaak gebrek aan tijd.
Ik heb nog zo’n ronde loom liggen daar kan je zelfs sokken op breien. Heb er nog nooit mee gewerkt. Leuk voor de kleindochters.
Wat bijzonder dat je met zo’n apparaat zelfs sokken kunt breien. De moeder van mijn man breide ook altijd sokken. Maar ze is inmiddels overleden, en nu moet mijn man ze gewoon kopen… Maar hij mist de sokken van zijn oma nog altijd volgens mij.
Ik ben nog niet zo oud, maar bij ons op de lagere school hebben we breien geleerd en op de middelbare school hadden we handenarbeid en dan gingen we vooral naaien met de naaimachine. Erg leuk was dat.
Ik mag graag breien, haken en borduren. Borduren doe ik vooral op kaarten maar ben nu ook bezig met kruissteekborduren.
Mijn moeder maakte vroeger ook truien voor ons, ik had 2 lievelingstruien. Een met een paard en een met vlinderarmen en die was ook wat a-symetrisch aan de onderkant. Of dat zo hoorde weet ik niet maar ik vond hem geweldig.
En mijn vader heeft spreien voor ons gemaakt op een breimachine, die zijn ook heel erg mooi geworden.
Maar tegenwoordig is het eigenlijk te duur om kleding zelf te gaan maken, het ligt voor een habbekrats in de winkel.
Wat leuk dat je vader ook breide zeg! Dat hoor je toch niet zo vaak. Op de middelbare school hadden wij ook handvaardigheid, maar dat was meer met hout en zo. Handwerken was daar niet bij. Achteraf erg jammer. Bovendien was ik nog slechter in handvaardigheid dan in handwerken… : (
Ik kan breien, haken, borduren, 3D kaarten knippen, kaarten maken met theezakjes, loomen kortom ik kan alles kom alleen tijd te kort :P
Vooral die breiringen vind ik er leuk uitzien, maar het lijkt inderdaad op punniken. Daar deed het mij bij de eerste aanblik ook gelijk aan denken.
Ik kan van alles een beetje:)
Sokken breien heb ik nooit geleerd, dat zou ik wel eens willen leren, maar 4 pennen, waar laat je die..:)
Je bent er altijd maar met 2 aan het breien ;-). De andere twee hangen gewoon los aan het breisel. En als de naald uit is, pak je de lege naald in je rechterhand en draait het werk iets door en pak vervolgens de linker naald en brei dan verder met deze 2. En zo door. Het lijkt misschien moeilijker dan het is.
Het is volgens mij alleen ideaal met sokken breien. Voor iets groters zoals een trui of vest kun je heel goed een rondbreinaald nemen. Dat is een lange plastic draad met aan de 2 uiteinden een stukje breinaald. Dat is eerst wel wennen omdat je de stukjes breinaald niet onder je arm kunt houden, maar op je schoot legt. Maar ik vind het inmiddels heel fijn breien.
Ik heb mezelf afgelopen winter leren sokken breien met 4 naalden en het is echt zo simpel als jij het zegt, ben nochtans niet heel handig maar ik was er zo mee weg.
De rondbreinaald met kabel vind ik echt ideaal. Ik heb gevoelige (tennis)ellebogen en met gewone breinaalden krijg ik snel last. Met naalden die ik voor me kan houden kan ik uren breien zonder pijn.
Verder haak ik en staat het macrameeën van een lampenkap nog op de planning. Borduren kan ik ook maar doe ik zelden.
Ik heb wel altijd minstens twee WIP’s (work in progress) rondslingeren, zo kan ik afwisselen. Ik werk vaak tijdens het luisteren van een podcast, terwijl ik bel met vriendinnen/babbel met mijn man of een serie kijk.
Wat leuk Dingske! Je hebt er dan denk ik echt talent voor, want ik doe het je beslist niet na.
Sokken breien lijkt me echt supermoeilijk! Vier pennen lijkt me ook een hele uitdaging.
Wat een one leuke en goede tip! Ik wil al heel lang beginnen met breien maar ik denk vaak dat het ingewikkeld is. Daarom ben ik er nog niet mee begonnen. Maar zo’n breimachine ziet er super goed en handig uit! Ik ga het snel eens proberen. Bedankt voor de tip!
Zo’n breimachine is inderdaad een makkelijke manier om te beginnen.
Leuk artikel. Tig jaar geleden was ik dol op mijn knifty knitter. Zo iets hè? Nu liggen ze te verstoffen. Misschien dat ik ze in de winter weer te voorschijn haal. Ik vind breien superleuk. Ik brei elk jaar een sjaal.
Leuk Aritha. Het lijkt me ook echt een gezellige activiteit in de winter.
Ik opende snel je artikel omdat ik het niet kon geloven, een breimachine voor zo weinig geld! Maar een breimachine is toch echt wat anders dan een breiraam of breiring.
Breiringen en breiramen zijn verwant aan elkaar, en de techniek doet inderdaad denken aan punniken. Je zet je werk op, en gaat dan door met iedere pin omwikkelen en overhalen.
Een breimachine is precies dat, een machine die het breien voor je doet. Je zet je werk op, en laat de machine dan voor je breien door aan een hendel te draaien of in het geval van een elektrische versie hem alleen aan te zetten.
Zelf wil het traditionele breien met naalden me ook niet zo bekoren, maar het breien met ringen vind ik leuk, en is zelfs met meerdere draden iets dat ik doe terwijl ik een leuke serie kijk op tv. Sokken hebben iets meer aandacht nodig voor de hiel en teen, maar een leuke muts is zo gebreid, en maak ik in de herfst ‘op bestelling’ voor de kinderen.
Dat wist ik niet Suzanne. Excuus voor de verwarring. In mijn beleving was dit ook al een breimachine.
Ik kan gewoon breien, dus ik heb zoiets niet nodig.
Love As always
Dimario