Bezuinigen met behulp van je cv-ketel

cv ketel onderhoudEen cv-ketel zorgt er voor dat als je onder de douche gaat het water lekker warm is. En hij zorgt er voor dat je huis wordt verwarmd met centrale verwarming. Bijna ieder Nederlands huishouden heeft er dan ook eentje. De cv-ketel wordt dan ook wel het belangrijkste systeem in huis genoemd. Want zonder cv-ketel krijg je het koud!

Een goedwerkende cv-ketel werd efficiënt. Maar als je hem niet regelmatig laat onderhouden door een loodgieter, en hij gaat slechter werken, dan zie je dat terug in een hogere energierekening.

Een goed onderhouden cv-ketel is dus een manier om te bezuinigen op je energierekening. En die besparing kan oplopen tot zo'n 10%.

CV-ketel: een intimiderend maar belangrijk apparaat

Onze cv-ketel hangt in de berging. Het is een apparaat waar ik weinig van begrijp, en dat me daardoor een beetje intimideert. Meestal houd ik maar veilig afstand. Want ik weet dat hij belangrijk werk doet, maar het hoe is me niet zo duidelijk. Een cv-ketel is namelijk best een ingewikkeld apparaat, waar gas, water, elektra, rookgassen en lucht samenkomen. Hij ketel bestaat onder andere uit:

 • expansievat
 • driewegklep (bij combiketels)
 • warmtewisselaar
 • ventilator
 • elektronische ontsteking
 • besturingsautomaat
 • onderdelen van de brander
 • pomp

En al die verschillende onderdelen kunnen kapot gaan. Of slijten, of roesten. Lekker dan.

Waarom moet je je cv ketel onderhouden?

Door je cv ketel te onderhouden gaat hij langer mee en bespaar je dus op de aanschaf van een nieuwe ketel. Bovendien voorkom je met onderhoud onverwachte problemen met de cv ketel. Als het goed is ziet de loodgieter tijdens de onderhoudsbeurt eventuele mankementen al in een vroeg stadium, en kan hij er meteen wat aan doen.

Zo druk je eventuele problemen meteen de kop in. Je moet er toch niet aan denken dat je op een koude winterdag met een kapotte cv ketel geconfronteerd wordt. Ik heb dat één keer gehad toen we nog in de stad woonden. Toen zaten we allemaal te rillen voor de openhaard. Hier op het platteland hebben we gelukkig een houtkachel en zou het daardoor iets minder erg zijn.

Nog een voordeel van regelmatig onderhoud van de verwarmingsketel is dat  de ketel weer optimaal wordt afgesteld. Dit zorgt ervoor dat je huis sneller en efficiënter verwarmd wordt en dat je dus maandelijks minder energie hoeft af te rekenen.

Eigenlijk is een loodgieter dus een soort tandarts, maar dan voor de cv-ketel!

Onderhoudscontract of zelf loodgieter bellen

Je kunt het onderhoud van je cv-ketel op twee manieren regelen.

1. Zelf een afspraak maken met de loodgieter voor onderhoud

Je kunt bijvoorbeeld elk jaar een nieuwe afspraak maken bij de loodgieter. Hij komt dan langs en doet het onderhoud. Nadeel van deze manier is dat als er iets kapot is en een onderdeel vervangen moet worden je dit apart moet afrekenen.

2. Een onderhoudscontract afsluiten

Je kunt ook een onderhoudscontract afsluiten voor je cv ketel. Bij deze optie betaal je maandelijks een klein bedrag aan de loodgieter voor het onderhoud van de cv ketel. Het voordeel van deze optie is dat de loodgieter voor je bijhoudt wanneer het weer tijd is voor de volgende onderhoudsbeurt. En als er ineens iets aan de ketel kapot gaat dan kunnen de benodigde onderdelen gratis vervangen worden.

De prijs hiervoor zit namelijk in de maandelijkse kosten van het onderhoudscontract verwerkt. Het grote voordeel van een onderhoudscontract bij de loodgieter is dan ook dat de maandelijkse kosten duidelijk zijn en dat je niet voor onvoorziene kosten komt te staan.

Wij hebben een onderhoudscontract.

Conclusie over cv-ketel

Het is belangrijk om je cv-ketel te onderhouden. Want een cv-ketel die niet optimaal werkt leidt tot een hogere energierekening. Afhankelijk van het soort cv-ketel dat je hebt is het advies je cv-ketel hij 1 keer per jaar of om de 2 jaar te laten controleren.

Al met al lijkt het onderhoud van je cv-ketel erg op de halfjaarlijkste controle bij de tandarts! Voorkomen is beter dan genezen, en een beetje onderhoud voorkomt problemen.

Lees ook mijn posts over Bezuinigen op gas en over Gas water licht berekenen!

Hoe pak jij het onderhoud van je cv-ketel aan?

Similar Posts

18 Comments

 1. Wij laten onze cv-ketel onderhouden door het bedrijf die hem ook heeft geïnstalleerd.
  Buiten dat onderhoud moet je zelf ook zo nu en dan de druk controleren en de verwarming indien nodig bijvullen met water. Dat doen wij regelmatig en zeker als na de zomer de verwarming weer wordt aangezet.

 2. Buiten alle voordelen die je noemde is er nog een belangrijk voordeel, die van veiligheid. Er wordt nl ook gekeken naar de uitstoot van de cv ketel. Toen wij ons vorige huis kochten vertrouwde mijn vader de cv ketel niet en en we lieten er iemand bijkomen. De ketel was in zeven jaar niks aan gedaan door de vorige bewoners en er lekte gas.
  Wij hebben ook een onderhoudscontract. Ik vind het niet echt duur en wel fijn dat je weet dat iemand snel komt als er problemen zijn.

 3. Wij hebben stadsverwarming, dus een cv ketel hebben wij niet. Ik weet wel dat ook onze stadsverwarmingunit heel veel geld gaat kosten als hij kapot gaat. We zullen hem de komende jaren ook moeten gaan vervangen. Eens kijken of aar ook een onderhoudscontract voor is.

 4. Ik zou je eerlijk zeggen dat ik geen idee heb door wie het bij ons thuis onderhouden wordt.. Mijn vriend regelt dat soort dingen altijd, maar ik geloof dat het bedrijf zelf dit altijd doet.

 5. Dat onderhoud wordt ook behoorlijk overdreven, hier heeft ketel net 2e beurtje gehad en is ruim 6 jaar oud en is als nieuw ook van binnen en schoon.

  En uiteraard door cv-monteur en geen loodgieter :)

  Ik dacht besparingtips, maar dat valt tegen want er valt veel te halen met goed afgestelde ketel met juiste radiatoren.

  Denk aan vermogen afstellen, LTV waterzijdig inregelen van radiatoren zo kun je tot 30% wel besparen en soms wel meer.

 6. Heb H R ketel en een onderhoudscontract

  Verder let ik op het gebruik van de verwarming.
  Uur voor t naar bed gaan zet ik de temperatuur op 15 graden.
  Overdag na het luchten op 17 bij aktiviteiten en bij lezen op 18 tot 20 .

  Trek eerst warme kleding aan als ik het koud krijg .

 7. Onderhoud van de CV ketel is erg belangrijk. Zeker als deze hard zijn best moet doen in de wintermaanden. Veelal verzorgen wij CV onderhoud in het voorjaar en najaar, omdat dit juist de meest gunstige seizoenen zijn voor een cv ketel. Daarnaast is het van groot belang dat radiatoren e.d. goed gelucht zijn zodat je geen onnodig hoge stookkosten en extra slijtage in de CV ketel krijgt. Stappenplan verder uitstekend uitgestippeld in dit artikel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.