Ze vechten om me! + psychologie van kopieergedrag
Last updated on juli 12th, 2023 at 02:01 pm
Ik schreef er al eerder over: er loopt hier in de Achterhoek op het moment een actie om het platteland van glasvezel te voorzien. Als 50% van de bewoners wil meedoen dan komt het er. Ik vind het een geweldig initiatief, want ik wil graag sneller internet.
Ze vechten om me!
Door de mogelijke komst van glasvezel ben ik ineens populair en gewild! Verschillende aanbidders dingen naar mijn gunsten. Laatst kwam er zelfs eentje persoonlijk aan de deur om me over te halen om met hem in zee te gaan!
Ik heb het over internet aanbieders.
Voor internet aanbieders zijn de huishoudens hier op het platteland een mogelijke bron van klanten, en dus inkomsten. Vooral Caiway en Solcon doen goed hun best om klanten binnen te slepen.
Maar soms moet ik wel lachen om hun methodes. Zoals die van Caiway.
De psychologie van kopieergedrag
Bovenin deze post zie je een folder die van Caiway die ik in onze brievenbus vond. Daarin proberen ze gebruik te maken van de psychologie van kopieergedrag.
Volgens socioloog Marc Earls, schrijver van De Ultieme Kudde, kopiëren wij als mensen liever het gedrag van anderen dan dat we zelf moeten nadenken. Hij vergelijkt het met een kat die moet zwemmen: hij kan het wel, maar liever doet hij net niet! Earls:
We gebruiken de keuzes en beslissingen van onze buren, om te bepalen hoe we zelf gaan reageren.
De mensen van Caiway proberen hier handig gebruik van te maken in hun folder. Door te beweren dat mijn buren zich al bij hen hebben aangesloten, zou ik kunnen gaan denken: ‘Als de buren het doen, dan zal het voor mij ook wel de juiste keuze zijn.’
Het probleem is alleen dat ik het zinnetje weliswaar grappig vind, maar ook een goedkope truc. Dat stemt mij juist minder mild naar Caiway toe. Uiteindelijk wil ik een internetaanbieder die goede kwaliteit levert, en die behulpzaam is bij problemen. Niet eentje die mij probeert te beïnvloeden met groepsdruk.
En weet je hoe ik bepaal welke aanbieder goed is? Door naar de ervaringen van anderen te vragen.
Uiteindelijk ben ik dus alsnog een kuddedier ; )
Wil je meer weten over kuddegedrag?
Dan is onderstaand boek iets voor je:
In welke mate word jij beïnvloed door anderen?
Ontdek meer van Huisvlijt
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Psychologie interesseert me, maar groepsgedrag past dan weer niet bij me. Mijn oudste zoon heeft de opleiding voor maatschappelijk werk en dienstverlening gedaan en hij praat me regelmatig bij over psychologische onderwerpen. Eerst over MBTI. Nu is hij meer bezig met enneagram en de instincten. Ook heel leerzaam. Al moet ik bekennen dat er liever over hoor van mijn zoon dan dat ik het zelf lees.
Als je zoon het vertelt hoor je waarschijnlijk ook meteen even de highlights!
Sommige internetaanbieders zijn tegenwoordig net zo erg als de energiebedrijven.
Je ziet tegenwoordig echt overal dat kopieer gedrag. Ik doener zelf ook vast aan mee.
Eigenlijk even aan de buren vragen en dan de maatschappij bellen met ‘onze buren hebben helemaal geen internet van jullie’. Haha.
Ja hè? Ben benieuwd wat ze dan zeggen!
Wel fijn dat er om je gevochten wordt, toch? ;-). Ik heb inderdaad ook een beetje een allergie voor dit soort reclames. Al trap ik er af en toe best eens in.
Ik heb kuddegedrag altijd iets vreemd gevonden… zelfs als kind al. Ik begreep er niks van… tsja, ze noemen me ook wel de excentrieke of nog erger: het zwarte schaap van de familie: zo diegene die er wel bijhoorde, maar toch ook nooit helemaal, door iedereen aanvaard, maar altijd de vreemde eend
Ik ben altijd mijn eigen weg gegaan, als klein kind al en ik ben er trots op… Nu wel, vroeger was het een blok aan mijn been, toen haatte ik het en zei ene kameraad ooit “ik ken niemand die zo hard probeert om zoals de anderen te zijn, maar het nooit zal zijn. Toen was ik 15 of zo…
Blij dat ik dus kennelijk wel uit mezelf nadenk! Het is maar hoe je het bekijkt! ;)
Nu er een nieuw gebied voor ze erbij komt, willen ze natuurlijk allemaal een graantje meepikken. Ik zou mij toch eerder verdiepen in de verschillen dan mij door zo’n redenering over te laten halen. Soms denken de reclame makers dat we niet meer zelf kunnen nadenken
Best wel dom van ze!
Ik geef nooit aan zulke dingen toe kan soms ecjt aan ze ergeren als ze door over blijven zeuren dat ze beterder zijn of goedkoper
Vind het ook inderdaad een doorzichtige marketingtruc. Kan hier heel opstandig van worden en dan juist naar de concurrent gaan.
Ja, op mij heeft het ook het verkeerde effect.
Ik houd er niet van maar denk wel dat het heel vaak gebeurd. Weg authenticiteit.
haha leuk stukje.
Wij gaan hier niet in mee. Ik lees recensies van andere (dat dan weer wel) en maak aan de hand daarvan mijn keuze. Geeft natuurlijk nog geen garantie.
Grappig stukje!! Ik moet zeggen dat ik hier niet zo achteraan loop.Kies eerder bewust voor iets anders dan.