Schoolziek? Of echt ziek? Kom er maar eens achter!
Last updated on August 1st, 2023 at 04:04 pm
- Schoolziek symptomen
- Schoolziek: de lakmoestest
- Schoolziek symptomen: soms is er wat anders aan de hand
- Elsie ten Veldhuiijs/ Elsie sloot: opvoedkundige
- Samenvattend
Als kind was ik wel eens schoolziek zoals dat heet. Schoolziek zijn komt er op neer dat er eigenlijk niets met je aan de hand is. Je hebt alleen geen zin om naar school te gaan. Als kind is je grootste probleem meestal je moeder ervan overtuigen dat je echt, heus ziek bent! Echt waar!
Maar als moeder sta je ook voor een lastige taak, namelijk het onderscheid maken tussen echt ziek en en schoolziek.
En het spijt mij te moeten bekennen, dat ik er echt niet altijd in slaagde om de komedianten te onderscheiden van de echte zieken.
Hieronder een ervaring met mijn jongste zoon uit 2009. Hij was toen 6 jaar oud.
Schoolziek symptomen
Met rode konen verscheen Piet deze ochtend aan de ontbijttafel. ‘Ik voel me zo niet zo lekker,’ fluisterde hij en voegde er veelbetekenend aan toe:
‘Ik wil niet naar school.’
Vanwege de rode konen gaf ik hem het voordeel van de twijfel, en besloot het even aan te zien. In het verleden heb ik hem namelijk wel eens afgemeld omdat ik dacht dat hij ziek was, waarna hij plotseling verklaarde: ‘Mama, ik ben beter! Mag ik nu computeren?!’
Na veertien jaar moederschap vind ik het nog steeds moeilijk te bepalen of een kind echt ziek is, of gewoon lamlendig. Behalve als ik het kan meten, want meten is immers weten?!
Dus temperatuurde ik Piet, en zag de thermometer langzaam opklimmen naar 38,4. Niet zorgwekkend hoog, maar hij had duidelijk echt iets onder de leden.
Ik stopte hem lekker weer in bed, en de andere kinderen vochten wie het aan zijn juf mocht gaan vertellen.
In de rust na de ochtendspits ging ik aan het werk, maar om negen uur hoorde ik een stemmetje bovenaan de trap: ‘Mama, ik ben weer beter! Mag ik op de computer?!’
Schoolziek: de lakmoestest
Maar aldoende leert men, en op een gegeven moment ontwikkelde ik een soort lakmoestest. Daarmee kon ik vrij goed uitvogelen of een kind echt ziek was of schoolziek. Het punt is namelijk dat een klein beetje ziek best aantrekkelijk kan zijn voor een kind. Lekker met een dekentje op de bank, een beetje tv kijken of eventueel een spelletje doen op de computer als je niet zo heel erg ziek bent.
Het is dus de kunst om het minder aantrekkelijk te maken om schoolziek te zijn.
Daarom introduceerde ik het principe:
Wie ziek is hoort in bed, en kan geen tv kijken of ander andere schermpjes zitten.
Dat bleek enorm te helpen bij mijn kinderen. Als eenmaal tot ze doordrong dat een dag thuisblijven een dag verplicht in bed betekende zonder amusement knapten de schoolzieken plotsklaps op. En de echte zieken vonden het geen probleem.
Schoolziek symptomen: soms is er wat anders aan de hand
Dit gezegd hebbende, kan een kind dat schoolziek is ook wat anders betekenen. Dus is je kind (regelmatig) schoolziek, gebruik dan de volgende aandachtspunten om de schoolziek symptomen te beoordelen.
- Waarom wil je kind liever niet naar school?
- Heeft je kind misschien gewoon even behoefte aan wat rust? In zo’n geval kun je ook een oogje dichtknijpen en het schoolziek zijn door de vingers zien. Gun je kind in dat geval even een time-out.
- Hoe gaat het met je kind op school?
- Heeft het vriendjes/vriendinnetjes?
- Hoe is de relatie met de juf?
- Hoe gaat het met het schoolwerk?
Met andere woorden: soms is schoolziek zijn een symptoom van een achterliggend probleem.
Elsie ten Veldhuiijs/ Elsie sloot: opvoedkundige
Elsie vertelt wat je kunt doen.
Elsie ten Veldhuijs had ruim 25 jaar een eigen opvoedkundigenpraktijk. Daarnaast gaf ze o.a. vier jaar lang een bijdrage voor RTV Rijnmond als deskundige in het radioprogramma ‘Zonder eten naar bed’.
Samenvattend
Een kind dat schoolziek is, is een kind dat lichamelijk eigenlijk niet veel mankeert, maar dat zichzelf ziek verklaart om niet naar school te hoeven. Het is goed om te kijken of er meer aan de hand is, of dat je kind gewoon behoefte heeft aan rust. Soms kun je daar gewoon aan toegeven.
Maar heb je het gevoel dat je kind simpelweg geen zin heeft in school, dan kun je het principe: ‘Wie ziek is hoort in bed zonder vermaak’ gebruiken.
Dat scheidt het kaf van het koren, oftewel de echte zieken van de schoolzieken
Kijk ook eens op de site van Thuisarts. Daar vind je een artikel getiteld: Waar moet ik op letten bij mijn zieke kind.
Hoe ga jij om met schoolzieke kinderen?
Discover more from Huisvlijt, huis, tuin en keuken blog
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Kort geleden dacht ik dat zoontjelief schoolziek was dus ik had hem toch naar school gebracht. Werd ik een uurtje later opgebeld of ik hem kon komen halen omdat hij had overgegeven. Ik voelde me echt even de slechtste moeder ooit.
Oh, dat is akelig inderdaad Frederique. Maar het kan de beste overkomen. Niettemin, ik herken het sentiment dat je je dan een slechte moeder voelt.
Wat zijn kinderen toch slimme en creatieve wezens als ze hun ouders moeten overtuigen haha!
Kan me dit nog wel herinneren van mijzelf van vroeger, maar als je je kind kent dan weet je dat denk ik wel te herkennen.
Lijkt mij inderdaad lastig in schatten. Maar gelukkig kom je er van zelf achter.
Het ding was dat ik een kind was dat niet kon gaan liggen, zelfs niet met 40 graden koorts en bleef doorgaan waar geen enkele dokter dat kon begrijpen…
Nu weten ze de verklaring daarvoor, maar zo waterdicht is die dus niet, want zelfs nu ik volwassen ben en echt ziek, kan ik echt geen hele dag plat liggen, daar word ik enorm onrustig van… Het ding is dan dat ik vaak niet serieus genomen wordt, maar de dag daarna dan wel plots naar het ziekenhuis moet omdat het zo ernstig is….
geen waterdicht systeem dus, maar ik kan me indenken dat het bij anderen wel werkt. ;)