Schoolziek? Of echt ziek? Kom er maar eens achter!

Schoolziek

Als kind was ik wel eens schoolziek zoals dat heet. Schoolziek zijn komt er op neer dat er eigenlijk niets met je aan de hand is. Je hebt alleen geen zin om naar school te gaan. Als kind is je grootste probleem meestal je moeder ervan overtuigen dat je echt, heus ziek bent! Echt waar!

Maar als moeder sta je ook voor een lastige taak, namelijk het onderscheid maken tussen echt ziek en en schoolziek.

En het spijt mij te moeten bekennen, dat ik er echt niet altijd in slaagde om de komedianten te onderscheiden van de echte zieken.

Hieronder een ervaring met mijn jongste zoon uit 2009. Hij was toen 6 jaar oud.

Schoolziek symptomen

Met rode konen verscheen Piet deze ochtend aan de ontbijttafel. 'Ik voel me zo niet zo lekker,' fluisterde hij en voegde er veelbetekenend aan toe:

'Ik wil niet naar school.'

Vanwege de rode konen gaf ik hem het voordeel van de twijfel, en besloot het even aan te zien. In het verleden heb ik hem namelijk wel eens afgemeld omdat ik dacht dat hij ziek was, waarna hij plotseling verklaarde: 'Mama, ik ben beter! Mag ik nu computeren?!'

Na veertien jaar moederschap vind ik het nog steeds moeilijk te bepalen of een kind echt ziek is, of gewoon lamlendig. Behalve als ik het kan meten, want meten is immers weten?!

Dus temperatuurde ik Piet, en zag de thermometer langzaam opklimmen naar 38,4. Niet zorgwekkend hoog, maar hij had duidelijk echt iets onder de leden.

Ik stopte hem lekker weer in bed, en de andere kinderen vochten wie het aan zijn juf mocht gaan vertellen.

In de rust na de ochtendspits ging ik aan het werk, maar om negen uur hoorde ik een stemmetje bovenaan de trap: 'Mama, ik ben weer beter! Mag ik op de computer?!'

4077037667 29e0d02751 m

Schoolziek: de lakmoestest

Maar aldoende leert men, en op een gegeven moment ontwikkelde ik een soort lakmoestest. Daarmee kon ik vrij goed uitvogelen of een kind echt ziek was of schoolziek. Het punt is namelijk dat een klein beetje ziek best aantrekkelijk kan zijn voor een kind. Lekker met een dekentje op de bank, een beetje tv kijken of eventueel een spelletje doen op de computer als je niet zo heel erg ziek bent.

Het is dus de kunst om het minder aantrekkelijk te maken om schoolziek te zijn.

Daarom introduceerde ik het principe:

Wie ziek is hoort in bed, en kan geen tv kijken of ander andere schermpjes zitten.

Dat bleek enorm te helpen bij mijn kinderen. Als eenmaal tot ze doordrong dat een dag thuisblijven een dag verplicht in bed betekende zonder amusement knapten de schoolzieken plotsklaps op. En de echte zieken vonden het geen probleem.

Schoolziek symptomen: soms is er wat anders aan de hand

Dit gezegd hebbende, kan een kind dat schoolziek is ook wat anders betekenen. Dus is je kind (regelmatig) schoolziek, gebruik dan de volgende aandachtspunten om de schoolziek symptomen te beoordelen.

 • Waarom wil je kind liever niet naar school?
 • Heeft je kind misschien gewoon even behoefte aan wat rust? In zo'n geval kun je ook een oogje dichtknijpen en het schoolziek zijn door de vingers zien. Gun je kind in dat geval even een time-out.
 • Hoe gaat het met je kind op school?
 • Heeft het vriendjes/vriendinnetjes?
 • Hoe is de relatie met de juf?
 • Hoe gaat het met het schoolwerk?

Met andere woorden: soms is schoolziek zijn een symptoom van een achterliggend probleem.

Elsie ten Veldhuiijs/ Elsie sloot: opvoedkundige

Elsie vertelt wat je kunt doen.

Elsie ten Veldhuijs had ruim 25 jaar een eigen opvoedkundigenpraktijk. Daarnaast gaf ze o.a. vier jaar lang een bijdrage voor RTV Rijnmond als deskundige in het radioprogramma 'Zonder eten naar bed'.

Samenvattend

Een kind dat schoolziek is, is een kind dat lichamelijk eigenlijk niet veel mankeert, maar dat zichzelf ziek verklaart om niet naar school te hoeven. Het is goed om te kijken of er meer aan de hand is, of dat je kind gewoon behoefte heeft aan rust. Soms kun je daar gewoon aan toegeven.

Maar heb je het gevoel dat je kind simpelweg geen zin heeft in school, dan kun je het principe: 'Wie ziek is hoort in bed zonder vermaak' gebruiken.

Dat scheidt het kaf van het koren, oftewel de echte zieken van de schoolzieken

Kijk ook eens op de site van Thuisarts. Daar vind je een artikel getiteld: Waar moet ik op letten bij mijn zieke kind.

Hoe ga jij om met schoolzieke kinderen?

Similar Posts

44 Comments

 1. Ik ken dat verhaal. Vroeger toen mijn kinderen klein waren hadden ze ook van die streken.....
  Nou het beste dan maar en leuk dat je even een kijkje hebt genomen en gereageerd hebt op mijn blog....

  Daaaaaag Annemieke

 2. Soms gaat het ineens ook heel snel met kinderen. Zaterdag kreeg onze peuter ook snel koorts. Natuurlijk had ik niet het dilemma of hij naar school wel of niet kon, wat trouwens uitgegesloten was met 39, 4 graden. Was wel enigzins bang voor de mexicaanse griep omdat buurmeisje het had. Maar halve dag later was het gelukkig voorbij en huppelde hij weer vrolijk rond ; )

 3. Ik herken het van mijn broer vroeger. Hopelijk heeft mijn zoontje een vergelijkbare schooltijd als ik, ik vond het altijd super leuk om te gaan.

 4. Ik had zo'n mooi boek en wilde het uitlezen... Mama.... Heb zo'n buikpijn. Ha lekker terug naar bed, beschuitje gekregen en lezen maar. Tot m'n moeder het ontdekte. Hup, boek weg, gordijnen dicht, deur ook. Nooit meer schoolziek geweest.

 5. Bij schoolziek kan er inderdaad sprake zijn van een onderliggend probleem, maar dat is niet altijd makkelijk uit te vinden. 'Gelukkig' is het soms ook gewoon alleen maar een teken van even een dagje geen zin;). Ik vind jouw regel echt een goed idee. Want ja, schoolziek zonder vermaak van schermpjes is ineens niet meer zo aantrekkelijk, denk ik.

 6. Deze maatregel ‘Wie ziek is hoort in bed, en kan geen tv kijken of ander andere schermpjes zitten.’is heel handig lijkt me als je kinderen er alle schijn van hebben als ze gewoon zin hebben in een off-day. Wel goed om op te letten of er niet iets anders aan de hand is waarom het kind niet naar school wil.

 7. Hier mogen de kinderen een paar snipperdagen per jaar.
  Dat hebben volwassenen ook hoor.

  Meestal betekent schoolziek dat er iets anders speelt. Zo heb ik mooi een dagje om uit te vinden wat de echte reden is van hun 'ziekte'.

 8. mijn moeder had een geweldige regel: elk kind moch ttoch wel 1 x per jaar schoolziek zijn...inderdaad lekker op de bank, met een boek ( toen he)| Ik deed dat ook met mijn kinderen. En kennelijk is zo'n spaarzame baaldag, enorm heilzaam!

 9. Met de kinderen weinig last van gehad, die lakmoesproef hadden wij ook.
  Zelf was ik heel vaak schoolziek toen ik 14-15 was. Dan belde ik zelf op (moeder mocht het niet weten) en fietste rond tot het tijd was om te eten en ik naar huis kon.
  Het ging vanzelf over.
  En fietsen was gezond.☻

 10. Ook voor mij ligt het ver achter me.
  Maar achter schoolziek zijn, kan ook nog heel wat anders schuilen dan lichamelijk ziek zijn.
  Menig gepest kind wil niet meer naar school en wordt dan schoolziek. Hans

 11. Ik heb dat vroeger ook wel eens gezegd. Zelf zoy ik er niet zo'n probleem van maken, maar het moet natuurlijk noet wekelijks zo zijn. Soms heb je dat gewoon nodig om lekker een dag thuis te zijn

 12. Toen de jongens nog naar school gingen was de oudste vaak schoolziek. Hier kwam het door het pesten dat hij doormaakte. Ik moet dus eerlijk bekennen dat ik hem dus effectief geregeld thuis hield om hem die dag rust te geven. Sinds het huisonderwijs hebben we er natuurlijk geen last meer van, want zelfs bij kleine ziektes is er altijd wat les mogelijk (voorlezen, een documentaire kijken, ...). Officieel hebben wij dus geen ziektedagen meer.

 13. Ik heb dat vroeger nooit gehad. Ik ben daarin veel te eerlijk geweest als kind denk ik. Wel als ik heel moe was hielden mijn ouders mij een dagje thuis om bij te tanken idd.

 14. Ik was vroeger jaloers op die kinderen die zo lekker vertroeteld werden. Ziek zijn was bij mij thuis niet leuk. Ik lag alleen in bed en als het duidelijk was dat je echt iets had, dan mocht er een haf uurtje david de kabouter gekeken worden. Schoolziek was ik wel, ik schreef mijn briefjes zelf, 3 verschillende handschriften en ik schreef ze uit naam van mijn siefvader. Dan waren ze zo afgeleid dat ze het niet door hadden.

 15. Ik heb zelf geen kinderen maar ik kan me voorstellen dat dit weleens lastig kan zijn en hoe te handelen

 16. Lijkt me inderdaad vrij lastig in te schatten in het begin. Maar aldoende leer je je eigen kind toch wel kennen, haha. Maar altijd belangrijk om te kijken waarom ze ' ziek' zijn en niet willen.

 17. Ik heb hier ook de regel, ziek is in bed. En als je halverwege de dag of ochtend zegt, ik ben weer beter, dan kleed je je aan en breng ik je naar school.

  Love As Always
  Di Mario

 18. Tja.. inderdaad, als ziek dan blijft in de bed maar mijn zoon kan het niet in de bed liggen toen klein was, nu iets groot kan het wel als hij niet lekker voelt.

 19. Ik was nooit schoolziek. Ik vond de lagere school leuk. En op de middelbare was ik gewoon te braaf. Ik (slechte moeder) probeerde wel eens dochterlief thuis te houden als ze niet lekker was op mijn vrije dag. Dan had ik visioenen van hoe ik zorgzaam een bedje op de bank maakte en kopjes thee zette. Samen lekker tutten in pyjama. Maar die bikkel van mij wilde altijd gewoon naar school. Tsss.

 20. Hier gaat mijn zoontje enorm graag naar school dus als hij zich niet goed voelt is er meestal wel echt iets aan de hand. Dan liggen we samen knus in de zetel en mag hij van mij tekenfilms kijken :-). Het moet natuurlijk geen wekelijkse gewoonte gaan worden.

 21. Ik was vaak schoolziek, maar soms moest ik ook wel even bijkomen van alles en dan een dagje thuis zitten is niet zo erg. Vonden ze op school ook niet. (Spierziekte + rolstoel en zat op ‘normale’ scholen)

 22. Als klein meisje wou ik nooit echt naar school. En zei ik ook vaak of ik ziek was. En mijn moeder vroeg altijd door bijvoorbeeld: Word je gepest, vind je het niet leuk? Maar ik wou gewoon thuis blijven haha

 23. Kort geleden dacht ik dat zoontjelief schoolziek was dus ik had hem toch naar school gebracht. Werd ik een uurtje later opgebeld of ik hem kon komen halen omdat hij had overgegeven. Ik voelde me echt even de slechtste moeder ooit.

  1. Oh, dat is akelig inderdaad Frederique. Maar het kan de beste overkomen. Niettemin, ik herken het sentiment dat je je dan een slechte moeder voelt.

 24. Kan me dit nog wel herinneren van mijzelf van vroeger, maar als je je kind kent dan weet je dat denk ik wel te herkennen.

 25. Het ding was dat ik een kind was dat niet kon gaan liggen, zelfs niet met 40 graden koorts en bleef doorgaan waar geen enkele dokter dat kon begrijpen...
  Nu weten ze de verklaring daarvoor, maar zo waterdicht is die dus niet, want zelfs nu ik volwassen ben en echt ziek, kan ik echt geen hele dag plat liggen, daar word ik enorm onrustig van... Het ding is dan dat ik vaak niet serieus genomen wordt, maar de dag daarna dan wel plots naar het ziekenhuis moet omdat het zo ernstig is....

  geen waterdicht systeem dus, maar ik kan me indenken dat het bij anderen wel werkt. ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.