Pakketje slecht bezorgd? Je bent niet de enige!

pakketjeEen tijdje terug schreef ik een post getiteld: Waar blijft mijn pakje? Mijn grootste frustratie op dit gebied is als ik de hele dag thuis ben om een pakketje in ontvangst te nemen, en aan het eind van de dag toch een bericht in mijn brievenbus vindt met de boodschap:

'Wij troffen u niet thuis.'

Ik vind dat mateloos irritant! En ik blijk niet de enige met dit probleem.

In de Consumentengids van april 2019 las ik een artikel over klachten rondom de pakketbezorging van PostNL. In de top 5 staat op nummer 3: 'Bezorger geeft ten onrechte aan dat je ' niet thuis' bent. Op nummer 1 staat de klacht dat een pakketje nooit bezorgd is, en op twee de slechte klantenservice van PostNL.

Andere klachten over bezorging pakketje

Hieronder een overzicht van de overige veelvoorkomenden klachten over de bezorging van pakketjes van PostNL.

 1. Pakje wordt te laat bezorgd.
 2. Slechte service PostNL.
 3. Het pakketje wordt bij onbekende buren afgegeven.
 4. Bezorger geeft ten onrechte aan dat je ' niet thuis' bent.
 5. Pakje wordt nooit bezorgd, en is vermist.
 6. Bezorger heeft zelf handtekening voor ontvangst gezet.
 7. Pakje is onbeheerd achtergelaten. Bijvoorbeeld in een kliko.
 8. Lange wachttijden bij de klantenservice.
 9. Track and trace klopt niet.
 10. Onduidelijk wanneer het pakketje opnieuw wordt bezorgd.
 11. Pakketje is ongevraagd bij een afhaalpunt afgegeven dat ver uit de buurt is.
 12. Pakketjes worden soms over de schutting gegooid.

De Consumentenbond kondigt in het artikel aan dat ze gaan praten met PostNL. Hun doel is om het aantal klachten flink te verminderen. En daarnaast om de klachten beter op te lossen.

N.B. Op de cover van de Consumentengids van april 2019 staat de kop: 'Uw pakket ligt in de kliko'. Die vond ik werkelijk erg humoristisch en leuk gevonden.

Waarom doen postbezorgers dit?

Ik was geïnteresseerd. Want waarom gooien sommige postbezorgers een pakketje over de schutting? Of geven ze het af bij onbekende buren? Het antwoord is logisch, en enigszins begrijpelijk:

Veel pakketbezorgers worden per pakketje betaald.

Als het ze lukt om het pakketje te 'bezorgen' krijgen ze 100 procent van het bedrag. Of dat nou over de schutting, of in de kliko is. Bezorgd is bezorgd. Is er niemand thuis, en moeten ze het pakket weer mee terugnemen? Dan krijgen ze maar 50 procent betaald.

Niettemin: dit verklaart niet waarom ze soms zeggen dat je niet thuis was, en het pakket weer meenemen. Dat is dan toch niet in hun voordeel. Het zal ongetwijfeld ook aan het beleid van het bedrijf liggen waar de bezorger werkt. Bij DHL krijgen bezorgers nu bijvoorbeeld een uurloon in plaats van betaling per pakketje. Zij hebben in theorie dus minder belang belang om een pakketje te bezorgen. Ze worden toch wel betaald.

Promofilmpje DHL

Hieronder een filmpje van DHL over pakketjes bezorgen bij hen. Ik moest wel glimlachen om de manier waarop de vrouwelijke bezorger steeds liefdevolle klopjes op het pakketje naast haar gaf. Niet zo heel geloofwaardig lijkt me...

Tot slot

Het artikel in de Consumentengids ging specifiek over de bezorging van PostNL. Zelf heb ik één slechte ervaring met UPS, klacht nummertje 3. Voor consumenten lijkt me het systeem waarbij de bezorger betaald wordt per bezorgd pakketje het gunstigst. Het lijkt me dat een bezorger dan niet snel zal zeggen dat je niet thuis was, als je dat wel was! Nadeel is dat ze het pakketje dan dus soms bezorgen in je kliko ; )

In mijn post Waar blijft mijn pakje vind je tips wat je rechten zijn als consument, en wat je kunt doen om je pakketje alsnog te krijgen/vinden.

Er zijn natuurlijk ook heel veel vriendelijke, behulpzame pakketbezorgers die wel degelijk goed bezorgen.

Bestellen in Duitsland? Dan kan met een DHL Packtstation!

Pakketje niet bezorgd. Adres onbekend?!

In januari 2013 hadden we ook al problemen met pakketjes....

Sinds we op het platteland wonen, komt het regelmatig voor dat onze post niet aankomt, of verkeerd bezorgd wordt.

En we schijnen hier niet de enige te zijn. Onze loodgieter vertelde dat hij en zijn buren elke dag druk zijn om elkaars post, die regelmatig in de verkeerde brievenbus belandt, alsnog bij elkaar te bezorgen.

Pakketje niet bezorgd: TNT verklaart adres 'onbekend'

Maar nu heb ik helemaal zin om te gillen, want ik had met iemand op Marktplaats laarzen geruild voor een Bijenkorf cadeaukaart t.w.v. 60 euro. We hebben hier toch geen Bijenkorf, en ik vind het ook nog eens een hele dure winkel, dus iedereen was blij met deze ruil.

Per aangetekende post verstuurd

Uit angst dat PostNL de kaart zou kwijtmaken had ik hem voor de zekerheid maar per aangetekende post verstuurd, in zo'n dubbele briefkaart in een envelop. Een duur grapje van zo'n 8 euro. Maar ik had het graag over voor de zekerheid dat de kaart goed zou aankomen.

'Niet bestaand adres'

Wat gebeurt er?! Krijg ik vandaag een mailtje van de ontvangster dat PostNL heeft geconcludeerd dat het om een 'niet bestaand adres' gaat, terwijl de ontvangster daar toch wel degelijk woont. De kaart is nu blijkbaar weer terug op weg naar mij.

Dat hopen we tenminste, want volgens PostNL is de afzender een postbus ergens in Arnhem...

Wat nu?!

Nog een keer per aangetekende post versturen zie ik niet zitten: dat wordt me echt te duur. Maar gewoon versturen durf ik nou al helemááál niet meer.

Ik zit nu te wachten tot de Bijenkorf cadeaukaart weer hier terug komt, en mijn idee is om hem dan op kosten van PostNL nog een keer aangetekend te versturen. Dat lijkt me toch wel het mínste dat ze kunnen doen.

Raar: extra geld neertellen voor zekerheid juiste bezorging

Maar het blijft een bizar principe dat je extra geld moet neertellen om zeker te weten dat je post goed aankomt: dat zou toch eigenlijk niet nodig moeten zijn?! En dan heb ik het nog niet eens over het feit dat het zelfs dan nog mis gaat….

Leestips

Welke van de 12 genoemde klachten herken jij het meest?

Similar Posts

29 Comments

 1. De levering door PostNL is voor mij de belangrijkste reden om weer steeds meer in 'echte' winkels te kopen. Door de slechte levering heb je je spullen na een online bestelling niet meer sneller in huis dan bij een offline koopje. Boeken worden altijd in de brievenbus gepropt en gaan dus kapot. Kleding bestel ik wel online. Ik laat het dan bezorgen bij een afhaalpunt. Anders blijft het eh...nergens. Grote frustratie.

  1. Ja, het is echt wel erg vind ik. Op dit moment zijn er van mijn maar liefst 3 pakketjes vermist... Eentje is zogenaamd afgeleverd er is zelfs voor getekend. Niet dus....

 2. Niet thuis bericht terwijl je toch thuis bent...pakjes die door de brievenbus worden gepropt terwijl dat eigenlijk niet kan met als gevolg een kapot item en een ontzette brievenbus...levering die zomaar ineens een dag uitgesteld wordt. Pakje voor de deur gezet. Pakje afgegeven op nummer 141 (ik woon op 21) etc. etc.

  1. Tsjonge afleveren op nummer 141 is wel een heel eind verderop als je op nummer 21 woont zeg. Hoe kwam je erachter dat het pakketje helemaal daar was? Of hadden ze wel een briefje in je bus gedaan? Dat doen ze bij mij namelijk ook niet.

 3. Met PostNL gaat het bij mij eigenlijk top, al hoor ik inderdaad ook veel horrorverhalen. Al mijn bezorgers komen netjes op tijd en zijn heel vriendelijk. Met DPD heb ik slechtere ervaringen. En ik had een keer een ervaring die echt heel raar was. Geen idee welk bedrijf dat was, maar iig niet PostNL. Ik zat aan de keukentafel op mijn laptop te werken. Ik was geconcentreerd met iets bezig dat een tijdslimiet had (en wat ik niet kon pauzeren). Er werd aangebeld door een bezorger, maar niemand had iets besteld. Ik ging dus gewoon door met waarmee ik bezig was. Klopte hij heel agressief op het raam... Dus ik toch maar de deur opendoen, was het een pakketje voor een adres 4 huizen verder. Ik heb echt heeeel boos gekeken, haha.

 4. De laatste tijd zijn hier track en trace problemen. Of veel te vroeg of uren later komt de bezorger. Sommige kunnen ook onze twee bellen niet bedienen en lopen dan weet terug naar de auto. Gelukkig zie ik dat meestal.

 5. Bij ons is altijd iemand thuis, de meeste bezorgers, zeker van postnl weten dat, zo zijn we eigenlijk een soort afhaalpunt in de straat geworden.

  1. Ik werk ook vanuit huis, en ben dus ook vrijwel altijd thuis. Maar desondanks zeggen bezorgers soms toch dat er niemand thuis was... Dat vind ik echt wel irritant.

   Jullie straat zal vast blij met jullie zijn Sjoerd : )

 6. Oh ja dat vind ik zo irritant, dat 'niet thuis' briefje terwijl je er gewoon bent. En ook dat ze het bij buren bezorgen maar geen briefje achterlaten. Grrrr...

 7. Ik vraag me ineens af of dit regiogebonden is. Toen we nog in Amsterdam woonden, is er ook wel eens een pakketje kwijtgeraakt. Maar waar we nu wonen wordt alles keurig op tijd bezorgd.

  1. Ik heb soms het gevoel dat het hier op het platteland vaak slechter gaat, omdat de postbode geen zin heeft om zo'n eind te rijden om maar 1 pakje te bezorgen... Op dit moment zijn er bij mij maar liefst 3 vermist.

 8. Hoi Nicole,

  ja, het gemak van een pakje laten bezorgen.... daar zitten wel eens haken en ogen aan.
  Heb voor mijn kleinzoon een rugzak =besteld en ik hoop wel dattie op tijd aankomt... maar meestal gaat het hier wel goed!

  Groetjes van Marlou

  .

 9. Ik begrijp je blog heel goed, service is niet altijd goed, kan en mag ik zeggen omdat de post mijn hobby is en ik veel brieven en pakketjes verstuur. Maar sinds ik voor post NL rij, ben ik wel anders gaan denken over post NL. Je wilt niet weten hoeveel pakketjes wij hebben op een dag en ja we staan best vaak op tijd. Zou fijn zijn als mensen er ook meer begrip voor zouden hebben als ze weten hoe onwijs druk post depots het hebben.

  1. Leuk om van een bezorger te horen Mandy. Ik kan me zeker voorstellen dat het hard werken is als bezorger.

   Maar dat neemt niet weg dat je als bezorger je werk netjes hoort te doen. Dus niet zelf tekenen voor ontvangst voor een pakketje en het dan niet bezorgen... Dat heb ik nu helaas bij de hand.

 10. Dat je niet zelf kan bepalen wanneer het pakketje komt. Dat het later komt dan gezegd dat soort dingen. Want dan ben ik niet thuis. In de kliko zou ik handiger vinden dan dat ie nog een poging doet. Maar dat hangt van de omgeving waar je woont af. Ik weet dat je een account aan kan maken maar heb ik geen zin in. Ik heb al teveel accounts maar dat is een ander probleem.

 11. ik heb nooit klachten en we bestellen nogal regelmatig. altijd keurig en op tijd en prima berichten via de mail,zodat je weet wanneer het komt,geen klachten dus.

 12. Met pakketpost heb ik bijna nooit problemen. Ik werk fulltime en probeer altijd zó te bestellen dat de pakketjes op zaterdag, als ik vrij ben, worden bezorgd. Dat gaat nagenoeg altijd goed. Al gebeurt het weleens dat de dag van tevoren in de post.nl-app wordt gemeld dat het pakje, bijv., tussen 11.45 en 14.15 uur wordt aangeleverd terwijl de pakketbezorger op zaterdagochtend al om 08.00 uur aan de bel hangt en mij wakker belt. ;-)
  Als het mogelijk is, en als het pakket niet zo groot is, laat ik m'n pakjes trouwens het liefst bij een afhaalpunt bezorgen. Kan ik het afhalen wanneer het mij uitkomt. Is voor iedereen het handigst, lijkt me.

  Met de bezorging van de gewone post heb ik de laatste tijd meer problemen. Bezorging binnen 24 uur is er heel vaak niet meer bij. Onlangs had de postbezorger 2 brievenbuspakjes met zo veel geweld door de brievenbus geduwd dat de verpakking naar z'n mallemoer was. De inhoud gelukkig niet. En op zaterdag ligt de post vaak pas om 17.30 uur in de bus. Vind ik nogal laat.

  1. Zo'n afhaalpunt is misschien wel veiliger inderdaad om zeker te weten dat het pakketje wordt bezorgd. Nadeel is voor mij dat ik op het platteland woon, en dan in de auto moet stappen om het op te halen. Daarom heb ik toch liever thuisbezorging.

  2. Snap ik. Ik heb 2 afhaalpunten op loop- c.q. fietsafstand, dus voor mij is het geen enkel probleem. Het pakket moet alleen niet te groot zijn want dan past het niet in de fietstas. ;-)

 13. Ik heb hier ook een keer gehad, toen ik gewoon in de woonkamer zat er een briefje 'u was niet thuis' in de bus lag en een keer dat ik een mail kreeg dat het pakket was bezorgd, ik nog alle buren langs of hij daar misschien lag en de postbezorger een paar uur later met het pakket aan kwam. Meestal gaat het goed, dat is ook wel weer zo.

 14. Ik laat mijn pakketjes altijd OF op mijn werk bezorgen (ik doe toch zelf de postafhandeling) of bij een ophaalpunt idd.
  Ik woon in een appartement en heb dus veel buren maar laatst was er een pakketje afgeleverd 'somewhere' op het briefje stond het adres van een sushirestaurant 3 straten verder. Maar die was de betreffende dag heel niet open en wisten van niets.
  Volgens de T&T is hij dan gewoon bezorgd dus wil de verkoper niks meer, zucht

  1. Helaas herkenbaar. Bij mij is een pakketje zoek waar de postbode waarschijnlijk zelf voor getekend heeft, maar ik heb het dus nooit ontvangen. En PostNL weigert te helpen en de afzender zegt dat het bezorgd is...

 15. Punt 3 & 4 meegemaakt.
  En zelf wil ik niet dat het bij de buren afgegeven wordt.
  En dat is dus 1 keer gebeurd terwijl ik thuis was. Ik zag dat hij het briefje in de bus deed, dus deur open, maar pakketje was al bij de buren afgegeven.
  Belachelijk. Tegenwoordig kies ik ervoor als ik niet zeker weet of ik thuis ben het bij een ophaalpunt te halen, als het niet te groot en/of te zwaar is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.