Pakketje slecht bezorgd? Je bent niet de enige!

pakketjeEen tijdje terug schreef ik een post getiteld: Waar blijft mijn pakje? Mijn grootste frustratie op dit gebied is als ik de hele dag thuis ben om een pakketje in ontvangst te nemen, en aan het eind van de dag toch een bericht in mijn brievenbus vindt met de boodschap:

‘Wij troffen u niet thuis.’

Ik vind dat mateloos irritant! En ik blijk niet de enige met dit probleem.

In de Consumentengids van april 2019 las ik een artikel over klachten rondom de pakketbezorging van PostNL. In de top 5 staat op nummer 3: ‘Bezorger geeft ten onrechte aan dat je ‘ niet thuis’ bent. Op nummer 1 staat de klacht dat een pakketje nooit bezorgd is, en op twee de slechte klantenservice van PostNL.

Andere klachten over bezorging pakketje

Hieronder een overzicht van de overige veelvoorkomenden klachten over de bezorging van pakketjes van PostNL.

 1. Pakje wordt te laat bezorgd.
 2. Slechte service PostNL.
 3. Het pakketje wordt bij onbekende buren afgegeven.
 4. Bezorger geeft ten onrechte aan dat je ‘ niet thuis’ bent.
 5. Pakje wordt nooit bezorgd, en is vermist.
 6. Bezorger heeft zelf handtekening voor ontvangst gezet.
 7. Pakje is onbeheerd achtergelaten. Bijvoorbeeld in een kliko.
 8. Lange wachttijden bij de klantenservice.
 9. Track and trace klopt niet.
 10. Onduidelijk wanneer het pakketje opnieuw wordt bezorgd.
 11. Pakketje is ongevraagd bij een afhaalpunt afgegeven dat ver uit de buurt is.
 12. Pakketjes worden soms over de schutting gegooid.

De Consumentenbond kondigt in het artikel aan dat ze gaan praten met PostNL. Hun doel is om het aantal klachten flink te verminderen. En daarnaast om de klachten beter op te lossen.

N.B. Op de cover van de Consumentengids van april 2019 staat de kop: ‘Uw pakket ligt in de kliko’. Die vond ik werkelijk erg humoristisch en leuk gevonden.

Waarom doen postbezorgers dit?

Ik was geïnteresseerd. Want waarom gooien sommige postbezorgers een pakketje over de schutting? Of geven ze het af bij onbekende buren? Het antwoord is logisch, en enigszins begrijpelijk:

Veel pakketbezorgers worden per pakketje betaald.

Als het ze lukt om het pakketje te ‘bezorgen’ krijgen ze 100 procent van het bedrag. Of dat nou over de schutting, of in de kliko is. Bezorgd is bezorgd. Is er niemand thuis, en moeten ze het pakket weer mee terugnemen? Dan krijgen ze maar 50 procent betaald.

Niettemin: dit verklaart niet waarom ze soms zeggen dat je niet thuis was, en het pakket weer meenemen. Dat is dan toch niet in hun voordeel. Het zal ongetwijfeld ook aan het beleid van het bedrijf liggen waar de bezorger werkt. Bij DHL krijgen bezorgers nu bijvoorbeeld een uurloon in plaats van betaling per pakketje. Zij hebben in theorie dus minder belang belang om een pakketje te bezorgen. Ze worden toch wel betaald.

Promofilmpje DHL

Hieronder een filmpje van DHL over pakketjes bezorgen bij hen. Ik moest wel glimlachen om de manier waarop de vrouwelijke bezorger steeds liefdevolle klopjes op het pakketje naast haar gaf. Niet zo heel geloofwaardig lijkt me…

Tot slot

Het artikel in de Consumentengids ging specifiek over de bezorging van PostNL. Zelf heb ik één slechte ervaring met UPS, klacht nummertje 3. Voor consumenten lijkt me het systeem waarbij de bezorger betaald wordt per bezorgd pakketje het gunstigst. Het lijkt me dat een bezorger dan niet snel zal zeggen dat je niet thuis was, als je dat wel was! Nadeel is dat ze het pakketje dan dus soms bezorgen in je kliko ; )

In mijn post Waar blijft mijn pakje vind je tips wat je rechten zijn als consument, en wat je kunt doen om je pakketje alsnog te krijgen/vinden.

Er zijn natuurlijk ook heel veel vriendelijke, behulpzame pakketbezorgers die wel degelijk goed bezorgen.

Bestellen in Duitsland? Dan kan met een DHL Packtstation!

Pakketje niet bezorgd. Adres onbekend?!

In januari 2013 hadden we ook al problemen met pakketjes….

Sinds we op het platteland wonen, komt het regelmatig voor dat onze post niet aankomt, of verkeerd bezorgd wordt.

En we schijnen hier niet de enige te zijn. Onze loodgieter vertelde dat hij en zijn buren elke dag druk zijn om elkaars post, die regelmatig in de verkeerde brievenbus belandt, alsnog bij elkaar te bezorgen.

Pakketje niet bezorgd: TNT verklaart adres ‘onbekend’

Maar nu heb ik helemaal zin om te gillen, want ik had met iemand op Marktplaats laarzen geruild voor een Bijenkorf cadeaukaart t.w.v. 60 euro. We hebben hier toch geen Bijenkorf, en ik vind het ook nog eens een hele dure winkel, dus iedereen was blij met deze ruil.

Per aangetekende post verstuurd

Uit angst dat PostNL de kaart zou kwijtmaken had ik hem voor de zekerheid maar per aangetekende post verstuurd, in zo’n dubbele briefkaart in een envelop. Een duur grapje van zo’n 8 euro. Maar ik had het graag over voor de zekerheid dat de kaart goed zou aankomen.

‘Niet bestaand adres’

Wat gebeurt er?! Krijg ik vandaag een mailtje van de ontvangster dat PostNL heeft geconcludeerd dat het om een ‘niet bestaand adres’ gaat, terwijl de ontvangster daar toch wel degelijk woont. De kaart is nu blijkbaar weer terug op weg naar mij.

Dat hopen we tenminste, want volgens PostNL is de afzender een postbus ergens in Arnhem…

Wat nu?!

Nog een keer per aangetekende post versturen zie ik niet zitten: dat wordt me echt te duur. Maar gewoon versturen durf ik nou al helemááál niet meer.

Ik zit nu te wachten tot de Bijenkorf cadeaukaart weer hier terug komt, en mijn idee is om hem dan op kosten van PostNL nog een keer aangetekend te versturen. Dat lijkt me toch wel het mínste dat ze kunnen doen.

Raar: extra geld neertellen voor zekerheid juiste bezorging

Maar het blijft een bizar principe dat je extra geld moet neertellen om zeker te weten dat je post goed aankomt: dat zou toch eigenlijk niet nodig moeten zijn?! En dan heb ik het nog niet eens over het feit dat het zelfs dan nog mis gaat….

Leestips

Welke van de 12 genoemde klachten herken jij het meest?

29 Comments

 1. Ilona Dekker
 2. Mama Tinus
 3. izerina
 4. Frederique
 5. Mandy
 6. Linda
 7. Chiara van Vliet

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh