Belasting op pakketjes? 2 x waarom
Last updated on januari 22nd, 2024 at 04:06 pm
De Christenunie opperde afgelopen week het idee van een belasting op pakketjes. Als je dan iets online bestelt betaal je een percentage van de waarde van je pakketje.
Ze hebben daarvoor 2 redenen:
- Online bestellen zorgt voor veel CO2 uitstoot in de vorm van bestelbusjes die de pakketjes moeten bezorgen.
- Winkelleegstand. Doordat mensen online bestellen gaan ze niet naar de winkels, denkt de Christenunie.
Maar volgens experts zijn dat stomme redenen.
En ik ben geen expert, maar als bewoner van het Achterhoekse platteland word ik ook niet blij van het idee van belasting op pakketjes. Veel dingen zijn hier simpelweg niet verkrijgbaar namelijk.
Waarom belasting op pakketjes een stom idee is
Walther Ploos van Amstel van de hogeschool Amsterdam is lector logistiek. Op de site van EenVandaag zegt hij dat online shoppen duurzamer is dan als iedereen zelf naar de stad gaat om dingen te kopen!
- Er wordt steeds meer gereden met elektrische voertuigen.
- Een pakketbezorger heeft vaak wel 200 pakjes in zijn auto liggen. Daarmee worden dus heel wat individuele autoritten bespaard.
Zo gauw je 10 minuten met de auto moet rijden kun je beter bestellen, zegt ook onderzoeker Bram Kin van TNO.
Zelf naar een winkel gaan is alleen duurzamer dan online bestellen, als je dat op de fiets of lopend doet.
Leestips
Wat vind jij van het idee van belasting op pakketjes?
Ontdek meer van Huisvlijt
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Ik vind het ook belachelijk.
Pas stond in het Algemeen Dagblad een heel artikel dat het veel milieuvriendelijker is om pakjes thuis te laten bezorgen. Wij wonen ook op het platteland; veel dingen zijn hier niet verkrijgbaar. Veel mensen zijn ook ziek, gehandicapt en kunnen gewoon niet fysiek winkelen. Als je echt iets wil doen, zorg dan dat de bezorgers een goed salaris krijgen, laat ze zoveel mogelijk elektrisch rijden, en laat mensen verzendkosten bij retourzendingen betalen.
Bezorgers schijnen inderdaad heel slecht betaald te worden. Elektrisch rijden en een beter salaris lijkt mij ook een goede zaak.
Waanzin ten top, al begrijp ik de beweegredenen wel. Het is puur een geldkwestie, maar de onderbouwing ervan slaat nergens op. Als de gemiddelde koerier 200 pakketjes op een dag bezorgd, betekent dat, althans volgens de Christenunie, meer uitstoot dan dat 200 mensen naar de stad rijden om daar hun inkopen te doen.
Waarom klagen mensen zo als het de eigen portomonai raakt.
We zullen het met zijn allen op moeten brengen.
Groetjes
Ik betaal al belasting over mijn pakketjes. En vervoerskosten. Vind het best.
Wanneer ze ‘gratis retourneren’ aan gaan pakken, vind ik dat prima. Nu zijn er nog teveel mensen die maar wat bestellen omdat ze weten dat het gratis terug kan. Vaak wordt dat spul niet meer verkocht (anders dan via bepaalde ramsh-winkels). Daar is dus nog heel wat te halen.
Achter dit voorstel zit een denkbeeld dat niet is gecheckt met de werkelijkheid.
Ik heb dit al gehoord dat steeds meer belasting op pakketje. WE kijken heel goed uit. Vreselijk alles duurder maken. Word niet goed van. Is niet alleen dit., Veel meer andere dingen…….. Fijne dag verder.
Ik bestel soms iets.. want ik moet er 60 km voor rijden. Ik ben een halve dag kwijt. En parkeerkosten. Bovendien moet ik ook 4 km lopen met iets zwaars om het in mijn auto te leggen.
Als we er toevallig langskomen haal ik het zelf op. Mijn man dropt me dan 300 meter van de winkel, rijdt een rondje, en ik stap 300meter vanaf de winkel weer in.
Bestellen doe ik ongeveer eens per maand. En zelden gaat er iets terug. Meestal laat ik het bij een afhaalpunt brengen, waar ik sowieso langskom. Bestellen kan ook zuiniger zijn.
Misschien is dit een Randstadbelasting. Zo van pak je grote electrische bakfiets en ga die 2 km naar de winkel.
Als je er 60 kilometer voor moet rijden snap ik heel goed dat je het liever bestelt inderdaad.
Stom idee, vind ik. Winkels vind ik nogal veel prikkels en online shoppen is voor mij een uitkomst. En daarbij: die postbode rijdt inderdaad toch met 200 pakketjes. Anders rijden we allemaal zelf… Ik zie niet in waarom dat beter zou zijn. (Want ja, ik moet met de auto naar winkels, ook vanaf het platteland.)
Prut!
Belasting op pakketjes, er is wat op te zeggen, want retour sturen betekend vaak dat het product wordt vernietigd.
Het kan een rem zijn bij mensen die maar erop los bestellen en terug sturen. Hans
Ik denk dat straks alles online verkocht gaat worden. Maar daar belasting op te heffen is van de zotte.
Ik moet overal minimaal 10 minuten voor rijden. Vaak combineer ik boodschappen doen wel met mijn werk of wandelen of op visite gaan, maar rijden moet ik sowieso. Laatst had ik een nieuwe telefoon besteld en die werd door een koerier thuis bezorgd. Die brave man moest ruim twee uur rijden om hier te komen en daarna ging hij weer twee uur terug naar huis. Het was de keuze van het bedrijf waar mijn telefoon vandaan kwam, maar dit had voor mij nou ook weer niet gehoeven. Dan heb ik toch liever dat een verkoper voor een andere manier of koerier kiest, want dit was nou niet bepaald duurzaam.
Jeetje dat is wel heel lang rijden voor die koerier inderdaad. Dat is toch zowel zonde van de brandstof als de tijd van die man.
ze vinden van alles uit om aan ons geld te zitten
onozelaars die zoiets verzinnen
Een @->- voor jou.
Het klinkt misschien gek, maar wonend in een drukke binnenstad, ben ik toch voor veel dingen afhankelijk van online winkels. Want de winkels in de stad zijn vooral toeristenwinkeltjes of horeca geworden. Heb je iets nuttigs nodig, dan moet je wel online.
Zo zie je maar weer! En ik maar denken dat als je in de stad woont je juist zo lekker alle handige winkels binnen handbereik hebt!
Dit is volgens mij niet de oplossing voor het ‘probkeem’. Alleereerst zou ik beginnen met een beter loon voor de bezorgers die soms in rare ZZP-wurgcontracten zijn gestonken. Met een normaal loon wordt bezorgen duurder en dat levert waarschijnlijk meer op als dingen tegelijk bestellen en niet 1 voor 1, of dat mensen het weer zelf gaan halen.
Ik krijg hier bezopen veel pakketbezorgen door de straat. Op 22 adressen zeker 5 bestelbusjes van DPD, PostNL etc per dag en een stuk of 10 bezorg scootertjes. Bij die busjes zijn het vrijwel alleen diesels (waren het goodkoopst) en ik heb nog geen elektrische gezien. Wel e-bikes doe pizza’s bezorgen. Daar fietsen volgens mij tieners op die nog geen snorfiets mogen rijden. De autootjes van PcNic zijn wel elektrisch, maar het bezorgbusje van AH die ik hier zie niet.
Punt is ook dat we inmiddels te weinig werknemers hebben in NL en daar geef ik de bezorggekte ook de schuld van. Het aantal mensen dat daar in werkt is enorm gegroeid.
Bezrogers zijn hier ook een ellende omdat ze de straat blokkeren. Op andere plekken staan ze op de stoep of fietssrook en bellen bij 4 buren tegelijk aan om maar zo snel mogelijk hun pakketje kwijt te raken. Punt is dat juist werkenden bestellen en die zijn niet thuis op de uren dat de pakketbezorgers langs de deur gaan. Zelf pak ik voor een aantal buren aan, maar zelf haal ik alles te voet gewoon omdat we hier alle winkels op loopafstand hebben..
De CU begrijp ik niet, aangezien hun stemvee vooral buiten de steden woont.
Van de 50-pakketbezorgers is er hier een PostNL-bezorger die het een stuk slimmer aanpakt. Die zet zijn busje op een plek waar ie gaan overlast bezorgt en laadt voor een paar straatjes z’n steekwagentje vol, waarmee ie langs de deuren loopt. Spaart tijd en energie. Dat kan alleen als je veel klanten hebt dicht bijelkaar. In sommige steden is wel eens geopperd om buiten de stad over te laden, zodat er nog maar 1 bezorgbusje door de straat komt.
Wat goed van die PostNL bezorger!
Dat klinkt best vervelend Ximaar, al die drukte en overlast bij jou in de straat door bezorgers. Dat aspect is er inderdaad ook nog.
Belasting op pakketjes, ik vind dat eigenlijk niet echt een slecht idee. Natuurlijk sta ik ook niet te trappelen om meer te betalen, maar het is wel zo dat mensen dan wat bewuster online shoppen. Je hebt mensen die proberen om alles zoveel mogelijk tegelijk te laten bezorgen, maar je hebt ook mensen die iedere dag een pakketje ontvangen zonder zich te realiseren wat voor impact dat heeft. Daarnaast heb je dan ook nog het punt van het retourneren, wat hierboven ook al genoemd wordt. Er zijn in mijn omgeving mensen die tig setjes bestellen voor een bruiloft om te zien welke het mooist is, en dan ook nog bij verschillende zaken. In dat geval kun je in mijn ogen echt beter naar een winkel gaan.
Ik denk dat bestellen inderdaad co2 vriendelijk is. Maar dan moet je wel houden wat je gekocht hebt. Mijn maakt het niet zoveel uit trouwens. Ik koop zelden iets. Niet in de winkel en niet online.