Pakketjes uit Amerika en invoerrechten Amerika: 22,38

invoerrechten Amerika

Invoerrechten Amerika

In september 2012 schreef ik een post over een pakketje uit Amerika en invoerrechten Amerika waardoor ik onprettig verrast werd.

Invoerrechten Amerika: onprettig verrast

Tijdens de vakantie bestelde ik in een onbewaakt moment een paar laarzen uit Amerika via Amazon.com. Dat mocht ik helemaal niet, maar ik was moe en overprikkeld en ik vond ze zo mooi dat ik, toen ik even niet oplette, op de knop ‘buy’ had gedrukt. Ik had daarbij niet aan de invoerrechten gedacht….

Invoerrechten Amerika: factuur van Fedex ad 14,06

De laarzen arriveerden, maar een week later kreeg ik een factuur van Fedex voor BTW- en Amerika invoerrechten ad 14,06 euro. Balen. Maar niet half zo balen als de invoerrechten die ik gisteren moest ophoesten voor een hardlooprokje uit Amerika, want die bedroegen maar liefst 22,38!

Invoerrechten Amerika: factuur van TNT ad 22,38

Gisteren arriveerde namelijk een ander pakketje uit Amerika, maar dit keer was ik onschuldig aan consumeren! Het pakketje bevatte namelijk een Sparkle hardlooprokje dat ik mag bespreken op Ren mama, ren! Maar voordat de postbode van TNT het aan mij overhandigde moest ik eerst eventjes 22,38 betalen. Dit stond er op de factuur:

‘Als u goederen van buiten de Europese Unie ontvangt, dan moet u bij de Douane aangifte doen voor deze goederen. TNT Post Pakketservice Benelux B.V. heeft uit naam van de Koninklijke TNT post B.V. voor uw zending aangifte gedaan en belast u conform onderstaande specificatie.’

Waarom zijn de kosten van invoerrechten Amerika bij TNT zo hoog?

En wat ik nou zo raar vind is dat de invoerrechten voor het looprokje ruim 10 euro hoger zijn dan die van de laarzen! En dat terwijl de waarde van het rokje de helft lager is dan van de laarzen.

Dus ik ging eens kijken op de site van de Belastingdienst en vond daar informatie over invoerbelastingen.

Berekening invoerbelasting looprokje: TNT rekent veel meer!

Ervan uitgaande dat het looprokje vergelijkbaar is met een spijkerbroek, zou ik 12% douanerechten en 19% omzetbelasting over de waarde van de goederen. Uitgaande van de waarde van 52 euro van het rokje komt dat op:

douanerechten: 6,24
omzetbelasting 9,88
In totaal dus 16,12!

Dus hoe komt TNT dan op 22,38?!

Op basis van deze ervaring denk ik dat TNT op de een of andere manier veel hogere kosten rekent. Ik ga daarom gebruik maken van de mogelijkheid van een bezwaarschrift, want ik vind het maar raar.

Al met al wordt dingen bestellen in Amerika er niet aantrekkelijker op vanwege de hoge invoerrechten.

Invoerrechten Amerika

Hoe zit het nu als je een pakketje uit Amerika krijgt? Op de site van de Belastingdienst zeggen ze dat je met de volgende dingen rekening moet houden:

 1. Verzendkosten
 2. Inklaringskosten (Dit zijn kosten die uw pakketdienst maakt om aangifte te doen bij de Douane. Dit zijn vaste bedragen die verschillen per bezorger – die kan u er meer over vertellen. Bron: Belastingdienst)
 3. Invoerrechten
 4. Verzendkosten
 5. Verzekeringskosten

Verzend- en verzekeringskosten van een pakketje uit Amerika weet je van tevoren. Maar sommige kosten zijn onzichtbaar en ontdek je pas als de postcode geld van je wil zien.

Wat kost een pakketje uit Amerika?

Stel ik wil een paar gloednieuwe Bailey Bow Uggs bestellen in de VS. Ze kosten 200 dollar. Volgens de Belastingdienst moet ik dan rekening houden met:

 • 21% BTW komt erbij. Dat is in dit geval 42 euro.
 • Mijn aankoopbedrag is meer dan 150 euro. Dat betekent 0 tot 17% extra kosten aan invoerrechten.
 • Inklaringskosten: lekker vaag ,want verschilt per pakketdienst.

Op invoercalculator.nl kun je makkelijk de invoerrechten van een pakje uit Amerika of ander land berekenen!

Wat betekent franco geleverd?

Franco geleverd betekent dat de afzender de verzendkosten betaalt. Je hoeft dus niet extra te betalen! Het tegenovergestelde is ‘niet franco geleverd’. In dat geval moet je wél rekening houden met extra kosten. Jij moet bij ‘niet franco geleverd’ de verzendkosten betalen.

Invoerrechten Amerika samenvattend

Als je buiten de EU koopt, bijvoorbeeld een pakketje uit Amerika, krijg je te maken met extra kosten. Zeker als je pakketje meer dan 150 euro kostte.

Pakket uit Engeland kosten

Met een dochter die in Engeland woont vroeg ik me af wat een pakket uit Engeland kost. Sinds Engeland uit de EU is gegaan, is dat namelijk een stuk duurder geworden. Ook een pakket naar Engeland sturen is onprettig duur geworden. Dat bleek toen mijn dochter vroeg of we een paar zakken pepernoten naar Engeland wilden sturen. Ook is het voor mij niet meer zo voordelig om Laura Ashley rokken te bestellen via de Engelse eBay.

Om de kosten van een pakket uit Engeland te bepalen raad ik weer de website invoercalculator aan.

Wat zijn invoerrechten?

Vraag jij je af waarom je invoerrechten moet betalen? In onderstaand filmpje wordt het even uitgelegd!

Leestip: Belasting op pakketjes

Bestellen jullie wel eens uit Amerika?
En hoe zijn jullie ervaringen met invoerrechten?

52 Comments

  • Lenny
  • raptorx
 1. Anonymous
 2. Anonymous
  • Anonymous
  • Claire
 3. Anonymous
 4. wilma
 5. Jurgen
 6. Alice
 7. Michelle
  • Michelle
 8. Manon
 9. Bry
  • Dorien
 10. Linda schrijft 't op
 11. Anna Lines
 12. Frederique
 13. Jascha
 14. Cynthia

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh