Reacties

Netflix serie Unorthodox: waarom wordt Esty kaal geschoren? — 29 reacties

  1. Ik zou de serie heel graag zien, maar ik heb geen Netflix. Hopelijk komt hij ooit nog eens op TV.
    In Antwerpen is er ook een heel grote orthodoxe en ultra-orthodoxe Joodse gemeenschap. We hebben onder leiding van een Joodse dame ooit eens een geleide wandeling gedaan. We mochten dan ook vragen stellen maar op heel veel vragen kregen we geen antwoord. Er blijft daar dus heel veel binnenskamers.
    Ik heb onlangs het boek Mazzel tov van Margot Vanderstraeten gelezen. Het was nogal langdradig maar het geeft ook een mooie inkijk in het leven en het denken van orthodoxe joden.

    • Wat bijzonder dat je vragen kon stellen over de ultra-orthodoxe gemeenschap in Antwerpen Myriame. Dat lijkt me heel interessant!

  2. Het was een SCHITTERENDE serie. Niet flitsend, prachtig gespeeld, aangrijpend, op waarheid gebaseerd, en alles bleef -ondanks alles- doorspekt met liefde en zachtheid.
    Het boek staat nog op mijn to read list.

  3. Hoewel ik niet van de series ben. Deze staat wel op mijn lijstje dat ik die nog een keer wil zien. Maar misschien eerst het boek lezen. Het is moeilijk te beseffen hoe regels soms in elkaar zitten in het Jodendom. Maar het is wel fascinerend om te zien.

    Love As Always
    Di Mario

  4. Het is zeker een prachtige mini-serie met een fantastische hoofdrol voor Shira Haas (Esty).
    Ik heb eerder al genoten van de serie Shtisel, ook op Netflix te zien.
    In deze serie volg je het leven van een fictief joods gezin.
    Shira Haas speelt hier ook in mee. Echt een aanrader.

  5. Wat ik erg jammer vind Nicole is dat je je nogal denigrerend uitlaat over de joodse gebruiken en kleding, rare mutsen, maffe pijpekrullen etc. Dit zijn nou eenmaal de gebruiken binnen die gemeenschap, zoals er bij ons ook “rare gebruiken” zijn binnen bv de orthodox protestantse groepen in de ogen van een hoop mensen om nog maar niet te spreken over de moslims. Een beetje respect zou wel fijn zijn.
    Overigens staat er in de volkskrant een recensie over de serie van een vrouw die opgegroeid is in zo’n gemeenschap maar dan iets boven New York, daar ook uitgestapt is en nu rondleidingen geeft in South Williamsburg, Brooklyn waar de serie zich afspeelt. En zoals gewoonlijk bij verfilmingen van boeken klopt er dus gewoon heel erg veel niet met de werkelijkheid. Reden temeer om terughoudend te zijn met veroordelingen op basis van films, televisieseries etc. Hetzelfde geldt overigens vaak voor films over bv. de Amish. Sorry dat ik zo kritisch ben maar dit raakte mij echt.

    • Het is een andere leefwereld dan de mijne maar ik had ook moeite met de bewoordingen. Ze hebben andere gebruiken waar wij niets bij voor kunnen stellen. Maar het zijn nog steeds mensen waar hier over gesproken wordt. Wil je dat er ook over jou zo gesproken wordt? Wat u niet wil, dat u geschiedt….

    • Eens. Ik begrijp heel goed dat je afstand ervaart, maar ik schrik er – juist vandaag! – van dat je op zo’n denigrerende manier over Joodse religieuze tradities schrijft.

    • Omdat mijn woorden blijkbaar onbedoeld, door sommige mensen negatief geïnterpreteerd kunnen worden, heb ik dit aangepast Leon. Ik ben wel de laatste die anderen ergens om veroordeelt.

    • Ik vind het erg fijn dat je het aangepast hebt, Nicole. Ik vond het ook al helemaal niets voor jou en ging er wel vanuit dat het zo niet bedoeld zou zijn maar ik werd er toch wat verdrietig van omdat het niet accepteren van anderen vaak op zo’n, onschuldig lijkende, manier begint. Zie ook de toespraak die Koning Willem-Alexander hield maandagavond. Als we allemaal iedereen in zijn waarde laten dan zou deze wereld er heel wat mooier uitzien. Dank je wel.

  6. ha Nicole,

    ja… ik heb de serie ook gezien.
    Fascinerend!!
    Shjtisl (ook op Netflix) is ook leuk. Speelt zich in Israel af…

    Dat de haren afgeschoren worden en de orthodoxe vrouwen pruiken dragen heeft te maken met het getrouwd zijn. Ook hier in Nederland bij de orthodoxe joden.
    De hoeden zijn speciale echt bont! hoeden uit de traditie van de Hongaarse joden.
    En de krullen van de mannen is ook alleen maar te zien bij de orthodoxe joden (niet per sé de Hongaarse overigens) maar in Nederland niet dus…

    Interessante documentaire, ook op NF: One of us.
    Daar leer je ook weer meer…

    Groetjes!

    Marlou

  7. De serie gekeken en klopt helemaal. Mijn tante en nonkel (oom) woonden in de Jodenbuurt in Antwerpen. Mijn tante maakte bontjassen voor de Joden. De Joodse gemeenschap leeft sterk op zichzelf, zijn vriendelijke en veeleisende mensen. Voor een draadje aan de binnenkant van een lange bontjas kwamen ze terug om het af te knippen. De preek kreeg ze er gratis bovenop. De diamantwinkels destijds waren echt prachtig. Intussen zij die winkeltjes een mengelmoes van identiteiten geworden en een stuk minder uniek, maar de Jodenbuurt bestaat nog altijd. Als je het gewend bent kijk je van die krullen en hoeden niet meer op hoor. Ik vind het zelfs grappig dat je dat opmerkt.

  8. Ik ben van joodse afkomst
    En ik lees dit allemaal
    Ik ben in Israel geweest in januari
    En veel in contact geweest met echte joden
    En er niks mis mee hoor zo is hun gewoonte en dat hebben we te respecteren
    En nu maken ze ook genoeg mee
    Ik heb bewondering voor ze
    Vriendelijke groet jannie

  9. Op youtube de tweedelige serie: de joden van Antwerpen.
    Om te lezen : Vreugde der wet van Pearl Abrahams (opgroeien van meisje in zo’n orthodox milieu en eruit stappen)
    Davita’s harp vanPotok

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>