Netflix serie Unorthodox: waarom wordt Esty kaal geschoren?

Unorthodox

De Netflix serie Unorthodox wordt door veel mensen gekeken. En het is ook echt een serie die de moeite waard is. Zelfs als je normaliter niet graag televisie kijkt, is Unorthodox interessant als kijkje in een heel andere cultuur.

Unorthodox: waar gaat het over?

Unorthodox speelt zich af in een ultra-orthodoxe gemeenschap in de wijk Williamsburg in New York. Het gaat over de jonge vrouw Esty. Aangezien ze 19 jaar is, wordt het tijd dat ze trouwt. Dus wordt ze ‘gekeurd’ door haar potentiële schoonmoeder, en nadat die het groene licht heeft gegeven, trouwt ze met Yanky. Op haar trouwdag lijken ze allebei best gelukkig, maar toch gaat het niet goed tussen hen beiden. Uiteindelijk vlucht Esty naar Berlijn.

Over haar vlucht en de reacties van haar man, en de gemeenschap waar ze uit komt gaat Unorthodox.

Geen seksuele voorlichting gehad

Eén van de oorzaken is dat het hen niet lukt om het huwelijk te consumeren. Die arme Esty wist voor haar huwelijk niet eens van het bestaan van haar vagina af. En ook Yanky weet van toeten noch blazen. Zoals ze het in Unorthodox laten zien, is het een kwestie van de vrouw die op haar rug gaat liggen, waarop haar man bovenop haar klimt en probeert geslachtsgemeenschap te hebben. Zonder elkaar te kussen of wat dan ook. Dr. Corrie had hier vast veel over te zeggen.

Nare, bemoeizuchtige schoonmoeder

Daarnaast speelt Yanky’s schoonmoeder een onsympathieke rol. Zij verwijt Esty dat het huwelijk nog niet geconsumeerd is. Dat is naar op meerdere fronten! Yanky heeft hun privézaken blijkbaar aan zijn moeder vertelt, en ziet niet in wat daar mis mee is, en het feit dat Esty de schuld krijgt van het debacle in hun echtelijk bed.

Wat is dat met die kapsels in Unorthodox?!

Tijdens het kijken naar Unorthodox keek ik mijn ogen uit. Wat zijn dat voor harige mutsen die de mannen op hebben? En waarom hebben ze van die lange krullen bij hun slapen, terwijl de rest van hun haar kort is? En meer nog: Waarom wordt het haar van de vrouwen afgeschoren, en dragen ze vervolgens een pruik of tulband? Zo’n pruik heet overigens sheitel.

Waarom moet die arme Esty kaal?!

Ik zocht een antwoord op die vraag, maar volgens de Engelse Mail Online zijn er verschillende verklaringen in omloop. Geopperde redenen zijn:

 • Volgens ene Rabbi Avram Mlotek is het haar van vrouwen volgens sommige religieuze interpretaties naaktheid en dus verleidelijk. En blijkbaar mag dat niet.
 • Een andere verklaring is dat alleen de echtgenoot het haar van de vrouw mag zien. Maar die lijkt me niet zo logisch, aangezien de vrouwen zich dus kaal moeten laten scheren.
 • Op de site Women’s Health kwam ik deze uitleg tegen: ‘The practice of covering a woman’s hair is sometimes linked to the Biblical story of the Sotah ritual, in which a priests would uncover or unbraid the hair of women accused of adultery, in order to humiliate them.’

Waarom hebben de mannen in Unorthodox van die lange krullen?

|

Deze krullen aan de slapen heten blijkbaar peyes, en het staat in de bijbel dat het moet… In Leviticus 19 vers 27 om precies te zijn:

‘Jullie mogen niet de rand van je haar rondom afscheren, of de rand van je baard rondom afknippen.’

Blijkbaar heeft dat geleid tot de krullen.

Trailer van Unorthodox

Over Unorthodox: een rustig en interessant verhaal

Unorthodox is een rustig en interessant verhaal. Geen wilde achtervolgingen, of ingewikkelde plots. Het is vooral het verhaal van een vrouw die ontsnapt uit het verstikkende ultra-orthodoxe milieu waarin ze opgroeide.

Nee, er komt geen tweede seizoen van Unorthodox!

Ik vond het een mooie serie! Hoogstens vond ik het einde een beetje abrupt, en kwam het eigenlijk te snel. Er zijn dan ook veel mensen die zich afvragen: ‘Komt er een tweede seizoen van Unorthodox?’ Het antwoord is simpel: ‘Vergeet het maar!’ Dit is wat producer Anna Winger erover zei:

‘We’re not doing a sequel to this because we feel that we really told this story. It was always designed as a mini-series.’

Praktische informatie over Unorthodox

De serie is gebaseerd op het boek Unorthodox van Deborah Feldman uit 2012. Het boek is voor 15,- te koop bij bol.com.

Je kunt deze serie kijken via Netflix Nederland. Op dit moment is er helaas nog geen dvd versie van.

Wat vind jij van Unorthodox? 

Similar Posts

29 Comments

 1. Ik heb de serie net bekeken. Fascinerend, hartverscheurend en ontroerend. Beslist kijken !

 2. Ik zou de serie heel graag zien, maar ik heb geen Netflix. Hopelijk komt hij ooit nog eens op TV.
  In Antwerpen is er ook een heel grote orthodoxe en ultra-orthodoxe Joodse gemeenschap. We hebben onder leiding van een Joodse dame ooit eens een geleide wandeling gedaan. We mochten dan ook vragen stellen maar op heel veel vragen kregen we geen antwoord. Er blijft daar dus heel veel binnenskamers.
  Ik heb onlangs het boek Mazzel tov van Margot Vanderstraeten gelezen. Het was nogal langdradig maar het geeft ook een mooie inkijk in het leven en het denken van orthodoxe joden.

 3. Het was een SCHITTERENDE serie. Niet flitsend, prachtig gespeeld, aangrijpend, op waarheid gebaseerd, en alles bleef -ondanks alles- doorspekt met liefde en zachtheid.
  Het boek staat nog op mijn to read list.

 4. Hoewel ik niet van de series ben. Deze staat wel op mijn lijstje dat ik die nog een keer wil zien. Maar misschien eerst het boek lezen. Het is moeilijk te beseffen hoe regels soms in elkaar zitten in het Jodendom. Maar het is wel fascinerend om te zien.

  Love As Always
  Di Mario

 5. Het is zeker een prachtige mini-serie met een fantastische hoofdrol voor Shira Haas (Esty).
  Ik heb eerder al genoten van de serie Shtisel, ook op Netflix te zien.
  In deze serie volg je het leven van een fictief joods gezin.
  Shira Haas speelt hier ook in mee. Echt een aanrader.

 6. Wat ik erg jammer vind Nicole is dat je je nogal denigrerend uitlaat over de joodse gebruiken en kleding, rare mutsen, maffe pijpekrullen etc. Dit zijn nou eenmaal de gebruiken binnen die gemeenschap, zoals er bij ons ook “rare gebruiken” zijn binnen bv de orthodox protestantse groepen in de ogen van een hoop mensen om nog maar niet te spreken over de moslims. Een beetje respect zou wel fijn zijn.
  Overigens staat er in de volkskrant een recensie over de serie van een vrouw die opgegroeid is in zo’n gemeenschap maar dan iets boven New York, daar ook uitgestapt is en nu rondleidingen geeft in South Williamsburg, Brooklyn waar de serie zich afspeelt. En zoals gewoonlijk bij verfilmingen van boeken klopt er dus gewoon heel erg veel niet met de werkelijkheid. Reden temeer om terughoudend te zijn met veroordelingen op basis van films, televisieseries etc. Hetzelfde geldt overigens vaak voor films over bv. de Amish. Sorry dat ik zo kritisch ben maar dit raakte mij echt.

  1. Het is een andere leefwereld dan de mijne maar ik had ook moeite met de bewoordingen. Ze hebben andere gebruiken waar wij niets bij voor kunnen stellen. Maar het zijn nog steeds mensen waar hier over gesproken wordt. Wil je dat er ook over jou zo gesproken wordt? Wat u niet wil, dat u geschiedt….

  2. Eens. Ik begrijp heel goed dat je afstand ervaart, maar ik schrik er – juist vandaag! – van dat je op zo’n denigrerende manier over Joodse religieuze tradities schrijft.

  3. Omdat mijn woorden blijkbaar onbedoeld, door sommige mensen negatief geïnterpreteerd kunnen worden, heb ik dit aangepast Leon. Ik ben wel de laatste die anderen ergens om veroordeelt.

  4. Ik vind het erg fijn dat je het aangepast hebt, Nicole. Ik vond het ook al helemaal niets voor jou en ging er wel vanuit dat het zo niet bedoeld zou zijn maar ik werd er toch wat verdrietig van omdat het niet accepteren van anderen vaak op zo’n, onschuldig lijkende, manier begint. Zie ook de toespraak die Koning Willem-Alexander hield maandagavond. Als we allemaal iedereen in zijn waarde laten dan zou deze wereld er heel wat mooier uitzien. Dank je wel.

 7. ha Nicole,

  ja… ik heb de serie ook gezien.
  Fascinerend!!
  Shjtisl (ook op Netflix) is ook leuk. Speelt zich in Israel af…

  Dat de haren afgeschoren worden en de orthodoxe vrouwen pruiken dragen heeft te maken met het getrouwd zijn. Ook hier in Nederland bij de orthodoxe joden.
  De hoeden zijn speciale echt bont! hoeden uit de traditie van de Hongaarse joden.
  En de krullen van de mannen is ook alleen maar te zien bij de orthodoxe joden (niet per sé de Hongaarse overigens) maar in Nederland niet dus…

  Interessante documentaire, ook op NF: One of us.
  Daar leer je ook weer meer…

  Groetjes!

  Marlou

 8. De serie gekeken en klopt helemaal. Mijn tante en nonkel (oom) woonden in de Jodenbuurt in Antwerpen. Mijn tante maakte bontjassen voor de Joden. De Joodse gemeenschap leeft sterk op zichzelf, zijn vriendelijke en veeleisende mensen. Voor een draadje aan de binnenkant van een lange bontjas kwamen ze terug om het af te knippen. De preek kreeg ze er gratis bovenop. De diamantwinkels destijds waren echt prachtig. Intussen zij die winkeltjes een mengelmoes van identiteiten geworden en een stuk minder uniek, maar de Jodenbuurt bestaat nog altijd. Als je het gewend bent kijk je van die krullen en hoeden niet meer op hoor. Ik vind het zelfs grappig dat je dat opmerkt.

 9. Ik ben van joodse afkomst
  En ik lees dit allemaal
  Ik ben in Israel geweest in januari
  En veel in contact geweest met echte joden
  En er niks mis mee hoor zo is hun gewoonte en dat hebben we te respecteren
  En nu maken ze ook genoeg mee
  Ik heb bewondering voor ze
  Vriendelijke groet jannie

 10. Op youtube de tweedelige serie: de joden van Antwerpen.
  Om te lezen : Vreugde der wet van Pearl Abrahams (opgroeien van meisje in zo’n orthodox milieu en eruit stappen)
  Davita’s harp vanPotok

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.