Moeder zijn van volwassen kinderen

moeder volwassen kinderen

Moeder van volwassen kinderen.

Dat ben ik inmiddels toch wel ongeveer, ook al is de jongste ‘pas’ 17. Maar het bekende gezegde gaat onheilspellend:

‘Kleine kinderen kleine zorgen, grote kinderen grote zorgen.’

Is dat terecht?

Mijn zorgen over kleine kinderen waren ook best groot!

Ik weet nog dat ik de zorgen, toen mijn kinderen nog klein waren, best groot ervaarde! En ook al zijn mijn kinderen nu ‘groot’ ik zou niet persé willen zeggen dat mijn zorgen destijds klein waren.

Wel waren ze wellicht beter te behappen.

Destijds kon ik een onwillig kind altijd nog even veilig in de box laten spelen.

Moeder van volwassen kinderen: Loslaten is het toverwoord…

Als je kinderen volwassen zijn en uitvliegen, heb je veel minder controle en zicht op de gang van zaken. Neem nou mijn oudste dochter die in Engeland woont. Ik kan niet veel anders dan loslaten, en er het beste van hopen. En aanwezig zijn als het nodig is. Maar het is niet altijd even makkelijk.

Zie ook mijn blogpost: ‘Mama wilde alleen maar helpen!

Psychotherapeute Annette Heffels schreef een boek getiteld Moeder van volwassen kinderen. Ik was er erg benieuwd naar, want ik wilde wel eens weten wat ze daarover zou schrijven.

Hieronder mijn review van haar boek.

moeder van volwassen kinderen

Moeder van volwassen kinderen

Moeder van volwassen kinderen leest als verzameling columns, maar tussendoor praat Annette Heffels ze als het ware aan elkaar. Ze heeft de columns gerangschikt op thema, zodat je telkens verhalen leest over een bepaald onderwerp.

Waarom is loslaten zo lastig?

Volgens de flaptekst onderzoekt Annette Heffels waarom loslaten zo lastig is. En hoe ga je om met je eigen oordelen en de oordelen van je kinderen? Het is een voortdurend proces van je ideeën over opvoeden herijken.

Dat zoekende en tastende herken ik zeker in de columns van Annette Heffels. Ze toont zichzelf in al haar onzekerheid. Dat maakt haar ook zeer herkenbaar. Ik herkende dat enorme verlangen om het toch vooral goed te doen voor je kinderen. En dat je je soms in allerlei bochten wringt om het niet ‘verkeerd’ te doen, wat ‘verkeerd’ dan ook moge zijn.

Mijn conclusie over Moeder van volwassen kinderen

Moeder van volwassen kinderen is een herkenbaar portret van een moeder met volwassen kinderen. Het krijgt wellicht nog wat extra waarde omdat het is geschreven door psychotherapeute Annette Heffels, hoewel dat aspect op de achtergrond blijft. Het is niet zo dat je een boel psychologische informatie krijgt over deze fase in je leven als moeder. Het blijft bovenal persoonlijk.

Zelf had ik misschien iets meer algemene informatie over deze levensfase wel leuk gevonden.

Maar dat neemt niet weg, dat ik het boek met veel plezier heb gelezen, en zo nu en dan in de lach schoot bij herkenbare stukjes.

Praktische informatie over Moeder van volwassen kinderen

Moeder van volwassen kinderen is voor 17,95 te koop bij bol.com en je lokale boekhandel.

Wat vind jij van de uitspraak: ‘Kleine kinderen, kleine zorgen, grote kinderen, grote zorgen’?

24 Comments

  1. Anna Lines
  2. Anoniem
  3. Lena
    • Angelique
  4. Louloudi

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh