Moeder moeder hoe laat is het?

moeder hoe laat is hetMoeder hoe laat is het?

Ooit ging ik door het leven zonder de tijd.

Althans, dat probeerde ik.

Het bleek in de praktijk toch niet zo handig, getuige deze blogpost die ik elf jaar geleden schreef in 2010.

Moeder moeder hoe laat is het?

Een tijdje ging ik zonder ‘de tijd’ door het leven. Dat leek mij toen erg Zen. Maar een leven zonder horloge, bleek niet praktisch voor een leven met kinderen. Het was toch wel handig om de tijd te weten, zodat ik niet te laat bij de schoolpoorten stond.

Halshorloge

Maar omdat ik zo vaak met mijn handen in water zat, om kinderen te wassen, vaatdoeken uit te knijpen enz, vond ik een polshorloge niet handig. En dus kocht ik een halshorloge, en dat draag ik nu nog steeds.

moeder hoe laat is het

Ik vind ze op de markt, voor 5 euro. Bij de schoenmaker haal ik een veter waaraan ik het horloge vastmaak. Mijn zoon Jan (13) is er zelfs door geïnspireerd geraakt, en heeft voor 7,50 de grote, zakhorlogeversie aangeschaft.

Omdat hij nogal nonchalant is, vreesde ik dat hij het ding binnen de kortste keren kwijt zou zijn, maar hij gaat er keurig mee om. En als iemand hem vraagt hoe laat het is, dan grijpt hij met een professioneel gebaar in zijn broekzak en knipt zijn horloge open.

Zo draag ik de tijd om mijn nek.

Net als mijn kinderen.

Moeder hoe laat is het: kinderspel

Overigens is Moeder hoe laat is het een populair kinderspel! Het wordt als volgt gespeeld.

1 kind is Moeder. Het doel van het spel is om langs moeder te komen.

Het kind dat moeder is gaat ergens staan. De overige kinderen gaan op flinke afstand staan, en roepen: ‘Moeder hoe laat is het?’ Het kind dat moeder is geeft telkens antwoord. Bijvoorbeeld: ‘Drie uur.’ Dan mogen de kinderen 3 stappen zetten. Is het twee uur? Dan mogen ze twee stappen zetten. Zo komen ze steeds dichterbij.

De spanning van het spel zit hem erin dat ‘moeder’ ineens kan roepen: ‘ Het is etenstijd!’ en dan alle kinderen snel moet tikken. Die zijn dan af. Wie het langst overblijft heeft gewonnen.

Variant: Wolfje hoe laat is het

Hieronder zie je een filmpje waarin Moeder hoe laat is het wordt gespeeld maar dan heet het Wolfje hoe laat  het is. Het kind staat bovendien niet met de rug naar de kinderen toe valt mij op. Ook laat het ‘wolfje’ de kinderen wel erg dichtbij zich komen volgens mij. Maar qua opstelling is het verder goed vergelijkbaar.

Terug naar nu

Tegenwoordig zweer ik bij mijn Fitbit. Die vertelt mij zowel de tijd als het aantal stappen dat ik heb gezet : )

Leestip voor meer buitenspelletjes:

buitenspelletjes

Tip: Dit spel is ook leuk voor kinderfeestjes!

Draag jij een horloge?

Similar Posts

11 Comments

 1. Ik draag al een hele tijd geen horloge meer. Inderdaad heel zen. Toch ben ik altijd en overal op tijd. :) In noodgevallen kan ik altijd even op mijn mobieltje kijken hoe laat het is. En in ons huis wemelt het van de klokken…we hebben er alleen al zes in de woonkamer. Tic van mijn man…

 2. Jaren lang de ene na de andere verslonden van goedkoop tot een hele dure. Ik weet niet wat het was maar soms had ik meerdere in 1 jaar tijd. En omdat ik bij de thuiszorg werkte kon ik beslist niet zonder. Nu heb ik een hele goede gevonden kostte toen 169, gulden en die is perfekt. Af en toe een nieuw batterijtje. Inmiddels is hij 17 jaar en er moet eigenlijk een nieuw glaasje op.

 3. Een polshorloge van Swatch!

  lekker plat
  kan tegen alle soorten water
  met een bandje dat op ‘n armbandje lijkt

  Ik heb daarvoor allerlei soorten horloges gehad, van goedkope-van-de-markt tot dure-van-de-juwelier, maar niks lijkt bestendig tegen ‘het huishouden’ (inderdaad die handen/borden/doekjes wassen)

  Dit merk heeft me nog nooit teleurgesteld :) (Ik had er als kind ook één, maar die was echt te kinderachtig om nu nog te dragen.. overigens doet ‘ie het nog prima!)

 4. Nop; géén horloge. Alleen een digitaal klokje op de dvd speler en klokje op mobiele. Gaat (tot nu toe) nog wel goed maar ga over jouw oplossing nadenken. Als ik tijd heb..

 5. Ook ik draag al jaren geen horloge meer, idd huishouden en kinderen wat teveel resulteerde in moeten afdoen bij afwassen/ nat worden. Soms hang ik een oud gouden klokje om , aan een gouden kattinkje, net te mooi en oud ( duur ? misschien) voor gewoon dagelijks. Jouw oplossing zou ik hier toch ook wel moeten kunnen vinden, hoop ik.
  Henriette

 6. Hele tijd heb ik er geen gehad, maar sinds een poosje draag ik weer een pols horloge, ik draag hem met het klokje naar de pols gedraaid omdat ik het glas altijd beschadigd

 7. Ik draag een polshorloge, maar altijd om mijn rechterhand (ben zelf ook rechts) ooit mee begonnen vanwege uitslag op de linkerarm, en tis toch veel makkeleijker, die arm gebruik je imeers veel vaker!!

 8. Draag al 16 jaar geen horloge meer. thuis gebruik ik het klokje op de oven. (zet ook regelmatig de kookwekker om niets te vergeten) en onderweg het klokje op mijn fietscomputer of mijn gsm.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.