Heb ik als blogger per ongeluk belasting ontdoken?!

kansspelbelastingIk geloof niet zo in prijzen of de loterij winnen.

Ik win dan ook zelden tot nooit wat. Dat is mijn eigen schuld. Ik doe namelijk bijna nooit mee aan prijsvragen! Dus dan wordt het natuurlijk wel een beetje lastig om wat te winnen.

Mijn man daarentegen zou dolgraag de loterij willen winnen. En hij koopt zo nu en dan wel eens een staatslot. Maar tot dusver zonder resultaat. Mijn schoonvader heef wel een paar keer de Postcodeloterij gewonnen, maar dan kleine prijsjes.

Prijsvragen en winacties: pas op voor kansspelbelasting!

Er zijn mensen die letterlijk en figuurlijk veel werk maken van meedoen aan prijsvragen, winacties en kansspelletjes. Niet voor niets zijn er allerlei forums en websites die helemaal gewijd zijn aan prijsvragen. En ik denk dat als je het serieus aanpakt je best een behoorlijke opbrengst kunt hebben.

Bovendien zijn er steeds méér prijsvragen waaraan je kunt meedoen. Neem nou Blogland! Menig blogger organiseert tegenwoordig prijsvragen. Zelfs ik houd wel eens prijsvragen als ik het product erg leuk vind.

Maar wist jij dat, als je als blogger een prijsvraag of loting organiseert je te maken kunt krijgen met kansspelbelasting? En ook als winnaar van prijzen?

Hoe zit dat als je als blogger een prijsvraag organiseert?

Laten we eerst eens even kijken hoe het zit als je als blogger een prijsvraag organiseert! Volgens de Belastingdienst is er sprake van een kansspel bij:

 • een spel waarbij toeval of geluk bepaalt wie wint
 • een prijsvraag waarbij de kennis en/of vaardigheden van de deelnemers bepalen wie wint

Heb ik per ongeluk de belasting ontdoken?!

Uh-oh. Volgens mij beantwoorden bijna alle prijsvragen op blogs aan deze twee criteria. Dus ik kreeg het een beetje warm! Want ik heb dan wel niet veel prijsvragen georganiseerd, maar toch wel een aantal.

‘Heb ik per ongeluk de belasting ontdoken als ik een prijs uitreikte?’ vroeg ik me bezorgd af.

Maar gelukkig is er een uitweg: Als de prijs minder dan 449,- is geldt er een vrijstelling van kansspelbelasting. Phew. De prijzen die ik mocht weggeven waren gelukkig nooit zoveel waard.

Hoe zit dat als je iets wínt?

Stel je wint een leuke prijs. Moet je die dan opgeven bij de Belastingdienst? Gelukkig niet. Want de kansspelbelasting wordt al door de organisator betaald, of de organisator trekt de kansspelbelasting van jouw gewonnen prijs af. En dan krijg je gewoon minder.

De Belastingdienst is zo vriendelijk een voorbeeld te geven aan prijsvraag organisators:

Voorbeeld 1: de winnaar betaalt de kansspelbelasting
U organiseert een kansspel en stelt een prijs van € 3.000 ter beschikking. De kansspelbelasting is € 3.000 x 29% = € 870. U houdt de kansspelbelasting in op de prijs en de prijswinnaar krijgt € 2.130. U betaalt de kansspelbelasting aan ons.

Mijn conclusie over kansspelbelasting

Als blogger die prijsvragen organiseert en als blije winnaar kun je te maken krijgen met kansspelbelasting. Maar dat geldt alleen als de prijs waar het om gaat meer waard is dan 449,-. Deze vrijstelling geldt overigens niet voor winst uit spellen bij online casino’s en dergelijke.

Wees dus alert op de waarde van de prijs die je weggeeft of wint. Kijk bij prijzen met een waarde hoger dan 449,- op de site van de Belastingdienst hoe je hiermee moet omgaan.

Houd jij rekening met kansspelbelasting? En wat vind je van prijsvragen, winacties etc?

Similar Posts

35 Comments

  1. Nee, ik dus ook niet. Vandaar dat ik eerst een beetje schrok toen ik de criteria las. Als je dure prijzen uitdeelt op je blog is het echt wel een aandachtspunt.

 1. Goed om te lezen! Ik doe weinig mee aan dit soort dingen. Maar hoe zit het als je met verschillende prijzen samen boven de 449 euro uitkomt?

 2. Fijn dat je hier aandacht aan besteed. Denk namelijk dat velen hiervan niet op de hoogte zijn. Gelukkig zijn de gemiddelde te winnen prijzen in blogland vaak onder dit bedrag, dat scheelt.

 3. Wat leuk dat je hier een artikel over hebt geschreven. Ik had het zelf toevallig al eens uitgezocht voordat ik begon met winacties.

  1. Dat vind ik heel verstandig van je Aileen! Daar kan ik dus een voorbeeld aan nemen, want ik heb in het verleden prijsvragen georganiseerd zonder hier echt bij stil te staan.

   Maar ik las van de week over kansspelbelasting en toen werd ik ineens wakker, en besloot het uit te zoeken.

 4. Handig artikel. Ik had hier eigenlijk ook nooit bij stil gestaan. Ik ga hem even bewaren voor als ik in de toekomst een winactie ga organiseren ???? fijne dag!!

 5. Gelukkig zijn prijzen ook altijd onder dar bedrag.
  Het gaat op kleine prijzen met bedragen nog onder de 100 euro.
  Maar wel handig om te weten.

 6. Ik had er nog niet eerder van gehoord totdat ik vorig jaar de kans kreeg een autostoel weg te geven. Toen heb ik er inderdaad vanaf gezien om die reden.

 7. Ik wist het wel en mijn duurste gewonnen prijs had een waarde van 250 euro.
  Onze duurste verlootte winactie 225 euro.

  Ik ben nu wel gespitst op een megaprijs van 448 euro om te verloten

 8. Handige informatie zeg. Ik heb hier nog nooit over nagedacht (ook nog geen winactie gedaan trouwens). maar zal zeker onder de 449 euro blijven mocht ik er ooit een houden ;)

 9. Ik ben niet zo gek op winacties, vooral door de neppe volgers die je er door krijgt. Die eenmalig reageren of je blog bezoeken en daarna nooit meer terugkomen. Ik vind het wel leuk om mijn trouwe lezers te trakteren met mijn verjaardag of blogverjaardag. Dat gaat dan wel met een winactie, alleen nooit met een hoge waarde. Er aan meedoen vind ik trouwens wel leuk, maar als ik kijk naar blogland doe ik alleen mee bij bloggers die ik ken en toevallig heb ik laatst nog gewonnen :D

  1. Ik snap wat je bedoelt Anne. Je kunt inderdaad mensen op je blog krijgen die alleen maar komen voor de winactie en verder nooit meer terug komen. Het is leuker om trouwe bezoekers iets te schenken.

 10. Ik doe aan heel veel prijsvragen mee. Ik win dan ook regelmatig wat maar dit zijn wel altijd kleinere prijzen. Ik was mij nooit bewust van de kansspelbelasting. Goed om hier wat meer inzicht in te krijgen een gelukkig heb ik geen prijzen gewonnen die een hogere waarde hebben als €449!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.