Loterij winnen: Het zal je maar gebeuren!

Loterij winnen

De loterij winnen.

Ik geloof er niet zo in.

Dus koop ik geen lootjes, en krijg voortdurend gelijk: ik win nooit wat!

Zie je nou wel?!

Mijn man daarentegen koestert wel degelijk de hoop, en koopt elk jaar rond deze lootjes onder het mom ‘Je weet maar nooit’.

In 2012 schreef ik onderstaande review over het boek Het zal je maar gebeuren, waarin een hele straat de loterij wint!

De loterij winnen

Veel mensen dromen ervan: de loterij winnen. In Het zal je maar gebeuren overkomt het de bewoners van de fictieve Oudekerkstraat in Alkmaar. En omdat er maar weinig huisnummers zijn gaat het prijsbedrag om tonnen en miljoenen.

Het zal je maar gebeuren: de loterij winnen

Het boek begint met een druilerige dag, waarop een verregend meisjes langs de deuren gaat om loten te verkopen. Het is meteen de introductie tot de hoofdrolspelers van het boek: hoe reageren ze op het verregende meisje met haar loten en kopen ze er wat? De kennismaking met de hoofdpersonen was voor mij voldoende interessant om verder te lezen.

Is het chicklit? Is het literatuur? Wat is dit voor genre?!

Bij de eerste twee hoofdstukken was ik positief verrast door Het zal je maar gebeuren. Wel vroeg ik me af: is het chicklit? Of is het van betere kwaliteit? Maar na een paar hoofdstukken kristalliseert het genre zich uit: streekromanachtig met een flinke scheut Leni Saris en een vleugje Sanne van Havelte.

De loterij winnen als je nét gescheiden bent…

Het karakter dat me het meest interesseerde was dat van de verwende Kitty, die in het eerste hoofdstuk haar man Laurens verlaat omdat ze hem een beetje een sukkel vindt. Ze ruilt hem in een voor een knappe, ambitieuze, gladde, goed verdienende man, en laat Laurens gebroken achter in het huis waar ze lief en leed hebben gedeeld.

Daarbij gaat ze er ook nog stilzwijgend vanuit dat de kinderen, die met haar meegaan, uiteindelijk zelden meer bij hun vader op bezoek zullen willen komen. Want zo is Kitty… Het moment dat Kitty afscheid neemt van haar ex-man Laurens is ook het moment dat het verregende meisje bij hen aan de deur komt om loten te verkopen. Kitty haalt haar neus op voor het meisje, maar goedmoedige Laurens koopt een hele stapel loten. Zo kun je de loterij winnen!

Woehaha! Net goed!

Op dat moment voel je als lezer de bui al hangen! Ik wist natuurlijk dat er een prijs gewonnen ging worden, en gezien Kitty’s karakter vermoedde ik al dat zij een deel van het prijzengeld zou opeisen. Dit gegeven was voor mij voldoende om het boek uit te lezen, want ik verkneukelde me over het lesje dat die stomme Kitty zou gaan krijgen. En het moet gezegd: de zusjes Crispijn, auteurs van Het zal je maar gebeuren stelden me niet teleur. Kitty krijgt wat haar toekomt, niets dus, en ik voelde me zeer tevreden. Zoals wanneer je ergens jeuk hebt, en krabt.

Wat me verder opviel aan dit boek is dat de winnaars van de loterij unaniem gelukkiger worden! Geen persoonlijke crisis naar aanleiding van al dat geld. De loterij winnen staat in dit boek dus garant voor geluk.

Mijn conclusie over Het zal je maar gebeuren

Het zal je maar gebeuren is een streekroman verpakt in chicklitvormgeving. Wie van Leni Saris houdt zal het ongetwijfeld kunnen waarderen. Het leest makkelijk weg, en voldoet aan de basale behoefte van gerechtigheid.

Loterij winnen: word je gelukkiger?

Word je gelukkiger van de loterij winnen? Tsja, het antwoord op deze vraag is verschillend. Aan de ene kant zijn er onderzoekers die zeggen: ‘Nee je wordt niet gelukkiger van de loterij winnen. Het draait in het leven om meer dan geld!’

Maar er zijn net zo goed onderzoeken waaruit blijkt dat mensen wel degelijk gelukkiger werden van hun enorme geldprijs. Zoals dit Zweedse onderzoek. En laten we wel zijn: als je veel geld hebt, kun je een aantal problemen ineens veel makkelijker oplossen. Zoals een kapotte wasmachine. Ook kun je bepaalde diepgekoesterde wensen vervullen.

Ap Dijksterhuis zegt in zijn boek Maakt geld gelukkig, een ongemakkelijk antwoord ook dat je wel degelijk gelukkiger wordt van meer geld.

Ja, van geld word je gelukkig tot op zekere hoogte

In onderstaand filmpje legt econoom André van Hoorn uit hoe het zit.

Praktische informatie over Het zal je maar gebeuren

Het zal je maar gebeuren is voor 19,67 te koop bij Bol.com.

De loterij winnen
N.B
Sommige mensen willen zo graag de loterij winnen, dat ze verslaafd raken aan meedoen. De Rijksoverheid houdt daarom toezicht op de zogenoemde kansspel sector.

Loten kopen?

Wil jij nog een Oudejaarslot kopen zoals mijn man? Dat kan online, of bij diverse supermarkten als Albert Heijn, Jumbo maar ook bij sommige drogisterijen en pompstations.

Leestips: boeken over de loterij winnen

P.S. Lees ook mijn post: postcodeloterij gewonnen! En over kansspelbelasting.

Koop jij wel eens loten? En wat zou jij doen als je de loterij won?

Similar Posts

25 Comments

 1. Ja, ik koop wel eens een lot. Wat te doen als ik geld zou winnen? Aflossen van hypo, vaker naar zoon + schoondochter + kleinzoon ver weg. Voor de rest weet ik het niet. Misschien zou ik elke dag de spaarrekening gaan bekijken of alles er nog op staat…

  … en toen werden we wakker!! ( ach een beetje dromen is altijd leuk).

 2. ik en man kocht net een aantal win for life’s… we hadden 9 euro ‘gewonnen’ die weer ingeruild en dat werd niets meer :-) haha, we doen dat een paar x in het jaar ongeveer, als we er weer is aan denken of ergens reclame ofzo zien en we van ons winkel budget wat geld over hebben…

 3. Als ik de loterij zou winnen??? Afhankelijk van het bedrag zou ik mijn hypotheek aflossen en een gevoel van vrijheid kunnen kopen: want misschien zou mijn man eerder kunnen stoppen met werken mocht hij dit willen of zou dit noodzakelijk zijn.
  Samen met manlief en kids per camper door VS trekken!!! Genoeg om te dromen…
  Toch ben ik ondanks bovenstaande heel erg gelukkig met man, kids en mijn leven !!!

 4. We kopen we eens een lot, en hebben ook wel eens een klein prijsje gewonnen, maar geen tonnen. Denk ook niet dat ik er erg gelukkig van zou worden want dan heb je op eens ook heel veel foute vrienden. Net van mijn man gehoord over een reportage van mensen die veel hadden gewonnen. Stranden allemaal in zelfmoord, echtscheidingen etc. Dus het brengt alleen maar ellende.

 5. Ik koop nooit lotjes dus zal ook nooit ‘iets’ winnen. Indien ik toch lotjes zou kopen en geld zou winnen, zou ik een klein deeltje van dat bedrag voor onszelf ‘vastzetten’ en de rest zou ik over onze kinderen verdelen. Ik zou hen liever ‘vooruithelpen’ dan het geld zelf te gebruiken.

 6. Drie keer een redelijk bedrag gewonnen in de staatsloterij

  De eerste keet op mijn toen zeer schamele spaarekening gezet
  De tweede keer een mooie nieuwe fiets gekocht en de derde keer: er 2 reizen van gemaakt China en Zuidafrika. Ik ben heel blij dat ik dat gedaan heb. O p dit moment laat mijn gezondheid te wensen over en zou ik zulkecreizen niet kunnen maken

 7. Meedoen aan een loterij laat je ook dromen. Bij mijn loterij kan ik gratis naar musea en vele andere dingen. Geniet ik van.
  Natuurlijk kan geld je gelukkiger maken. Waarom niet, tenminste als het geen 10 miljoen is of zo. Je kan er andere mee helpen of verwennen. Dat lijkt mij een fijn gevoel. Mijn man zou kunnen stoppen bij zijn baas en een andere baan kunnen zoeken waar hij plezier in heeft.
  Wat ik alleen wel merk is dat hij heel andere plannen heeft met het geld dan ik. Hij wil het aan zijn familie schenken, niet alles maar in mijn ogen veel te veel en snap ook niet waarom want zij hebben het niet nodig. We kregen er jaren geleden een keer ruzie over haha, ja erg he. Hij wilde veel aan zijn kinderen geven. Ik moet er nog om lachen. Ik wensten toen dat we NOOIT iets zouden winnen want dat wordt ruzie. En mijn wens is uitgekomen. Nou ja laatst een slacouvert en een boek . Gelukkig kregen we daar geen ruzie over. Geniet van je gezin. liefs

 8. Geld maakt niet gelukkig, maar het leven wel makkelijker! Meedoen aan loterijen, mensen gaan er vaak vanuit dat ze dan geld winnen, en vergeten soms de goede doelen loterijen die wij vroeger op school hadden bijv. Mijn oma kocht altijd, en ze won altijd wel iets, maar dan aan materieel of chocolaatjes, kortom.. materie…

  Als je verder gaat vragen bij mensen, dan hebben ze vaak wel iets gewonnen, zelfs ik ooit, van de VARA gids, de Fame wedstrijd ooit, en het album live optreden van Fame met handtekening staat nog altijd in de kast :D Tot zelfs een gratis cursus gewonnen ooit, 6 of 8 weken Kunstlinie tekenen en schilderen basis… erg leuk, gezien als je zag wat het moest kosten anders… Dat had ik nooit kunnen doen toen.

  X

 9. Wij doen al van het begin mee aan de postcode loterij ,maar de miljoenen blijven uit haha .Ik kan niet oordelen of geld gelukkig maakt ,het zal veel dingen eenvoudiger maken dat wel .Ik zeg altijd ik win nooit wat maar won afgelopen week de ”hoofd prijs” bij de verloting van Etos ,9 dagen niks en toen de hoofdprijs en ik moet er wel om lachen .Tja een foto shoot t w v 49 euro ,maar mij niet gezien .

 10. Het boek lijkt me leuk, maar k koop zelf nooit loten. Ik heb niet het idee dat ik het ooit ‘terug zou verdienen’, dus begin ik er niet aan. Bovendien: zou ik heel erg balen als ze bij de buren aan zouden bellen en ik zou niet in de prijzen vallen? Nee, dus dan is het goed.

 11. Ik koop wel af en toe een lot en ik droom ook wel eens wat ik zou doen als ik zou winnen. Vroeger zei ik altijd dat ik zou blijven werken. Nu zou ik stoppen met werken en halve dagen iets leuks gaan doen. In een verzorgingshuis gaan helpen of zo. En ik zou een particuliere hulp voor mijn moeder inhuren. Iemand die alles voor haar doet. Mag mijn moeder zelf de selectieprocedure doen :-)

 12. met geld heb je geen financiële zorgen wat mij wel gelukkiger zou maken. Stress over geld is niet fijn. Wij doen soms mee aan de loterij, maar hebben eigenlijk nog nooit echt wat gewonnen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.