Reacties

Maakt geld gelukkig? Een ongemakkelijk antwoord. — 42 reacties

 1. Ja geld maakt gelukkig.
  Geld maakt het leven zoveel makkelijker. Rustiger voor je gmoedstoestand. Niet hoeven nadenken over rekeningen die je nog moet betalen of je wel genoeg hebt deze maand. Doen en laten waar je zin in hebt. Vrijheid.
  En dan zeggen mensen maar als je een geliefde verliest dan heb je toch hetzelfde verdriet als een persoon met veel geld? Jazeker maar het helpt ontzettend als je even niet hoeft te werken omdat het verdriet je te veel wordt. Of dat je heerlijk lang op vakantie gaat om er even uit het verdriet te komen.
  Er komen door dit soort situaties zoveel mensen in de problemen. Dat ze uiteindelijk dakloos raken. Dus jazeker geld maakt wel degelijk gelukkig.

 2. Ik weet niet of je laatst het tv programma straatarm steenrijk gezien hebt?
  Daarin vraagt en vader aan zijn kinderen of geld nou echt gelukkig maakt ( hij is het arme deel van deze uitzending).
  Waarschijnlijk verwachtte hij iets van "nee hoor, wij zijn gelukkig zoals het is".
  Hij kreeg echt te horen: "ja, geld maakt echt gelukkig"!
  Dat zegt genoeg.
  Je hoeft misschien geen kapitalen te hebben, maar genoeg om lekker te leven is wel belangrijk!
  Groetjes, Franca.

 3. ergens heeft die misschien wel gelijk. maar als je je kapot moet werken voor een hoger loontje. Is het dat ook niet waard hoor. ik heb liever iets minder, dat ik perfect rond kom, wat kan sparen en meer vrijheid heb door minder te werken. Dit hangt ook wel af van persoon tot persoon...

  • Dijksterhuis noemt ook ergens dat je ook kunt kiezen om vrijheid te 'kopen' met je geld. In jouw geval kies je er voor om met minder geld rond te komen en zo meer tijd voor jezelf te hebben.

 4. Genoeg geld maakt gelukkig denk ik maar te veel ?ik ken zo iemand die er warmpjes bij zit en die is altijd bezig met haar investeringen om nog meer er uit te halen ,,,dan heb je er toch geen plezier van en ben je ook niet gelukkig ik zal het wel doen met ons pensioen dat is zeker voldoende als je geen zotte dingen doet natuurlijk.

  • Dat kan kloppen: Dijksterhuis schrijft dat als je voortdurend bezig bent om meer geld te verkrijgen dat je er dan weer ongelukkiger van wordt. Het klinkt alsof je kennis in die valkuil is gevallen.

 5. Ik ben het daar mee eens. Je hoeft in mijn opinie daarvoor zeker niet steenrijk te zijn. In dit stukje mis ik alleen je eigen mening Nicole, is dat bewust?

  • Nou, ik vind het een lastig onderwerp moet ik zeggen. Want eigenlijk vind ik dat geld niet zo'n grote rol zou moeten spelen. Maar tegelijkertijd denk ik wel dat Dijksterhuis gelijk heeft als hij zegt dat voldoende geld hebben zorgt dat het leven makkelijker is en dat je daardoor minder zorgen kunt hebben en dus een groter geluksgevoel.

 6. Het hangt ook sterk af in welke fase van je leven je zit.
  Toen ik net gescheiden was had ik heel weinig geld maar was wel heel gelukkig. Het kleine beetje geld wat ik had was wel helemaal van MIJ.

 7. Waarom wetenschappelijk onderzoek? Als je nadenkt weet je het zelf wel. Natuurlijk zijn er gelukkige arme mensen en ongelukkige rijke maar geld neemt zoveel zorgen weg.
  Je kan wonen in een buurt die je zelf uitgezocht hebt, je kan leuke uitjes maken, comfort kopen, duurdere en daardoor vaak beter voedsel kopen.
  Je kan huisdieren nemen en daarmee ook naar de dierenarts als er iets mis is, je gebit mooi laten opknappen als het nodig is en vergeet niet; andere mensen helpen of een beetje verwennen en trakteren.
  Je hebt veel meer keuzes en mogelijkheden.
  Wel is het de kunst om niet steeds te kijken hoeveel geld een ander heeft en zelf ontevreden zijn. Gewoon blij met je bootje als is die van de buurman 3 keer zo groot.

  • Ik ben het helemaal eens met jouw comment. Geld is een tool/ middel die je helpt bij het sneller bereiken van je doelen of je wensen laten uitkomen. Dat is fijn en dat maakt gelukkig. Al denk ik dat gelukkig zijn een vaardigheid is die in de basis los staat van wel of geen geld hebben.

  • Het idee is toch dat geld niet gelukkig maakt. En er werd ook lange tijd gezegd dat je van de loterij winnen niet gelukkiger wordt. Maar volgens Dijksterhuis blijkt nu uit wetenschappelijk onderzoek dat loterijwinnaars na twee jaar wel degelijk gelukkiger zijn geworden.

 8. Ik vind wel dat geld gelukkig maakt. Het is toch wat lekkerder slapen zonder aanmaningen, deurwaarders en dreigende telefoontjes aan je adres. Heel veel geld hoeft ook niet, maar gewoon net genoeg om lekker comfortabel van te leven zonder geldzorgen. Geen zorgen dat je niet naar een zorgverlener kan omdat je het eigen risico niet kunt betalen. Geen nee hoeven te verkopen aan je kids als ze nieuwe sportkleding nodig zijn, of een andere fiets. En dat hoeft niet altijd nieuw te zijn, maar ook tweedehands kost geld.
  Het wordt gewoon allemaal wat makkelijker....

 9. Geld maakt alles zoveel makkelijker. Ons inkomen was echt wel groot, maar sinds een paar jaar veel minder. Gelukkig is het tot nu toe gelukt om schulden te voorkomen. Maar fijn is het niet als je weinig kunt kopen ,als versleten spullen niet vervangen kunnen worden etc. Geld maakt niet gelukkig maar het is behoorlijk frustrerend als je er niet genoeg van hebt.

 10. Ik denk wel dat er een punt komt waarop geld niet meer gelukkig komt. Genoeg geld helpt om een goed rustig leven op te kunnen bouwen zonder zorgen. Maar uiteindelijk is er een punt waarop je zoveel geld hebt dat extra geld je niet meer gelukkig maakt. Interessant artikel en ook bijzonder dat de schrijver eerst écht een heel andere mening had.

  • Dat idee behandelt Dijksterhuis inderdaad ook: dat er een punt komt waarop nog meer geld niet meer toevoegt. Ik dacht dat ook. Maar ook dat schijnt anders te liggen.

 11. ik kan hierop volmondig een JA beantwoorden. Ik heb het niet al te breed en dan heb je soms struggles om rond te komen. Als ik wat meer geld zou hebben zou het allemaal makkelijker zijn , geen stress veroorzaken en dus mij gelukkiger maken

 12. Zeker mee eens, dat geld gelukkig maakt. Ik denk soms dat we in NL zo verwend zijn dat we zelfs durven te zeggen dat het niet gelukkig maakt, omdat veel mensen zich niet eens een voorstelling kunnen maken van echt geen geld hebben en het dan ook als excuus gebruiken, zo van ik heb wel geld, maar ik heb ook zo mijn zorgen. Wat natuurlijk waar is, ook met geld blijven er soms genoeg andere zorgen over. Persoonlijk zou ik zeker gelukkiger worden van meer geld, gezien ik aanpassingen nodig heb en die worden veelal niet volledig vergoed, meer geld is zeker meer vrijheid voor mij. Ik wil het boek wel lezen, dank voor je review!

 13. Ja, de mensen die zeggen: 'Geld maakt niet gelukkig', zijn altijd de mensen die meer dan genoeg hebben. ;) Je wordt er niet per definitie gelukkiger van, maar van het hebben van geen geld wordt je in elk geval wel ongelukkig...

 14. Het boek hoef ik niet te lezen om hier het antwoord op te weten. Ja voor mij maakt geld wel degelijk gelukkig. Het is een onderdeel van... Zoals bv De hobby's die ik heb. Die kosten nu eenmaal geld. Zonder geld, geen hobby's. En het bezig zijn met oa mijn hobby's maakt mij nu eenmaal gelukkig. Kort door de bocht uiteraard.

 15. Ik ben van mening dat geld op zich niet gelukkig maakt. Het geeft wel vrijheid en kan je van zorgen bevrijden. Maar echt gelukkig zijn is toch van meer factoren afhankelijk dan alleen van geld. Voor geluk heb ik in ieder geval ook mensen om mij heen nodig waar ik van hou en die ook van mij houden, gezondheid draagt bij aan geluk en ook geestelijk welzijn.

 16. Ondanks dat geld slechts een stuk papier is, vertegenwoordigt het een bepaalde waarde. Geld is een schaars goed wat je in bezit kunt krijgen door daar prestaties voor te leveren in de vorm van arbeid. Het aanschouwen van veel geld maakt zeker niet gelukkig. Het bezit ervan maakt je echter wel (deels) onafhankelijk omdat het als ruilmiddel een waarde vertegenwoordigt waar je je behoeftes mee kunt bevredigen. Bij een tekort aan geld levert dat naast veel ongemakken heel veel frustraties op. Bij teveel niet. Het enige probleem wat je dan hebt is een luxe probleem. En daar valt overigens best mee te leven. Geld maakt het leven zeker een stuk aangenamer dan geen, of te weinig geld te bezitten.
  Ik moet overigens de eerste erfgenaam nog tegen komen die een enorme smak oud geld in de vorm van vergaard familiekapitaal als erfenis geweigerd heeft omdat al dat geld hem doodongelukkig zou maken.

 17. Geld maakt in het leven dingen makkelijker en minder zorgen. Daar ben ik van overtuigd. Het geeft meer vrijheden en ik kan mijn kind een goed leven bieden hierdoor. Ik zou er alles aan doen om niet in armoede te hoeven leven en daarom zijn mijn ambities ook groot.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>