Stond ik toch ineens – 1.306,20 rood!

Rood staan

Mijn jongste zoon wilde graag met mij koffie drinken bij Bakker Bart, dus stond ik daar vanochtend een broodje gezond en koffie af te rekenen. Maar toen ik wilde pinnen klonk die venijnige piep die meestal betekent dat ik te weinig saldo heb. Gelukkig had ik nog een andere pas bij me, en kon ik daarmee afrekenen, maar eenmaal thuis heb ik wel meteen even gekeken wat er aan de hand was.

1.306,20 rood!

Daar zag ik tot mijn schrik dat ik maar liefst – 1.306,20 rood stond. Geschrokken zocht ik naar de oorzaak. Die bleek snel gevonden: de premie voor mijn zorgverzekering* was rücksichtslos geïnd! Vorig jaar was mijn premie overigens 1223,04 voor dezelfde verzekering. Ik kies er meestal voor om de premie in 1 keer af te rekenen. Dat betekent namelijk een korting van 13,20 en dan ben ik tenminste van het gezeur af. Het eigen risico betaal ik maandelijks: 38,50 van februari tot en met november om precies te zijn.

Als het goed is krijg ik in april terug wat ik teveel betaald heb aan eigen risico in 2018.

Hoe betaal jij je zorgpremie en eigen risico? En hoeveel is die van jou?

*Ik zit bij Ditzo.

Similar Posts

30 Comments

 1. Wij betalen voor het eerst het hele jaar in 1 keer €987 dit scheelt €20 per jaar.
  Wij zitten bij Anderzorg en zijn heel tevreden.
  We hebben een eigen risico van €885.
  Bij onze bank AbnAmro staat altijd vantevoren gemeld, wanneer iets afgeschreven wordt.
  Dat is wel fijn, ik kom dan niet voor verrassingen te staan.

 2. Dit heb ik deze week nu al een paar keer gelezen, op blogs van mensen die zeggen bewust bezig te zijn met geld (en vaak om die reden de zorgverzekering in 1 keer betalen, voor wat extra voordeel). Je weet toch dat dit in de eerste helft van januari afgeschreven wordt?! En je kunt toch ook inzien welke incasso’s wanneer afgeschreven gaan worden?! Hoe kun je dan verrast worden door een afschrijving?!

  1. Moet zeggen dat ik dat ook las en hetzelfde dacht. En het lijkt me ook dat deze mensen het zich kunnen veroorloven om in een keer te betalen en het geld bescikbaar hebben dus daar van te voren voor kunnen zorgen dat ze niet rood komen te staan.

 3. Eind 2017 inde mijn toenmalige zorgverzekering maar alvast de premie voor 2018. En dat terwijl ik nog drie dagen had om over te stappen. Dat heb ik dus direct terug laten storten. Ik voelde me bestolen door mijn zorgverzekeraar. Ik was blij dat er uit de vergelijking kwam dat het voordeliger was om over te stappen.
  Door die actie was ik er dit jaar extra alert op. Het ging allemaal goed.

 4. Wij betalen de premie één keer per jaar en weten natuurlijk dat het bedrag afgeschreven gaat worden. We hebben nu voor het eerst geregeld dat het in december al afgeschreven wordt, dat is weer goed voor een lager saldo op 1 januari voor de Belastindienst.

 5. Zorgverzekering betaal ik maandelijks. ER budgetteer ik in december van het voorafgaande jaar (vanuit de spaarpot). Wat er aan het eind van het jaar overblijft gaat terug de spaarpot in.

  1. In de goede oude tijd van ziekenfonds/particulier verzekerd, betaalde ik niet eens 50 euro per maand, maar in Nl bedachten de politici dat het tot een eerlijke marktwerking zou komen, als we dit nieuwe systeem zouden invoeren (en de premies zouden daarmee omlaag gaan). Er zijn uiteindelijk maar een handvol verzekeraars in NL (het lijken er veel meer, maar dat zijn allemaal aparte bedrijfjes die dan weer onder 1 van die paar grote vallen). En die paar grote verzekeraars bepalen hoeveel premie we betalen. In Den Haag denkt men nog steeds dat zijzelf dit bepalen, door op Prinsjesdag te zeggen hoeveel de premies ongeveer mogen gaan stijgen het volgende jaar. Maar de verzekeraars zijn helemaal vrij om te vragen wat ze willen, en ze mogen daarover geen afspraken maken, maar wie gelooft nu werkelijk dat dat niet gebeurt?
   Eerlijkheidshalve moet ik er wel bij zeggen dat voor de mensen met de laagste inkomens er zorgtoeslag is, je krijgt dan elke maand een bepaald terug. Het oorspronkelijke idee hierachter was dat de minst betaalden netto geen premie zouden betalen, alleen hun eigen risico. ER is dit jaar 385 euro (dus de eerste 385 zorgkosten betaal je zelf, muv huisarts, bevalling e.d.). Echter, iedereen vanaf 18 jaar moet zijn/haar eigen zorgverzekering hebben, ook studenten die geen betaald werk doen, en de zorgpremie is hoger dan de zorgtoeslag. Is voor Nederlanders al een onduidelijk verhaal, vraag me af of jij als Belg deze uitleg kunt volgen, maar ik heb het geprobeerd.
   Oh ja, die 50 euro per persoon, is dat per jaar?? (of per maand?)

 6. Haha en dat is precies de reden dat ik inderdaad de jaarpremie heb ingesteld op “acceptgiro”, die niet meer bestaat maar ok, dan krijg je een mailtje met een iDeal link. Maar ik had het voor het eind van het jaar al overgemaakt, dus ik had sowieso volledige controle over wanneer het eraf ging. ;)

 7. We betalen hier ook in een keer en net als vorig jaar werd dit op mijn verzoek in het oude jaar geïnd. Ooit eens mee begonnen toen we bijna vermogensrendementsheffing moesten gaan betalen. Kon dus van tevoren de incasso al weer zien aankomen op de abnamro rekening dus geen enkel probleem. Daarnaast moet ik zeggen dat ik als gewoonte heb smorgens eerst te kijken naar onze rekeningen. Dit doe ik zelfs als ik nog in mijn bed lig. Wat wordt er afgeschreven die dag en zijn er nog meevallers? Vind het zelf heerlijk om de dag te beginnen en te weten wat er staat. Kijk momenteel meerdere malen per dag omdat ik best intensief de beurs in de gaten hou

 8. Wat een geweldige afbeelding bij dit stukje! Je uitstraling op de foto en de bewerking in deze stijl en kleuren – bijzonder goed geslaagd. Zoiets moet je vaker doen ;-)
  Over de zorgverzekering: ik betaal altijd per maand, premie inclusief eigen risico. Dat gaat prima.

 9. geinspireerd op De Schreeuw van Munch? Mooi gedaan.

  Ik betaal altijd zelf in december voor het hele jaar. En daarna maak ik elke maand een bedrag over naar een spaarrekening zodat er in december weer genoegop staat.

 10. Wat een onaangename verrassing. Ik heb voor mijzelf een excell bestand waarin alle uitgaven staan die ik per maand kan verwachten. Dat helpt goed tegen onaangename verrassingen. Maar die zijn nooit zo hoog als deze van jou.

 11. Dat is toch even een klotsende oksels momentje…
  Ik wil er wel graag naartoe om de zorgpremie in 1 x te betalen, maar dat zit er nog niet in. Voor de gemeente belastingen lukt het me wel. Op een of andere manier geef ik daar dan de voorkeur aan, hoewel daar geen korting op zit.
  Ik vind trouwens de korting op de zorgpremie niet noemenswaardig. Misschien is dat wat met tegenhoudt; al dat gedoe voor maar 10% korting. In ieder geval was het wel een correcte afschrijving in jouw geval. Da’s beter dan dat je niet weet waar het vandaan komt!

 12. Bij mijn zorgverzekering kon ik zonder extra kosten kiezen voor een acceptgiro. Dus ik heb de overschrijving zelf ingepland, zodat ik precies wist wanneer het afgeschreven zou worden. Heb dit jaar overigens voor het eerst voor het hele jaar vooruit betaald. Dat wil ik er graag in houden!

 13. Wat een verrassing! Mijn zorgverzekeraar meld wanneer het jaarbedrag wordt afgeschreven zodat je kan zorgen dat er voldoende geld op de rekening staat. Om daar voor te zorgen, berekenen we ieder jaar wat er maandelijks naar onze vaste-lasten-en-boodschappen-rekening gestort moet worden zodat alle automatische afschrijvingen vlekkeloos kunnen plaatsvinden. Geen onaangename verrassingen dus bij het pinnen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.