Reacties

De psychologie van geld: piramidemodel! — 17 reacties

 1. Ik heb het boek gelezen en ervan genoten. Humoristisch. Het tweede gedeelte vond ik iets minder maar ik heb niets met beleggingen, ed. Het stukje over dat je minder overzicht heb omdat de 'betaalpijn' niet voelbaar meer is vond ik ook goed.

  Zeker een aanrader.

  Groet

 2. Leuk dat boek meot ik ook maar eens lezen want dat van de pijnprikkel wist ik wel maar dit had ik nog niet eerder gehoord. Meestal boek ik geld terug dingen direct in mijn excel sheet waardoor ik het dus niet meer "mentaal" kan uitgeven. en tuurlijk doe ik het ook wel eens hiihi. groetjes

 3. Een van de redenen waarom ik bijna geen contant geld gebruik. Het gaat er makkelijker uit en bij pinnen kan ik makkelijker volgen aan welke posten ik geld heb uitgegeven. Wie toch graag contant betaald, zou een kasboekje kunnen bijhouden (een tijdje), je geeft ook minder uit, als je het weer moet opschrijven/opbiechten!

 4. Ik herken het niet bij mezelf. Ik wil alleen maar geld uitgeven voor die dinge die ik echt belangrijk vind. Ik houd niet van shoppen, dus werkt dat bij mij. Als je daar wel van houdt zie je misschien heel veel dingen waarvan je vindt dat je die echt nodig hebt.

  Groetjes, VeggieMo

 5. Ja! Herken ik! En ik heb dat als ik iets koop dat flink afgeprijsd is, ik het gevoel heb dat ik geld 'verdiend' heb... Ik ben me eigenlijk niet bewust of dat dan ook weer invloed heeft op mijn verdere uitgaven, maar ik schat in dat dat best het geval is.

 6. Ik laat geld dat ik terugkrijg (bijvoorbeeld van de verzekering) op een rekening komen die ik niet digitaal kan bekijken. Zo bouw ik een mooie reserve op, die ik dan gebruik voor de vakantie.
  Ik woon in België, en de teruggaven van de ziekenfondsverzekering laat ik storten op mijn Nederlandse rekening. Ook als ik een product terugbreng naar de winkel en ze betalen terug op een rekening, zoals dat tegenwoordig kan, laat ik dat storten op mijn Nederlandse rekening.

 7. Zo herkenbaar. Ik betaal elke maand (expres, want ik wil niet bij hoeven betalen) te veel aan de energieleverancier. De paar honderd euro die ik dan jaarlijks terugkrijg, voelen als een cadeautje en ik geef dat geld graag uit aan extraatjes. Ik weet het, gewoon m'n eigen geld, maar toch...
  Een innerlijke boekhouder heb ik ook zeker wel.

 8. Ik heb nog steeds last van een omgekeerde latte-factor. Toen ooit in korte tijd ons inkomen flink kelderde, schrapte ik al die kleine uitgaven. De meeste zijn,nu we het weer goed hebben,nooit terug gekomen.

 9. Onherkenbaar. Ik heb nooit het nut van boekhouden in gezien en had daar een hekel aan. Gevolg: Ik laat alles op m'n bankrekeningstorten en haal daar van af wat ik nodig heb. Koppel dus geen uitgaven aan inkomsten. Gevolg was dat er teveel op stond en dat heb ik destijds in depositio's gezet die meer rente oplevreden. Loop ook moeiteloos door een winkel en kom dan zonder iets naar buiten. Aankopen doe ik als ik iets niet meer kan maken en een nieuwe nodig heb. Als de prijs redelijk is dan koop ik het en anders wacht ik nog even tot het in de rclame komt. Alle winkels heb ik binnen loopafstand. Betaal ook alles contactloos. De drempel om veel geld uit te geven is bij mij dus erg laag. Toch geef ik (voor m'n 1-persoons huishouden) all-in niet meer dan 10.000 euro per jaar uit.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder