Betaalpijn

Unknown 1

Als ik een Laura Ashley jurk koop op ebay.co.uk, dan betaal ik die via Paypal omdat dat niet anders kan.

Enige tijd later krijg ik dan een afschrift van mijn Bijcard, met daarop het bedrag dat ik moet betalen. Op deze manier geld uitgeven, voelt abstract en geeft nauwelijks het gevoel dat ik geld spendeer. En dat is linke soep, want daarin schuilt het gevaar dat ik ongemerkt veel meer geld uitgeeft dan gewenst, en dat komt dus omdat ik nauwelijks Betaalpijn voel.

Verwelkom betaalpijn!

Betaalpijn wordt beschreven in het boek Psychologeld. Betaalpijn is de mentale pijn die je voelt als je afscheid moet nemen van je (zuurverdiende) geld. Betaalpijn wordt bepaald door de grootte van het bedrag dat je uitgeeft, en door de zogenaamde transparantie van het betaalmíddel dat je gebruikt.

Contant geld is het meest transparant en veroorzaakt de grootste betaalpijn. Een creditcard is veel minder transparant, en gaat dus gepaard met veel minder betaalpijn. En het vervelende is dat hoe minder transparant een betaalmiddel is, hoe meer je er mee gaat uitgeven.

Betaalmiddelen in volgorde van transparantie

 1. Contant geld
 2. Pinpas
 3. Creditcard
 4. Prepaidkaarten, chipknip, ov-chipkaart zie ook paysafecard kopen via 0900
 5. Cadeaubonnen, Boekenbonnen
 6. Automatische afschrijvingen

Welke betaalmiddelen gebruik jij?
En herken je het verschijnsel ‘betaalpijn’?

Similar Posts

18 Comments

 1. Herken het ook wel ja. En idd als je contant geld uitgeeft ben je minder snel geneigd om grote bedragen uit te geven. Ik gebruik de meesten weleens. Alleen géén creditkaart.

 2. Ik gebruik voor bijna alle aankopen mijn bankkaart en heb nooit veel cash geld op zak. Ik vind niet dat je minder geld uitgeeft omdat je cash betaalt en het dan beter ‘beseft’. Wel of niet ‘teveel’ uitgeven heeft niets te zien met de manier van betalen wel met discipline : heb ik iets niet echt nodig dan koop ik het niet of ik nu cash of met de bankkaart zou betalen

 3. Ik gebruik alleen gepast geld en pinpas. Ik heb niet eens een creditcard en ik wil er geen. Cadeau- en boekenbonnen gebruik ik wel (da’s ook de bedoeling als je ze krijgt…), vind ik ook een leuk cadeau. Tegenwoordig heb je die cadeaupasjes die je niet persé gelijk op hoeft te maken.
  Automatische afschrijvingen gebruik ik voor een aantal dingen van het bedrijf en voor vaste lasten.

  1. Ik vind die cadeaupasjes waar je gewoon steeds een beetje van gebruikt ook echt ideaal! Bij Boekenbonnen is het soms echt zoeken om aan het bedrag te komen, en je krijgt het overschot niet terug.

  2. Ik wil steeds nog eens met de kinderen met de bus naar de stad reizen, vanaf het platteland. Maar schrik terug voor de aanschaf van maar liefst 6 ov-chipkaarten. Als ik er nou ééntje kon kopen, en dat we daar dan allemaal opreisden, dan zou ik dat veel eerder doen. Ik mis de strippenkaart : (

   1. Dat is wel een zak geld in één klap, inderdaad. 6 Kaarten voor 7,50 per stuk is al 45 euro, daar komt dan nog je instaptarief bij, dus nog eens 6 maal 20 euro: dan ben je al 165 euro kwijt! Nu zou je voor 6 zones p.p. ook meerdere strippenkaarten nodig hebben, dus ook al een lekker bedrag uitgeven (kostten die grootste kaarten niet een geeltje?) maar aan dit bedrag zou je echt niet komen :-( En dan komen de kosten voor de eerste reis er nog eens bij.
    Wij hebben ze wel, voor mij en onze dochter. Mijn man reist per auto, onze zoon reist überhaupt nooit in z’n uppie, dus het hoeft nog niet. Maar nu hij naar het MBO gaat, wil ik toch eens bij ‘DUO’kijken of het niet handig zou zijn, voor excursies bv. En hij moet het van mij leren ook. Een rijbewijs kan hij vergeten, daar wil ik niet voor gaan werken ;-)

 4. Voor de veiligheid van de winkels vind ik dat je toch zoveel mogelijk met plastic geld moet betalen…

  Creditcard heb ik niet, is wel lastig als je ‘s iets via computer wilt bestellen.

  1. Dat is ook de enige reden dat ik mijn creditcard aanhoudt, voor aankopen via internet. En ik geloof dat een creditcard ook nodig is voor Paypal, maar dat weet ik eigenlijk niet zeker.

 5. Ik herken het wel. Met grote aankopen heb ik dat een dag later. Meestal op het moment zelf valt het wel mee, maar en dag later denk ik: Oh… jee, wat veel. Soms slaap ik slecht.

  Ik weet dat ik met verbouwen geld uit moet geven, maar daar heb ik soms wel moeite mee.

  Liefs Frederique

 6. Ik heb altijd betaalpijn ;-) Ik ben 1 van die wonderlijke types die sowieso nooit graag geld uitgeeft, het moet, want er moet gegeten worden, maar ik zit er bovenop, heb ook niet veel te besteden. Maar betalen doe ik het liefst contant en daarna betaal ik met de pinpas, maar ik bekijk dagelijks mijn internetbankieren.

 7. Ik herken het niet omdat we vaak samen op pad gaan en mijn man dan betaald. Verder gebruiken we meestal de pinpas maar ook wel via internet. En voor de vakantie gebruiken we vaak de creditkaart. Vooral erg handig op tolwegen. Vroeger wilden ze nog wel eens de boel beduvelen met oud geld wat ze kwijt moesten en dat lukt dan echt niet meer.

 8. Ik heb ongeacht het betaalmiddel altijd last van betaalpijn. Wat ik mezelf heb aangeleerd is om bij elke betaling na te gaan hoe lang ik ervoor heb moeten werken. Bv parkeren bij Apenheul voor zes euro, dacht het niet als ik op 10 minuten afstand een parkeerplek kan vinden. Ik verdien geen 36 euro per uur dus zie het niet alleen als besparen, maar ook als verdienen. Zo leer ik me gelijk te besparen. Wil niets liever dan de woning vrij en voor zowel mijn man als mijzelf de mogelijkheid om 24 uur per week te faan werken.

  1. Ja, dat in vind ik ook heel effectief: nagaan hoeveel uur je ergens voor moet werken. Dan valt er meteen een heleboel af.

   Ik parkeer ook altijd op 15 minuten lopen van de stad, omdat ik geen geld wil uitgeven aan parkeren. Zo verdien ik mooi mijn kopje koffie.

 9. Als ik geld uitgegeven heb, dus boodschappen gedaan heb, of kleding gekocht, dan voel ik me altijd zo verschrikkelijk moe…..Mijn moeder had dat vroeger ook…..Zal ook met betaalpijn te maken hebben denk ik….!

 10. Ik betaal de boodschappen het liefst contant, dan heb ik voor mezelf beter overzicht.
  Ik internetbankier ook elke dag en vul netjes mijn kasboekje in. (ben altijd al gek op cijfertjes geweest).
  Een creditkaart hebben wij niet, wel gehad maar weggedaan omdat dat inderdaad betaalpijn gaf ;)
  We werden er wat te makkelijk van.

  En het rare aan mij is dat ik graag mijn man en zoon verwen en het bv niet erg vindt als er nieuwe schoenen worden gekocht. Koop maar wat je leuk vindt, totaal geen betaalpijn. Maar als het om mezelf gaat heb ik echt betaalpijn en schijn ik het mezelf niet veel te gunnen. Mijn man waakt daar ook voor dat ik mezelf niet voorbij loop, hij heeft daar terecht een hekel aan als ik dat doe.

  Ik herken mezelf ook in het stukje van geldover. Ik denk dan wel niet ik hoe lang ik voor iets moet werken maar vergelijk het dan met boodschappen. Hebben wij 6 euro bespaard op parkeerkosten, dan roep ik dat we voor het uitgespaarde geld 6 broden kunnen kopen ;)

  Groet Isabelle

 11. Isabelle, zoals jij een besparing in je gedachten omrekent naar een aantal broden, denk ik altijd bij mezelf ‘dat zijn ….. dozen halfvolle melk van 0.54 euro’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.