Problemen met de trein

Last updated on July 4th, 2022 at 02:28 pm

treinproblemen

Mijn man maakt lange dagen.

Hij reist dagelijks van de Achterhoek naar Amsterdam en weer terug. Op zo’n best is hij om 19.45 thuis.

Maar dankzij de NS en Arriva wordt het regelmatig later. Zo was hij gisteren later thuis omdat dieven koper hadden gestoken van de rails! Daardoor konden de treinen niet rijden.

Het leek me leuk om de meest voorkomende redenen waarom mijn man vertraginging heeft met de trein op een rijtje te zetten!

Problemen met de trein

  1. Koperdieven
  2. Persoon op het spoor
  3. ‘Een aanrijding met een persoon,’ zoals dit eufemistisch wordt genoemd
  4. Wisselstoring
  5. Overwegstoring
  6. Verdacht pakketje
  7. Kapotte trein
  8. Kapotte bovenleiding
  9. Stroomstoring in het algemeen
  10. Blaadjes en/of takken op het spoor
  11. Niet nader verklaarde vertragingen. Bijvoorbeeld wanneer de trein treiterig en om onduidelijke redenen een aantal meters vóór het perron van aankomst simpelweg stopt. Deze vindt mijn man het vervelends.

N.B. Mijn man is overigens geen klager. Hij is erg Zen, en laat het allemaal rustig van zich afglijden. Zelf zou ik veel meer moeite hebben met zo’n lange reis, gevuld met onverwachte strubbelingen.

Leestip: goedkope NS dagkaarten.

Hoe zijn jouw ervaringen met de trein?


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

39 Comments

  1. Ondanks de problemen op het spoor, heb ik nog steeds een voorkeur voor trein boven zelf autorijden (en geconcentreerd op de weg moeten letten)
    Maar,ik verwen mezelf wel met een goed boek, goede muziek mee, thermoskan koffie en/of een wijntje en wat stukjes kaas en noten. Als er uitval of vertraging is, zoek ik ergens een rustig plekje, of loop zelfs het station uit om een rustig parkje te vinden en verdiep me even in mijn boek….uurtje later rijden er meestal wel weer treinen en kan ik mijn weg vervolgen. Gelukkig wacht er thuis geen gezin meer op me, dat scheelt wel.

    1. Dat doe je goed Greet. Het grote voordeel van de trein boven een auto is natuurlijk dat je je handen vrij hebt en inderdaad kunt lezen of zo. Mijn man gaat ‘s ochtends altijd slapen. Maar dat is wel een paar keer mis gegaan, en dan belandde hij in Den Helder…

  2. Reizen met ov in het algemeen.
    Bestel een ovchipkaart. Na 4 weken krijg je een mailtje dat je kaart is gedeactiveerd omdat je hem nog niet hebt gebruikt. Dan bel je de klantenservice omdat je kaart nog niet was aangekomen. Voor 7,50 wordt de kaart nogmaals opgestuurd…dezekeer is de kaart er binnen 18 werkdagen.
    Je stapt op de fiets en gaat de kaart activeren, opladen en je koopt meteen een dalabonnement. Alles wordt drie keer afgeschreven. Je zet automatisch opladen aan, voor het geval dat je een keer meer saldo nodig hebt dan erop stond.
    Een week later ga je bij de bushalte staan wachten, elk kwartier een bus. Na 55 minuten sta je er nog. Eindelijk een bus, buiten dienst. 70 minuten nadat je aankwam stap je in een bus, houd je chipkaart voor de houder en, onbruikbare pas. Je betaalt contant 10 euro. Terug betaal je nog eens 10 euro. Terwijl je chipkaart met daltarief 7,50 had gekost, heen en weer.

    Een week later, website, klantenservice, mails, bellen, gedoe. Weer bij de bushalte. Houder buiten gebruik, contant betalen.
    Nog een week later, weer een dik uur op de bus wachten. Pas doet het, houder doet het. Tot je wilt uitchecken.

    Vandaag kwam ik 50 km van huis erachter dat mijn automatisch opladen niet meer aanstaat. Weer comtant 10 euro betalen.
    Ik mis mijn strippenkaart. Eens per maand haalde ik 5 lange strippenkaarten, die dingen deed ik n de tas en de stempel werkte altijd.

    En dan ben ik nog jong en digitaalvaardig. Ik snap wel waarom 4 bejaarden hier ombeurten 1 van de kinderen vragen te rijden.

    Ik denk dat als ik dagelijks met het ov moest ik weleens de persoon in botsing met de trein zou kunnen zijn. Een uur lang iedere 10 minuten de trein die je moet nemen op een station 30 km verderrop waar je met de bus naartoe moet horen langskomen terwijl je in de stromende regen naast zon lullig paaltje op de bus staat te wachten dat doet iets met je. Doodongelukkig dat word ik van het ov. Over drie maanden krijg ik of een vast contract of ik moet eruit. Als ik een vast contract krijg kopen we een auto. Krijg je mij met geen 100 euro toe meer in het ov.

    1. Aaargh, dat klinkt ontzettend vervelend en frustrerend. Arme jij. Ik zou ook helemaal gek worden van zoveel gedoe.

      Ik mis ook de strippenkaart. Dat vond ik veel makkelijker. Als ik nu eens met de trein reis, print ik thuis altijd een eticket uit. Dat kan ik tenminste wel ; )

      Hopelijk krijg je inderdaad een vast contract en kun je dan een auto kopen Petra. Ik duim alvast voor je!

  3. Hier op de Veluwe heb je inderdaad veel ‘aanrijding met een persoon’, omdat de sneltrein hier heel snel gaat (en er veel instellingen aan het spoor zitten). Heb al eens mijn paasontbijt moeten missen, omdat iemand een mindere Pasen had. Is toch elke keer een erg naar idee. Gelukkig hoef ik weinig met de trein. De laatste keer dat ik vertraging had, had er iemand midden in het gangpad gekotst en moesten ze dat eerst opruimen.

  4. Het openbaar vervoer is in Nederland eigenlijk om te huilen. We hebben te maken met grote idioten die de toppen leiden van de verschillende vervoersbedrijven, welke niet communiceren voor goede afstemmingen en aansluitingen. Daarnaast de koper dief, blijf met je ……. af van andermans spullen. Ongelooflijk dat dit keer op keer gebeurd, triest is het gewoon. Zelf klaag ik wel eens over het forenzen met de auto, maar dat nog liever dan met het ov.

      1. Ja zeker wel, in Engeland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Daar heb ik nooit een oponthoud meegemaakt. Overstappen gebeurde middels een minuut of 5 de tijd en geen rennen en hopen dat je hijgend je aansluiting hebt of dat je 30min+ tijd hebt voor dat je connectie er is. Misschien dat ik dan in Nederland heel veel pech heb gehad en in het buitenland heel veel geluk.

  5. Ik hou helemaal niet van het openbaar vervoer, dus ga het liefst zo min mogelijk. Mijn vader is conducteur en vind de vertragingen zelf ook erg vervelend… Toch zijn het vaak dingen waar de ns zelf niet heel veel aan kan doen (natuurlijk zijn er ook dingen waar ze wel wat aan hadden konden doen). Maakt het natuurlijk niet minder irritant.

    1. De houding van de conducteur doet ook veel. Als ze meelevend en vriendelijk reageren is er denk ik ook minder irritatie. Ik vind het sympathiek van je vader dat hij de vertragingen ook vervelend vind.

      Het leven van een conducteur lijkt me ook niet altijd makkelijk.

  6. Ik reis bij voorkeur met het ov. De auto is maar vermoeiend, geen comfort, steeds moeten opletten, geen tijd om met iemand een praatje te maken.
    Ik reis veel en vaak en door heel Europa. Nederland is qua ov echt de top. Alles wordt zoveel mogelijk op elkaar afgestemd, bijna overal een trein per uur. In de UK mag je blij zijn met 2 treinen per dag, voor ettelijke honderden ponden voor een traject waar je in NL zo’n € 50 eerste klas kwijt bent.
    Bussen die niet aansluiten of er gewoon niet zijn. Treinen die uberhaubt gewoon uitvallen zonder mededeling en geld terug bij vertraging kennen ze ook al niet.
    De meto in Londen, die is goed, maar de rest van het ov daar is bagger. Zelfde voor andere buitenlanden. In de hoofdstad is het goed maar daarbuiten niet.

    Maar ach zaniken en zeuren is de grootste hobby van NL geworden.

  7. Het valt mij op dat iedereen enorm veel nadelen kan opnoemen van het ov maar al die dagelijkse files, om moet rijden omdat er gewerkt wordt aan de weg, vertraging ivm een ongeluk, de asociale rijstijl die tegenwoordig de norm is op de wegen..daar hoor je niemand over.

    1. Dat is inderdaad opmerkelijk, mevrouw Williams…ik luister onder het schilderen naar de radio en er staan elke dag weer zóveel files om allerlei onduidelijke redenen, dat ik zelf toch liever in de trein zit. Ik heb alleen maar goeie ervaringen. Mijn OV kaart, en ook die van mijn dochter, kwam na een paar dagen al aan. Mijn abonnement wordt keurig elk jaar verlengd. En de trein duurder? Autorijden kost echt veel en veel meer per maand dan de trein.

    2. Mijn man kiest voor de trein omdat hij file rijden nog veel vervelender en lastiger vind inderdaad. En ik heb hem ook liever in de trein. Dat voelt dan toch veiliger.

      Maar dat neemt niet weg, dat ik niet baal soms als er weer een vertraging is en hij nog later thuis komt.

  8. Hier in B was de grappigste (en waar gebeurde!) reden voor een vertraging “een lama op de sporen”.

    Zelf ga ik sinds kort met de bus werken en dat bevalt me prima: geen stress en ik kan later vertrekken ‘s morgens: want er zijn aparte busstroken, zodat de bus kan doorrijden en de auto’s in de file staan aan te schuiven… Plus mijn werk betaalt mijn abonnement volledig terug.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.