|

K-drama: waarom ik amper nog Netflix kijk

k-drama

Sinds mijn jongste dochter is vertrokken kijk ik amper nog naar Netflix Nederland.

En dat is niet omdat ik Netflix nu stom vind, maar omdat mijn dochter me heeft laten kennismaken met Koreaans drama ook wel K-drama genoemd. En nu ben ik daar een kléin beetje aan verslaafd geraakt…

Hoe ik viel voor K-drama

Het begon dus allemaal met mijn jongste dochter. Zij kijkt graag Koreaans drama, en zat al maanden te zeuren dat ik dat met haar mee moest kijken. Uiteindelijk zwichtte ik vanwege haar reis naar China. Koreaanse series kijken leken me een goede manier om kennis te maken met die kant van de wereld. Wist ik veel dat Korea en China totaal verschillend zijn. Maar toen ik dat besefte was het al te laat:

Ik was gevallen voor Koreaans drama.

two worlds
Two Worlds

Kijken met een slechte attitude

Het Koreaanse drama dat mijn dochter koos was de serie Two Worlds. Daarin belandt een jonge vrouw in een cartoonwereld. Daar ontmoet ze de held van die cartoon en wordt verliefd op hem. En hij op haar. De serie is origineel, grappig, mooi en romantisch.

De eerste 5 afleveringen zat ik met een zeer slechte attitude te kijken en zei ik dingen als:

‘De plaatselijke toneelvereniging acteert nog beter!’

en

‘Wat ziet die Lee Jong-suk er belachelijk jong uit zeg! Weet je wel zeker dat die acteur al 30 is? Hij lijkt wel 10!’

Maar op een gegeven moment kreeg het verhaal me in zijn greep. En rond aflevering 10 zat ik smachtend te wachten op de volgende aflevering.

Inmiddels zit mijn dochter twee maanden in China, en heb ik zo’n 20 Koreaanse drama series die ik wil kijken op mijn lijstje staan.

Kuch.

Wat is er zo leuk aan K-drama?

 • De verhaallijnen zijn origineel! Koreaans drama biedt totaal andere verhalen dan ik gewend ben.
 • Koreaans drama is lieflijk en superromantisch. Het meeste Koraanse drama kun je bij wijze van spreken met een gerust hart voorschotelen aan je 8-jarige dochter of zoon.
 • Iedereen doet daar de schoenen uit als ze een huis binnenkomen. Als een personage ergens binnenkomt, zie je ze standaard even schuifelen, en dan hebben ze ineens sloffen aan.
 • Als een vrouw flauwvalt dan draagt de held haar meestal op zijn rug! In ‘piggyback’ stijl. Andersom trouwens ook ; ) Vrouwen dragen mannen zo ook het huis binnen.koreaans drama
 • Een ontbijt in Koreaanse series lijkt op onze avondmaaltijd.
 • Er wordt daar veel gegourmet, alleen heet het daar geen gourmetten maar is het een gewone maaltijd.
 • Er is veel waardering en aandacht voor de rol van moeders. Vooral de zoons zijn in de regel dol op hun moeder. Sowieso is er veel aandacht en waardering voor familiebanden.
 • Ik leer Koreaanse woorden. Ik kan nu onder andere ‘mama’ zeggen in het Koreaans en ‘Nee’ : )

Mijn top 3 Koreaans drama!

 • Another Miss Ohkoreaans drama
 • Goblin. N.B. Ik heb deze nog steeds niet af durven kijken omdat het niet goed afloopt. Ik ben gestopt na aflevering 15.goblin
 • The Coffee Prince. (Mijn favoriet)koreaans drama

Waar en hoe kun je Koreaans drama kijken?

Heel makkelijk, dat kan op KissAsian. Maar ook op Netflix vind je een aanbod van K-drama.

Conclusie

De populariteit van de Koreaanse cultuur wordt ook wel ‘Hallyu’ genoemd: de Koreaanse golf. K-drama is hier een voorbeeld van. De reden dat ik er zo dol op ben is de romantiek!

Ken jij Koreaans drama?

Teuntje, deze is voor jou ; )

Similar Posts

90 Comments

 1. Jaaaaaaa mam dit is mijn favoriete post op je blog!
  De koreaanse series zijn gewoon zo romantisch an grappig! Originele verhaallijnen en geweldig camera en settings werk en een top script!
  Ik ben echt verliefd <3<3
  Als iemand zit te twijfelen of hij moet gaan kijken of niet, DOE HET! Probeer het, je word echt meegesleept. De verhalen zijn amazing en (in my opinion) beter dan de meeste westerse series.

  Oke sorry moest er even uit:P

  Love from China :D
  kusjessss Teuntje

  1. Leuke Teuntje,
   Wat een leuk verhaal over deze series, nooit van gehoord zeg. Ga ook eens kijken op Netflix.
   Hoop dat je het goed hebt in China! Ben zelf 60+, maar vind dat avontuurlijke en ondernemende,
   echt erg leuk!
   Groeten uit het westen van Nederland.

 2. Ik ken het nog niet echt eigenlijk, maar heb wel begrepen dat Korea sowieso helemaal hot is op het moment (ook qua muziek). Ben wel nieuwsgierig, dol op romantiek :)

 3. Nooit van gehoord! Ik weet ook niet echt of dit iets voor mij is, ik vind het altijd wel prettig als ik gewoon kan verstaan wat er gezegd wordt, zonder dat ik per se de ondertiteling hoef te zien. Maar… je maakt me zo wel nieuwsgierig!

 4. Wij hebben net Narcos ontdekt. Verder komt er deze week een nieuw seizoen van The Crown. The last Kingdom kan nu ook zo ongeveer komen. En dan in februari Outlander. Daarbij kijk ik veel op youtube. Dus voorlopig nog genoeg te zien, maar ik houd die Koreaanse series in gedachten :-)

  1. Dat had ik dus ook Jamey. Ik had totaal geen zin in series die ik moet ‘lezen’. Maar ondanks die enorme weerstand ben ik er vervolgens als een blok voor gevallen. Kun je nagaan…

 5. Aygo! Hoe geweldig! Een mede-Kdrama fan hier in de lage landen :-)
  Ik ben erin gerold via Scarlett Heart: Ryeo (en de kaaklijn van Lee Joon Gi).

  Mijn favorieten zijn:
  – Coffee Prince (idd geweldig)
  – W – the Two Worlds (geweldige muziek ook) – naar het einde toe vond ik het wel minder sterk
  – Scarlett Heart (je vergeet nooit je eerste > wel erg veel drama op het einde)
  – Healer(<3 Ji Chang Wook)

  Nog typische zaken trouwens in Kdrama:
  – de held vindt altijd parkeerplaats, ook nog net voor de deur, op straat als moet
  – ze slapen vaak met hun gewone kleren en licht aan :-)

  Ik heb een abonnement op Viki – kost iets van $ 45 per jaar en werkt dan zonder reclame en soms zelfs met NL ondertitels.

  Ik speel al langer met het idee om een NL K-drama blog te starten, dus mocht je zin hebben… ;-)

  1. Oh wat leuk Marie-Lise! Coffee Prince is mooi hè?! Ik vind die acteur Gong yoo nu ook helemaal leuk.

   Dat slapen in gewone kleren herken ik inderdaad ook! Healer staat op mijn lijstje, en Scarlet Heart ga ik eens even opzoeken nu.

   Op dit moment kijk ik Suspicious Partner die ik ook helemaal geweldig vind.

 6. Ik heb me er nog nooit in verdiept maar als comic liefhebber spreekt Two Worlds me wel heel erg aan. En aan de reacties te zien doet Coffee Prince het heel erg goed ook :) Ik ga me er eens in verdiepen, ik vind het altijd leuk om nieuwe shizzle te ontdekken :)

 7. Ik heb er nog nooit iets van gezien! Ben na jouw blog wel nieuwsgierig geworden. Ik ben zelf nu helemaal verslaafd aan how to get away with murder en ik volg the walking dead, en grey’s anatomy ook. Soms vraag ik mij af waar ik de tijd vandaan haal haha!

 8. Ik ken ook iemand die hélemaal fan is hiervan! Maar die is ook meteen helemaal fan van alles wat met Korea te maken heeft; eten, kleding, spaart voor een reis erheen enz. enz. enz., volgens mij is het kijken van zo’n serie niet een op zichzelfstaand iets. Dat vind ik wel heel grappig, dat mensen daar van houden. Ik heb er zelf namelijk helemaal niks mee, haha. Überhaupt niet met series, hoor. Alleen Gossip Girl. Lekker geestdodend andermans ellende bekijken, haha!

 9. Ik heb nog nooit naar een K-drama gekeken maar je klinkt zo enthousiast dat ik het misschien ook eens moet proberen. Overigens kijk ik wel graag naar anime.

 10. Wat een goede tip! Ik ben wel een beetje uitgekeken bij Netflix omdat er weinig nieuws op komt. Ga ik eens kijken of dit iets voor me is, leuk!

 11. Koreaans drama? Wist niet eens dat het bestond joh! Maar ik denk ook niet dat het echt mijn genre is, sowieso ben ik niet echt de series.

  1. Op het moment kijk ik Boys over flowers de koreaanse versie. Ik heb jaren geleden de japanse versie gezien, maar ik was toch wel benieuwd naar de koreaanse variant.<3

 12. Ik heb het nog nooit gezien, en zou het uit mezelf ook echt niet beginnen kijken. Maar misschien moet ik het toch eens een kans geven zo te zien ;)

 13. Nog nooit van gehoord, maar ik denk dat het ook niet iets voor mij gaat zijn. Ik vind het wel fijn om nog iets te kunnen verstaan uit een serie..

  1. Nee, je kunt het inderdaad niet verstaan : ) Geen trouw aan vast te knopen. Hoewel ik inmiddels wel wat woorden en klanken begin te herkennen. Als je maar genoeg kijkt!

 14. Dit is de eerste keer dat ik hier iets van hoor. Ik ben nu wel benieuwd geworden, want het klinkt ook wat grappig door de comments die je er over maakte. :D

 15. Heel eerlijk, ik heb er nog nooit van gehoord. ????
  Ik kijk al jaren geen tv meer en heb zelfs geen netflix, al ben ik wel serie verslaafd, maar dat kijk ik via streaming.
  Leuk hoe je verteld dat het even duurde voor je erin zat, dat herken ik ook met sommige series. Ik ben nu wel nieuwsgierig naar Two Worlds, dus wie weet ben ik eerdaags ook verslaafd. ????

 16. Haha nee ik ken het niet, heb en kijk ook geen Netflix maar vooral mooie docu’s op de Nederlandse zenders of actualiteiten programma’s. Zit dan ook meestal met een laptop op schoot dus moet vooral luisterbaar zijn ; )

 17. Ik zou daar nooit opgekomen zijn om naar te kijken. Ik kijk momenteel ook nog maar weinig Netflix, maar als ik weer eens wat meer tijd heb, ga ik het misschien ook eens proberen

 18. Ik had er echt nog nooit van gehoord. Misschien ga ik er wel eens 1 kijken op netflix. Welke staat er op netflix? Dan weet ik waar ik op moet zoeken. :)

 19. Moet eerlijk zeggen dat ik hier nog niets van had gehoord maar het was me wel al opgevallen dat Koreaanse zaken hier plots populairder werden, zoals K-Pop.

 20. Weightlifting fairy Kim Bok Joo en Descendants of the sun vind ik toch stiekem mijn favoriete kdramas. Ze zijn echte aanraders!

  1. Nou niemand heeft mij is slow motion ergens van gered en heb ook geen ongemakkelijk kusscène in reallife gehad :p Denk dat je in welk land dan ook televisie series niet echt met het normale leven kunt vergelijken.
   Wel zijn de meisjes vaak ‘schattig’ maar ook wel bazig haha. En zowel de jongens als meisjes zijn in een relatie erg jaloers.

 21. Ik ben waarschijnlijk één van de weinige mannen die Kdrama-verslaafd is in Nederland.

  Op de internationale forums die ik af en toe bezoek is dat beeld wat anders.
  ( Een Koreaanse blogger die jarenlang in Manhattan gewoond heeft: “Koreaanse mannen geven niet snel toe dat ze Koreaanse TV of films kijken. “te vrouwelijk”.
  Maar als er een Koreaanse film in New York draait zitten de bioscopen propvol mannen, met of zonder vrouw.” En Koreaanse films zijn per definitie niet expliciet.

  (Superkorte rokjes kunnen dus wel, maar decolleté is not-done )

  Zoals een goede Aziatische maaltijd uit zoet en zuur bestaat, is dat ook zo in Kdrama.
  Ik houd van oud Hollywood of Westers, maar ik was er rond 2009 een beetje op uitgekeken.
  Een tip van een Canadees filmforum-lid dat toen een jaar in Korea woonde bracht me op het Koreaans. “Ach, ik probeer één of twee films en dan hebben we het weer gehad”.
  Mooi niet dus, na 9 jaar bijna alleen maar Koreaans, met Japans en Taiwanees als afwisseling af en toe.
  Waarom ?
  Nog steeds niets tegen een goede Westerse film, mag best in gevochten worden etc.
  Maar het acteren moet me wel aanspreken. ( Denk aan “Engels acteren, in vergelijking met Amerikaans)

  Wel, Koreaanse actrices en acteurs zien er heel goed uit. Dat doen ze in alle filmlanden, hoort er bij.
  Maar…de Koreanen kunnen echt drama acteren !
  Het meeslepende acteren dat oud Hollywood vroeger ook had.

  Ik wissel licht en serieus drama af, en ook historisch en modern.

  Historisch moet je even aan wennen misschien, maar het is prachtig en verslavend !

  Een paar serieuze tips:
  Historisch
  “Arang and the Magistrate”. Wat gebeurt er als de geest van een jonge maagd, door misdrijf omgekomen, nog ronddwaalt om haar rust te vinden? Komedie, romantiek, spanning en lichte horror van de bovenste plank.

  “The Moon That Embraces The Sun”. Gaat nog iets dieper, meeslepend…

  Zelfde niveau, op ware gebeurtenissen gebaseerd:
  “Dong Yi”, “Empress Qi”, “Dae Jang Geum”

  “Dae Jang Geum” als laatste genoemd, om deze reden:

  De serie is van 2003, nog in 4:3 formaat,maar is misschien wel één van de allerbeste series ooit gemaakt, Oosters of Westers.
  Het is een lange serie, maar ik heb hem meerdere keren bekeken.
  Hoe een meisje uit de allerlaagste slavinnen-klasse in het paleis terecht komt, en daar leert koken, tot op het niveau dat ze de enige vrouwelijke lijfarts ooit van de koning wordt.
  Vol met intrige, spanning en…koken !
  Deze serie was een hit over heel Azie.

  Toen de laatste episode in Hong Kong uitgezonden werd was dat de enige periode dat er geen files stonden.

  Zo kan ik heel lang door gaan, maar laat het hierbij.
  “Annyo !

  1. En dan vergat ik hierboven in de haast een ander Kdrama van epische proporties: “The Great Queen Seon Duk” , 61 episodes.

   Hoe Prinses Dok Man, ( circa 595~610 – 647) als baby verbannen wordt van het paleis, om haar leven te redden.

   Volgt redelijk de echte gebeurtenissen:

   Ze groeit op in de woestijn met haar nanny, van wie ze denkt dat het haar moeder is.
   De terugkeer in het paleis jaren later, de intriges en haar gevecht om te overleven, met Lady Mishil als aartstvijand.
   Royal Concubine Lady Mishil heeft 3 koningen aan haar voeten liggen, is super-intelligent maar regeert als een despoot.

   Queen Seon Duk is ook de geschiedenis in gegaan als super-intelligent.
   In zekere zin gebeurden er dingen die doen denken aan de recente geschiedenis vanaf 2008. Zij kan gezien worden als een Merkel van haar tijd.
   61 episodes, die stuk voor stuk aanvoelen als een film op zich.

  2. Leuk om nog een Kdrama fan tegen te komen Henk. Dae Jang Geum klinkt goed. Wel vind ik zulke hele lange wat lastiger om aan te beginnen. Het liefst heb ik gewoon 16 afleveringen.

 22. Beetje late reactie misschien maar na het luisteren naar BTS geïnteresseerd geraakt in korea.
  Na eerst Hwarang gezien te hebben ben ik ook verslaafd geraakt aan de k-drama.
  Bingewatch de hele week en heb er al een flink aantal gezien. Ik let inderdaad wel even op de happy ending, kan er zo maar een dag van streek van zijn ;-).
  It’s okay not to be okay is echt mijn favoriet en hwarang natuurlijk!!
  Ben blij dat ik niet de enige ben!!

  1. Je bent zeker niet de enige Hester : ) Ik kijk ook het liefst Koreaanse drama’s die goed aflopen. Hwarang vond ik wat minder omdat er zoveel karakters in zaten.

   Mijn favoriet is toch wel Fated to love you en Two Worlds.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.