Opruimen tips organizing: 4 snelle en simpele opruim tips!

Last updated on April 21st, 2025 at 01:48 pm

opruimen tips organizing

Zoek je hulp bij opruimen?

In deze post vind je 4 tips om je op weg te helpen!

Als je van nature niet de neiging hebt om op te ruimen, is het best lastig om een opgeruimd huis te krijgen. Je kunt wel allerlei opruimboeken lezen met handige tips, maar vaak zie je dat dit na een tijdje weer wegzakt. En dat je weer vervalt in je oude gedrag.

De vraag is dus: hoe krijg je een netter huis als je van nature niet zo georganiseerd bent? Kortom hoe kun je je huis opruimen als je dat eigenlijk niet in je hebt?

En gelukkig heb ik het antwoord!

1. Hulp bij opruimen: Vind het ‘haakje’!

Wel eens geprobeerd om een jas op te hangen aan een muur zonder haakje? Die viel onmiddellijk weer naar beneden! Hetzelfde geldt voor een goed voornemen of plan voor verandering. Als er geen haakje zit, lukt het niet. Stap 1 is dus bij jezelf het haakje vinden. En daarmee bedoel ik je innerlijke motivatie waarom  je serieus je huis netter wilt maken.

Vraag jezelf af: ‘Waaróm wil ik een opgeruimder huis? Wat levert het me op?’

Pas als je je innerlijke motivatie hebt gevonden, heeft het zin om verder te gaan. Mijn ‘haakje’ voor een opgeruimd huis is dat het me heel veel stress scheelt. Als dingen liggen waar ze horen is mijn leven een stuk gemakkelijker!

2. Hulp bij opruimen: Gebruik wat je al hebt

Een veelgemaakte fout van mensen die hun huis willen opruimen en herorganiseren is dat ze beginnen met shoppen! Ze gaan naar de Ikea, Kwantum, Leenbakker of Blokker en slaan daar allerlei handige opruimspullen in. Denk aan kastjes, manden etc. Ik begrijp dat heel goed. Want het is erg leuk om allerlei leuke spulletjes te gaan kopen. Bovendien stel je zo het saaie opruimwerk nog even uit. Maar bedenk dit: hoe meer spullen je je huis insjouwt, hoe meer je moet opruimen en schoonmaken. Bovendien leidt het je af van je uiteindelijk doel. Een netter en opgeruimder huis.

Begin dus met wat je al in huis hebt! Je hoeft niet allemaal matching dozen te hebben om spullen in op te ruimen.

Het gaat er om dat ze zijn opgeruimd. Niet dat je dozen er zo leuk uit zien.

N.B. Is het erg belangrijk voor je dat alles er hetzelfde uit ziet, beplak dan verschillende dozen met plakfolie! Zo krijg je toch dezelfde look, zonder van alles nieuw te kopen.

3. Hulp bij opruimen: Zorg dat opruimen onderdeel wordt van je routine

Maak het jezelf gemakkelijk. Zorg dat opruimen onderdeel van je routine wordt. Een gewoonte. Want als iets eenmaal een gewoonte is, hoef je je wilskracht niet meer te gebruiken om het te doen! Zo pak ik altijd de afwasmachine uit als ik toch moet wachten tot de aardappels koken! Ik kan dan toch de keuken niet uit omdat ik er even bij moet blijven. Dus waarom dan niet even de afwasmachine doen in plaats van duimen te draaien bij mijn pannen.

4. Wees vastberaden!

Als je van jezelf niet de neiging hebt om je spullen op te ruimen, dan moet je vastberaden zijn. Je moet jezelf echt voornemen het te dóen. Zonder smoesjes, of uitstelgedrag. Krijg je toch smoesjes? Denk dan aan je ‘haakje’.

Tot slot

Hulp bij opruimen kan zowel intern als extern! Extern wil zeggen dat je iemand inschakelt om letterlijk hulp bij opruimen te bieden. Bijvoorbeeld iemand als Marjolijn Poppink. Zij biedt zichzelf aan als opruimert! Daarnaast zijn er ook zogenoemde professional organizers die je kunnen helpen met opruimen. Maar je kunt ook intern hulp inschakelen: ken jezelf! Zelfkennis is de grootste hulp bij opruimen!

hulp bij opruimen

Ben jij een sloddervos, of van nature netjes?

Similar Posts

26 Comments

  1. Dit moet je allemaal helaas door schade en schande leren. In ons huishouden met zes personen heerst ook absolute regelmaat, orde en reinheid. Dat heeft m.i. Niets met drillen van kinderen te maken, maar met mentaliteit. Ze worden gewoon terug geroepen. Zelf heb ik heel veel aan het boek van Els Jacobs gehad. (Aan de slag met de huishoudcoach)
    Ik ervaar het zelf zo orde en netheid in huis is rust in m’n hoofd. En als het eenmaal op orde is, is het ook een kwestie van bijhouden. Het schoonmaakwerk door middel van een schoonmaakschema en iedere week (indien mogelijk) een kast. Geen garderobekast want die wissel je per seizoen.
    Daarnaast is mijn ervaring dat mocht dit allemaal om wat voor reden eens misgaan, het ook zo weer op orde is.
    Misschien klinkt dat wel als een soort “mevrouw Helderder ” van Pluk, maar het werkt voor mij het beste.

  2. Absoluut een sloddervos, met nog twee sloddervossen in huis…
    Maar na jaren zoeken naar de haakjes en veel vallen en opstaan gaat het hier best goed.
    Mijn huis is altijd netjes genoeg om bezoek te ontvangen.
    OK soms met wat rondslingerend speelgoed, maar dat hoort erbij.

    ‘s morgens ruim ik het boven op en ‘s avonds beneden. Vaatwasser wordt leeg gehaald als hij gedraaid heeft. Draait ie en is er toch nog vaat, dan gaat het in het afwasteiltje (niet om af te wassen he… maar om te wachten op de vaatwasser ;-))

  3. Ik ben af en toe best een sloddervos. Oeps! Een jas op de stoel ipv op de kapstok. Dat soort dingetjes. Het gaat gelukkig wel steeds beter. Is mijn man ook erg blij mee. Al kan hij er zelf ook aardig wat van.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.