Reacties

Huishoudelijke hulp: alles wat je weten wilt! — 79 reacties

 1. Ik plaatste eens een advertentue op Facebook voor een huishoudelijke hulp. De reacties stroomden binnen. Ik nam een hulp aan, maar dat bleek geen succes. Ik maakte beter schoon dan zij en ze kostte mij 10 euro per uur, dus ik besloot het schoonmaken toch maar weer zelf te doen. Ondanks dat ik er eigenlijk geen tijd voor heb.

  • Balen zeg dat de hulp niet goed schoonmaakte. Dat schiet inderdaad niet op. Dan zou ik ook afhaken. Ik neem aan dat een hulp via zo'n organisatie dus wel goed haar werk doet. Maar ja, dan ben je weer duurder uit.

  • Ik snap wat je bedoelt Batboy. Bij mij is het probleem dat als ik thuis ben, ik me ongemakkelijk voel als iemand anders aan het schoonmaken is....

 2. Mijn vader heeft sinds kort een huishoudelijke hulp, via wet WMO. Maar moet daar zelfs nog € 12,50 per uur aan bijbetalen. Ik vind dat behoorlijk aan de prijs voor iemand met een pensioentje.

  • Wat gaat er dan veel geld gemoeid met zo'n huishoudelijke hulp zeg! Want 12,50 is zo'n beetje de gemiddelde uurprijs. En die betaalt je vader dus al helemaal zelf. Terwijl het deels vergoed wordt via de WMO neem ik aan?

 3. Kinderen inschakelen is een slimme zet en ook goed voor hun. Ik had ooit een hulp in huis, maar dat was jong iemand van rond de 20 en ik kon merken dat ze echt werkt voor het geld. Ik ben niet echt tevreden dus geen hulp meer.

  • Ja hè? Ik vind het ook goed voor kinderen om verantwoordelijkheid te leren en te helpen in het huishouden. Helaas is het in de praktijk niet altijd makkelijk om ze ook echt zo ver te krijgen moet ik bekennen.

   Jammer dat ook jouw hulp niet voldeed. Volgens mij komt dit heel veel voor.

 4. Ik moet altijd zo lachen om de foto's/illustraties bij jouw posts :) Wat de hulp betreft - in het verleden wel gehad - zowel goede als slechte ervaringen ermee. Je moet zo iemand toch kunnen vertrouwen in je huis.

 5. Ik had een aantal weken een hulp. Via de buurvrouw. Aardig meisje, we betaalden 12,50 per uur. Al snel merkte ik dat ik dingen niet deed omdat zij anders niks te doen had. Ook wilde ik het alleen als ik thuis was, maar dat vind ik toch lastig. Voelde me een beetje gast in eigen huis. Maar het zijn vooral de kosten waarom ik het al snel stopgezet heb.

 6. Ik heb zelf schoongemaakt tegen betaling als student. Dat was wel licht schoonmaakwerk en eerlijk is eerlijk: ... het was bij mijn tante. :P
  Maar mijn tante is wel heel erg precies en netjes! Dus ik deed echt wel mijn best. Ik heb daar ook veel van geleerd.
  Toch gaan we zodra het huis redelijk op orde is (er moeten nog zoveel dingen verbouwd worden, en vervangen, dat ik het nu gewoon niet nodig vind om hulp in te schakelen), dat we dan een hulp voor eens in de week aannemen. En toevallig is Helpling waar ik al naar gekeken heb. Als je allebei werkt, en ook nog samen leuke dingen wilt doen als je vrij bent, dan is een hulp die de schoonmaak doet gewoon fijn.
  Ik heb er niet zo veel moeite mee om dat uit handen te geven. Als ik niet tevreden ben, dan geef ik dat aan. En is er geen verbetering, dan houdt het op. Je moet je wel als werkgever en opdrachtgever instellen. Het is niet voor de lol.
  Ooit had mijn moeder een schoonmaakster die op een moment alleen maar binnenkwam om het geld op te halen. Daar kwamen we achter doordat ik eens eerder van school kwam en de schoonmaakster toch echt nog 2 uur werk voor de boeg had, maar er niet was.
  Dat was toen onmiddellijk afgelopen en daarna hadden we een gouden hulp, die ook echt meedacht. Nooit doorgaan als er een vertrouwensbreuk is geweest.

  • Ik kan me heel goed voorstellen dat je als drukbezette tweeverdieners kiest voor een huishoudelijke hulp. Zo creëer je feitelijk ook weer werk voor mensen die het goed kunnen gebruiken.

   Wat heerlijk dat je moeder uiteindelijk zo'n 'gouden hulp' had. Dat lijkt me echt geweldig.

 7. Toen ik nog werkte had ik zes uur per week een hulp. De leukste was Gre, die had ik van Marktplaats. Ze zong hele opera's tijdens het poetsen en als ik thuiswerkte kwam ze me af en toe achter de computer vandaan halen: kijk es hoe mooi de afzuigkap blinkt! Na een aantal jaren stopte ze, want haar man was ziek en ze wilden graag samen reizen. We hebben nog steeds contact, ze is een vriendin geworden. De minst fijne was MT, via een bemisselingsbureau. Die liep heel duidelijk rond met een uitstraling: waarom kun je eigenlijk niet zelf poetsen of je kinderen? Wat was ik blij toen ze weg was....We hadden allemaal hoofdpijn als zij binnen was, terwijl ze behalve boos en stug doen, eigenlijk niets verkeerd deed. Het feit dat ik stopte met werken was een goede reden om afscheid van haar te nemen.
  Ik betaalde 15 euro per uur, extra geld voor de vakantie en iets moois bij de verjaardag en de kerst.
  Nu ik zelf alles schoonmaak, heb ik ook meer voeling met het huis. Bijvoorbeeld je ziet waar wel weer eens een kitrandje of verfje nodig is. Ik heb er ook echt geen hekel aan om te doen.

  • Dat meer voeling krijgen met je huis als je zelf schoonmaakt herken ik! Het is net alsof je beter contact maakt...

   Je schoonmaakhulp Gre klinkt superaardig. Leuk dat ze je de mooie resultaten van haar werk wilde laten zien.

 8. Ik heb vorig jaar hulp in huis gehad. Omdat het toch niet ging zoals ik wilde liet ik haar alleen strijken. De overhemden van mijn man zagen er heel strak uit. Uiteindelijk heb ik toch besloten om het zelf te doen.

  Ik heb geen bureau ingeschakeld het was de hulp van mijn buurvrouw ;-) handig.

 9. Afgelopen zaterdag kreeg ik hulp aangeboden. Ik heb het even overwogen, maar besloten het zelf te doen.
  Ik laat sinds kort mijn lakens van goede kwaliteit te laten mangelen bij een groot bedrijf. Zes euro voor drie dekbedovertrekken, ik heb ze zelf gewassen. Vanmorgen kreeg ik de vraag of ik de lakens nog vochtig wilde houden voor het mangelen. Wat een mooi gezicht is dat, die lakens, zo mooi opgevouwen, hoes er om heen. Ik hoop nu tienen te blijven scoren met mijn bedrijf...

  Neem ik neem even hulp. Opruimen moet je toch zelf doen, dus dat schoonmaken kan ik zelf ook wel. Bovendien kost het ook tijd in het begeleiden van de hulp.

 10. Ik vond het al helemaal niets toen er hier een kraamhulp in huis rond liep, dus een hulp in de huishouding wil ik al helemaal niet. Ik weet nooit goed hoe ik me moet gedragen als er iemand in mijn huis aan het werk is en wil het dan graag weer zelf doen. Hoewel het werk me soms naar het hoofd stijt hoor vooral in de zomer als de tuin er ook nog bij komt kies ik er toch voor om het zelf bij te houden.

 11. Ik heb 10 jaar hulp gehad toen ik nog werkte via WMO en eigenlijk voornamelijk positieve ervaringen. De meeste bleven ook 1-2 jaar. Hij of zij kwam om de 2 weken en vooraf ruimte ik lekker op en aangezien ik alleen woonde bleef het ook langer netjes en schoon.

  In een financieel moeilijke periode ben ik ook zelf gaan schoonmaken. Bij een stel dat werkte en ik was dus lekker alleen in huis en deed wat ik ook thuis zou doen, ze waren erg tevreden.
  Later bij een vrouw met zieke man en daar hoefde ik niet veel te doen, was ook veel praten dat vonden ze fijn.

  Als ik over een paar jaar niet alles meer zelf zou kunnen doen zal ik zwker weer hulp inschakelen.

  • Fijn zulke positieve ervaringen Lot! Toen ik nog een hulp had, ruimde ik ook altijd alles goed op. Zodat ze alleen hoefde schoonmaken. Maar dan had ik vaak het gevoel: 'Eigenlijk kan ik nu het schoonmaken ook nog wel even zelf doen.'

 12. Geen ervaringen en ik vind het ook niet nodig.
  Net zoals de punten zoals jij noemt. Oke, geen 5 kinderen in huis, maar wel 2 jonge kinderen die ook al zelf hier en daar wat kunnen helpen op hun eigen niveau.

  Als je nu fulltime werkt en echt geen tijd hebt kan ik me het voorstellen, maar anders vind ik het zelf onnodig. Bedoel, gewoon bijhouden het huishouden en dan is het zo gepiept!

 13. Wow huishoudhulp kost nogal wat centen bij onze buurtjes zeg! Hier in belgië betaal je met dienstencheques. Een 10€ per cheque. 1 cheque per gewerkt uur. Maarrrr je kan dit inbrengen in de belastingen waardoor op het einde van de rit de huishoudhulp maar een 6,5€ per uur heeft gekost!

 14. Hier toen de kinderen klein waren gewerkt als huishoudelijke hulp.
  Dit zodat ik veel thuis was voor de kinderen en vele afspraken die ik had voor en met mijn zoon (verstandelijk beperkt) Altijd bij mensen die zelf beiden fulltime werkten. Meestal was ik er 3 uurtjes waarvan 15 min pauze om een kopje koffie te drinken.
  Altijd duidelijke afspraken gemaakt wat ze van mij verwachte en de afspraak als ze eens wat anders wilden dat ze dan een briefje klaar legde. Maar ook altijd gezegd dat ik niet in (nacht)kastjes bijvoorbeeld schoonmaakte omdat ik dat te privé vond. Elke week de basis aanpakken, stoffen ,stofzuigen, toilet, en keuken en badkamer normale schoonmaak. En elke week 1 ding extra aandacht zoals ene keer de ramen , andere keer de koelkast + oven bijvoorbeeld, weer een andere keer de badkamer een grote beurt. Mensen zijn altijd tevreden geweest.. jaren gewerkt.. kreeg op een gegeven moment steeds meer de vraag via via of ik nog meer wilde schoonmaken omdat ze hoorde dat ik het zo goed deed. Maar pff dat kan je niet bij 8 huisjes in de week doen, want het is toch zwaar werk.
  Zelf zou ik hoe ik er nu over denk ook geen vreemde in huis kunnen laten schoonmaken. En zelf vond ik het niet prettig als mensen thuis waren want dan deed ik het niet. (Wel als ze een keer vakantie hadden bijvoorbeeld, maar niet elke week dat ze op mijn lip zouden zitten)
  Als je het geld er voor over hebt (gemiddeld tussen de €12.50 - €15.00) en je kan er tegen dat iemand in je huis rond huppelt dan zou ik het doen.
  Het is toch fijn dat je weet dat je ramen, keuken, badkamer e.d. af en toe een goede beurt krijgen en je woon en slaapkamers elke week onder handen genomen worden. En dan blijft er nog genoeg tijd over voor de was.. boodschappen andere schoonmaak klusjes ????

 15. Mij lijkt het ook heel fijn om wat ondersteuning in het huishouden te hebben. Ik heb een drukke baan en drie kinderen. Ik kom dus vaak handen en tijd te kort. Goed om te weten wat de gebruikelijke tarieven zijn. Ik ga me verder verdiepen in dit onderwerp.

  • Dat lijkt me best een pittige combinatie Marie. Ik kan me voorstellen dat het dan best fijn is als je een paar huishoudelijke taken kunt uitbesteden.

 16. Sinds ik buiten de deur werk, nu zo'n dertig jaar heb ik huishoudelijke hulpen gehad. De meeste werkten ongeveer tien jaar bij mij, daarna stopten ze (leeftijd) of werden ziek. Twee keer per week drie uur inclusief de strijkgoed en bedden verschonen. Ik heb nu twee verschillende hulpen, als er een ziek is springt de ander in.
  Inderdaad verdien ik met mijn werk meer dan de hulp. Ik zou niet zonder kunnen en willen. In het begin ruimde ik zelf het hele huis op. Nu na 30 jaar doe ik dat niet meer, zij doen dat en ik vind het heerlijk. Ik heb een drukke baan en twee kinderen opgevoed. Zij zijn nu de deur uit en zijn mijn man en ik samen in een heel groot huis.
  De hulpen mis ik nu enorm in deze coronatijd. Want mijn werk gaat wel door en flink ook. Nou ja, het is toch ook wel gezellig zo samen thuis. Ook de tuinman die elke week drie uur komt mis ik. De hulpen zien zelf het werk en ik werk niet met briefjes. Soms werk ik thuis, maar heb mijn eigen werkkamer. Wel drinken we koffie als ze komen. Daarna gaan we aan het werk. Heel fijn.

  • Wat fijn dat je hulpen ook zo lang blijven! Dan werkt het dus duidelijk ook heel goed voor beide partijen. Ik kan me voorstellen dat je ze in deze tijden van corona dan wel mist. Zeker als je eigen werk doorgaat.

 17. In normale tijden zou ik echt hulp kunnen gebruiken, ik heb dan door werk weinig tijd voor het huishouden maar ik vind het te duur. En ik wist dat niet eens van de vakantie en ziektedagen!

 18. Het klinkt altijd heel fijn, een huishoudelijke hulp. Maar ik vind het vooral een vervelend idee dat iemand anders in mijn huis en persoonlijke spullen loopt 'te snuffelen'. Dus nee, ik ben er nooit aan begonnen.

 19. Mijn man doet alles zelf (incl. wassen, strijken en koken). Hij zegt ook altijd dat hij het graag zelf doet om feeling met de boel te houden en omdat hij het graag op zijn manier doet. Prima. 2x per jaar komt de glazenwasser en doet alle ramen aan de buitenkant incl. een waxlaag. Vooral de ramen boven, daar komt mijn man lastig bij. Ooit hadden we ook meerdere werkers/werksters. Meestal vluchtelingen uit Armenie. Werkten keihard en heel schoon. Was ook leuk voor de integratie en ontplooiing (aan beide kanten).

  • Wat fijn dat je man er zoveel plezier inschept! Het huishouden doen zorgt inderdaad wel voor feeling voor je eigen huis is ook mijn ervaring.

 20. Wat een handig artikel. Het is maar net waar je voor kiest en hoeveel geld je er aan uit zou willen geven. Soms zou het fijn zijn als er iemand is die even een handje helpt met alle grotere karweitjes haha.

 21. Ik poets omdat ik het fijn vindnom in een schoon huis te leven maar eigrnlijk heb ik een hekel aan alles wat met poetsen en ook huishoudelijke hiilp te maken heeft.
  Heeft dan weer njets met de dames te maken maar het is gewoon niet mijn ding.
  Daardoor zit ik soms wel in een spagaat maat dat zal wel zo blijven.

 22. Zelf heb ik vier jaar particulier als huishoudelijke hulp bij een bejaarde man gewerkt. Zijn eerdere hulp was ziek geworden en kon niet meer terugkomen en via via kwam hij aan mij. Van tevoren hebben we afspraken gemaakt en ik kwam één keer in de twee weken drie uur. Ik wilde trouwens alleen maar betaald worden voor de uren die ik werkte en het eerste jaar wilde hij me ook vakantiegeld geven en dat heb ik afgeslagen. Misschien hoort het wettelijk wel zo dat dit betaald moet worden, maar het ging tegen mijn gevoel in. De jaren erna geloof ik niet dat hij er nog over begonnen is. Tot zijn dood ben ik bij hem blijven werken en de laatste keer dat we elkaar zagen en hij al ziek op bed lag, heeft hij me bedankt voor de goede zorgen. Daarna kreeg ik gelijk een paar aanbiedingen van andere mensen (in dezelfde flat) om bij hun te komen werken, maar omdat mijn eigen ouders steeds meer hulp nodig hadden, heb ik geen werk meer aangenomen.

 23. Wij hebben geen huishoudelijke hulp, maar alles gewoon verdeeld. Zoveel werk vind ik het dan niet als we alles met tweeën doen. En we zijn weinig thuis, dus er wordt weinig vies. Het budget voor een hulp geef ik liever aan iets anders uit.

 24. Het lijkt mij handig als huishoudelijke hulpje hebben vooral als je geen tijd voor om zelf te doen maar het zou liever vaste persoon zijn. Ik wist het niet dat er genoeg sites voor huishoudelijke hulpje

 25. ik heb toentertijd hulp aangeboden gekregen omdat ik niet veel mag en kan doen maar dat hebben we niet aangenomen puur om het feit dat wij gewoon geen vreemde in ons huis willen en dan liever een familie lid die ons komt helpen

 26. Ik heb er wel goede ervaringen mee, maar een vriendin van mij niet. Haar ‘werkster’ dacht dat ze een nieuwe vriendin erbij had en wilde ook dat mijn vriendin bij haar op de verjaardag kwam.

 27. Een huishoudelijke hulp is niets voor mij. Ik zou gaan poetsen voordat de hulp komt. En haar werk opnieuw doen omdat ik het zelf beter kan. Ik heb zelf een tijdje als huishoudelijke hulp gewerkt. Mijn werkgeefster was erg tevreden over mij.

 28. Ik heb een poetshulp die elke 2 weken 5 uur komt. Ik werk zelf full time buitenshuis en kan mijn poetshulp echt niet missen. Ben ook heel erg tevreden over haar.

 29. In Albert Heijn en Dirk plaatsten we altijd een oproep. Vaak reageerden mensen erop. Veel dames zijn wekelijks komen schoonmaken bij ons thuis. Mijn moeder kon dat een gegeven moment niet meer.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder