Hulp gezocht: alles wat je weten wilt over huishoudelijke hulp

hulp gezochtIn Nederland hebben ruim 1 miljoen huishoudens een huishoudelijke hulp.

Ik kan me er best wat bij voorstellen. Zeker als je allebei buitenshuis werkt, is een huishoudelijke hulp denk ik erg prettig. Het bespaart tijd, en het geeft je ruimte om je (schaarse) vrije tijd in te vullen zoals je wilt, in plaats van dat je verplicht bent om te gaan schoonmaken.

Ik heb geen huishoudelijke hulp

Zelf heb ik geen huishoudelijke hulp. Maar soms zijn er best momenten dat het me fijn lijkt. Zoals de laatste weken, waarin het hier thuis erg hectisch is. Dan voel ik me wel eens een beetje overweldigd door alles wat ik moet doen. Ik vind het belangrijk om mijn blogs bij te houden, maar het huishouden moet ook gebeuren. En dan zijn er natuurlijk nog de kinderen! Soms wordt het dan een beetje veel. En dan lijkt het me best prettig als er iemand langskomt die dat deel van mijn takenpakket even van me overneemt.

Lees ook mijn post over De Huishoudcoach.

Waarom ik geen huishoudelijke hulp heb

Maar ik onderneem geen actie. En daar heb ik een aantal redenen voor.

 1. De kosten. Een huishoudelijke hulp is een extra kostenpost.
 2. Ik vind het niet fijn als er iemand in huis aan het werk is, als ik er zelf ook ben. Dus ik zou dan weg moeten gaan, waardoor ik dus nog niet kan bloggen. Tegelijkertijd vind ik het ook weer lastig om een wildvreemde alleen achter te laten in mijn huis. Dus dat schiet lekker op. Not.
 3. Ik heb nota bene vijf kinderen in huis, in de leeftijden van 12 tot 20. En die hebben niets aan de handjes. Waarom een huishoudelijke hulp inschakelen als ik kinderen heb die best een handje kunnen helpen? Dat is zelfs goed voor ze. Zo leren ze schoonmaakvaardigheden, en dragen verantwoordelijkheid. Eventueel zou ik een rooster kunnen maken met vaste taken, en dat iedereen die elke week even moet doen.
 4. Nog een reden om het liever zelf te doen, is dat ik heb gemerkt dat het huis opruimen en schoonmaken je vertrouwd maakt met je eigen huis. Ik weet niet waarom dat is. Maar doordat je met een doek over je spullen en muren gaat, is het net alsof je even contact maakt met huis en haard.
 5. Huishoudelijk werk geeft een fijn gevoel van voldoening als het klaar is. Ik zit dan echt extra lekker.
 6. Huishoudelijk werk kan soms ook een prettige afleiding zijn van muizenissen. Heb ik mijn kinderen niet onder controle? Dan toch in ieder geval wel het huishouden!

Hulp gezocht: hoe vind je een huishoudelijke hulp?

Stel je wilt een huishoudelijke hulp. Hoe pak je dat dan aan? Daar zijn verschillende methodes voor.

De huis, tuin en keuken methodes om een werkster te vinden

De bekendste methode is in je omgeving eens rondvragen of iemand een huishoudelijke hulp weet die nog huizen zoekt om schoon te maken. Je kunt ook eens kijken op prikborden in supermarkten e.d. Daar bieden zich soms ook schoonmaaksters aan. Lukt het niet in eigen omgeving? Dan kun je kijken op bijvoorbeeld marktplaats. Ook daar vind je huishoudelijke hulpen. Je kunt er ook een oproepje plaatsen.

De professionele aanpak om een werkster te vinden

Het nadeel van een huishoudelijke hulp via een prikbord of marktplaats is dat het vaak maar afwachten is of zo iemand het goed doet. Dat vind ik tenminste. Om die reden zou je ook kunnen kiezen voor een professioneel bemiddelingsbureau. Er zijn er namelijk een aantal die een training hebben gegeven aan hun hulpen.

Bureau’s die hun hulpen hebben getraind:

Bureau’s die hun hulpen alleen hebben gescreend:

Let op: Regeling dienstverlening aan huis!

Als je als particulier iemand inhuurt om schoon te maken voor minder dan 4 dagen per week, dan val je onder de Regeling dienstverlening aan huis.

Je valt dus al onder die regeling als je een hulp inhuurt voor 3 uur per week… En in dat geval worden de volgende eisen aan jou gesteld:

 • U zorgt voor een veilige en gezonde werkplek;
 • U betaalt uw hulp minimaal wettelijk minimumloon en 8% vakantiegeld;
 • U betaalt uw hulp door bij vakantie (dit is 4 keer het aantal werkuren per week);
 • U betaalt uw hulp door bij ziekte, voor maximaal 6 weken.

Lekker dan. Het is natuurlijk fijn dat de schoonmaakhulp zo goed beschermd wordt, maar het zal je maar gebeuren dat ze ziek wordt! Het voordeel van de bemiddelingsbureau’s Helpling, Homeworks en Huiscleaning.nl is dat zij dit risico van je overnemen.

Uurloon huishoudelijke hulp

De meeste mensen betalen hun schoonmaakster een bedrag tussen de 10 en 15 euro per uur.

Maar er zijn ook uitschieters naar uurprijzen van 20 euro.

Conclusie over huishoudelijke hulp

Een huishoudelijke hulp kan een uitkomst zijn. Het haalt de druk van de ketel in drukke tijden. Maar het is ook een kostenpost, en hoe vind je een goede en betrouwbare hulp. In dit artikel zette ik de voor- en de nadelen van een huishoudelijke hulp op een rijtje.

Wat zijn jouw ervaringen met huishoudelijk hulp? (Hoe gevonden? Uurprijs? Hoeveel uur per week?)

34 Responses to Hulp gezocht: alles wat je weten wilt over huishoudelijke hulp

 1. Ik heb 1 keer in de maand een hulp, zij is een enorme kei in het organiseren en zij doet het “grove” werk. Ik ben heel blij met haar en vind het jammer dat ik haar niet had toen ik nog werkte.

 2. Ik plaatste eens een advertentue op Facebook voor een huishoudelijke hulp. De reacties stroomden binnen. Ik nam een hulp aan, maar dat bleek geen succes. Ik maakte beter schoon dan zij en ze kostte mij 10 euro per uur, dus ik besloot het schoonmaken toch maar weer zelf te doen. Ondanks dat ik er eigenlijk geen tijd voor heb.

  • Balen zeg dat de hulp niet goed schoonmaakte. Dat schiet inderdaad niet op. Dan zou ik ook afhaken. Ik neem aan dat een hulp via zo’n organisatie dus wel goed haar werk doet. Maar ja, dan ben je weer duurder uit.

 3. Ik kan het zelf wel al zal hulp soms wel fijn zijn. Vind het niet prettig als ik niet thuis zou zijn en een vreemde in mijn huis aan het schoonmaken is.

 4. Mijn vader heeft sinds kort een huishoudelijke hulp, via wet WMO. Maar moet daar zelfs nog € 12,50 per uur aan bijbetalen. Ik vind dat behoorlijk aan de prijs voor iemand met een pensioentje.

  • Wat gaat er dan veel geld gemoeid met zo’n huishoudelijke hulp zeg! Want 12,50 is zo’n beetje de gemiddelde uurprijs. En die betaalt je vader dus al helemaal zelf. Terwijl het deels vergoed wordt via de WMO neem ik aan?

 5. Kinderen inschakelen is een slimme zet en ook goed voor hun. Ik had ooit een hulp in huis, maar dat was jong iemand van rond de 20 en ik kon merken dat ze echt werkt voor het geld. Ik ben niet echt tevreden dus geen hulp meer.

  • Ja hè? Ik vind het ook goed voor kinderen om verantwoordelijkheid te leren en te helpen in het huishouden. Helaas is het in de praktijk niet altijd makkelijk om ze ook echt zo ver te krijgen moet ik bekennen.

   Jammer dat ook jouw hulp niet voldeed. Volgens mij komt dit heel veel voor.

 6. Ik moet altijd zo lachen om de foto’s/illustraties bij jouw posts 🙂 Wat de hulp betreft – in het verleden wel gehad – zowel goede als slechte ervaringen ermee. Je moet zo iemand toch kunnen vertrouwen in je huis.

 7. Ik had een aantal weken een hulp. Via de buurvrouw. Aardig meisje, we betaalden 12,50 per uur. Al snel merkte ik dat ik dingen niet deed omdat zij anders niks te doen had. Ook wilde ik het alleen als ik thuis was, maar dat vind ik toch lastig. Voelde me een beetje gast in eigen huis. Maar het zijn vooral de kosten waarom ik het al snel stopgezet heb.

 8. Ik heb zelf schoongemaakt tegen betaling als student. Dat was wel licht schoonmaakwerk en eerlijk is eerlijk: … het was bij mijn tante. 😛
  Maar mijn tante is wel heel erg precies en netjes! Dus ik deed echt wel mijn best. Ik heb daar ook veel van geleerd.
  Toch gaan we zodra het huis redelijk op orde is (er moeten nog zoveel dingen verbouwd worden, en vervangen, dat ik het nu gewoon niet nodig vind om hulp in te schakelen), dat we dan een hulp voor eens in de week aannemen. En toevallig is Helpling waar ik al naar gekeken heb. Als je allebei werkt, en ook nog samen leuke dingen wilt doen als je vrij bent, dan is een hulp die de schoonmaak doet gewoon fijn.
  Ik heb er niet zo veel moeite mee om dat uit handen te geven. Als ik niet tevreden ben, dan geef ik dat aan. En is er geen verbetering, dan houdt het op. Je moet je wel als werkgever en opdrachtgever instellen. Het is niet voor de lol.
  Ooit had mijn moeder een schoonmaakster die op een moment alleen maar binnenkwam om het geld op te halen. Daar kwamen we achter doordat ik eens eerder van school kwam en de schoonmaakster toch echt nog 2 uur werk voor de boeg had, maar er niet was.
  Dat was toen onmiddellijk afgelopen en daarna hadden we een gouden hulp, die ook echt meedacht. Nooit doorgaan als er een vertrouwensbreuk is geweest.

  • Ik kan me heel goed voorstellen dat je als drukbezette tweeverdieners kiest voor een huishoudelijke hulp. Zo creëer je feitelijk ook weer werk voor mensen die het goed kunnen gebruiken.

   Wat heerlijk dat je moeder uiteindelijk zo’n ‘gouden hulp’ had. Dat lijkt me echt geweldig.

 9. Toen ik nog werkte had ik zes uur per week een hulp. De leukste was Gre, die had ik van Marktplaats. Ze zong hele opera’s tijdens het poetsen en als ik thuiswerkte kwam ze me af en toe achter de computer vandaan halen: kijk es hoe mooi de afzuigkap blinkt! Na een aantal jaren stopte ze, want haar man was ziek en ze wilden graag samen reizen. We hebben nog steeds contact, ze is een vriendin geworden. De minst fijne was MT, via een bemisselingsbureau. Die liep heel duidelijk rond met een uitstraling: waarom kun je eigenlijk niet zelf poetsen of je kinderen? Wat was ik blij toen ze weg was….We hadden allemaal hoofdpijn als zij binnen was, terwijl ze behalve boos en stug doen, eigenlijk niets verkeerd deed. Het feit dat ik stopte met werken was een goede reden om afscheid van haar te nemen.
  Ik betaalde 15 euro per uur, extra geld voor de vakantie en iets moois bij de verjaardag en de kerst.
  Nu ik zelf alles schoonmaak, heb ik ook meer voeling met het huis. Bijvoorbeeld je ziet waar wel weer eens een kitrandje of verfje nodig is. Ik heb er ook echt geen hekel aan om te doen.

  • Dat meer voeling krijgen met je huis als je zelf schoonmaakt herken ik! Het is net alsof je beter contact maakt…

   Je schoonmaakhulp Gre klinkt superaardig. Leuk dat ze je de mooie resultaten van haar werk wilde laten zien.

 10. Ik heb vorig jaar hulp in huis gehad. Omdat het toch niet ging zoals ik wilde liet ik haar alleen strijken. De overhemden van mijn man zagen er heel strak uit. Uiteindelijk heb ik toch besloten om het zelf te doen.

  Ik heb geen bureau ingeschakeld het was de hulp van mijn buurvrouw 😉 handig.

 11. Afgelopen zaterdag kreeg ik hulp aangeboden. Ik heb het even overwogen, maar besloten het zelf te doen.
  Ik laat sinds kort mijn lakens van goede kwaliteit te laten mangelen bij een groot bedrijf. Zes euro voor drie dekbedovertrekken, ik heb ze zelf gewassen. Vanmorgen kreeg ik de vraag of ik de lakens nog vochtig wilde houden voor het mangelen. Wat een mooi gezicht is dat, die lakens, zo mooi opgevouwen, hoes er om heen. Ik hoop nu tienen te blijven scoren met mijn bedrijf…

  Neem ik neem even hulp. Opruimen moet je toch zelf doen, dus dat schoonmaken kan ik zelf ook wel. Bovendien kost het ook tijd in het begeleiden van de hulp.

 12. Ik vond het al helemaal niets toen er hier een kraamhulp in huis rond liep, dus een hulp in de huishouding wil ik al helemaal niet. Ik weet nooit goed hoe ik me moet gedragen als er iemand in mijn huis aan het werk is en wil het dan graag weer zelf doen. Hoewel het werk me soms naar het hoofd stijt hoor vooral in de zomer als de tuin er ook nog bij komt kies ik er toch voor om het zelf bij te houden.

 13. Ik heb 10 jaar hulp gehad toen ik nog werkte via WMO en eigenlijk voornamelijk positieve ervaringen. De meeste bleven ook 1-2 jaar. Hij of zij kwam om de 2 weken en vooraf ruimte ik lekker op en aangezien ik alleen woonde bleef het ook langer netjes en schoon.

  In een financieel moeilijke periode ben ik ook zelf gaan schoonmaken. Bij een stel dat werkte en ik was dus lekker alleen in huis en deed wat ik ook thuis zou doen, ze waren erg tevreden.
  Later bij een vrouw met zieke man en daar hoefde ik niet veel te doen, was ook veel praten dat vonden ze fijn.

  Als ik over een paar jaar niet alles meer zelf zou kunnen doen zal ik zwker weer hulp inschakelen.

  • Fijn zulke positieve ervaringen Lot! Toen ik nog een hulp had, ruimde ik ook altijd alles goed op. Zodat ze alleen hoefde schoonmaken. Maar dan had ik vaak het gevoel: ‘Eigenlijk kan ik nu het schoonmaken ook nog wel even zelf doen.’

 14. Geen ervaringen en ik vind het ook niet nodig.
  Net zoals de punten zoals jij noemt. Oke, geen 5 kinderen in huis, maar wel 2 jonge kinderen die ook al zelf hier en daar wat kunnen helpen op hun eigen niveau.

  Als je nu fulltime werkt en echt geen tijd hebt kan ik me het voorstellen, maar anders vind ik het zelf onnodig. Bedoel, gewoon bijhouden het huishouden en dan is het zo gepiept!

 15. Wow huishoudhulp kost nogal wat centen bij onze buurtjes zeg! Hier in belgië betaal je met dienstencheques. Een 10€ per cheque. 1 cheque per gewerkt uur. Maarrrr je kan dit inbrengen in de belastingen waardoor op het einde van de rit de huishoudhulp maar een 6,5€ per uur heeft gekost!

 16. Hier toen de kinderen klein waren gewerkt als huishoudelijke hulp.
  Dit zodat ik veel thuis was voor de kinderen en vele afspraken die ik had voor en met mijn zoon (verstandelijk beperkt) Altijd bij mensen die zelf beiden fulltime werkten. Meestal was ik er 3 uurtjes waarvan 15 min pauze om een kopje koffie te drinken.
  Altijd duidelijke afspraken gemaakt wat ze van mij verwachte en de afspraak als ze eens wat anders wilden dat ze dan een briefje klaar legde. Maar ook altijd gezegd dat ik niet in (nacht)kastjes bijvoorbeeld schoonmaakte omdat ik dat te privé vond. Elke week de basis aanpakken, stoffen ,stofzuigen, toilet, en keuken en badkamer normale schoonmaak. En elke week 1 ding extra aandacht zoals ene keer de ramen , andere keer de koelkast + oven bijvoorbeeld, weer een andere keer de badkamer een grote beurt. Mensen zijn altijd tevreden geweest.. jaren gewerkt.. kreeg op een gegeven moment steeds meer de vraag via via of ik nog meer wilde schoonmaken omdat ze hoorde dat ik het zo goed deed. Maar pff dat kan je niet bij 8 huisjes in de week doen, want het is toch zwaar werk.
  Zelf zou ik hoe ik er nu over denk ook geen vreemde in huis kunnen laten schoonmaken. En zelf vond ik het niet prettig als mensen thuis waren want dan deed ik het niet. (Wel als ze een keer vakantie hadden bijvoorbeeld, maar niet elke week dat ze op mijn lip zouden zitten)
  Als je het geld er voor over hebt (gemiddeld tussen de €12.50 – €15.00) en je kan er tegen dat iemand in je huis rond huppelt dan zou ik het doen.
  Het is toch fijn dat je weet dat je ramen, keuken, badkamer e.d. af en toe een goede beurt krijgen en je woon en slaapkamers elke week onder handen genomen worden. En dan blijft er nog genoeg tijd over voor de was.. boodschappen andere schoonmaak klusjes ????

 17. Mij lijkt het ook heel fijn om wat ondersteuning in het huishouden te hebben. Ik heb een drukke baan en drie kinderen. Ik kom dus vaak handen en tijd te kort. Goed om te weten wat de gebruikelijke tarieven zijn. Ik ga me verder verdiepen in dit onderwerp.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.