|

Hoe kies je je nieuwe agenda voor 2017?

agenda

Van de week was ik bij de boekhandel en raakte onder de indruk van het enorme aanbod van agenda’s! De keuze is echt enorm. Er is voor elk wat wils.

Maar hoe maak je je keuze als er zoveel is om uit te kiezen?

Hieronder een aantal vragen die je jezelf kunt stellen om de juiste agenda te kiezen.

1. Is je agenda alleen voor jou? Of ook voor het hele gezin?

Gebruik je je agenda voor persoonlijke afspraken? Of noteer je er ook de afspraken van het hele gezin in? Is het een agenda voor je wérk of je persoonlijk leven? Of allebei? Zelf gebruik ik mijn agenda voor al bovenstaand genoemde punten. Mijn persoonlijke afspraken, de studiedagen en activiteiten van de kinderen en ook nog eens mijn blogplanning. Mijn Moleskine biedt hier genoeg ruimte voor.

Familieplanners

Maar als je de agenda gebruikt voor het hele gezin zou je ook kunnen denken aan een familieplanner. Die zijn vaak ingedeeld in vakjes en je kunt de afspraken ordenen per gezinslid.

agenda
14,99 bij bol.com. Blijft goed openliggen en geschikt voor afspraken voor het hele gezin.

2. Wat voor uitstraling wil je hebben?

Eén van de redenen dat ik zo dol ben op mijn Moleskine is dat ik die zonder gène uit mijn tas haal. Mijn Moleskine agenda is strak, zwart en no nonsense. Dat brengt een andere indruk met zich mee dan bijvoorbeeld een Happy Planner een Flow agenda. Of een agenda van Opzij.

flow agenda
Flow agenda: perfecte indeling, maar voor mij iets te klein. 16,95 bij bol.com

3. Doet de grootte er toe?

Als het om de grootte van de agenda gaat zijn er twee verschillende aspecten die belangrijk zijn:

 1. De grootte van de agenda zelf. Een kleine agenda neem je makkelijker mee in je tas dan een Filofax op A4-formaat. En dat brengt me op deze vraag: ‘Wil je je agenda meenemen in je tas, of ligt je agenda gewoon permanent op je bureau?’
 2. De grootte in de zin van de ruimte die er is om dingen op te schrijven. Want er zijn grote agenda’s die toch weinig ruimte bieden voor notities en afspraken.

3.1 Hoe groot is je handschrift?

Voortbordurend op punt 3: hoe groot is je handschrift? Als je van jezelf weet dat je klein schrijft, zul je met minder ruimte in je agenda toe kunnen. Terwijl je met een groot handschrift juist meer ruimte nodig zult hebben.

4. Moet de agenda open kunnen liggen?

Mijn Moleskine agenda ligt altijd open op mijn bureau. Voor mij is het dus belangrijk dat ik een agenda heb die soepel genoeg is, om open op een bureau te liggen. In zo’n geval zijn agenda’s met een ringsysteem ook erg handig. Die kun je namelijk uitstekend open op tafel neerleggen. Zoals onderstaande happy planner.

happy planner

5. Dag, week of maandindeling

Zelf houd ik er van om de week in één oogopslag te overzien. Maar als je veel afspraken hebt, kan een bladzijde per dag soms fijner zijn. En als je meer van maandoverzichten houdt, is een bladzijde per maand juist weer handig.

Voorbeeld agenda bladzijde per dag:

agenda
Best aan de prijs: 20,95.

Voorbeeld agenda week op twee bladzijdes:

agenda kiezen

Voorbeeld agenda week op 1 bladzijde + notities, oftewel mijn Moleskine : )

moleskine
19,53 bij bol.com

6. Wat is je budget?

De prijsverschillen tussen agenda’s zijn groot. Bij de Action heb je al een prima agenda voor een paar euro. Maar je kunt ook voor 100,- een echte Filofax kopen.

7. Wil je dingen kunnen toevoegen aan je agenda?

Eén van de grote nadelen van mijn Moleskine is dat ik er niet gemakkelijk blaadjes aan kan toevoegen. Dat kan met bijvoorbeeld een Filofax of Happy Planner wel. Die bieden daardoor de mogelijkheid om de agenda naar smaak uit te breiden.

N.B. Met behulp van leuke washi tape kun je prima notitieblaadjes in je Moleskine plakken!

8. Houd je van een rustige layout of mag het wel wat bonter?

Tot mijn eigen teleurstelling blijk ik als het om agenda’s gaat de voorkeur te hebben voor een hele rustige layout. Daar baal ik eigenlijk van, want ik houd van bloemetjes en tierlantijtjes. Maar bij een agenda geeft me dat een onrustig gevoel. Drukke agenda’s roepen bij mij het gevoel van ADHD op…

Zie ook mijn posts over de bullet journal van de Action en daar een bullet journal kopen.

9. Houd je er van om je agenda te pimpen?

Hoewel ik washi tape gekocht heb om mijn saaie Moleskine te pimpen, ligt het te verstoffen in een la! Ik doe het in de praktijk nooit. Terwijl ik met tegelijkertijd vergaap aan de mooi gepimpte agenda’s en bullet journals van anderen. Maar blijkbaar heb ik het niet in me om mijn agenda te pimpen.

Maar als je er van houdt om je agenda te pimpen, dan zou je zelfs voor een simpel notitieboek kunnen gaan, en de agenda helemaal in je eigen stijl maken en invullen. En dan noem je het een bullet journal! Zie ook mijn post Bullet journal ideeën.

Probeer eerst een agenda uit

Vind je het lastig om je keuze te maken? Dan zou je er voor kunnen kiezen om eerst een hele goedkope agenda bij de Action te halen, en te kijken hoe die bevalt. Of bij zo’n voordeelboeken winkel.

Bonustip: Digitale agenda

Zelf kan ik niet omgaan met een digitale agenda, maar ik weet dat er diverse bezoekers zijn van Huisvlijt die enorm veel plezier en gemak hebben van hun digitale agenda! Eén van de grote voordelen blijkt toch wel dat je een digitale agenda heel gemakkelijk kunt delen met je partner of kinderen.

Samenvatting

In deze post zette ik 9 aandachtspunten op een rijtje, die je kunt gebruiken om de beste agenda te kiezen uit het enorme aanbod. Hier onder zet ik ze nog even kort op een rijtje:

 1. Is de agenda voor jou alleen, of voor het hele gezin?
 2. Wil je een serieuze uitstraling? Of maakt dat niet uit en houd je van vrolijke kleurtjes? Kortom wat is je persoonlijke voorkeur als het gaat om ‘looks’.
 3. Heb je een maximale grootte in gedachten? Moet de agenda in je tasje mee kunnen? Of maakt het formaat niet uit?
 4. Moet de agenda goed open kunnen blijven liggen, of is dat niet relevant?
 5. Wat voor type indeling wil je?
 6. Wat wil je uitgeven aan een agenda?
 7. Wil je er dingen aan kunnen toevoegen? Kies dan voor een ringband of Filofax systeem.
 8. Wil je een rustige agenda of mogen er best leuke plaatjes en dergelijke in staan?
 9. Houd je er van om je agenda te personaliseren?

Zie ook mijn post over het kiezen van een Planner agenda en mijn gratis maandplanner die je kunt downloaden!

Heb jij al een agenda paraat voor 2017?

Similar Posts

25 Comments

  1. Dat is niet duur Esmeralda. Dat is bijna een Action prijs.

   Een bullet journal lijkt me erg leuk als agenda! Dan kun je hem ook precies op maat en naar wens maken.

   Hoeveel tijd ben jij kwijt aan het maken van je bullet journal?

 1. Ik heb een tijdje geleden een familieplanner gekocht voor schooljaar 2016/2017. Ideaal met zoveel vakjes en schrijfruimte! Wel een super groot exemplaar, maar ik neem mijn agenda toch nergens mee naartoe.

  1. Ik blijf ook hangen aan de Moleskine, omdat hij zo handig is. Hoewel ik dus soms wel verlangend kan kijken naar agenda’s met bloemetjes en zo, maar die bieden dan toch weer niet de juiste indeling en opschrijfruimte.

 2. Goedemorgen, ik gebruik al meer dan 10 jaar de grote A4 ringband agenda van de Hema. Er staat echt álles in…. van het hele gezin. Vroeger: school, proefwerken, afspraken van ons gezin. Het motto was: “wat er niet in staat, bestaat niet” vroeger belangrijk als ik of mijn partner dingen planden en de kinderen waren klein, nu ook wie wanneer de auto mag enen….. en of een kind thuis komt aanwaaien en mee-eten. Een heel leven vastgelegd in 15 jaar agenda’s.
  Echtscheiding, verhuizing, van brugklas tot eindexamen, alle vakanties, en dat maar voor 6 euro per jaar. Van de Hema. Ligt altijd open op tafel.
  Ik mis tegenwoordig wel een digitale versie om mee te nemen….. dat wel. Ben ermee aan het experimenteren maar wel niet erg lukken.

 3. Ik koop altijd een gezinsagenda, kun je veel in kwijt en dat bevalt ons prima. Maar waar ik als eerste naar kijk is de papiersoort die is gebruikt. Ik hou er niet van om op dat gladde papier te schrijven, papier hoort een beetje stroef aan te voelen.

 4. Ha tuurlijk heb ik al een agenda, want…..als je te lang wacht dan vis je naast het net en net die ene die ik t liefst wilde blijkt dan soms uitverkocht en dan ook meteen overal. Nee ik koop tegenwoordig vrij vroeg ene agenda.
  Liefst met een ringband en insteekmogelijkheden. Voor briefjes, bonnentjes en andere losse bewaarrommeltjes :-) of leuke fotootjes van de kids enz…
  Digitaal kan ik niks mee, die bekleift niet in mijn hoofd. En buiten agenda heb ik graag ook een soort van overzicht in mijn hoofd van de dingen die staan te gebeuren.

 5. Nee ik heb nog geen nieuwe agenda voor 2017, ben nooit zo snel.
  Ik verlekker en verbaas me inderdaad elk jaar naar de steeds uitgebreidere keuze.
  Vooral bij boekenwinkel in ons dorp is de keuze enorm.
  aldaar koop ik ook altijd de nieuwe inhoud voor mijn huidige agenda.

  Ik heb denk al 25 jaar een succes agenda, ondertussen al de 2e leren buitenzijde.
  Voordeel geen keuze stress, altijd hetzelfde, voldoet ruim naar behoefte!
  Heel soms gebruik ik even mijn telefoon om iets te noteren wanneer ik geen agenda bij me heb.
  Eenmaal heb ik zo’n mooie agenda gekocht van landleven, prachtig!
  Toch, mijn mooie succes lag in de kast, ik ben er ook aan verknocht!

  1. De keuze is echt groot hè? En elk jaar komen er agenda’s bij heb ik het idee.

   Een succes agenda lijkt me ook echt een klassieker waar je jaren mee kunt doen.

 6. Yes. Ik koop altijd aan het begin van het schooljaar een schoolagenda (die het hele schooljaar beslaat) en daarnaast gebruik ik een familieplanner (gewoon van het Kruidvat of van de Action, niet zo’n dure als die van Bol.com).
  Zo heb ik het hele jaar onder controle. en dat bevalt prima.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.