Hoe kook je met kinderen?

koken met kinderen

Toen de kinderen nog klein waren bakte ik in vakantie vaak koekjes met ze van zanddeeg. Of pepernoten.

En later liet ik ze wel eens helpen bij de voorbereiding van de warme maaltijd. Dan mochten ze paprika’s in reepjes snijden, of een komkommer schillen. Eén keer maakte ik de fout om ze laten helpen met gehaktballen kneden. Eventjes staken ze hun handjes in het gehakt en toen was het van ‘Euw! Ik wil niet meer mama!’

Koken met kinderen is een laagdrempelige manier om iets samen met je kind te doen. Zeker als je bijvoorbeeld niet van spelletjes spelen houd, kan koken een goed alternatief zijn.

Bovendien sluit koken met kinderen goed aan bij de trend dat je vooral veel dingen moet beléven en erváren!

Annemerel Westerhuis van Oudermatch schreef een artikel over koken met kinderen. En hoe je dat het beste kunt aanpakken.

Hoe kook je met kinderen?

Door Annemerel Westerhuis

Tegenwoordig zijn we altijd druk. Tijd voor ons gezin en onszelf hebben we nauwelijks. Als we dan eens op de bank kunnen ploffen duiken we al snel in onze smartphones of tablets. Ook de allerkleinste swipen enthousiast van links naar rechts. Maar wat kan het heerlijk zijn om die technologie eens opzij te schuiven en tijd voor elkaar vrij te maken. Ga eens samen koken! Ga bijvoorbeeld samen rijst koken of samen pasta koken. Zo ben je praktisch en lekker creatief bezig, en creëer je een moment voor ongedwongen gesprekken.

Natuurlijk kost koken met kinderen wat meer tijd en het zal best wat rotzooi opleveren. Maar er zijn manieren om het in goede banen leiden. Oppassite Sitly helpt je op weg met tips zodat elke drukke mama, papa of oppas er van kan genieten!

Geen technologie

Samen met je kindje koken is uniek. Laat je daarom niet afleiden door een telefoon. Geef je onverdeelde aandacht en je zal het terugkrijgen. Natuurlijk kan het handig zijn om online te zoeken naar een recept, maar print dat dan uit. Of neus samen door een oud kookboek en kies iets lekkers om te maken.

Neem de tijd

Misschien is maandagavond niet het meest geschikte moment om chef-kok te spelen. Je hebt een drukke dag achter de rug en het ontbreekt je aan puf om nog een uitgebreide maaltijd klaar te maken. Koken met kinderen kost gewoon wat meer tijd en aandacht. Bewaar dit plan daarom voor een zondagmiddag of voor als je een (mid)dagje vrij bent. Zo kan je je kleine spruit in alle rust kennis laten maken met de keuken.

Wees voorbereid op rotzooi

Als mama weet je dat kinderen het soms heerlijk vinden om rotzooi te maken! Maar om het voor jezelf ook leuk te houden kun je de keukentafel bedekken met een plasticzeil of wat kranten. Hup,  na afloop al die kunstzinnige spetters en vlekken in één keer de prullenbak in.

Het recept

Zoek een makkelijk recept uit. Kleintjes verliezen snel hun aandacht als iets te lang duurt of te moeilijk is. De maaltijd hoeft natuurlijk geen culinair hoogstandje te zijn, het gaat immers om de tijd die je met elkaar doorbrengt. Kijk ook eens voor kindvriendelijke recepten op Allerhande Kids.

Leg het recept stap voor stap uit. Als je kind nog wat jonger is geef je hem de makkelijke taken zoals het wassen van groentes.

De supermarkt

Saampjes de boodschappen doen is hartstikke leuk! Zo kan je kids op een speelse manier je de ingrediënten van het recept tonen. Laat hem of haar bijvoorbeeld zoeken naar de mooiste tomaten of de grootste courgette.

Lekker proeven

Het leukste van koken is natuurlijk het proeven. Probeer elk ingrediënt en moedig het aan. Dit is tevens hét ideale moment om het smaakpalet van je kroost uit te breiden.

Een ervaring om niet te vergeten

Maak de ervaring compleet door als een echte chef te verschijnen. Zo wordt het een spelletje en is het makkelijk om de aandacht erbij houden.

Koken met de oppas

Heb je een oppas aan huis? Dan kan het leuk zijn dat ze bijvoorbeeld samen met de kids alvast het avondeten voorbereidt. Fijn voor pappa en mamma en een mooie manier voor oppas en kinderen om elkaar beter te leren kennen.

Nawoord

Koken met kinderen is de moeite waard.

Door samen met je kind te koken maak je het, heel slim, mede verantwoordelijk voor het eindproduct! En dat vergroot de kans dat een lastige eter goed zal eten. Hij of zij heeft er immers zelf aan meegeholpen!

Maar ik adviseer je kind ook meteen te leren: wie kookt, helpt daarna ook met opruimen van alle zooi!

P.S.  Ik maakte inmiddels ook een keer lasagne van courgette!

Kook jij met jouw kinderen?

Bron afbeelding: Shutterstock.

Similar Posts

37 Comments

 1. Ik kook bijna nooit met de kinderen. Wel bak ik af en toe cakejes met ze. Samen koken of bakken is inderdaad heel gezellig, maar mijn kinderen zijn altijd zo lekker aan het spelen wanneer ik met koken bezig ben. Misschien moet ik eens aan ze vragen of ze het leuk vinden om me te komen helpen in de keuken.

 2. Het leek me heel erg leuk om met mijn kinderen te koken, maar het was niet echt een succes. Als ik ze iets uitlegde begrepen ze me niet (dat is nog steeds vaak het geval, iets met MBTI en ik ben de enige S in huis). Ik stelde dan voor dat ze eerst mee keken dan konden ze zien wat de bedoeling was. Zo heb ik ook lereb koken en dat werkte bij mij prima. Ik kreeg dan uitleg en door het kijken leerde ik heel veel.
  Zoons hadden niet echt die interesse, dus bleef het samen koken vooral beperkt tot samen bakken.
  Nu koken we wel af en toe samen. Groente snijden enzo. Zoons willen graag recepten en ik werk wel volgens recepten, maar ook heel vaak uit mijn hoofd en op gevoel.

 3. We hebben het nog niet gedaan, maar ik.ben wel van plan om binnenkort samen koekjes te gaan bakken! Mijn dochter is nu twee en ik denk dat ze dat wel leuk zal vinden :)

 4. Mijn kinderen hebben altijd meegeholpen met koken, en al vanaf acht jaar konden ze zelf een maaltijd maken. Om ze te stimuleren was hier de gewoonte dat wie kookte niet hoefde af te wassen na het eten(wel de keuken opruimen natuurlijk)
  Leuke tip, als je kind iets gemaakt heeft, maak er dan een foto van en stel zo een persoonlijk kookboek samen met foto’s en recepten van en voor je kind.
  Voor de ouders van nu, kijk eens op cochef.nl, dat gaat over een manier om samen te koken met je kind, met een taakverdeling erbij(handig voor de ouders die alles te vaak zelf willen doen)

 5. Om straks niet een dochter te hebben die geen ei kan koken, mag zij elke donderdag iets bedenken, gewoon uit iets wat er in huis is, want daar moet ik het ook mee doen. Samen met papa maken ze dan het avondeten.

  1. Dat is een leuk idee Judith! Ik vind het inderdaad ook belangrijk dat ze als ze op zichzelf wonen enigszins kunnen koken. En dit is een leuke voorbereiding.

 6. Jaa mijn kinderen helpen graag mee. Het liefst met taarten, cake, koekjes en pizza’s haha. Bami en pasta’s vinden ze niet zo interessant om te maken maar wel lekker.

 7. Vroeger hielp ik mijn moeder ALTIJD. Ik vond het zo leuk en zo fijn om te zien hoe alles gemaakt werd. Nu werpt het zijn vruchten af en vind ik het nog steeds leuk om te experimenteren en te koken.

 8. Dochterlief is/was een zeer zeer kieskeurige eter. Lustte echt bijna niks. En daar deed ik dus niet aan. Want gezond eten is heel belangrijk voor me. Dus ik ben altijd bezig gebleven met haar eetgedrag. Wij houden van koken en alles wordt from scratch gemaakt (ook door allergieën maar ook doordat het gezonder is). En zij helpt heel graag mee! Als ik kook helpt ze eigenlijk altijd (ze is 7) en intussen wordt ze handig (toen ze kleiner was was het wel een uitdaging soms als je even wile opschieten!)
  Zo mocht ze van de week helemaal zelf de worstjes bakken. Door haar zo erbij te betrekken wordt ze zich bewuster van wat eten is: brandstof voor je lijf. En het eten gaat gelukkig steeds beter.
  Ze is trouwens nu met papa beneden taart aan het bakken voor vanmiddag :-)

 9. Ik kook te weinig met de kinderen. Een paar jaar geleden, toen ik minder werkte, kookten we samen in het weekend maar dat is door te weinig tijd en te moe en al dat soort stomme dingen veel minder geworden – dat vind ik ook heel jammer want het is superleuk om met de kinderen te koken!! Wij deden op een gegeven moment elke zondag een nieuw toetje uitproberen. Mijn middelste is gek op koken en helpt soms mee met het ‘reguliere’ avondeten.

  1. Ik snap heel goed dat als je druk en moe bent, dit soort dingen als eerste ‘van de kar’ vallen. Koken met kinderen vraagt toch meer van je, dan gewoon snel even in je eentje wat klaarmaken.

 10. Ik heb van de week voor het eerst iets gebakken met mijn zoontje. Hij is nu 22 maanden en hij vond het leuk om te helpen. Ik maakte wel al het beslag tijdens zijn middagdutje. Maar hij vond het leuk om de vormpjes in het deeg te duwen. En om de hele tijd het deeg te eten. Super leuk en we gaan het zeker vaker doen.

 11. Samen boodschappen doen hoort er idd ook bij. En rotzooi met koken, tja dan is met kinderen nu eenmaal, maar ook zo weer opgeruimd.

  Koekjes of cake bakken doen we hier ook geregeld. Of samen pizza maken. En dan mogen de kinderen natuurlijk zelf beleggen.

  Wat de kinderen hier leuk vinden ( 2 en 5) is om in de pannen te roeren of de sausjes erbij te schenken.

 12. Vroeger niet, maar inmiddels kan ik vooral met onze oudste (vroege twintiger) heel goed samen koken. Ook in een kleine keuken werken we goed samen, lopen elkaar niet in de weg en slagen er in de keuken netjes achter te laten. Reuze gezellig.

 13. Leuk artikel! Heb zelf geen kids, maar ik kook heel vaak met mijn nichtje. Zo leuk om te doen. Helemaal als we taarten gaan versieren.

 14. Ik kook eigenlijk nooit met mijn kinderen, maar wordt toch wel enthousiast als ik dit soort blogs lees. Denk dat ik dit weekend maar de keuken in duik om een lekkere herfsttaart te maken. :)

 15. Ik vind koken met kinderen zo leuk! Op mijn werk doe ik het dan ook graag met groepen kinderen. En ik raad het vaak ouders ook aan als hun kind moeilijk eet, door zelf mee te helpen gaan ze eten meer waarderen en willen ze het vaak ook wel proeven.
  Ik wil het dan ook echt samen met mijn dochter gaan doen zodra ze ouder is.

 16. Ooh ja echt zo leuk om samen te koken en bakken. Nu ik verlof heb, laat ik Noah heel vaak helpen. Het scheelt dat we dan samen lekker aan de slag zijn en een doel hebben. Die laatste loodjes van de dikke buik wegen toch wat zwaarder en dan vind ik gezellig iets bakken en oppeuzelen rustgevender dan achter hem aanrennen het hele huis door. ;-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.