Hand geven

Mijn moeder leerde me een ‘stevige hand‘ te geven, én oogcontact te maken. Dat is één van de lessen die goed is blijven hangen, en die ik altijd in de praktijk breng.

Slappe handjes

Zelf vind ik ‘slappe handjes’ dan ook erg vervelend. Je weet wel, zo’n hand die in de jouwe ligt als een dood vogeltje. Maar mijn grootste ergernis is mensen die mij een hand geven, zonder de moeite te nemen me ook even aan te kijken. Dan heb ik nog liever geen hand.

Pijnlijke handjes

Mijn grootste verwóndering zijn mensen die me pijn doen! Die zo’n stevige hand geven, dat ik ineen krimp. Zijn ze zo enthousiast? Of hebben ze zich hún moeders les van een ‘stevige hand’ te erg aangetrokken? Kennen ze gewoon hun kracht niet?

Niettemin, ik heb de ‘pijnlijke hand’ liever dan ‘het slappe handje’.

Leer jij je kinderen ‘een hand te geven’?
En wat vind jij de vervelendste handdruk?

Neem een email abonnement!

Similar Posts

13 Comments

 1. Ik had ook altijd een hekel aan slappe handjes totdat ik artrose kreeg in mijn handen. Als ik nu een erg stevige hand krijg moet ik me inhouden om het niet uit te gillen van de pijn. En hoe spijtig ook: ik geef nu zelf slappe handjes omdat ik gewoon niet genoeg kracht in mijn handen heb en een stevige handdruk mij zeer doet. ‘t Is niet anders.

 2. Ik heb het niet van huis uit geleerd helaas, maar ik heb het mezelf aangeleerd. Ik lees net de reactie van mevrouw Jee. Het is niet alleen de stevige hand, het gaat erom dat iemand je even werkelijk ‘ziet’ en contact maakt. Ik probeer dat tegenwoordig bewust te doen.

  Lilian

 3. Mijn kinderen geven ieder dag de juf bij aankomst en bij vertrek een hand dus die zijn dat gewend !
  Ik merk zelf dat ik deze gewoonte heb overgenomen en vaker dat gemiddeld mensen een hand geef.
  Een slappe hand kan een lichamelijke oorzaak hebben en in sommige culturen weet ik is het niet gebruikelijk om iemand aan te kijken.
  Groet Thea

 4. Mijn kinderen geven altijd iemand een hand en stellen zich netjes voor als ze ergens voor het eerst komen. Zo zijn ze opgevoed. Dat ging vanzelf, want zo ben ik ook opgevoed. Ook kijk ik de mensen aan. En als ik iemand ken: drie kussen. Tja…. een Hollandse gewoonte.

  Wat Mevrouw Je schreef zette mij aan het denken. Ik kreeg ook wel eens ‘slappe handjes’. Nooit aan gedacht dat het ook een lichamelijke oorzaak kan hebben. Mensen lopen niet te koop met wat ze hebben. Weer wat geleerd.

  Liefs Frederique

 5. Ja een hand geven doen wij ook en ook ons kind hebben we dat geleerd en ook de persoon aankijken, je hebt toch niks te verbergen. Mijn man draagt nooit geen trouwring om dat hij veel mensen op het werk een hand moest geven en dat waren vast stevige knijpers.
  Maar de zoon trouwde met een vrouw die dat niet gewoon was, dat vonden wij zou koud eerst, het went maar ik vind het onbeleefd overkomen.

 6. Toevallig dacht ik hier van de week over na, na een bezoek aan de verloskundige. Ik gaf haar bij binnenkomst een hand en zij reageerde verontwaardigd: “we hebben elkaar toch al eens eerder ontmoet?!” Als je weer weggaat blijft ze ook gewoon zitten.
  Het geeft mij een onbeleefd en onprofesioneel gevoel al vind ik de vele handjes in onze grote familie ook niet altijd even prettig…

 7. Soms vind ik het wel lastig, als ik een zakelijke bekende voor de 100e keer zie terwijl ie alleen even iets af komt geven…

  Maar getver, dat je iemand een hand geeft en je krijgt zo een klam zeempie in je hand.

  Knijp mensen niet fijn maar ik probeer wel een duidelijke hand te geven. Eerst indruk enzo…

 8. Ik probeer mijn kinderen nu in elk geval te leren dát ze een hand geven en dat het de bedoeling is dat dat de rechter is :-) Slappe handjes kan ik ook heel slecht tegen – ik zal wel proberen op die lichamelijke oorzaak te letten. Te hard knijpen gebeurt me niet zo vaak meer, dat ik dat krijg bedoel ik, ik kreeg ook de tip om dat deel tussen duim en wijsvinger, trefzeker tegen datzelfde handdeel van de ander te duwen. Dan haak je echt 2 handen in elkaar en kunnen vingers nooit worden fijngeknepen en heb je zelf ook wat controle over de handdruk. Als het nog te volgen is :)

 9. Heb het er nog niet over gehad maar het is een goeie!
  Ik geef m ook stevig maar soms zijn ze zo enthousiast dat je hand haast breekt en soms denk je iemand voor je te hebben die een normale hand geeft en die knijpt je dan zelf haast fijn. Ik vind dat de hand die je geeft veel over je persoonlijkheid zegt.
  Stevig: Dat je open bent voor contact
  Te stevig ben je open en wil je laten weten dat je een sterk persoon bent.
  Slap: Is terughoudend en onzeker
  Geen : Je wilt geen contact

  Persoonlijk geef ik liever handen als kussen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.