12 eReader ervaringen!

ereaders

Ereaders.

Zijn ze aan te raden?

Of juist niet?

Hieronder lees je mijn ereader ervaringen!

Ik houd van het gevoel van een echt boek in mijn hand, en hoewel ik online boekwinkels superhandig vindt, mag ik graag in échte boekhandels ronddwalen. Toch ben ik sinds een paar maanden de blijde bezitter van een Kobo eReader.

Hoe ik plotseling een Kobo eReader kocht

Op Engelse blogs las ik over het ebook Fifty Shades of Grey en dat dit door mond tot mond reclame waanzinnig populair was geworden.

Nieuwsgierig ging ik op zoek naar meer informatie, en kwam diverse gratis ebooks van Fifty Shades of Grey tegen. Nou heeft mijn oudste zoon Jan een iPod touch en daar kun je boeken op lezen, dus downloadde ik zo'n boek en las het op zijn iPod. Je moet als moeder weten wat er in de wereld te koop is, toch?!

Ereader ervaringen Lezen vanaf een scherm gaat prima!

Ik dacht dat lezen op een scherm waardeloos zou zijn, maar tot mijn verrassing was het zo gek nog niet. En het grootste voordeel was nog wel dat ik binnen een uur een boek waarnaar ik nieuwsgierig was, tot mijn beschikking had.

Alleen vond ik het schermpje van die iPod touch erg klein, en voor ik het wist had ik een Kobo ereader gekocht. Het gebeurt me niet vaak meer, maar zo nu en dan gaat mijn innerlijke consument toch nog met me op de loop. En ik had van te voren natuurlijk nog wel even uitgezocht op ereaders.nl wat de beste eReader was voor een laag budget, en dat bleek de Kobo eReader te zijn. Sindsdien kwam deze eReader ook bij de consumentenbond als beste uit de test.

Met een eReader ligt de boekenwereld aan je voeten!

Even had ik nog de zorg dat zo'n eReader tot uitgaven zou leiden die ik normaliter niet zou doen: ik koop immers zelden tot nooit boeken. Ik haal ze altijd uit de bibliotheek.

Maar mijn angst bleek ongegrond: het is ongelofelijk hoeveel eBooks je gratis kun vinden op het internet. Zo las ik in de Linda die ik van een buurvrouw kreeg over het boek 'She's never coming back' dat helaas nog niet in de bibliotheek te reserveren is. Maar het is wel gratis te downloaden!

Een eReader is milieuvriendelijk

Een extra voordeel van de eReader is dat ik interviews, onderzoeksverslagen en nieuwsbrieven niet langer hoef uit te printen om ze rustig te lezen: ik zet ze gewoon op mijn eReader! Het scheelt me echt enorm in het papier.

Lees ook: is een ereader duurzaam?

Eén kanttekening bij de Kobo eReader

Soms bevriest het touchscreen van mijn Kobo eReader, en het enige dat hem dan weer aan de praat krijgt, is als ik hem even aan de computer leg. Dat vind ik een nadeel dat ik nergens anders heb gelezen. Maar gelukkig is het euvel snel en makkelijk op te lossen.

Kan een eReader een écht boek vervangen, ja of nee?

Dat was mijn grote vraag, en de reden waarom ik het idee van een eReader steeds afwees. Ik houd nu eenmaal van het gevoel van een echt boek in mijn handen, en zo'n schermpje voelt toch abstracter. Maar nu héb ik dus een eReader en stel ik mezelf deze vraag opnieuw. En eerlijk is eerlijk: als voor mij op de tafel een heus boek, en een eReader met dat boek als eBook zouden liggen, dan koos ik voor het echte boek.

Maar, als het boek goedkoper is als eBook, of zelfs gratis, dan kies ik voor de eReader. Het is voor mij dus een kwestie van kosten, gemak en snelheid. En mijn zusje, die op vakantie gaat, vindt de eReader een uitkomst omdat ze nu niet meer grote stapels boeken hoeft mee te zeulen.

kobo

Ereaders ervaring: 1 maand later

Sinds de opkomst van eReaders was ik huiverig voor de aanschaf van zo'n apparaat. Ik ben dol op lezen, maar vreesde dat lezen van een schermpje geen vervanging zou zijn voor het gevoel van een écht boek in mijn handen.

Uiteindelijk bezweek ik toch voor de Kobo eReader, en de belofte van directe toegang tot een hele wereld van ebooks. En die belofte maakt de Kobo eReader beslist waar. Ik ben er dan ook zeer tevreden mee, maar mijn vrees dat eReaders geen vervanging zijn voor een heus boek bleek terecht.

Als ik een 'echt' boek lees, voel ik bijvoorbeeld met mijn duim vaak even hoeveel ik al heb gelezen, en hoeveel bladzijden me nog wachten. Dat gaat gepaard met een bepaald gevoel als: 'Oh, ik ben nog niet eens halverwege,' of 'Nog lekker veel pagina's te gaan!' En dat kan met de Kobo eReader dus niet. En dat mis ik...

Wat zijn dan wél de voordelen van eReaders?!

Maar, eReaders zijn wel een hele fijne áánvulling op traditionele boeken. De eReader is licht, compact, en je hebt bij wijze van spreke een hele bibliotheek in je tasje in de vorm van je eReader. Stel bijvoorbeeld, het is Tweede Kerstdag, en je verveelt je, maar hebt geen leuk boek in huis. Alle boekhandels zijn gesloten, dus wat te doen?! Dan kun je met de Kobo eReader op kobobooks.com zo even een leuk boek kopen, en zit je luttele minuten later heerlijk te lezen.

eReader lenen in de bibliotheek

Tot mijn vreugde zag ik dat diverse bibliotheken nu ook eReaders uitlenen. Ideaal voor wie het eerst eens voorzichtig wil uitproberen.

Samengevat

eReaders kunnen een traditioneel boek wat mij betreft niet vervangen, maar ik vind eReaders wél een hele prettige aanvulling op gewone boeken. Bovendien zijn er heel veel gratis e-books die je kunt downloaden. Ook is er de optie van een ebook abonnement.

eReader ervaringen van de de bezoekers van Huisvlijt

 1. Ik heb ook een Kobo. Die soms ook wel eens hapert en niet helemaal goed reageert. Op een ander plekje aantikken wil nog wel eens helpen. Of niet aantikken, maar die beweging maken die je al die mensen met een Iphone ook ziet maken.
  En een eReader neem je weer niet lekker mee naar het zwembad bijvoorbeeld. Dan heb ik het gevoel dat ik niet bij de tassen weg kan. Die Reiziger-serie heeft een hoop fans. Er zijn mensen die zelf de trailer in elkaar knutselen van de film die er nog niet is, blogs met het eten uit het boek, excursies, clubs, noem maar op. De boeken zijn niet te categoriseren, maar een echte aanrader. Ze zijn verslavend; dat je blij bent dat er zoveel bladzijden in het boek zitten.Groetjes! Rolien
 2. Nee, hier ook traditionele boeken. Nu lees ik niet zo vaak heel dikke boeken, misschien dat je dat eerder over zou halen. En op vakantie kan ik me ook voorstellen, dat een eReader minder kilo’s inneemt dan gewone boeken, maar mijn stapel boeken bestaat meestal uit pocket-detectives, tijdschriften en een enkel dikker boek. Dus hier nog geen eReader. Nee, dat lieg ik: wij nemen een iPad mee, en zoonlief gaat daar zijn theorieboeken (rijbewijs) opzetten…dus wel een ‘soortvan’ eReader, maar doe mij maar échte boeken.Lieve groet, Inge
 3. Hoi Nicole, Ik heb er sinds een paar maanden één, voor mijn verjaardag gekregen. Ik gebruik hem vaak en heb er al veel boeken op gelezen. Als het maar een verhaal is, dan maakt het mij niet uit of ik een apparaatje of een echt boek in mijn handen heb. Dus ik ben er erg tevreden mee. Heb je trouwens de Reiziger-serie al gelezen van Diana Gabaldon? Daar ben ik nu mee bezig. En aangezien het dunste boek uit de serie 781 pagina’s telt, en de dikste 1455, lijkt me een eReader prettiger in de hand liggen dan het boek zelf. Niet dat dat me tegen zou houden al ik geen eReader had… Groetjes! Rolien
 4. Ik heb ongeveer 15 meter boek in huis (vroeger nog veel meer maar ik heb veel boeken weggegeven) en ik heb sinds 2 1/2 jaar ‘n eReader (Sony). Informatieve boeken leen ik bij de bibliotheek maar literatuur, thrillers e.d. koop ik als eBook. Ik zou niet anders meer willen, Tecla
 5. Ik heb het liefste een echt boek. Heerlijk om te bladeren en iets substantieels vast te hebben. Een eReader heb ik niet, wel kan ik eBooks lezen op mijn tablet. Die heb ik sinds een paar maanden, ik voel me erg decadent. Nu wissel ik het af. Het voordeel van eBooks is dat het me niets kost (niet verder vertellen hoor;-)) en ik kan toch veel nieuwe boeken lezen. Maar een huis zonder echte boeken, dat zal hier echt nooit gebeuren! Kaatje
 6. Ik ben het helemaal met je eens dat je boeken niet kunt vervangen door een e-reader. Nu lees ik nogal veel en op vakantie gingen er dan ook minimaal 15 boeken mee… Dat is wat zwaar in je vliegtuigbagage. Dus… af en toe lees ik boeken op de iPad. Dat is prima te doen, zolang je dat niet in zonlicht (buiten dus!) doet. Binnen of in de schaduw gaat dat prima. ‘s Avonds in bed vind ik het ook handig, want dan hoeft er geen lamp aan. Consuminderen met plezier
 7. Nog geen e-reader en ik denk ook dat het niet op kan tegen een gewoon boek. Zoals je zegt kan het wel een leuke aanvulling zijn maar ‘k heb nog andere wensen… dan bungelt een e-reader nog ergens ver onderaan. Jolanda
 8. Zelf gebruik ik hem nooit maar mijn man daar en tegen wel veel vanwege het grote lettertype. Heel handig als je zicht niet meer zo goed is. (Johanna)
 9. Nee ik heb liever een echt boek en ik vind het bezoeken van de bieb ook te leuk om een ebook aan te schaffen. Ik houd van het geluid die boeken maken als we zitten te lezen, ik houd van de geur van het papier en het gevoel wat jij omschreef kijken heo ver je al bent. Ook is het stiekem een protest tegen alle apparatuur en technische snufjes;-)  ('t Hanennest)
 10. Ooit, maar ik heb hem verkocht. In als nieuwe staat, dus dat zegt denk ik wel genoeg. Ik heb de functie ook op mijn iPad, maar gebruik het daar ook nooit op, heb liever een echt boek. (lekker leven met minder)
 11. Ik heb ook liever een gewoon boek in handen! Je zit al zoveel naar zo’n scherm te staren… (Anonymous)

Beste eReader Consumentenbond

In oktober 2022 kwam als beste uit de test van de Consumentenbond de Kobo Clara 2E. Ze gaven deze ereader een 7,9 en dat is blijkbaar het hoogste cijfer in dit geval.

Leestips over ereaders

Vind jij dat ereaders een echt boek kunnen vervangen?
Welke soort heb jij?

Similar Posts

20 Comments

 1. Ik heb er geen 1 en wil er ook geen 1, al kan ik mij voorstellen dat het makkelijk is voor in je vakantiekoffier. Maar ik wil graag een boek vast houden, papier ruiken, ezel oortjes vouwen en heerlijk lopen struinen op boekenmarkten en in kringlopen. Dus nee voor mij geen e-reader al zeg ik nooit nooit!

  Groet Isabelle

  1. Nog niet wakker, bedoel natuurlijk ezelsoortjes.....staat er nu alsof ik een ezel zijn oren wil vouwen ;)

  2. Isabelle, dat snap ik helemaal! Vanochtend vond ik in de bibliotheek het boek 'She's never coming back' dat ik had gedownload, maar dat ga ik nu toch als echt boek lezen. Een eReader is voor mij geen vervanging van een echt boek, maar het is wel handig.

 2. De enige reden dat ik twijfel is dat het me makkelijk lijkt op vakantie. Dat scheelt 2 grote tassen met boeken meesjouwen. Maar iets aanschaffen alleen voor de vakantie, mag ik niet van mezelf. Dus komt het er maar niet van...

 3. Ik heb een Kobo;) Heerlijk om op te lezen, het gaat gemakkelijk en deze reader is echt overzichtelijk. Ook ik download veel gratis boeken, het is dan ook een aanvulling op gewone boeken en niet een echte vervanging:) En deze reader was ineens vorige maand 30 euro goedkoper, wat me ook over de streep heeft geholpen;)

 4. ik heb al bijna 4 jaar een be book , gekregen op mijn verjaardag en wat mij betreft zou t echt een goede vervanging zijn voor het echte papieren boek, een minpunt vind ik echter wel, een gekocht papieren boek kan ik zo vaak uit lenen, door verkopen als ik wil, dat kan met digitaal gekochte boeken (ip, als je eerlijk bent) niet.(wat ook wel te ebgrijpen is, maar toch, je betaalt namelijk gewoon net zo veel ( vaak) als het papieren boek en dan heb ik geen papier....dus dat zou alleen al in mindering op de verkoopprijs gebracht moeten kunnen worden vind ik.
  Maar ik vind het een geweldig ding en idd als je van lezen houdt is dit wel een aanrader.

 5. Ik dacht dat een e-reader niets voor mij zou zijn. Eigenlijk vanwege dezelfde reden; ik wil een boek vasthouden. In de bieb mocht in een tijd geleden een Sony e-reader proberen en ik was niet laaiend enthousiast. Mede vanwege de hoge prijs.
  Maar ik ben ook overstag gegaan. Ook ik heb een KOBO gekocht. En ik moet zeggen; het leest zalig. Ik kan nu 100 boeken of meer meenemen naar mijn vakantiebestemming. Ik zou zeggen voor de mensen die twijfelen: DOEN.

 6. Hier is er wel 1, ik zou het merk niet weten en lees er ook nooit mee. Altijd lees ik in bed en val ook weleens onder het lezen in slaap, dus geef mij maar een boek.
  Maar op vakantie gaat hij wel mee. Mijn boeken die ik wil lezen staan er al op gratis, jawel.
  Bij die van ons(Japans merk)kun je het lettertype heel groot maken. Dat is reuze handig.

 7. Ik lees alle dagen op mijn E-reader van Sony. Geweldige uitvinding, zou niet anders meer willen, Tecla

 8. Ik heb sinds een paar maanden een sony e-reader en het bevalt mij meer dan prima. En dat terwijl ik dus wel al mijn boeken kocht en enorm gehecht ben aan mijn goed gevulde boekenkast. Er zijn een paar schrijvers waarvan ik de echte boeken nog wel zal blijven kopen.

 9. Sinds ik mijn Sony ereader heb ben ik weer helemaal verslaafd aan lezen. Ideaal ding. Het echte boek mis ik niet, letters blijven letters en het boek blijft net zo spannend. Misschien nog wel spannender, want even door bladeren is minder makkelijk. Ik lees nu ook in ene boeken die ik eerder niet snel zou lezen.
  En ik kan nu juist langer doorlezen, krijg geen lamme armen als ik in bed lig, de ereader weegt echt niets.
  Heb de ereader nu een jaar en sindsdien nooit meer een papieren boek gelezen.

 10. Hier ook een sony ereader ( oud eenvoudig model via ebay), naast het handig in bed lezen ivm lichte gewicht vind ik het een voordeel dat het ook klein is en makkelijk meekan in mijn tas. Zo heb ik altijd iets te lezen als ik ergens moet wachten.

  1. Ik heb met Google gezocht op 'Fifty shades of grey free ebook'. Ik weet nu de link niet meer, maar bij de resultaten vond ik de gratis download!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.