Vensterbank en gordijn

gordijn

Sinds onze verhuizing naar het platteland in januari hebben we nog steeds geen gordijnen aangeschaft.

Dat komt omdat ik de hoge ramen, en het uitzicht dat ze bieden op de omgeving, zo mooi vind dat ik er eigenlijk niets voor wil hangen.

Maar in de winter zit je wel te kijk, zeker als alle lampen aan zijn, en bovendien is het gebrek aan gordijnen dan ook niet energiezuinig.

Dus wat te doen?!

Toch maar raambekleding, en zo ja, welke soort?

Gordijnen vensterbank: tot aan de grond of tot de vensterbank?

Als ik gordijnen zou nemen, zou ik het liefst van die hele lange hebben, die op de vloer komen. Dat lijkt me mooier. Bovendien verbergt lange raambekleding lelijke radiatoren.

Maar dat is tegelijkertijd ook een nadeel van raambekleding tot aan de grond: ze houden de warmte van de radiatoren tegen!

Gordijnen tot vensterbank

Korte gordijnen tot de vensterbank zijn goedkoper, want je hebt minder stof nodig. Bovendien kunnen we die echt ín het kozijn hangen. De verwarming blijft dan vrij, en de warmte wordt niet tegengehouden door eventuele lange gordijnen. Maar dan verlies ik weer licht en uitzicht.

Diepe vensterbank

Onze ramen hebben een redelijk diepe vensterbank. Ik heb het gemeten en de vensterbank is 9 centimeter diep. Het voordeel van lange raambekleding zou zijn, dat we ze overdag náást het raam op de muur kunnen trekken. Als de roede breed genoeg is tenminste.

Algemene regel gordijn en vensterbank

In het boek Woonideeën van Laura Ashley geven ze een handige vuistregel over het vraagstuk ‘Gordijnen tot aan de grond of tot aan de vensterbank:’

Gordijnen tot aan de vloer maken een elegante maar ook deftige indruk. Gordijntjes tot aan de vensterbank zien er gewoonlijk wat gemoedelijker uit.

Gordijnen brede vensterbank

Heb je een brede vensterbank? Kies dan voor een brede gordijnroede.

En met breed bedoel ik zo breed dat hij tot ver buiten de breedte van de vensterbank komt!

In dat geval hangen de gordijnen alsnog naast de vensterbank als je ze opent.

Luxaflex?

Een ander alternatief zijn natuurlijk luxaflex, maar die wil ik niet, omdat ik ze niet mooi vind en ook niet vind passen in ons huis. Dan heb je nog het vouwgordijn, wat me wel praktisch lijkt, maar wat ook als nadeel heeft dat het aan de bovenkant van het raam licht zal wegnemen.

Een rolgordijn dan?

Dat vind ik ook niet passen.

Al met al kom ik er dus helemaal niet uit. Anders moeten we in de winter toch maar gewoon de luiken buiten dicht doen ‘s avonds, en zo raambekleding overbodig maken.

Update april 2022: Inmiddels heb ik in onze keuken rolgordijnen op maat.

gordijnen brede vensterbank

Als jullie onze ramen zo eens bekijken, hebben jullie dan tips voor een goede raambekleding?

Leestips

Similar Posts

31 Comments

  1. Johanna, dat is ook een belangrijke reden voor mij inderdaad: gordijnen zijn waarschijnlijk gezelliger. Maar ja, dat licht en dat uitzicht wil ik óók houden.

 1. Lange gordijnen lijken me het mooiste, maar…… ik zie dat je radiators onder de vensterbanken hebt. Zodra je de gordijnen sluit ben je het rendement van je verwarming kwijt. Dat probleem hebben wij namelijk zelf ook :-(

 2. Ik zou denk ik lichte gordijnen nemen. Bijvoorbeeld ongebleekt katoen.
  Zeer voordelig te verkrijgen op de elke markt en tijdloos. Misschien wat saai, maar je kunt het eventueel opleuken.
  Ik zou ze dan niet in het raam hangen omdat dat het uitzicht wegneemt, maar gewoon voorlangs.
  Gordijnen nemen het geluid wat op en zijn veel warmer.
  In de winter zou ik bij extreme koude denk ik gordijnen en luiken dicht doen.

 3. Ik heb veel ramen met ook radiator eronder.Wij hebben de overgordijnen tot op de grond.Maar de roede loopt er met een boog omheen.Dan hebben we ook nog een dubbele roede,met een korte ervoor langs met de lange erachter.Errug mooi!!Maar ook heel duur,maar dat was het meer dan waard.En de warmte kan gewoon doorstromen,Groet Anne-Mae

 4. Er is tegenwoordig ook draadvitrage te koop, dat op rail bevestigd is, die kun je dan aan de kant schuiven, wanneer jij dat nodig vind. Ik zou me gewoon eens gaan oriënteren bij een goede zaak.
  Suc6 ermee !

 5. Ik vind het zo zo mooi maar snap je punt van inkijk in de winter. Ik zou kiezen voor zandkleurige rolgordijnen (een lichte kleur) zodat je ze overdag helemaal omhoog kunt trekken en je ramen weer helemaal vrij zijn.

  Groet Isabelle

 6. Gordijnen staan wel gezellig, dat vind ik zeker. Bij korte ga je goed om met de energie, dat is een pre. Wat wij hebben is lange gordijnen (geen cv eronder en buitengemeen goed tegen tocht) die bij openschuiven dan naast het kozijn komen, zodat de ramen overdag helemaal zichtbaar zijn en de gordijnen dus voor de muur hangen en de vensterbank is zo ook niet gevuld met gordijn (=nadeel van kort in het kozijn). Luxaflex en rolgordijnen vind ik ook niet echt wat, aan de voorkant hebben we uit nood vouwgordijnen (als vitrage zeg maar, tegen inbraak bleek dat nodig) maar had ik ook liever niet gehad, al is mijn uitzicht een stuk minder mooi dan bij jou ;) Lastige keus hoor, ik vind het moeilijk inschatten, maar ik zou toch kiezen voor gordijnen, kort of lang.

 7. Je zou korte gordijnen kunnen nemen en die met bochtjes in de rails links en recht van de radiator op de muur laten kunnen uitkomen bij het openschuiven. Je zit dan wel met je schilderijrails maar je bent wel je lelijke verwarmingsbuizen kwijt (dit zitten achter de gordijnen) en niet je warmte.

 8. Korte gordijnen is super tuttig en leuk voor een bejaardenslaapkamer. Lange kan mooi staan. Houten/mdf binnenluiken die helemaal opzij kunnen is heel mooi.
  Rolgordijnen een fijne oplossing, kan je helemaal omhoog doen en met zon of avond snel naar beneden. Ik ben er dol op en heb ze ook al vind ik optrekgordijnen mooier. Maar.. erg duur en stukje licht kwijt en in jou geval je mooie raam.

 9. Ik zou overgordijnen doen. Gewoon aan het plafond en dan tot op de vensterbank, niet te lang ivm radiatoren.
  Jacqueline

 10. Duette (rol)gordijnen van Sunway! Die hebben een top down/bottom up mogelijkheid. Dan kan je bijvoorbeeld ook alleen de onderkant van de ramen dichthangen en bovenaan een gedeelte los. Je kunt de gordijnen precies zo dichtdoen dat je geen inkijk meer hebt, maar wel een maximale lichtinval.
  Wij hebben ze nu 2 jaar en zou ze zo weer kiezen.
  Succes, Gr. Germa

 11. Schutters vind ik heel mooi. Klopt ook wel bij een landelijke stijl.
  Ikzelf vind gordijnen zo zonde van de lichtbak. We hebben aan 1 kant van het huis meer raam dan muur. Ik heb gekozen voor donkergrijze vitrage, die overdag geheel aan de zijkant hangt. Als het donker wordt gaan ze in 1 ruk voor de ramen. Sluit niet geheel af qua zicht, je ziet silhouetten, maar houdt de kou, pottenkijkers en evt. Inbrekers wel tegen.
  Bij de Ikea heb je rolgordijnen die à la vitrage doorlatend zijn. Zijn mooie en goedkope rolgordijnen in verschillende kleuren. Lichtval komt er doorheen, maar ook weer houdt het de kou en pottenkijkers tegen.

 12. Is er geen ruimte voor luiken buiten? En bij een nichtje zag ik brede luxaflex voor buiten. Prachtig!
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

  1. Er zijn toch nog een heleboel gordijnensoorten die ik niet kende! Bijvoorbeeld ‘shutters’ , plisségordijnen en de duette gordijnen van Sunway. Ik ga die eens nader bekijken. Eén en ander hangt ook nog af van de kosten…

 13. De ramen zijn zo mooi en met dat mooie licht naar binnen dat ik de neiging heb om er niks geen gordijnen te hangen…

  Maar tegen inkijk… mja… misschien van die wit batisten gordijnen/vitrage, wel tot op de grond, dat vraag dit soort ramen wel weer, batist zit er een beetje tussen, is niet “zwaar” bij de ramen en houdt wat inkijk tegen…

  Succes met kiezen :-)

 14. Maar je woont toch buiten het dorp?KOmen er veel mensen vlak langs?Idd heb je (sorry,ik weet het hollandse woord er niet voor voor vandaag de dag)een soort rolgordijn die je van beneden ook omhoog kan doen.Wij hadden erder luiken buiten en dat was ook in de zomer wel handig als het erg warm was.
  Neem een foto mee van je ramen en loop binnen bij een spciaalzaak voor gordijnen of bij meerdere.
  Groet, Wilma

 15. Wij hebben precies dezelfde ramen, ik heb gekozen voor zwarte vouwgordijnen van de Kwantum. E 9.95 per meter en gratis gemaakt dus per raam niet te duur en het resultaat is echt super chique!

 16. Overgordijnen dempen het geluid. Ik zou ze voor de vensterbanken langs hangen. Ik zie dat het raam direct tot aan het plafond reikt, dus dan zou ik ook bv. niet kiezen voor een stok maar gewone rails. En de lengte van de gordijnen tot net boven de radiatoren. Heb je volgens mij het grootste rendement.

 17. Ik zou lichte rolgordijnen nemen en die overdag helemaal optrekken.
  En ze ‘s avonds naar beneden laten. En die kun je dan comineren met mooie lange kant en klare lichte witte gordijnen ( o.a. bij Ikea) Deze laat je aan de zijkant hangen zodat ze niet je hele raam bedekken.
  Een soort mix tussen vitrage en gewone gordijnen. Ophangen aan een mooie roede.
  De lange gordijnen niet inkorten maar nonchalant aan de onderkant naar binnen slaan.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.