Dakraam wordt balkon en over zonnepanelen en airconditioning

dakraam balkon
De gele pijl wijst naar ons dakraam!

Soms zie je van die vondsten voorbij komen die echt briljant zijn vind ik. Zoals een zolderraam dat een balkon wordt!

Onze zolderkamer heeft 1 dakraam

Mijn man en ik slapen op zolder. We hebben 1 zolderraam. Dat heeft een aantal nadelen vind ik. Je hebt minder licht, maar dat is nog tot daaraan toe. Een veel groter nadeel vind ik dat ik onze slaapkamer daardoor niet goed kan laten doortochten. Tijdens de tropische hitte van de afgelopen zomer was onze slaapkamer echt net een sauna. Ik heb alle trucjes tegen de hitte uit de kast gehaald om het draaglijker te maken, maar het bleef behelpen.

slaapkamer
Onze slaapkamer

Mijn jongste zoon slaapt ook op de zolderverdieping, maar daar hebben we destijds wel twee zolderramen laten installeren. Daardoor merkte ik goed het verschil van 1 zolderraam versus 2. Bij mijn zoon werd het een stuk draaglijker als ik de twee ramen tegen elkaar opzette. Stiekem droom ik daarom wel eens van een dakkapel aan de andere kant van onze slaapkamer. Maar als ik de oplossing in het filmpje zie, dan lijkt me dat ook wel wat!

Airconditioning

Dankzij de ondraaglijke hitte op zolder in de zomer, overwegen we om airconditioning te installeren op onze slaapkamer. Eén van mijn koffievriendinnen wist te vertellen dat zo’n apparaat op het dak moet kunnen staan. Maar dat is bij ons dus schuin. Met een dakkapel zouden we 2 vliegen in 1 klap slaan:

 1. We creëren een vlak op het dak waar zo’n airconditioning apparaat op kan staan.
 2. Ik kan in de zomer de boel door laten tochten.

Zonnepanelen

Maar, dan is er nóg een overweging. Mijn man en ik willen nog steeds graag zonnepanelen of een zonneboiler. Dat willen we al jaren, maar we komen steeds niet verder. Ooit waren we zo ver dat er iemand kwam kijken en een offerte uitbracht. Maar dat bedrag lag ineens zoveel hoger dan wat hij ons ter plekke had voorgerekend dat we afhaakten. En als we zonnepanelen willen is een dakkapel denk ik weer niet handig. Zie ook mijn post de vraag of je zonnepanelen moet schoonmaken.

Samenvattend

Mijn man en ik slapen op een zolder met 1 dakraam. Op zich niets mis mee. Maar tijdens tropisch warme zomers betekent 1 dakraam dat je de boel niet goed kunt luchten. Om die reden zou ik graag een goede airconditioning laten installeren. Dat lijkt me de investering echt wel waard.

Tegelijkertijd zouden we ook graag zonnepanelen installeren.

Voor zonnepanelen lijkt me een schuin dak het beste. Maar voor een airconditioning heb je een vlak stuk op het dak nodig.

Dus tsja. Wat is nou wijsheid?

Ik denk dat stap 1 is om er eerst maar weer eens een expert bij te halen voor advies over de mogelijkheden en onmogelijkheden.

Update mei 2019

We hebben besloten om eerst wat aan de isolatie van ons huis te doen. Inmiddels hebben we een offerte dubbel glas binnen en hebben we gekozen voor dubbel glas in bestaande kozijnen! Dan kunnen we later altijd nog kijken naar zonnepanelen.

Wat zijn jouw ervaringen met zonnepanelen en/of airconditioning?

Similar Posts

18 Comments

 1. Lastig zijn dat soort dingen vind ik. Het kan helpen als iemand met voldoende deskundigheid meedenkt.

  Een schuin dak met zonnepanelen aan de zonkant en een vlak stuk dak aan de andere kant?

  Volgens mij heb je ook wat eenvoudiger airco’s die geen bak buiten het huis nodig hebben

 2. Je dak is best groot, volgens mij heb je mét dakkapel nog ruimte zat voor zonnepanelen. Hier aan de overkant liggen de panelen ook om de dakkapel heen.
  Er zijn idd ook draagbare airco’s. Mss wel voldoende voor de af en toe dat het hier warm is.
  Ik herken het hitte-probleem: we hebben in een bovenwoning met plat dak gewoond. Wát een drama!

 3. Bij ons hier in de straat zijn er meerdere huizen die zowel een dakkapel als zonnepanelen hebben. Dus het is wel mogelijk volgens mij.

 4. Bij ons in de buurt hebben ook verschillende mensen een airco in huis. Deze hangt bij de meeste mensen aan de zijkant hoog tegen de muur hoor. Misschien idd eens kijken wat coor mogelijkheden je hebt. Ben zeer benieuwd. Het balkon/ raam idee is ook heel mooi!
  Wij waren afgelopen zelf heel erg gelukkig met nieuwe raamhorren. Kan je dag en nacht alles lekke open laten staan, heerlijk. Nu nog steed slapen wij met de ramen open.

  Fijn weekend!????

 5. Oh ik had er nog nooit van gehoord maar wat een supergoed systeem zeg zo’n balkonachtige!!!
  Ik krijg er meteen zin aan.
  Airco zou ik noooooit willen, ben je altijd verkouden van, en t zijn nogal enegrieslurpers, en lelijk :-)

 6. Er bestaan ook air coolers, een soort ventilators die koelere lucht blazen door het gebruik van water of koelelementen.

 7. Ow, ik zou het anders doen. Een te warm en/of te koud huis kan je qua binnenklimaat verbeteren door betere isolatie. Dat scheelt stoken in de winter en koelen in de zomer,en daarmee veel energiekosten. Plus dat het binnenklimaat aangenamer is.
  Ja,maar het huis,het dak is al geïsoleerd. Hmhm,ja, met de normen en kennis van toen, en er is veel meer kennis nu.
  Maar goed, ik ben voorstander van Nul-Op-de-Meter-huizen, huizen die zo weinig energie verbruiken dat ze het zelf op kunnen wekken. En dat begint bij heel goede isolatie.

  1. Ik geloof niet dat er aan ons dak wat dat betreft heel veel te verbeteren valt. Als daar de hele dag de zon op staat dan wordt het daar hoe dan ook stikheet ben ik bang.

   Maar het idee van Nul op de meter huizen spreekt me erg aan!

 8. Wij hebben én zonnepanelen én een vaste airco. Als je een vaste airco overweegt zou ik je aanraden om voor een Daikin te gaan, de rolls royce onder de airco’s. Als ik het plaat je bekijk van je slaapkamer zou de buitenunit misschien tegen de rechte buitenmuur aan kunnen hangen. Gat door de muur boren en de binnenunit komt boven je bed te hangen. Wij hebben intussen onze airco sinds 2012 en ik ben er echt heel tevreden over. We gebruiken hem niet onnodig, maar bij extreme hitte kun je gewoon heel snel de temperatuur omlaag brengen. Echt koud is niet nodig, maar het fijne is dat het vocht uit de lucht gehaald wordt. Bij ons is de temperatuur op 22 graden ingesteld. Behalve een binnen unit in de slaapkamer hebben we ook een binnen unit in de huiskamer, met zijn tweeën op één buitenunit. Met de zonnepanelen die we in 2010 lieten plaatsen (en tegenwoordig zijn ze veel goedkoper en hebben een hogere opbrengst) is het goed te doen qua stroomverbruik.

 9. Wij slapen beneden en ons huis heeft een rieten dak: geen last van de hitte gehad. Je kunt ‘n aircooler aanschaffen, werkt goed en heb je niet zo’n lelijk ding aan de buitenkant van je huis!

 10. Wij hebben ook zonnepanelen en er liggen er ook vier op het dak van de dakkapel deze zijn iets gekanteld en leveren net zoveel op als de zonnepanelen die er om heen liggen

 11. Airco’s zijn geen milieubewuste investeringen, dus als je er eentje overweegt zou het mooi zijn om ook zonnepanelen te nemen zodat je energieneutraal blijft.
  Stel ik had jouw dak boven mijn hoofd zou ik eerst in een dakkapel investeren, dan in zonnepanelen (zit in jullie huis een oude energiemeter dan draait ie terug namelijk!) en tenslotte in een airco.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.