Bijbel journalen van Stephanie Ackerman

Bijbel journalen

Journalen, handlettering en bullet journals zijn enorm populair op het moment. Een bullet journal kopen staat mij menigeen op de bucket list. Mensen maken echt de prachtigste boekwerken en plaatjes van hun bullet journal.

Omdat ik erg van notitieboekjes, schriften en agenda’s houd bekijk ik die bullet journals en dergelijke altijd graag. Zelf houd ik het nog steeds bij mijn Moleskine, die er behoorlijk saai uitziet van binnen…. Ondanks een aantal Action stickers die ik er heb ingeplakt. In de bibliotheek kwam ik het boek Bijbel journalen & letteren tegen. De ondertitel was ‘Inspirerende artjournalprojecten’. Ik nam het mee om te bekijken en misschien bullet journal ideeën op te doen!

Bijbel journalen van Stephanie Ackerman

In de inleiding van Bijbel journalen schrijft Stephanie Ackerman dat dit boek niet zozeer gaat over religie. Het gaat over wat, waarom en hoe je creatief kunt schrijven, schilderen, tekenen en schetsen. Er is geen foute manier om aan journalen te doen benadrukt Stephanie. Het gaat erom dat je het naar je zin hebt tijdens het journalen.

Bijbel journalen: opzet van het boek

Stephanie is zo vriendelijk eerst uit te leggen wat je allemaal nodig hebt voor bijbel journalen. Om te beginnen adviseert ze:

 • Een paar pennen
 • Een potlood
 • Een gum
 • Een paar kleurpotloden
 • Twee penselen
 • Tissues tegen het vloeien
 • Papier. Stephanie Ackerman zegt dat je elke papier kunt gebruiken die je wilt. Zelf gebruikt ze Moleskine blanco en gelinieerde schriften. Daarnaast heeft ze ook een aantal multomappen. Je kunt ook een Happy Planner gebruiken.

Bovenstaande is genoeg om te starten met journalen. Daarnaast kun je nog kiezen voor brushpennen, waterverf, aquarel potloden, pennen met pigmentinkt zoals Micron, brushpennen en washitape ook te vinden onder de naam masking tape.

bijbel journalen

Bijbel journalen: technieken die worden uitgelegd

Stephanie Ackerman beschrijft diverse technieken die je kunt gebruiken bij het bijbel journalen. Denk aan handlettering, verven met waterverf, stempels snijden en stempelen, plakken en knippen etc.

Eén van de adviezen die er voor mij uitsprongen is om als je iets doet met waterverf, er even een papiertje onder te leggen. Zo voorkom je dat de verf door druppelt naar andere bladzijden.

Er staan ook allemaal mooie voorbeelden en tekeningen in Bijbel journalen. Achterin staan handige sjablonen die je kunt gebruiken.

Zie ook mijn post over de bullet journal van de Action!

Is Bijbel journalen ook interessant als je niet in God gelooft?

Dit is denk ik een belangrijke vraag: Is een het boek Bijbel journalen ook leuk als je niets hebt met geloof of met God? In zo’n geval kan de titel denk ik wat afschrikken. Hoewel Stephanie Ackerman in de inleiding zegt dat het geen religieus boek is, gaat het wel degelijk vaak over de bijbel. De voorbeelden die ze geeft om je om gang te helpen bij het journalen zijn bijvoorbeeld bijbelverzen. Ik vind dat Bijbel journalen wel degelijk over God en geloof gaat.

Maar, dat neemt niet weg dat ik denk dat dit boek ook interessant is voor mensen die niets met geloof hebben. En ik zal je vertellen waarom ik dat denk. In de eerste plaats omdat Bijbel journalen als boek een lust voor het oog is. Als je houdt van bullet journals en handlettering, dan zul je dit boek vast met veel plezier bekijken. En er ook geïnspireerd door worden. Ja, er zijn veel verwijzingen naar God, maar dat doet niets af aan de handige tips en informatie over bullet journalen en handlettering die Stephanie Ackerman geeft.

Een nog belangrijker argument waarom ik het boek Bijbel journalen ook interessant vindt voor mensen die niets met geloof hebben is dat het als insteek heeft dat je elke dag een moment van bezinning neemt. Een moment van rust. Een moment om even stil te staan. Bij jezelf. Bij je leven. Wat je graag zou willen, waar je dankbaar en blij voor bent.

bijbel journalen

Mijn conclusie over Bijbel journalen

Bijbel journalen is een prachtig kijk- en doeboek op het gebied van bullet journalen en handlettering. Je vindt er praktische informatie over hoe je dit kunt aanpakken, met handige sjablonen en voorbeelden. Jezus en God worden wel regelmatig genoemd.

De invalshoek van Bijbel journalen is religieus.

Maar dat wil niet zeggen dat het niet interessant is voor mensen die ‘niet geloven’. Ook zij zullen de informatie handig vinden, en misschien geïnspireerd raken om elke dag een moment van bezinning in te lassen in hun dag. Ben je wel gelovig en ben je op zoek naar een manier om hieraan dagelijks vorm te geven? Dan is Bijbel journalen zeker iets voor jou!

Lees ook eens mijn post over de Happy Planner en Invulboekjes.

Praktische informatie over Bijbel journalen & Letteren

Bijbel journalen & Letteren is voor 14,99 te koop bij bol.com. Dat vind ik niet duur voor zo’n mooi vormgegeven boek.

bijbel journalen

Speciale Bijbel journalen boeken

Er zijn diverse speciale Bijbel journalen boeken te koop. Maar soms zijn dat simpelweg boeken met wit papier en op de cover de tekst Bijbel journal. Met andere woorden, het slaat eigenlijk nergens op. Je kunt ook prima een gewoon schrift kopen, of een Moleskine notitieboek. Wat ik wel zinnig vind is een speciale bijbel met ruimte voor notities en aantekeningen. Stephanie Ackerman schrijft, tekent en verft ook in haar bijbel. Een bijbel die daar ruimte voor biedt, is dan wel heel handig lijkt me. Dit heet de schrijfbijbel. Zo’n schrijfbijbel kost 45,- maar je hebt dan dus een bijbel + notitieboek in één. Op bol.com vind je een inkijkexemplaar van zo’n schrijfbijbel!

N.B. Naar aanleiding het boek Bijbel journalen heb ik me warempel opgegeven voor de nieuwsbrief van Stephanie Ackerman via haar site Documentedfaith.

Tutorial met Stephanie Ackerman

Stephanie Ackerman heeft een aantal tutorials gemaakt. Ze houdt er niet zo van om voor de camera te staan, en dat kun je wel een beetje merken. Maar dat maakt haar ook juist wel menselijk!

Leestips

Wat vind jij van journalen, bullet journals en handlettering?

Similar Posts

8 Comments

 1. Prima voor mensen die er plezier in hebben. Maar ik moet persoonlijk niet aan dat geknutsel denken. Zie er ook totaal het nut niet van in. Maar nu hoeft een hobby natuurlijk ook niet perse nuttig te zijn.
  Lees liever een mooi boek of ga naar buiten wandelen of fietsen.

  1. Wat ik ervan begrijp is dat knutselen voor veel mensen meditatief en rustgevend werkt. En daarnaast hebben ze er veel plezier in en hebben ze aan het eind iets moois gemaakt. Dat is ook leuk.

   Maar wandelen en lezen zijn inderdaad ook fijn om te doen.

 2. Wat leuk dat je dit boek mee nam. Ik kwam inderdaad ook tot de conclusie dat er veel biblejournaling in voor kwam maar dat je het ook heel goed voor bulletjournaling kunt gebruiken. Mocht je het leuk vinden, een recensie van de schrijfbijbel staat op mijn blog.

 3. Handlettering is helemaal mijn ding ;)
  Al jaren. Ik word er ontspannen van, net als van journaling, waar ik vaak te weinig tijd voor neem. Een ander ontspant voor de TV, maar daar kijk ik zelden naar. Ieder zijn ding.

  Leuk dat je het boek meenam uit de bieb. Had ik ook gedaan denk ik. Niet vanuit religieuze maar creatieve nieuwsgierigheid. Net als jij. Ik zie op blogs soms ook veel bijbelteksten langskomen. Mooi vorm gegeven, maar niet mijn tak van sport. Ik vind het wel mooi om te zien dat dat oude boek nog zoveel inspiratie geeft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.