Reacties

8 Tips om je financiën op orde te krijgen — 41 reacties

 1. Bij mij werkt een kasboek heel goed. En nu mijn salaris minder is geworden (i.v.m. jaar ziek thuis) ga ik nóg bewuster met mijn geld om. Vaste lasten gaan van de rekening, maar variabele kosten betaal ik contant. Elke week pin ik vijftig euro. Ik vind dat ik daar verrassend veel van kan doen.

 2. Je foto is weer hilarisch :-)
  Goeie tips en wat hebben we toch veel goeie financiele bloggers in Nederland!
  De mogelijkheid om zelf de incassodatum te kiezen kende ik nog niet. Dat is zeker handig. Ik probeer vooral de cashflow in de gaten te houden. Dat de incasso's en de inkomsten op elkaar afgestemd zijn. Dat je niet eerst alle incasso's hebt en dan pas je salaris krijgt bijvoorbeeld.

 3. Ik heb alle vaste uitgaven en inkomsten in een excel staan. Ook stap ik elk jaar over van energieleverancier dat bespaart mij ook veel geld. Goed kijken naar je maandelijkse uitgaven en kijken waarop je kan besparen is mijn tip.

 4. Ik ben hier grotendeels verantwoordelijk voor de administratie en pas eigenlijk alle tips wel toe. We kopen niet zomaar van alles, we zorgen voor een spaar-buffer achter de hand (zodat als er iets stukgaat, zoals een wasmachine, we meteen een nieuwe kunnen aanschaffen) en hebben eigenlijk maar weinig nodig. Goed eten en kleding voor de kinderen is het belangrijkst. Maar van bovenstaande tips vond ik 'inzicht in je uitgaven' wel de beste. Het is zo belangrijk dat je weet waar je geld maandelijks naartoe gaat en dat je af en toe even kijkt of je nergens kunt besparen.

 5. Heb al jaren een aparte rekening voor mijn boodschappen. Daar gaan geen vaste lasten vanaf en ik weet precies hoeveel ik nog heb. Naast mijn excel-sheets. Bonnen boek ik in en ik bekijk waar er dingen (qua huishoudgeld) lekken.

  Verder ieder jaar overstappen naar een andere energieleverancier vanwege de welkomstpremie. En rond November een begroting opstellen voor het komende jaar met reserveringen, ook voor zaken die niet begroot zijn.

 6. Goeie tips! Ik heb verschillende potjes waar ik elke maand geld in doen. Alle vaste lasten gaan incasso. Voor de rest niet zo veel bijzonders. Vind dat ik het allemaal best wel goed doe haha.

 7. Reclames zijn een middel om mensen tot meer uitgaves te verleiden. Op het internet heb ik een reclameblokker en op TV ga ik Teletext lezen met het geluid uit, zolang er een reclameblok is. Vooral TV-Reclames kosten veel geld en dat vind je terug in de premie van bijvoorbeeld een verzekeraar. Maar het kan ook in de vergoeding zitten van de verzekeraar. Die hierboven vergoedt ook in de basisverzekering minimaal. Je betaalt meer bij hen als je ook niet-gecontracteerd tot 100% vergoed wil hebben. Mijn verzekering doet dat en vraagt daar minder premie voor. Maar van mijn verzekering heb ik ook nog nooit een TV-reclame gezien.

 8. Ik zweer bij het maken van een budgetoverzicht in Excel (wat komt er in en wat gaat er uit?)! En maandelijks een x bedrag op de spaarrekening zetten.

 9. Fijne & praktische tips! Zelf hou ik ons budget al een paar maanden bij in You Need a Budget. Door met potjes te werken heb ik er een goed zicht op en komen we zelden nog voor onaangename verrassingen te staan.

 10. Ik heb al jaren een kasboek in excel. Veel werk om bij te houden maar ik kan er maar niet mee stoppen. Zo graag wil ik weten wat er binnen komt en uitgaat. Vroeger moest ik echt zuinig zijn en ik denk dat ik daardoor nu nog steeds mijn financiën zo goed in de gaten houd. Ik weet van te voren hoeveel geld ik op mag maken als alle rekeningen betaald zijn.

 11. Hele goede tips. Ik pas ze eigenlijk allemaal wel toe. Al moet ik zeggen dat ik tegenwoordig niet altijd alles eerst optel, omdat ik meestal vanzelf iets over houd aan einde van de maand. Ben niet zo'n big spender.

 12. Niets uitgeven wat je niet hebt. Open deur en makkelijker gezegd dan gedaan. Ik heb altijd onthouden als mensen je willen laten beleggen dat je geen geld ergens in stopt wat je niet over hebt. Verder ben ik wel iemand van de impulsaankopen geweest. Maar dan hebben we het over bedragen van een paar euro. Desalniettemin ben ik daar alweer jaren heel anders in geworden. Eerst een paar weken nadenken als je iets echt heel graag wilt hebben. Wil je het na die paar weken nog? Dan klopt het .

 13. Al jaren doe ik de financiën voor mijn man en mij en heb vanaf het begin van ons huwelijk zo een lijst gemaakt met alle betalingen onder elkaar met de kosten ervan erbij gezet in potlood want mocht dit veranderen dan kan je het veranderen. op rij staan de maanden en dat heb ik gesplit in kleine hokjes eronder achter de onderstaande vaste lasten. Ook per jaar/mnd/kwart. staat er links boven. Onderin staan de jaarbetalingen en data wanneer het zal komen.
  Bij elke betaling vink ik dit aan en zo weet ik wat er uit gaat.

  Beetje moeilijk om het hier zo uit te leggen maar echt heel handig. Ik heb dit ook eens gemaakt voor een mevrouw met een beperking. Zij kan er nu ook veel beter mee omgaan. En dit idee heb een zorginstelling ook over genomen voor mensen die met hun begeleiding de betalingen ook zelf doen. Wellicht ook een tip voor andere om het zo eens te doen. Het kaartje in kladblok vorm is al weer gereed voor het volgend jaar.

 14. 1: check
  2 check
  3:daar let ik wel op
  5: ik ben gelukkig geen emotiekoper. en dat noem ik echt gelukkig! ;) Ik doe dan andere dingen, maar dat gelukkig niet! ;)
  6: heb ik geleerd van mijn vader vanaf ik zakgeld kreeg, moest dat van hem
  7. nvt in Belgie

  niet zo slecht bezig, vind ik.
  Ik heb inderdaad een vrij goed zicht op wat ik doe qua geld, niet alleen omdat ik moet omdat ik anders geen eten heb, maar ook omdat mijn vader op een bank werkte en ons dat met de paplepel ingegoten is.

 15. Wij hebben 3 rekeningen
  1 voor de vaste lasten
  2 voor boodschappen tanken en andere uitgaven
  3 spaarrekening

  1 van salaris man blijft 1900 op staan voor vaste lasten.
  De rest van zijn salaris gaat door naar rekening 2. Meestal 700
  Mijn salaris komt binnen op rekening 2. Zodra die er is meestal 2 weken na mijn man ivm werk als gastouder.
  Die dag maak ik gelijk geld over voor de spaarrekening meestal 750 tot 1000. P maand.
  De rest geven we uit. Ook ongeveer 1000
  Kleding hele gezin gaat van de kinderbijslag is dat op dan wachten op de nieuwe kinderbijslag of in uiterste geval van de uitgaven rekening.
  Ik bezit niet te veel kleding bij ons geen 30 schoenen ofzo en ben geen impuls uitgever.
  Koop nooit op afbetaling
  Ga behalve hypotheek geen schuld aan.
  En als je elke maand je vaste uitgaven van dezelfde rekening laat gaan hoef je alleen de ing na te kijken als je wilt weten of die 1900 euro die wij reserveren voor vaste lasten voldoende is. Maar dat kun je ook zien als je nog positief staat aanhet eind van de maand.
  Check meerdere keren je rekening per dag. Alles wat je aandacht geeft groeit!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder