De 5 simpelste tips om energie te besparen in je huishouden
Last updated on april 15th, 2024 at 09:26 am
- De 5 meest simpele tips om energie te besparen in je huishouden
- 1. Water eerst koken in de waterkoker
- 2. De was ophangen in plaats van de droger gebruiken
- 3. Prakjes uit de diepvries vooraf laten ontdooien in de koelkast
- 4. Douche vaker samen!
- 5. Ontdooi regelmatig
- Bespaar nog meer door overstappen
- Nawoord van Vlijtig Liesje
- Conclusie
Ik houd van eenvoud.
En van simpele oplossingen. Met veel effect.
Ik vind het heerlijk als een probleem of ‘uitdaging’ op een makkelijke manier te verhelpen is.
Vandaar dat mijn hart sneller ging kloppen van onderstaande post van Jelle met daarin de belofte van 5 supersimpele tips om energie te besparen in het huishouden.
Maar maakt hij zijn belofte waar?
De 5 meest simpele tips om energie te besparen in je huishouden
Je energierekening is een maandelijks terugkerend feit. Voor de één is hij eenvoudiger op te hoesten dan voor de ander. Toch is het voor iedereen goed om eens bewust te kijken naar je eigen energieverbruik. Is het niet voor je portemonnee, dan voor het milieu.
Besparen op je energierekening hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Heb je al eens nagedacht over de volgende tips?
1. Water eerst koken in de waterkoker
Door je water eerst te koken in de snelkoker bespaar je gas. Gas is veel duurder dan elektriciteit. Gebruik daarnaast de deksels van je pannen, dat voorkomt warmteverlies.
2. De was ophangen in plaats van de droger gebruiken
Je wasdroger is dé energieslurper van je huishouden. Gebruik je deze twee keer per week? Dan kost dat je ongeveer €60,- per jaar. (Afhankelijk van de leeftijd van de droger)
Maak van de was ophangen een leuke activiteit met de kinderen en je houdt deze €60,- in je zak!
3. Prakjes uit de diepvries vooraf laten ontdooien in de koelkast
Prakjes invriezen en later opeten heeft twee voordelen. Je hoeft geen eten te verspillen, en je koelt je koelkast als je ze de avond van te voren in de koelkast zet. De koelkast hoeft minder vermogen te leveren terwijl jouw maaltje voor de volgende dag nog maar kort opgewarmd hoeft te worden.
4. Douche vaker samen!
Oké, dit moet de grootte van je gezin én van je douche wel toelaten, maar met z’n allen een kwartier onder de douche staan kost minder dan met z’n drieën (of vieren, of vijven) afzonderlijk 10 minuten. Alleen samen douchen met je partner scheelt natuurlijk ook al!
5. Ontdooi regelmatig
Ontdooi je koelkast en je vriezer regelmatig. Hierdoor wordt het energieverbruik aanzienlijk verlaagd.
Bespaar nog meer door overstappen
Naast deze maatregelen kun je nóg simpeler geld besparen op je energierekening.. Door jaarlijks over te stappen van energieleverancier bespaar je elk jaar honderden euro’s. De verschillende energieleveranciers stunten elk jaar met hun prijzen en flinke welkomskortingen om aantrekkelijk te zijn voor nieuwe klanten. Mensen vergelijken energie vooral bij een energievergelijker online.
Vergelijk jaarlijks je energieverbuik op een energievergelijker en kijk wat voor jou de meest voordelige energieleverancier is. De overstap is binnen 10 minuten geregeld!
Nawoord van Vlijtig Liesje
Tsja. Maakt Jelle zijn belofte van supersimpele tips met veel effect waar? Laten we ze eens samen doornemen.
Tip nummer 1 vind ik wel goed. Met een snelkoker heb je water inderdaad snel aan de kook. Maar wat als je op inductie kookt? Is een snelkoker dan nog goedkoper Jelle? Tip nummer 2 vind ik ook prima. De was ophangen is uiteraard goedkoper dan hem in de droger doen. Tip 3 vind ik de origineelste van alle tips, en ook nuttig en makkelijk toepasbaar.
De minst aansprekende tip vind ik tip 4… Voor veel moeders is douchen één van de weinige tijdstippen dat ze een moment voor zichzelf hebben. En dan heb ik het nog niet eens over pubers die beslist niet in hun geboortekostuum willen worden gespot door hun ouders.
Tip 5 vind ik weer prima. Hoewel ik die niet heel makkelijk vind. Want een diepvries ontdooien is een hele klus. Bovendien moet je of eerst je diepvries leegeten, of wachten tot het buiten flink vriest zodat het bevroren eten niet ontdooit terwijl jij de diepvries doet.
Conclusie
De 5 tips die Jelle geeft zijn praktisch en goed toepasbaar. Mijn favoriete tip is bevroren maaltijden ’s avonds in de koelkast zetten. Zo hoeft de koelkast namelijk minder hard te werken.
Maar volgens mij zijn er nog wel simpelere tips te bedenken! Zie ook de tips van Aad Actief!
Lees ook mijn posts over Gas water licht berekenen en onze groepenkast en hoe wij geld bespaarden door dubbel glas in bestaande kozijnen te laten zetten.
Wat vind jij van de 5 tips? En heb jij nog simpelere tips dan die van Jelle?
Ontdek meer van Huisvlijt
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Ik heb nog niet eerder één van de 5 bovengenoemde tips gebruikt. Overstappen van leverancier zou ik ook niet snel doen, alhoewel het soms best kan schelen.
Dan kun je wel makkelijk voordeel halen Batboy : )
Gas duurder dan electriciteit?? Volgens mij is dat absoluut onwaar. Niet voor niets is je huis verwarmen op electriciteit duurder.
Natuurlijk geldt dat wel als je bijvoorbeeld zonnepanelen hebt. Dan is het ook milieuvriendelijker want gas is een non-renewable resource.
Als je grijze stroom gebruikt ben je al helemaal niet goed bezig natuurlijk. Dan worden die non-renewable resources eerst gebruikt om je electriciteit te produceren….
Ik zou dus zeggen: bij zonnepanelen op electriciteit, bij grijze stroom op gas.
Bedankt voor deze goede aanvulling Anke!
Ik kan me wel vinden in een paar van die tips ,ik kook altijd met deksels erop en heb geen droger en ik haal uit de vriezer en leg het in de ijskast en als het snel moet gaan in de verpakking in koud water,we hebben alleen een bad en ik zie ons daar niet samen in ik ga namelijk twee keer per week in een heel warm bad wel een uur ,dat doet mijn gewrichten goed lekker met veel schuim en verder bespaar ik door grote hoeveelheden van bv stampot spagettiesaus vol au vent en zo te maken en in portie in te vriezen dus een keer gas en gemakkelijk als je geen goesting of tijd hebt om te koken.
Dat is een hele tijd in bad Simonne. Mijn man kon er vroeger, toen we nog een bad hadden, ook zo lang in liggen. Wel twee uur of zo.
Zelf vind ik de douche fijner.
Tip nummer 4 vind ik ook een beetje raar. Als je kleine kinderen hebt is dat prima, maar inderdaad: met pubers onder douche??? Ik mag de badkamer niet eens binnen als ze hun gezicht aan het wassen zijn.
Tip 1 pas ik regelmatig toe, maar dan vooral als het snel moet gaan.
Tip 4 vond ik ook de minste inderdaad.
Tip 4, samen douchen is juist duurder. Als ik samen met mijn man aan het douchen ben duurt het langer dan ik alleen.
En weer krijgt tip 4 er van langs! Niemand vindt dat volgens mij een goede tip. Inclusief mezelf : )
Samen douchen vind ik helemaal niks. Ik met mijn lange haren en ik ben enorm bijziend. Achter elkaar aan werkt beter en dan hoef je maar een keer de cabine schoon te maken, dus maar een kletsnatte handdoek.
Dat van die waterkoker vind ik een slechte tip. Waterkokers zijn enorme stroomvreters. Net als keukenboilers. Ik houd elke week de meterstanden bij en dat is heel leerzaam. Ik heb de keukenboiler uitgezet (nam meer dan 500 kwh per jaar!). Ik haal een afwasbak heet water uit de badkamer als ik wil afwassen. Ja, heel primitief. In het begin doodeng, maar nu denk ik er niet eens meer bij na. Bij ziekte ofzo kan ik altijd die boiler weer aanzetten. Wij drinken veel warm water en voor het gemak zetten we koud water in de magnetron wat niet zo effeicient bleek. Een fluitketel heet water uit de badkamer scheelt enorm in het stroomverbruik en ik heb meteen twee thermosflessen heet water. In een beker mix ik heet water met wat koud zodat ik het sneller kan drinken. Water voor pasta en rijst haal ik ook vaak van boven. Als we een nieuwe keuken nemen, wil ik een andere oplossing en weer gewoon heet water beneden. Of een zonneboiler met collectoren.
Inductie gaat supersnel. Wil ik tzt ook.
Ik heb geen droger en laat mijn was op zolder drogen. Vaak is dat wat lastig bij shirts, bij het boord en de mouwen. Die strijk ik even droog. Een stapel van tien shirts is binnen een paar minuten klaar, want ik strijk alleen die plekken.
Het ecoprogramma op dr wasmachine verbruikt veel stroom. Mijn normale wasprogramma duurt 2,5 uur en het ecoprogramma dik 3 uur. Nu gebruik ik meestal het korte programma (1 uur) of de donkere was op het korte programma met extra water (1,15) uur. Niet te vol stoppen zodat de was de ruimte heeft om te bewegen. Als ik hem te vol doe, wordt de was minder goed schoon. Ik heb dat met die programma’s diverse keren uitgeprobeerd en kwam steeds tot dezelfde conclusie.
Ik heb standaard een deken op de bank in de winter en elke avond heb ik er een paar kruiken bij. Ook ’s nachts in bed.
Wij hebben een dik, gevoerd gordijn in de hal en verder ook overal gordijnen. Onze woonkamer zit aan de tuinkant en bij de schuifpui laat ik de gordijnen in de winter vaak dicht. Ook al is het dubbel glas, er komt toch stralingskou vanaf.
Als ik de oven heb gebruikt, laat ik hem in de koude maanden afkoelen met het deurtje open.
Wauw dat zijn allemaal hele praktische en goede dingen die je doet VeggieMo. Jullie gaan volgens mij echt heel zuinig met energie om.
Wij doen drie van de tips hier thuis. Die van de douche is vrij onmogelijk…. we hebben alleen een bad. Voor de rest vraag ik me af of je her verbruik van gas of elektriciteit wel kan vergelijken tussen verwarmen en koken.
Van de tip om samen te douchen lijkt niemand erg enthousist te worden!
Water eerst koken in de waterkoker doe ik ook, maar dan vooral omdat dat sneller gaat ;).
Wij zijn onlangs overgestapt. Moet zeggen dat dit aardig wat euro’s heft opgeleverd!
Fijn zeg! Ik hoor meestal ook bedragen van rond de 100 en 200 euro als besparing van mensen die overstappen.
Eigenlijk zijn het non besparingstips.
Gas is goedkoper dan elektra want dat moet je x10 doen een m3 gas staat gelijk aan 10 kw/h
Was drogen in huis is hier geen doen extreem veel vocht, enorm veel luchten en dan moeten we ook erg veel stoken. Warmtepompdroger is veel goedkoper met alle comfort.
Koelkast gaat extra open en dicht, veelal moet je bakje ook weer wat onderzetten en bij volle koelkast erg lastig. Dit levert niks op qua besparing.
Samen douchen met kids wel maar met partner duurt veel langer :)
Te veel ontdooien is niet goed, kost ook hoop energie voor alles weer opstart is dus te is hier ook niet goed.
Erg jammer dat men veel zogenaamde besparingstips zomaar klakkeloos overneemt en zelf niet even controleert.
Hoewel ik tip 4 ook niet zoveel soeps vind, vind ik de overige tips wel goed.
Als onze diepvrieskist een dikke ijslaag heeft, dan zie ik wel het nut om dat ding eens te ontdooien en grondig schoon te maken. Daarna werkt hij weer efficiënter.
Ik heb het geluk dat ik mijn was in de berging kan drogen in de herfst en winter, en dat doe ik graag en veel. Zo bespaar ik op mijn droogtrommel. Maar je moet daar inderdaad wel de mogelijkheid voor hebben.
Tips goed vinden en daadwerkelijk besparen is heel ander verhaal :)
Als hier een dun ijslaagje op de vriezer is te vinden zijn we weer 5 jaar verder waarom zou ik dan regelmatig ontdooien weet je hoeveel energie het kost om hem weer op -18 te krijgen ?
Was hangt hier in huis en gebruik nu de droger echt wel vaker dan 2x per week en dat kost mij echt niet meer dan 60 euro per jaar dus als ik hem niet gebruik is de besparing veel lager en ik heb niet zo,n dure warmtepompdroger gekocht om hem niet te gebruiken zonde…
Zal je zeggen dat ik met washangen hier in de winter meer stroom kwijt was stonden hier 2 grote ontvochtigers minimaal 8 uur per dag aan.
Ik heb altijd heel snel grote brokken ijs aan de wand van de diepvries helaas : ( Ik moet hem echt jaarlijks ontdooien en schoonmaken.
Ik doe de jongens wel eens samen in bad. Maar wat kost dan meer? Samen in bad of apart onder de douche? In de zomer hangen we de was lekker buiten te drogen.
Was die buiten gedroogd wordt ruikt ook altijd zo lekker vind ik! Ik kan me daar alweer op verheugen.