De 5 simpelste tips om energie te besparen in je huishouden

energie

Ik houd van eenvoud.

En van simpele oplossingen. Met veel effect.

Ik vind het heerlijk als een probleem of ‘uitdaging’ op een makkelijke manier te verhelpen is.

Vandaar dat mijn hart sneller ging kloppen van onderstaande post van Jelle met daarin de belofte van 5 supersimpele tips om energie te besparen in het huishouden.

Maar maakt hij zijn belofte waar?

De 5 meest simpele tips om energie te besparen in je huishouden

Je energierekening is een maandelijks terugkerend feit. Voor de één is hij eenvoudiger op te hoesten dan voor de ander. Toch is het voor iedereen goed om eens bewust te kijken naar je eigen energieverbruik. Is het niet voor je portemonnee, dan voor het milieu.
Besparen op je energierekening hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Heb je al eens nagedacht over de volgende tips?

1. Water eerst koken in de waterkoker

Door je water eerst te koken in de snelkoker bespaar je gas. Gas is veel duurder dan elektriciteit. Gebruik daarnaast de deksels van je pannen, dat voorkomt warmteverlies.

2. De was ophangen in plaats van de droger gebruiken

Je wasdroger is dé energieslurper van je huishouden. Gebruik je deze twee keer per week? Dan kost dat je ongeveer €60,- per jaar. (Afhankelijk van de leeftijd van de droger)

Maak van de was ophangen een leuke activiteit met de kinderen en je houdt deze €60,- in je zak!

3. Prakjes uit de diepvries vooraf laten ontdooien in de koelkast

Prakjes invriezen en later opeten heeft twee voordelen. Je hoeft geen eten te verspillen, en je koelt je koelkast als je ze de avond van te voren in de koelkast zet. De koelkast hoeft minder vermogen te leveren terwijl jouw maaltje voor de volgende dag nog maar kort opgewarmd hoeft te worden.

4. Douche vaker samen!

Oké, dit moet de grootte van je gezin én van je douche wel toelaten, maar met z’n allen een kwartier onder de douche staan kost minder dan met z’n drieën (of vieren, of vijven) afzonderlijk 10 minuten. Alleen samen douchen met je partner scheelt natuurlijk ook al!

5. Ontdooi regelmatig

Ontdooi je koelkast en je vriezer regelmatig. Hierdoor wordt het energieverbruik aanzienlijk verlaagd.

Bespaar nog meer door overstappen

Naast deze maatregelen kun je nóg simpeler geld besparen op je energierekening.. Door jaarlijks over te stappen van energieleverancier bespaar je elk jaar honderden euro’s. De verschillende energieleveranciers stunten elk jaar met hun prijzen en flinke welkomskortingen om aantrekkelijk te zijn voor nieuwe klanten. Mensen vergelijken energie vooral bij een energievergelijker online.

Vergelijk jaarlijks je energieverbuik op een energievergelijker en kijk wat voor jou de meest voordelige energieleverancier is. De overstap is binnen 10 minuten geregeld!

Nawoord van Vlijtig Liesje

Tsja. Maakt Jelle zijn belofte van supersimpele tips met veel effect waar? Laten we ze eens samen doornemen.

Tip nummer 1 vind ik wel goed. Met een snelkoker heb je water inderdaad snel aan de kook. Maar wat als je op inductie kookt? Is een snelkoker dan nog goedkoper Jelle? Tip nummer 2 vind ik ook prima. De was ophangen is uiteraard goedkoper dan hem in de droger doen. Tip 3 vind ik de origineelste van alle tips, en ook nuttig en makkelijk toepasbaar.

De minst aansprekende tip vind ik tip 4… Voor veel moeders is douchen één van de weinige tijdstippen dat ze een moment voor zichzelf hebben. En dan heb ik het nog niet eens over pubers die beslist niet in hun geboortekostuum willen worden gespot door hun ouders.

Tip 5 vind ik weer prima. Hoewel ik die niet heel makkelijk vind. Want een diepvries ontdooien is een hele klus. Bovendien moet je of eerst je diepvries leegeten, of wachten tot het buiten flink vriest zodat het bevroren eten niet ontdooit terwijl jij de diepvries doet.

Conclusie

De 5 tips die Jelle geeft zijn praktisch en goed toepasbaar. Mijn favoriete tip is bevroren maaltijden ‘s avonds in de koelkast zetten. Zo hoeft de koelkast namelijk minder hard te werken.

Maar volgens mij zijn er nog wel simpelere tips te bedenken! Zie ook de tips van Aad Actief!

Lees ook mijn posts over Gas water licht berekenen en onze groepenkast en hoe wij geld bespaarden door dubbel glas in bestaande kozijnen te laten zetten.

Wat vind jij van de 5 tips? En heb jij nog simpelere tips dan die van Jelle?

23 Comments

  1. Anke
  2. simonne
  3. VeggieMo
  4. nadasurf
    • nadasurf

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh