12 natuurlijke methodes om te ontstressen

stress reductieBijna iedereen is wel eens gestresst. Afhankelijk van de periode in je leven, de gebeurtenissen en je persoonlijkheid. Zelf heb ik bijvoorbeeld stress omdat het met mijn middelste zoon niet zo goed gaat op school.

Soms kun je aan de omstandigheden weinig veranderen. En dan is het dus handig als je wel iets aan je reactie op de omstandigheden kunt doen.

Daarom 12 natuurlijke én goedkope methodes om te ontstressen

12 natuurlijke en goedkope manieren om te ontstressen

 1. Lees een boek! Lees hier hoe lezen je stressniveau omlaag brengt.
 2. Ga wandelen of hardlopen. Bij voorkeur in de natuur. Onderzoekers hebben ontdekt dat een groene omgeving stress vermindert. Voeg daarbij het gezonde effect van beweging en je hebt nóg minder stress.
 3. Luister naar rustgevende muziek. Bij mij werkt klassieke muziek altijd erg goed. En ik heb ook een paar cd’s van De Tuinen met speciale rustgevende muziek.
 4. Warmte kan kalmerend werken. Neem een warm bad, of drink een beker warme chocolademelk.
 5. Sommige mensen worden rustiger van bepaalde olieën. Denk bijvoorbeeld aan lavendel. Dat heeft een rustgevende werking.
 6. Zorg voor een opgeruimde omgeving. Als je stress hebt, en je struikelt ook nog eens over allerlei zooi, dan wordt het nog erger. Zorg daarom voor een opgeruimde omgeving. Dat werkt rustgevend.
 7. Niet alleen je omgeving kun je opruimen: ook je hoofd! Tuimelen je gedachten allemaal door elkaar, en voel je je gejaagd over wat je allemaal nog moet doen? Pak dan een pen en een stuk a4 en schrijf daarop alles. Niet eens per sé met het idee om dat lijstje te gaan afwerken. Maar alleen al alles opschrijven zal je hoofd rustiger maken! Probeer het maar eens! Het is een vorm van mentale hygiëne.
 8. Ga even zitten concentreer je op je ademhaling. Zorg dat je ademhaling zo laag mogelijk in je buik zit. Adem in, en zorg dat je langer uitademt. Dit heeft een kalmerend effect.
 9. Ga naar www.youtube.com en type iets in als ‘guided meditation’. Dan krijg je een hele reeks rustgevende video’s die je een geleide meditatie aanbieden! Sommige video’s duren maar 15 minuten, maar ze helpen echt.
 10. Zoek afleiding of ga iets leuks doen. Letterlijk ‘de zinnen verzetten’ kan echt helpen.
 11. Praat met iemand over je stress. Dat kan enorm opluchten en daardoor word je er ook rustiger van. Dat kan een goede vriendin zijn, je partner of een professional.
 12. Kijk je partners eens lief aan, en vraag hem om je te masseren! Minstens een kwartier.

Handige links van startpagina’s over stress

Heb jij veel stress? En hoe ga je er mee om?

Similar Posts

13 Comments

 1. Handige tips. Ik ben sinds kort aan het wandelen met een goede vriendin. Lekker bewegen en dan ook dingen van je afpraten, van beide kanten. Dat werkt bij mij goed. Al moet ik zeggen dat nu ik niet meer werk, ik ook minder gestrest ben, maar er zijn soms dagen…..

 2. Op dit moment voel ik enorme stres en dat zal nog wel een poosje aan houden onze jongste gaat vandaag beginnen met haar eind examen. En het lijkt wel of ik haar zenuwen over neem.
  Ik ga zo maar in de tuin werken afleiding zoeken helpt mij meestal wel.

  1. Aargh, dat is inderdaad best lastig Adrienne. Vooral omdat je als moeder niet echt iets kunt doen. Je kunt alleen maar toekijken hoe je kind het doet. En juist dat hulpeloze maakt het volgens mij stressvol.

   In de tuin werken kalmeert vast!

 3. Handige tips! Als ik teveel dingen aan mijn hoofd heb dan schrijf ik ook alles van me af en ik ben sowieso erg van het opruimen. Ik ben ervan overtuigd dat een opgeruimde omgeving zorgt voor een opgeruimd hoofd.

 4. Staan wel herkennen punten tussen. Vooral het uit mijn hoofd halen, dingen opschrijven helpt bij mij. En soms moet ik gewoon de boel de boel laten merk ik en alle stress maar even proberen te vergeten….

 5. Helaas erg veel last van stress. Ik heb een burn out en werk maar een paar uur per week.
  Gelukkig krijg ik van werk goeie begeleiding en ik hoop dat het snel beter wordt.
  Ik rust veel en lees en kijk tv. Ook slaap ik s middags even.

 6. Begin een blog en blog het van je af, gedeelde smart is halve smart!
  Hopelijk vinden jullie oplossingen voor je zoon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.